Kezdődik az építkezés

Sasszem és zöld mellény

Stabil a közbiztonság


Kezdődik az építkezés

NEM LEHET AUTÓVAL BEHAJTANI A KÓRHÁZ TERÜLETÉRE

  A munkaterület átadásával megindul az építkezés Zalaegerszegen a kórház udvarán. Mint arról lapunkban már hírt adtunk, 950 millió forintos címzett támogatást kapott a megyei önkormányzat a kórház-rekonstrukció harmadik ütemének végrehajtásához. Ehhez az összeghez kell hozzárendelnie saját forrásait – a beruházás teljes összegének 40 százalékát –, így valósulhat meg a több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés.

Belgyógyászat felöli látványterv.A beruházás összegének megfelelően uniós szintű közbeszerzési eljárást bonyolított le a megyei önkormányzat, tájékoztatott Borsos József alelnök azon a sajtótájékoztatón, melyen a munkálatok indulását jelentették be az önkormányzat és a kórház vezetői. Mint megtudtuk, négy vállalkozó vásárolta meg a dokumentációt, közülük háromtól érkezett ajánlat. Az egyiket, mivel az nem tartalmazta valamennyi kötelezően előírt feladat vállalását, elutasította a bizottság. A versenyben maradt két pályázó közül a ZÁÉV Rt. ajánlatát találták kedvezőbbnek, így a zalaegerszegi építési vállalkozás építheti fel az új kórházi létesítményt az általa vállalt bruttó 1 milliárd 569 millió forintos költséggel. Borsos József elárulta azt is, hogy a ZÁÉV Rt. árajánlata 90 millió forinttal volt olcsóbb, mint a másik pályázóé.
A kivitelező március 1-jén vette át a munkaterületet, ahol a régészeti feltárást követően, várhatóan heteken belül megindítja az építkezést. Terveik szerint ez év őszére szerkezetkész állapotba kerül a négyszintes épület, majd télen a belső munkálatokkal folytatódik a beruházás. Az orvosok és betegek 2007 nyarán vehetik birtokukba a modern épületegyüttest.

A jelenlegi helikopterleszálló helyén megvalósuló létesítménybe költözik majd a gyermekgyógyászat, valamint a neurológiai és stroke osztály, melyek korábban a külső kórházban működtek. Ez utóbbi két osztály betelepítése megszünteti a ma létező áldatlan állapotokat, miszerint naponta akár többször is Pózváról Zalaegerszegre kell utaztatni a neurológiai betegeket különböző vizsgálatokra. A Pózván felszabaduló épületrészbe költözik a köznyelven csak „Cserepesként” ismert osztály, míg a gyermekgyógyászat korábbi helyén a szívsebészet bővítésére nyílik lehetőség. A helikopterleszálló az új épület tetejére kerül.
Mivel az építkezés a kórház udvarának közepén zajlik majd, jelentős változtatásokat kellett életbe léptetnie a vezetésnek a belső közlekedést illetően. Ezek értelmében mostantól kizárólag a mentők és a kórház részére szállítók hajthatnak be az intézmény udvarára, korlátozzák ugyanakkor a gyalogosközlekedést is. Mindezekről dr. Csidei Irén főigazgató és dr. Rubecz István orvos-igazgató tájékoztatták a sajtó munkatársait, rajtuk keresztül kérve a lakosság megértését és együttműködését.

...és az ebédlő felöl.Az építkezés ideje alatt, azaz várhatóan 2007 nyaráig, gyalogosan sem lehet majd eljutni a kórház főépületétől a Zárda utca felőli egységekig, hangsúlyozta a főigazgató. Teljes egészében lezárják ugyanis az utakat a szülészet és a belgyógyászat, valamint az MR és az úgynevezett zöld épület között. A korlátozásból kifolyólag a mentőknek is mérlegelniük kell, melyik bejáraton hajtanak be a kórházudvarra, hiszen mindkét bejárat felől csak bizonyos épületeket tudnak megközelíteni.
Az építkezés ideje alatt a parkolás sem lesz megengedett a kórház udvarának bizonyos szakaszain. A dolgozók ezentúl a főépület előtti – napjainkig fizetőparkolót – használhatják, ahonnan értelemszerűen kiszorulnak a betegek, illetve a hozzátartozók gépkocsijai. Csak a beteget, illetve a mozgáskorlátozottat szállítók állhatnak meg a parkolóban néhány percre. A kórház személyzete új parkolókártyát kap, melyek megjelölik az adott gépkocsi által igénybe vehető parkolót. Az új parkolókártyával nem rendelkezők semmilyen körülmények között nem léphetnek be a kórház területére.
Gondoltak a kórház vezetői az építkezéshez kapcsolódó gépkocsiforgalom levezénylésére is. A kivitelező szállítójárművei részére ideiglenes portát nyitnak a Tomori utca felé.

