Jó hangulatú városi farsang

Vagyoni kérdésekről döntöttek

Erekbe látnak


hangulatú
városi farsang

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a zalaegerszegi civil szervezetek, diákok és a város vezetése részvételével a városi farsang. Számtalan ötletes jelmezbe bújva, a vidám felvonulás az Európa térről indult, végig a Kossuth utcán.

A jó hangulatról a Városi Fúvószenekar gondoskodott, míg a résztvevőket, a nézelődő közönséget forralt bor, tea és farsangi fánk várta.

vissza az elejére


Vagyoni kérdésekről döntöttek

BEÉPÍTHETŐ A STRAND GÖCSEJI ÚT FELÖLI OLDALA

  Számos, Zalaegerszeg vagyongazdálkodásával kapcsolatos döntés született az egerszegi közgyűlés múlt heti ülésén. Ezek fontosságát emelte ki sajtótájékoztatóján dr. Gyimesi Endre polgármester és Tombi Lajos alpolgármester is.

A Vízmű telephelyétől északra mintegy 4 ezer 200 négyzetméteres területet értékesített az önkormányzat a Centermanagement Invest Hungary Kft. részére 213 millió 690 ezer forintos vételárért. A társaság a mintegy 2 milliárd forintos beruházással bevásárlócentrumot tervez az ingatlanon. Vállalják, hogy helyi vállalkozók bevonásával valósítják meg az építkezést, és 150–200 fő számára biztosítanak munkalehetőséget.
A volt József Attila-iskolában kialakításra kerülő Idősek Otthonát – integrált szervezeti formában – az Időskorúak Gondozási Központja tagintézményként fogja működtetni. Mint elhangzott, Zalaegerszegen a 60 év felettiek száma 11 ezer 848, ami a teljes népesség 19,3 százaléka. Az időskorúakon belül folyamatosan nő a 70 év feletti, egyedülálló, gondozásra szoruló idősek száma. A városban jelenleg két intézményben 430 férőhelyen végzik az idősek ápolását, gondozását. Az igények kielégítésére azonban ez nem elég, így az új otthon bár sokat segít, és csökkenti a várakozók számát, a szakemberek szerint még legalább 200 férőhelyre lenne szükség. Az Idősek Otthonában 52 férőhelyen átlagos szintű ápolást nyújtanak, 20 férőhelyen emelt színvonalút, míg 24 férőhelyre demens betegek kerülhetnek.
Az intézményben 49 fő számára nyílik munkalehetőség. Az intézményi elhelyezésre vonatkozó kérelmeket 2006. május 15-től lehet benyújtani. Az Idősek Otthona augusztus elsején megkezdheti működését.
A strandfürdő fejlesztésére létrehozott munkacsoport jelentése alapján döntött a közgyűlés arról, hogy a strand Göcseji út felöli két területrészének értékesítésére, pályázat kerüljön kiírásra. Az egyik ingatlanon gyógyegészségügyi, wellness, sport-, illetve ezekhez a tevékenységekhez kapcsolódó üzlet és vendéglátás valósulhat meg. A másikon például tanuszodát és ehhez kapcsolódó kiszolgáló létesítményeket képzelnek el
Döntött a közgyűlés arról is, hogy Szabolcs Péter Munkácsy- díjas szobrászművésszel készítteti el a trianoni emléktáblát, amely az I. és II. világháborús emlékmű között kerül majd elhelyezésre.

vissza az elejére


Erekbe látnak

ÚJ KÉSZÜLÉK A NEUROLÓGIÁN

  Az Ispita Alapítvány, valamint a város hathatós támogatásának köszönhetően egy color doppleres ultrahangkészülékkel bővült a Zala Megyei Kórház neurológiai osztálya, amely óriási segítséget jelent a nyaki erek szűkületeinek kivizsgálásában. A color duplex ultrahangos vizsgálat az oxigénhiányos eredetű agyi érbetegségek feltárásának egyik legfontosabb eszköze, azaz az új berendezéssel rendkívül nagy pontossággal állapítható meg a nyaki erek szűkülete, s lehetővé válik az érfali elváltozások valósághű képi megjelenítése is.

A diagnosztikai készülék beszerzéshez az Ispita Alapítvány 12,68 millió forinttal járult hozzá, melyből több mint 3,5 millió forintot, az alapítvány számlájára átutalt személyi jövedelemadók 1 százalékából átutalt pénzösszeg tett ki. Emellett a gép megvásárlását a város is támogatta, a zalaegerszegi önkormányzat 1 millió forinttal járult hozzá az új műszer beüzemeléséhez. A korszerű és rendkívül fejlett technikájú berendezés ünnepélyes bemutatóját a minap tartották a neurológiai osztályon. Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója elmondta: intézményük elkészítette szakmai fejlesztési tervét, melyben kiemelten fókuszáltak azokra a megbetegedésekre, amelyek gyakrabban jelentkeznek megyénkben. Ennek szellemében hangsúlyos területként kezelik a szív- és az érrendszeri betegségeket, melynek egyik állomása ennek az új készüléknek az üzembe állítása. Ennek köszönhetően nem csupán a szakma jut előbbre, hanem a betegeket is magasabb színvonalon tudják kezelni, hozzájárulva ezzel mihamarabbi gyógyulásukhoz. Hozzátette: külön öröm, hogy a beruházás egy összefogás eredményként valósult meg.
Dr. Szilvás Rudolf, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, a gép – melynek értéke mintegy 13,69 millió forint – egy olyan korszerű berendezés, amely nagyban megkönnyítheti az itt folyó munkát. Remélhetőleg az új készülékkel hamarabb lehet majd felállítani a diagnózist, vagyis sok haszna lesz belőle az orvosoknak és a betegeknek is.
Ezt követően dr. Nikl János osztályvezető főorvos és dr. Németh László adjunktus mutatta be a műszer gyakorlati alkalmazását. Az osztályvezető főorvos közölte: a 76 ágyas neurológiai osztályon évente 2400–2600 közötti betegforgalmat bonyolítanak le, és egy esztendőben mintegy 1600 agyérbeteg fekvőbeteget látnak el.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online