Csúcstechnika a lélegeztetésben

Huszonhárom válogatott mérkőzés

Óvszer-automaták az iskolákban?


Csúcstechnika a lélegeztetésben

KÉT ÚJ KÉSZÜLÉKKEL GAZDAGODOTT A GYERMEKINTENZÍV RÉSZLEG

  „Egy sportrepülőgéppel és a Boeinggel gazdagodott a Zala Megyei Kórház koraszülött és gyermekintenzív részlege”. Dr. Gárdos László főorvos fogalmazott így, jellemezve azt a két új, csúcstechnológiát képviselő lélegeztetőgépet, melyet az Ispita Alapítvány jóvoltából vásárolt az intézmény.  

– Egy világszínvonalú gépet és egy világújdonságot kaptunk – büszkélkedett a főorvos, és működés közben ismertette a berendezések legfőbb paramétereit. – Ez utóbbi egy forradalmian új lélegeztetési mód lehetőségét nyitotta meg előttünk. Non invazív lélegeztetőgépről van szó, azaz nem kell intubálni a csecsemőket, nem kell egy műanyag csövet vezetni a légcsövükbe, hanem egy speciális eszköz segítségével az orrukon keresztül, jóval kíméletesebben tudjuk lélegeztetni őket. Másik előnye a készüléknek, hogy az orreszköz és a gép között elhelyezkedő speciális sensor segítségével érzékelni lehet a beteg újszülött, vagy koraszülött légzési próbálkozását, majd a gép a megkezdett belégzésre rásegítve folytatja a légzési ciklust. Így nem kell a babának küszködnie a lélegeztetőgép „ellen”. Moretti professzor fejlesztette ki ezt a készülőket Rómában néhány évvel ezelőtt. Pár európai országon kívül, Magyarországon egyedül nálunk működik a lélegeztetőgépek csúcsmodellje. Részt vettünk annak idején kipróbálásában is.

Világszínvonalú berendezés segíti a kicsiket.A másik készüléket a három legnagyobb és legrégebbi gyakorlattal rendelkező cég közösen fejlesztette ki – folytatta az új szerzemények bemutatását a főorvos. – A rendkívül modern technikai megoldásoknak köszönhetően az összes, jelenleg használatos lélegeztetési módot biztosítani tudja ez a gép. Egy 500 grammos újszülött, illetve egy 80–90 kilogrammos fiatal egyaránt lélegeztethető általa. Az előbbi berendezéshez hasonlóan ez a készülék is jóval „páciensbarátabb”, mind elődei. Figyelemmel kíséri a gyermek tüdejének javulását, illetve romlását, és ha szükséges, jelzi a veszélyeket. Ugyanakkor figyel a beteg saját légzési próbálkozásaira. Ha köhögni, vagy sóhajtani akar a gyerek, automatikusan megszakítja a lélegeztetést, megóvva így a kis beteget az esetleges szövődményektől.
A non invazív lélegeztetőgép beszerzése 3,8 millió forintba került, míg a másik készülék 5,1 millió forintért kerülhetett a Zala Megyei Kórházba. Mindkét eszköz beszerzését az Ispita Alapítvány finanszírozta a részükre befolyt adományok terhére.
Dr. Rubecz István orvos-igazgató, a gyerekosztály vezetője arról számolt be, hogy az újszülöttek lélegeztetése 1983 után kezdődött a megyei kórházban. Az első lélegeztetőgépek még ma is működnek, szerencsére már csak vész esetén. Az orvosok bíznak abban, hogy a két világszínvonalú berendezés üzembe helyezésével végre a raktárba kerülhetnek a régi, elavult konstrukciók.

vissza az elejére


Huszonhárom válogatott mérkőzés

CSÚCS A RENDEZVÉNYSZERVEZÉSBEN

  Zalaegerszeg sportja a nehézségek ellenére a 2005-ös évben is fejlődést mutat. Több sportlétesítmény épült, és rangos eseményeknek is házigazdája volt a város. A megyeszékhely klubjai is összességében jól szerepeltek.