vissza az elejére


Sasszem és zöld mellény

AKTÍVAK A POLGÁRŐRÖK

   A Zalaegerszegi Polgárőr Egyesületek Társulása – amelynek kilenc polgárőr egyesület a tagja – 2005-ben is rendkívül hasznos munkát végzett, hiszen összehangolt tevékenységük eredményeként nagyban hozzájárultak a helyi közbiztonság megerősítéséhez. Rendszeresen szolgálatot teljesítenek a mozgalmasabb közterületeken, bevásárlóközpontoknál, de folyamatosan figyelik a járműveket is, hogy nincs-e közöttük olyan, melyet valami miatt köröznek.

– Tavaly több mint 60 ezer szolgálati órát teljesítettek polgárőreink, ám a társulásból egyik polgárőr egyesületet sem lehet kiemelni, hiszen a maga területén mindegyik magas színvonalon végezte a munkáját – összegezte Donáczy Dezső, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesületek Társulásának elnöke. – Örömmel mondhatom, hogy egyre gyakrabban kapunk olyan lakossági visszajelzést, melyek elismerően szólnak a polgárőrök tevékenységéről, azaz mindez jól bizonyítja, hogy az állampolgárok szerint is szükség van a polgárőrségre. Az elmúlt évben akadtak fontos akcióink, így a karácsonyi nagybevásárlások előtti időszakban és mindenszentekkor szinte a nap 24 órájában „dolgoztak” polgárőreink. Ennek, úgy érzem, meg is lett a hatása, hiszen mindenszentekkor egyetlenegy autót sem törtek fel Zalaegerszegen a temetők környékén. Tavaly egy országos program keretében városunkban is rendszeresen kísérték a postásokat polgárőrök a nyugdíjak kézbesítésekor, s talán ez szintén hozzájárult ahhoz, hogy nem követtek el ellenük bűncselekményt. 2005-ben kezdtük használni az úgynevezett Mátrix-Police rendszámazonosító műszert, melynek segítségével a lopott, illetve a körözés alatt álló járműveket tudjuk kiszűrni. Több ezer autót ellenőriztünk ezzel, de a zalai megyeszékhelyen eddig még nem „akadt a horgunkra” ilyen gépjármű. 2005-ben a Belügyminisztériumtól egy használt Skoda Favorit személygépkocsit kapott a Polgári Szövetség Zalaegerszegért Bűnmegelőzési és Közlekedési Egyesület, melyet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság adott át nekünk üzemeltetésre. Ez nagyban megkönnyíti a mozgásunkat, és a Mátrix-Police rendszámazonosítót is ebben fogjuk elhelyezni.

A Zalaegerszegi Polgárőr Egyesületek Társulásának jelenleg mintegy 650 tagja van. A 2004-es évhez képest 45–50 fővel emelkedett a taglétszám, de manapság egyre többen ajánlják fel segítségüket, és csatlakoznak a polgárőrökhöz.
– A 2005-ös évet az Országos Polgárőr Szövetség a közterületi szolgálati esztendőnek minősítette, amely azt jelentette, hogy a városokban és vonzáskörzetükben a látható polgárőrséget kívántuk erősíteni. Ennek szellemében Zalaegerszegen és környékén is gyakran találkozhattak a járókelők „zöld mellényes” polgárőrökkel. Fontosnak tartottuk a lakossággal való kapcsolatunk erősítését, hiszen óriási segítséget jelent a mindennapi munkánkban, ha jó a kontaktus a helyiekkel. 2006 a közlekedésbiztonság éve lesz, vagyis idén a szabályos közlekedésre és az előírások betartására fogjuk felhívni a városban élők figyelmét. Szeretnénk beindítani a „Szomszédok egymásért” elnevezésű programot, s erre pályázatot fogunk benyújtani a Biztonságos Magyarországért Közalapítványhoz. Ennek egyébként az a lényege, hogy idős embereket látnánk el olyan jelzőberendezésekkel, amelyekkel bármilyen probléma esetén riaszthatnák a szomszédokat, vagy jelt adhatnának magukról.

