A haza bölcsére emlékeztek

Újjáépítik a Goldsun hűtőházat

Avató a Kertvárosban

Korszerűsödő buszpark


A haza bölcsére emlékeztek

  Deák Ferenc 202. születésnapja alkalmából szervezett koszorúzási ünnepséget a Deák téren a Zrínyi Miklós Gimnázium, a Deák Ferenc–Széchenyi István Szakközépiskola, valamint a Deák Ferenc Megyei Könyvtár.

A megemlékezés első felvonásaként Jónás Ildikó, a Zrínyi-gimnázium tanulója szavalta el Vörösmarty Mihály A zalamegyeiekhez című versét, majd ezt követően az iskola vegyeskarának előadásában pataki diákdalok csendültek fel. Ezután Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója idézte fel Deák Ferenc életének fontosabb eseményeit, kiemelve egyedi életpályájának főbb mozzanatait. Hangsúlyozta: Deák meg tudott maradni eredeti magyar politikusnak, és szót tudott érteni mindenkivel, így tevékenysége valamennyiünk számára példaértékű. Politikai ellenlábasait nem le, hanem meggyőzni akarta, mellyel egyaránt elismerést vívott ki a legkonzervatívabb nagyurak és a neoabszolutimuz hívei között. Kivételes személyisége volt hazánknak, azt viszont tudnunk kell, hogy nem lehetett volna olyan sikeres, ha nincs mögötte egy nép, az egész ország bizalma.
Az ünnepség záróakkordjaként a tanintézmények, az önkormányzatok és a pártok képviselői megkoszorúzták Deák Ferenc szobrát.

vissza az elejére


Újjáépítik a Goldsun hűtőházat

   Jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek a több mint egy éve leégett Goldsun hűtőház helyreállításán.

A 2004. augusztus 24-én kigyulladt üzemegység lángjainak megfékezésében 13 hivatásos önkormányzati, valamint egy önkéntes tűzoltóság munkatársai vettek részt. Előfordult, hogy egy napon 78 tűzoltó dolgozott az oltáson. A kár sokáig felbecsülhetetlen volt, majd később milliárdos nagyságrendűre saccolták. Az épület 9600 négyzetméternyi részét teljesen el kellett bontani. A megyeszékhelyi lánglovagok tönkrement eszközeinek, védőfelszereléseinek pótlása mintegy 17 millió forintot kóstált.
– A fejlesztésekre több elképzelés is született. Úgy döntöttünk, hogy sonka- és szárazáruüzem működik majd a komplexumban. Jelenleg a beruházáshoz szükséges forrásokat kutatjuk, így például két pályázaton is dolgozunk. A technológiai terveket előzetesen már egyeztettük az állat-egészségügyi hatósággal. Az építési engedélyeztetési tervek novemberben készülnek el. A csarnokban baromfi- és húsipari termékeket gyártunk majd, és tervezzük továbbá egy 2500 tonnás kapacitású hűtő-tároló egység kiépítését. A beruházás mintegy 1,5–2 milliárd forintba kerül – mondta el Tóth István, a Goldsun Rt. meghatározó részvénytöbbségét birtokló Zalabaromfi Rt. vezérigazgatója.
A tésztagyártó részleg már próbaüzem alatt áll, így várhatóan egy hónapon belül véglegesen átadják. A korábbi 105–108 fő helyett jelenleg 65 alkalmazott dolgozik a hűtőházban, amely – egyebek mellett a csökkentett kapacitást figyelembe véve – a vezérigazgató szerint a későbbiekben nyereségesen is üzemeltethető.

vissza az elejére


Avató a Kertvárosban

  „Használják egészséggel!”, kívánta a kertvárosiaknak dr. Gyimesi Endre polgármester, amikor ünnepélyes keretek között felavatta a Ciklámen és az Építők útját összekötő lépcsősort, valamint a megújult Nemzetőr utcát.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, korábban a domboldalt megmászva, vagy csak nagy kerülővel tudták megközelíteni az autóbusz-végállomást a Kertváros déli részén élők. Az ő kényelmüket szolgálja a nemrégiben elkészült 80 méter hosszú, 2 méter széles, térkő borítású, közvilágítással ellátott lépcsősor. Gondolt a kivitelező Borbeton Kft. a kerekes székkel közlekedőkre, a babakocsit tolókra, illetve a biciklisekre is, a lépcsősor mellett egy méter széles feljárót alakítottak ki.
A lépcsősornál megtartott avatóünnepségen – melyen részt vett a közgyűlés több képviselője is – utalt a polgármester a Nemzetőr utcában megvalósult beruházásra is. A több mint húszéves, sok helyütt repedezett útburkolatra ráfért a felújítás. A közel 20 millió forint értékű beruházás költségeinek felét a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól nyert pályázati pénzből finanszírozta az önkormányzat. A kivitelezést a Horváth Ép Kft. végezte. Arról, hogy mennyire jó munkát végeztek a szakemberek, a közeli Csillagközi-óvoda kerékpározó kisgyermekei győződtek meg az avatás alkalmával.

vissza az elejére


Korszerűsödő buszpark

  A Zala Volán Rt. idei beruházásainak részeként a minap négy új autóbuszt adtak át ünnepélyesen az utazóközönségnek. A három csuklós és az egy szóló gépjármű valójában már 2005. szeptember 1 óta üzembe állt, melyek bekerülési összege meghaladja a 200 millió forintot.

Stabil szolgáltatást nyújt a Zala Volán.Zalatnai László, a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: a közelmúltban Nagykanizsán adtak át három új autóbuszt, most pedig Zalaegerszegen állítanak „szolgálatba” négy modern gépjárművet. Céljuk, hogy a kulturált és kényelmes utazás érdekében szinten tartsák az autóbuszparkot, ezért fejlesztéseiknél mindig kiemelt helyen szerepel az új autóbuszok vásárlása. A most átadott négy busz a helyi, illetve a helyközi forgalomban szállítja majd az utasokat, így nap mint nap találkozhatunk velük. Hozzátette: 1992 óta harmonikus a város és a Zala Volán Rt. kapcsolata, s mindenképpen dicséretes, hogy a helyi önkormányzat partner a különböző modernizációs törekvésekben. Tavaly év végén meg is kötötték a nyolc esztendőre szóló közszolgáltatási szerződést, amely remélhetőleg gyümölcsöző együttműködést eredményez. Zalatnai László megjegyezte, a minőségi szolgáltatás érdekében a jövő évben újabb modern buszokat szeretnének üzembe állítani. Emellett folytatni kívánják a Kovács Károly tér tehermentesítését, valamint a kertvárosi decentrum fejlesztését ugyancsak kiemelten kezelik.
A zalaegerszegi autóbusz-pályaudvaron rendezett átadáson elhangzott az is, hogy Egerszeg fontos része a helyijárat-közlekedés, ezért a város minden támogatást megad ennek fejlesztéséhez. A költségvetésben jelentős pénzösszeget fordítanak erre a célra, legutóbb például 73 millió forintot különítettek el efféle feladatokra. A zalai megyeszékhelyen stabil és jó a helyijárat-szolgáltatás, s minden bizonnyal mindez a jövőben sem fog változni.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online