Kugler László– Az idei évben is folytatódott a sportlétesítmények felújítása, építése – hangoztatta Kugler László, a sportbizottság elnöke. – A beruházások közül kiemelném a műfüves pályák építését, amelyek közül a 105X68 méteres került átadásra a stadion mögött. Az utánpótláscsapatok már használják is a létesítményt. Egy kisebb méretű műfüves pálya a Városi Sportcentrumban épül. A tél beköszöntése előtt átadásra kerül a Landorhegyi-iskolában egy 20x40 méteres műfüves pálya. A Városi (ZTE)-stadion mögötti területen elkészül egy vetett fűmagos létesítmény. A pályák jelentősen javítják a labdarúgás feltételeit. E beruházásokkal nagyjából sikerült pótolni a korábban elvesztett pályákat, sőt egy magasabb minőségi fokra emelni a színvonalat. Az említett pályák mellett a Városi stadion, valamint a sportcentrum füves pályájának gyepfelújítása is megtörtént. Fontos lépés volt az andráshidai sportcentrum felújítása, amely a ZTE-stadionnal együtt több rangos UEFA-eseménynek is otthont adott. A foci mellett a Városi Sportcsarnokban a tévéközvetítések feltételrendszerét javító beruházás zajlott. Az Öveges ÁMK tornatermében a parketta lett kicserélve.

– Zalaegerszeg az év során több rangos eseménynek is a házigazdája volt.
– A sportpályák felújítása azt a célt szolgálta, hogy a különböző UEFA-rendezvényeknek méltó házigazdái lehessünk. A megyeszékhelyen került megrendezésre két fiú korosztály EB-selejtezője, valamint a nők korosztályos EB-döntője. Az andráshidai létesítménnyel, és a Városi stadionnal létrejött egy olyan létesítményegyüttes, amely feltétlenül szükséges a négyes tornák lebonyolításához. A két létesítményben 23 válogatott mérkőzést rendeztünk az év során. Úgy vélem, ezzel világcsúcsot állítottunk fel. Zalaegerszeg vendégül látta Európa országainak felét. Sok csapat és az UEFA delegáltjai jártak nálunk, és távoztak kellemes emlékekkel. A sportvezetők elismeréssel szóltak a rendezésről is. Biztosítottak minket, hogy a város olyan helyszín, ahová szívesen jönnek a csapatok. Valószínűsíthető, hogy a következő években is lesznek itt rendezvények. A sport egy újabb lökést adott a városba irányuló turizmusnak. A Zalaegerszegen eltöltött vendégéjszakák nagy részét a sport generálja. A foci mellett a másik nagy esemény a felnőtt vívók Európa-bajnoksága volt. Az értékelés során elhangzott, hogy egy sikeresen megrendezett kontinensviadalt tudhat maga mögött a város. A rendezvényszervezés szempontjából csúcs évnek számított a 2005-ös esztendő.

– A sportbizottság elnöke milyennek látja a város nagy sportegyesületeinek szereplését?
– A hazai és a nemzetközi porondot tekintve jó évet tudhatnak maguk mögött. A sakkozók zsinórban negyedszer lettek bajnokok, és a BEK-ben is helytálltak. A teke sportágban először a férfi szakág érdemel kiemelést. Ismét másodikak lettek a bajnokságban, a nemzetközi porondon az Európa-kupában megvédték tavalyi elsőségüket. Az sem mellékes, hogy a sportág tömegbázisa tovább erősödött. Visszaigazolódott az a koncepciónk, hogy azokat a sportágakat kell a városnak anyagilag jobban segíteni, amelyeknek a sportolásra ösztönző hatása nagy. Zalaegerszegen a foci után a második legnépszerűbb sport a teke. A női szakágban a ZTE ZÁÉV együttese a bajnokságban a dobogón végzett, a nemzetközi szintéren az NBC Kupában másodikak lettek. A ZTE férfi kosárlabdázóinál mindenképpen fontos eredménynek tartjuk, hogy a korábbi időszak nagy adósságállományát sikerült a vezetésnek alaposan lefaragnia. Bízom benne, hogy a pénzügyi nehézségek leküzdése után szakmai téren is előrelépnek, és az idei bajnokságban már ismét az első nyolc között végeznek. Üde színfolt a város sportéletében a Zala Volán női kosárlabdacsapatának teljesítménye. A magyar női klubcsapatokat jegyzik Európában, amihez a közlekedésiek is hozzájárultak. A nemzetközi porondon jól teljesítettek, akárcsak a Magyar Kupában és a bajnokságban. A ZTE labdarúgócsapatánál egy nagyon nehéz krízishelyzetet követően él a remény, hogy gazdaságilag egyenesbe kerülhet a klub. Bizakodunk, hogy a konszolidáció során nem csúszik hátra a tabellán a ZTE, és továbbra is ott lesz az NB I első hat csapata között.