A tervek szerint 2006 áprilisától elindul a 24 órás ügyelet a megyei polgárőr szövetségnél, ahol szintén bekötésre kerülnének ezek a jelzőrendszerek. 2006-ban választásokat tartanak hazánkban, s ennek zavartalan lebonyolítása érdekében, a voksoláskor a rendőrség mellett a polgárőrök is szolgálatot teljesítenek a szavazókörök környékén.

vissza az elejére


Stabil a közbiztonság

NAGYÍTÓ ALATT A RENDŐRI MUNKA

  A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság elmúlt éves tevékenységéről tartottak sajtótájékoztatót, melyen a megyeszékhelyi rendőrök 2005-ös munkájáról hallhattunk értékelést.

Kámán János városi rendőrkapitány elmondta, működési területükön a tavalyi esztendőt is stabil közbiztonsági helyzet jellemezte, és 2005-ben sem történtek közvéleményt felkavaró bűncselekmények, vagy bűncselekmény-sorozatok. Az elmúlt öt év alapján megállapítható, hogy az ismertté vált bűncselekmények trendje kismértékben csökken. Az összkép ugyan árnyalt, de több tekintetben még mindig kedvezőbb az országos átlagnál. A városi rendőrkapitányság illetékességi területén az ismertté vált bűncselekmények száma 0,6 százalékkal – 3752-re – nőtt, vagyis 23-mal több esetet regisztráltak, mint az előző évben. Zalaegerszegen ez az arány 3,6 százalékkal csökkent. A bűncselekmények megoszlásában továbbra is a kisebb súlyú vétségek a meghatározóak, s pozitívum, hogy a bűntettek száma és aránya is csökkenő tendenciát mutat.

A vagyon elleni bűncselekmények száma összességében 4,2 százalékkal csökkent. E kategóriában a betöréses lopások száma 24-gyel, a sikkasztások aránya 6-tal, a járművek önkényes elvételének száma 14-gyel növekedett. A lopások száma 1148-ról 1143-ra, a személygépkocsi-lopások száma 17-ről 15-re, a csalások aránya igen jelentősen, 370-ről 135-re, a zsebtolvajlások száma 15-ről 14-re, míg a rablások mutatója 16-ról 13-ra csökkent. A betöréses lopásokon belül az üzletbetörések száma 34-ről 43-ra emelkedett, ezzel szemben a lakásbetörések aránya 153-ról 136-ra „apadt”. 2005-ben a vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár nagysága 1,4 milliárd forintot tett ki, amely 25,5 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. Az emelkedésben igen jelentős szerepet játszanak a gépjárműlízingekhez és a kölcsönökhöz kapcsolódó bűnesetek több millió forintos kárértékei. A megtérült kár 302 millió forint volt az elmúlt évben, azaz a károk mintegy egyötöde megtérült.

A szándékos testi sértések aránya 6,6 százalékkal volt kevesebb, és a közlekedési bűncselekmények száma is 9,4 százalékos csökkenést mutat. Utóbbinál továbbra is az ittas járművezetések aránya a legdominánsabb, ám örömteli, hogy 6,8 százalékkal csökkent az ittasan volán mögé ülők száma. Megtudtuk, hogy a kapitányság illetékességi területén 14 százalékkal kevesebb sérüléses balesethez hívták a rendőröket, és összesen 181 balesetet regisztráltak.
Elhangzott, a kábítószerrel való visszaéléses bűncselekmények száma jelentősen – 22-ről 113-ra – növekedett. A kábítószer-bűnözés elsősorban Zalaegerszegen jelenik meg, de vidéken is jelen van, szögezte le a rendőrkapitány. Végezetül hozzátette: a kapitányság bűnügyi eredményessége lényegében az elmúlt évi szinten alakult, s gyakorlatilag minden második, ismertté vált bűncselekmény tettese ellen indítanak büntetőeljárást. Az ismeretlen tetteses felderítési mutatójuk 40,8 százalék, a nyomozás eredményességi mutatójuk 47,5 százalék. 2005-ben 17,8 százalékkal nőtt a vádemeléseik száma, amely összesen 1362 volt.

A megyeszékhelyi egyenruhások a tavalyi évben kiemelt hangsúlyt fektettek a családon belüli erőszak kezelésére, és mint tapasztalhattuk, általánossá vált a belvárosban a gyalogos járőrszolgálat, amely a 2006-os esztendőben is folytatódni fog.
Dr. Nemes Zoltán megyei rendőrfőkapitány szerint az egerszegi rendőröknek sikerült fenntartani a térség jó közbiztonságát, akik közül különösen a helyszínelést végző munkatársak teljesítettek kiválóan. Ebben az évben szintén lesz feladatuk a rendőröknek, így például a választások zavartalan lebonyolításából, valamint a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények megakadályozásából kell igen aktívan kivenni a részüket.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online