Inkognitóban evett a zsűri

Cél: a foglalkoztatás bővítése


Inkognitóban evett a zsűri

A BELGA SÖRÖZŐ AZ ÉV VENDÉGLÁTÓHELYE

  A szakma kiválóságaiból és a közönségből verbuválódott az a zsűri, mely egy hónapon keresztül inkognitóban járta Zalaegerszeg vendéglátóhelyeit. Szám szerint pontosan tizenegyet, ennyien jelentkeztek ugyanis a város által meghirdetett „Év vendéglátóhelye” pályázatra.

Együtt a győztes csapat tagjai.A bizottság tagjai ettek, ittak, jót mulattak. Hol egy étteremben, hol egy kávéházban, s közben figyeltek és pontoztak. Hogy mit vizsgáltak egy-egy helyen? Mindent. A vendéglátóhely külső, belső megjelenését, a reklámtáblákat, a dekorációt, a színek és fények hatását, az információs táblák elhelyezését. Értékelték a kerthelyiségek, teraszok hangulatát, a tisztaságot, az étel- és itallapot és természetesen a kiszolgálást. Mit, hogyan, milyen étkészleten, milyen gyorsan, és milyen öltözékben tálalnak a pincérek. Jó pontnak számított, ha volt valami helyi specialitás, vicces megfogalmazás például az étlapon, vagy ha valamilyen egyediségről árulkodott már a felszolgálók ruhája is. Ezer apróságon dőlt el a verseny, melyet végül a Belga söröző nyert meg, míg a Mylord Kávé- és Teaház különdíjban részesült.
„Kiszolgálunk, felszolgálunk, szolgálunk. Az marad életben, aki ennek a három szempontnak megfelel” – mondta a díjátadón Bangó László, a balatongyöröki Panoráma Hotel igazgatója, a lelepleződött zsűri vezetője. Az értékteremtés és a stílus került pontozásra a versenyen, ahol az igazgatón kívül a szakmát a Báthory iskola gyakorlati oktatásvezetője, Csiszár Zsoltné, a közönséget pedig dr. Hóbor Erzsébet, Zalaegerszeg díszpolgára képviselte.
A zsűri elnöke szerint a zalai megyeszékhelynek egyáltalán nem kell röstellkednie, mert nagyon sok, jó színvonalú és ötletes vendéglátóhely működik itt, amik nemcsak Magyarországon, hanem Európa bármely országában versenyképesek lennének.
Az év legjobb vendéglátóhelyének járó díjat dr. Gyimesi Endre polgármester adta át a Belga sörözőt üzemeltető Tóth Árpádnak. A polgármester elmondta, hogy a pályázat meghirdetésével az éttermek és kávézók városhoz való kötődését kívánják erősíteni, ám természetesen a szakmai hiúságra is szeretnének hatni. Egyre nagyobb a város iránti idegenforgalmi érdeklődés, ezért nem mindegy, hogy milyen színvonalú vendéglátóhelyek fogadják az idelátogató turistákat. A polgármester reméli, hogy jövőre még több étel- és italmérő hely mer jelentkezni a versenyre, amit két kategóriában (étterem és kávéház) hirdetnek majd meg. Addig is mindenki újíthat valamit a kínálaton.

vissza az elejére


Cél: a foglalkoztatás bővítése

A MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZÉSSEL MINDKÉT FÉL JÓL JÁR

  Lapunk múlt heti számában beszámoltunk arról, hogy a város önkormányzata a Kontakt Humán Közhasznú Társaságon keresztül a foglalkoztatás bővítését szeretné élénkíteni Zalaegerszegen és erre a munkaerő-kölcsönzés formáját dolgozták ki. Szakmai munkacsoport foglalkozott a részletekkel, a csoport elnökének Rigó Csabát, a gazdasági bizottság elnökét kérték fel. Az önkormányzat részéről dr. Sándor Erzsébet aljegyző és Kiss Ferenc, a szociális bizottság elnöke vett részt a munkában.

– A munkacsoport javaslatokat dolgozott ki a kölcsönzés szabályozására. Azt javasoljuk, hogy a célcsoport mindenképpen a Zalaegerszegen állandó lakóhellyel rendelkező munkanélküliek legyenek, őket támogatjuk. A vállalkozásoknál szempont, hogy zalaegerszegi székhellyel és telephellyel rendelkező cégek élvezzenek előnyt. A kölcsönbe vevők kis- és közepes vállalkozások legyenek. A munkacsoport már működő vállalkozásokat javasol támogatni, aminek garanciájaként a támogatási kérelemhez mellékelni kell egy lezárt üzleti év mérlegkimutatását. A köztartozás kizáró ok lenne. A kölcsönzésnél a havi támogatás mértékének a dolgozó közterhekkel növelt munkabérének 35 százalékát javasolja a bizottság – fogalmazott Rigó Csaba. – A fennmaradó 65 százalékot a vállalkozás számlán fizeti a Kontakt Kht.-nak.
– Magyarországon, így Zalaegerszegen is vannak munkaerő- kölcsönző cégek, melyek magas haszonnal dolgoznak. Mi abban különbözünk, hogy nálunk kedvezményesen lehet kölcsönözni és erre a város pénzt szán. Nem az a célunk, hogy profitot termeljünk, hanem hogy segítsünk, élénkítsük a vállalkozásokat. A szükséges előkészületeket megtettük, a közgyűlési döntést követően indul a munkánk – kezdi Aladi Gusztáv, a Kontakt Humán Kht. ügyvezető igazgatója. – A kölcsönzésnek két esete is lehet. Az egyik, ha az előzetes vállalkozási igényfelmérésre jelentkezett a vállalkozó és jelezte, alkalmazna munkaerőt, akkor őt felkeressük. A másik, amikor a vállalkozó jelentkezik nálunk, hogy kölcsönözne munkaerőt. Az a feladatunk, hogy összehozzuk a két oldalt: a vállalkozást és a munkaerőt. Természetesen a vállalkozó dönt arról, hogy például három ács közül melyiket választja. A Kontakt pedig arra figyel, hogy a vállalkozás megfelel-e az eljárási szabályainknak. Nehogy előforduljon: a vállalkozások elbocsátják saját dolgozóikat és helyette kedvezményesen vagy ugyanazt, vagy mást szeretnének munkaerőnek. Fordítva is lehet a kölcsönzés: amikor egy munkanélküli keres fel bennünket, hogy el szeretne helyezkedni, akkor a vállalkozások adatbázisához nyúlunk.
A munkáltatói jogokat a Kontakt Kht. gyakorolja, a munkabért is a társaság fizeti. A maximum foglalkoztatási idő 8 hónap, ezután már munkanélküli járadékért lehet fordulni.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online