– Milyenek a jövő év anyagi kilátásai?
– A költségvetés előkészítése most kezdődött el. Kíváncsian várom, hogy a kormányzat mekkora mozgásteret hagy az önkormányzatoknak. Az előzetes hírek meglehetősen aggasztóak. Bízom benne, hogy a fentről elhangzott negatív jelzések ellenére legalább a 2005-ös év bázisán maradhat a sporttámogatása a városban. Jelentős előrelépésre senki sem számítson, ennek ugyanis nincs realitása.

vissza az elejére


Óvszer-automaták az iskolákban?

MEGOLDÁS LEHET AZ ABORTUSZRE

  Az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára, Vojnik Mária, a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy Európa több országához hasonlóan hazánkban is óvszer-automatákat kellene felállítani a középiskolákban, illetve azok környékén. Néhány zalaegerszegi iskola igazgatójánál arról érdeklődtünk, hogy mennyire tartják támogatandónak a felvetést.

Garamvölgyi György, a megyei közgyűlés alelnöke szakmailag roppant fontosnak nevezte a jövőben megvalósuló fejlesztést, melyhez osztrák partnereket is sikerült megnyerni. Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója közölte: közalapítványuk 2001 óta működik, de eddig ez az év a legsikeresebb számukra, hiszen idén összesen 98 millió forint támogatást sikerült „lehívniuk” a helyi felsőoktatás feltételrendszerének javítására. Korábban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán nyertek 45 millió forintot egy kutatólaboratórium kiépítésére, most pedig – hasonló célra – egy Interreg IIIA-program keretében meghirdetett pályázaton szerepeltek sikerrel. Utóbbi pályázaton – melybe partnerként bekapcsolódott a bécsi orvosi egyetem, a güssingi biogázüzem, a Zala Megyei Kórház és a Zalavíz Rt. – 53 millió forintot nyertek.
Elhangzott: mivel a zalaegerszegi egészségügyi főiskola a Pécsi Tudományegytem része, és jogilag nem nyújthatna be efféle pályázatokat, ezért a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány mindig segítséget nyújt, ha tudomást szereznek egy-egy vonzó pályázati felhívásról. A jövőben sem szeretnének ezen változtatni, s az érintettek bíznak benne, hogy a későbbiekben is sikeresen szerepelnek közös projektjeik.
Zsigmond Edit, a főiskola igazgatója szerint az ultrahangos laboratórium létrehozásával csúcstechnológia integrálódik az oktatásba, melyet különösen az ápoló- és a gyógytornászképzésben tudnak hasznosítani. Emellett mindez a kutatás területén is új lehetőségeket nyithat a főiskola oktatói és hallgatói számára. A pályázat 50 millió forint értékű, melynek eredményként egyedülálló kutatások lebonyolítására nyílik mód az intézményben.
A sajtótájékoztatón megjelent dr. Németh T. Zsolt, a pályázat projektvezetője, aki a létesítendő kutatólabor alkalmazási lehetőségeiről szólt.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online