Álmainkat eltaposták

Épülhet a Lidl

Bevált az idegenforgalmi adó


Álmainkat eltaposták

„Egyetlen felháborító esemény történt 2005. október 23-ára virradóra Zalaegerszegen: Mindszenty József hercegprímás szobrát tojással megdobálták. Az önkormányzat és a józan érzésű polgárok elítélik az eseményt, s elhatárolódnak az egyház meggyalázásától” – kezdte ünnepi beszédét dr. Gyimesi Endre polgármester az 56-os forradalom estéjén, a Kossuth utcai kopjafánál.
A polgármester hangsúlyozta, október 23-a a nemzeti szolidaritás, a szabadság és a történelmi újrakezdés napja, ám a haza nem felejt. A kopjafa az emlékezés szimbóluma, mely összeköt minket a múlttal, s azokkal, akik életüket áldozták egy szebb jövőért. 1956 fiataljait a hit vezényelte a barikádokra, hiszen a forradalmárok hittek abban, hogy képesek a nemzet sorsán fordítani. Október 23-a a győzelem napja volt, mert a rend és a szabadság új világát teremtette meg a hatalommal való tömeges szembefordulás. Álmainkat azonban eltaposták az orosz lánctalpasok, Kádár és Münnich pribékjei. Október 23-a üzenete az, hogy szolgáljuk nemzeti igazunkat. Emlékezzünk a mártírokra, s ítéljük el a gyilkosokat! – szólította fel a megemlékezőket Gyimesi Endre.
Az ünnepség a kopjafa megkoszorúzása után, az Ady utcai ’56-os emlékműnél folytatódott. Erdős László nyugállományú honvédezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének nyugalmazott igazgatója (képünkön) ünnepi beszédében felelevenítette a magyarság vérzivataros évszázadait. Mint mondta, a 20. században három és fél milliós vesztesége volt a nemzetnek, ennek ellenére 1956-ban szembe mertünk fordulni a világ egyik legnagyobb hatalmával, s ez büszkeséggel kell, hogy eltöltsön minden magyart.

vissza az elejére


Épülhet a Lidl

EGERSZEG-KÁRTYÁT IS KAPHATNAK
A TISZTELETBELI POLGÁROK

  Maratoni közgyűlésen – éjjel fél háromkor ért véget – negyven napirendet tárgyalt a múlt héten a város képviselő-testülete. A zárt ülésen született döntésekről másnapi sajtótájékoztatóján számolt be a város vezetése.

Dr. Gyimesi Endre polgármester arról tájékoztatott, hogy a Zalavíz Rt. telephelyének egy része, mintegy két hektár terület értékesítésre kerül, az irodaház kivételével. Amennyiben a város cégének október végi közgyűlése is hozzájárul, Lidl áruház épülhet a területen. Mivel zárt ülésen tárgyalták az értékesítést, a beruházó kifejezett kérése volt, hogy a vételárat és az egyéb feltételeket ne hozza az önkormányzat nyilvánosságra. A polgármester így csak annyit közölt, az eredeti ajánlathoz képest jóval többet fizetett a Lidl, így nyerte el a pályázatot, amely szerint egy üzletet fog építeni, és egyéb más beruházást is megvalósít. A város kérésének megfelelően pedig legalább 40 egerszegi kap majd munkalehetőséget. Dr. Gyimesi Endre utalt rá, a Lidl korábban a ruhagyár területén szeretett volna áruházat építeni, de a területvásárlás meghiúsult. Mivel ragaszkodott a beruházó Zalaegerszeghez és az is szempont volt, hogy a városnak haszna legyen az üzletből, a legnagyobb tulajdonos, az önkormányzat a Zalavíz Rt. javaslatára elfogadta az ajánlatot.
Sikeres volt a közgyűlés korábbi döntése, ami alapján a város tiszteletbeli polgárrá fogadhatja a hozzá forduló határon túliakat, akiket egy helybeli polgárnak kell javasolnia. A polgármester elmondta, az első alkalommal 241, döntő többségében marosvásárhelyi lakos élt a lehetőséggel. Az erdélyi városban élők azt kérik az egerszegi önkormányzattól, hogy Marosvásárhelyen adják át az okleveleket. Gondolkodnak azon is, folytatta, hogy a különböző kedvezményeket biztosító Egerszeg-kártyát kiterjesztik a tiszteletbeli zalaegerszegi polgárok számára.
Gyutai Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy mint ötletgazda büszke arra, hogy a város foglalkoztatáspolitikai szerepének bővítésével újabb lehetőség adódik, és reméli, a Kontakt Kht. munkaerő-kölcsönzésével mintegy 5 százalékkal csökken majd a munkanélküliek száma Zalaegerszegen. Szólt még a középfokú beiskolázásról, valamint az oktatási intézmények kötelező eszközfejlesztéséről szóló előterjesztésről, melyet elfogadott a közgyűlés. (A részletekre lapunk következő számaiban visszatérünk.)
* * *
Az 56-os Szövetség Országos Elnöksége október 22-én kitüntető okleveleket és lyukas emlékzászlókat adott át a budapesti Stefánia Palotában. A közélet tisztasága és a környezeti kultúra javítása terén elért eredményekért 9 önkormányzat kapott elismerést, köztük a zalaegerszegi is. A kitüntetést a város nevében Gyutai Csaba alpolgármester vette át.

vissza az elejére


Bevált az idegenforgalmi adó

  A vártnál több idegenforgalmi adó folyt be az önkormányzat kasszájába. Az előzetes számítások 3,2 millió forint bevételt terveztek, ezzel szemben 5,8 millió forinttal gazdagodott a város büdzséje.

Az új helyi adónemet még januárban vezette be a közgyűlés. A rendelet azokat érinti, akik legalább két napot töltenek Zalaegerszegen. A szálláshelyek üzemeltetőitől 314 forintot kér a város vendégéjszakánként. Az egész évre tervezett bevétel azonban már az első félévben összegyűlt.
– A megyeszékhelyen 57 adófizető van. Az 5,8 millió forint tetemesebb részét városunk nyolc legnagyobb szállásadója fizette be. 13 vállalkozás nullás adóbevallást nyújtott be, mert nem voltak vendégei, vagy dolgozni jöttek Zalaegerszegre. A 18 évnél fiatalabb, valamint a 70 évnél idősebb szálláskereső sem adókötelezett – mondta el dr. Kovács Gábor jegyző, és hozzátette: a jelentős összeg abból is adódhatott, hogy megnyílt a kemping, továbbá idén huszonkét jelentős, országos vagy nemzetközi sportrendezvénynek adott otthont a megyeszékhely.
A Városi Középiskolai Kollégium kevéssel egymillió forint feletti összeget utalt át az önkormányzat számlájára.
– Év elejétől augusztus végéig 3200-an vendégeskedtek intézményünkben. Összesen 6235 éjszakát töltöttek nálunk, amelyből 3209 volt adóköteles. A szobákat mind a négy tagkollégiumban rendszeresen kiadjuk, amikor nem tartózkodnak itt a tanulók – tájékoztatott Ujváryné Kovács Magdolna igazgató.
Az idegenforgalmi adó bevezetésének egyik fő oka az volt, hogy minden beszedett forintját kettővel egészíti ki az állam. Az állami támogatással együtt a 17,4 millió forintra becsülhető összeget idén a turisztikai ágazat népszerűsítésére fordítja a város.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online