Együttműködési megállapodás

Mennyi jut a sportra?

Diákolimpiai sikerek

Fedett pálya után szabadtér

Röviden


Együttműködési megállapodás

Lendvával és Varasddal testvérvárosi kapcsolatokat tart fenn Zalaegerszeg. A kapcsolatok újabb elemmel bővültek. Maria Pozsonyec, Lendva alpolgármestere, Zlatko Horvat, Varasd alpolgármestere és dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere ellátta kézjegyével a három városnak a sport területén történő együttműködésről szóló megállapodást. A felek hangsúlyozták, hogy a sport révén tovább erősödhet a kapcsolat a testvérvárosok között, és ezzel megalapozható lesz más területek közötti megállapodás is. Horvátország leendő EU-tagságát követően közösségi pénzekre is pályázhat a három város, mivel támogatást lehet nyerni a nemzetek közötti sportkapcsolatok, létesítmények közös működtetésére.

vissza az elejére


Mennyi jut a sportra?

KUGLER LÁSZLÓ A TÁMOGATÁSRÓL ÉS A MŰKÖDTETÉSRŐL

  Elkészült Zalaegerszeg város ez évi költségvetése. Vajon mennyi jut idén a sportra? – erről kérdeztük Kugler Lászlót, a sportbizottság elnökét.

– Úgy tűnik, a költségvetés minősítésének az időszakát éljük – mondta Kugler László. – A sport működésre annyit kapott, mint az előző évben. Bázisszinten maradt a támogatás. Két kiegészítést azért említenék, 15 millió forintos összeggel. Ebből 10 milliót a ZTE labdarúgó-szakosztálya kap a várossal történt megállapodás keretében. A városnak is fontos, hogy jól szerepeljen a ZTE focicsapata. Cél: tisztázni a szerepeket a klub működésében. Szeretnénk elérni, hogy az egyesület vezetése a jövőben ne hozza kellemetlen helyzetbe az önkormányzatot és szponzorait. A várossal kötött megállapodás egy megfontolt, felelős gazdálkodásra készteti a ZTE irányítóit. Ötmillió forint jut külön döntés alapján a jégsportszakosztályoknak. A jégcsarnok belépésével ugyanis megalakultak a jeges szakosztályok, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni az önkormányzatnak.

– Hány sportegyesületet támogat a város?
– Működési támogatásként 33 klub kap 187 millió forintot. A tömegsport- és szabadidős rendezvényekre mintegy 20 millió forint jut. Hatvankettő szervezet 194 rendezvény támogatására pályázott, 58 millió forintot kérve összesen. A diáksport támogatását megdupláztuk. A megemelt összeg azt a cél szolgálja, hogy minél több tanuló sportoljon. Ezért szeretnénk bevezetni több sportágban, a klubokhoz nem igazolt tanulók részére a városi iskolai bajnokságot. Szeretném elmondani, hogy országos szinthez képest is kimagasló Zalaegerszegen a sportegyesületbe igazolt diákok száma. A Nemzeti Sportstratégia elemző anyagában az szerepel, hogy országos szinten a tanulók 6 százaléka igazolt sportoló. Zalaegerszegen ez több mint 25 százalékot tesz ki. Az országos viszonyokhoz képest Zalaegerszeg sportélete nagyon fejlett. A városban 134 sportegyesület működik, amelyek az önkormányzathoz támogatásért pályáztak. Hatvannyolc egyesületben 8147 egyesületi tag van, és több mint 3 ezer igazolt sportoló. A statisztikai adatok az egerszegi sport felépítésének helyességét is igazolják.

– Történt változás az önkormányzat támogatási rendszerében?
– A 2005 decemberében elfogadott 2006-2009-ig szóló sportkoncepció alapvetően meghatározza a támogatási rendszert. Kiemelt támogatásban részesülnek 2006-ban a ZTE FC ZRt., ZTE KK Kft., ZTE Zala Volán NKK, Csuti SK, Zalaszám ZAC, ZTK és a ZTE ZÁÉV élsportegyesületek, valamint a lakóterületi sportklubok. Főleg egyéni sportágaknál nem helyeseljük az olyan külső igazolásokat, amelyek nem az egerszegi utánpótlásrendszerre támaszkodtak. A leigazolt sportolók nem Zalaegerszegen edzettek, készültek a versenyekre. Azt a célt szolgálták, hogy eredményeket szállítsanak egy-egy klubnak, s ezek így az eredményességi támogatás révén újabb pénzhez jutottak. Ezekről az igazolásokról szeretnénk lebeszélni a klubvezetőket. Arra kérnénk őket, hogy az utánpótlásukra támaszkodva neveljenek olyan versenyzőket, akik később a felnőttek között is szállítják a jó eredményeket.
– Egyre szélesedik a versenysport-szakosztályok száma. El tud tartani ennyi klubot a város? Nem gondolkodnak a támogatások szűkítésén?
– Fel lehet tenni a kérdést, hogy kell-e ennyi élsportegyesület? Úgy vélem, ez így egészséges. Nem szabad egy önkormányzatnak olyan pozícióba hozni magát, hogy ő dönt arról, hogy ezt a sportágat támogatom, a másikat nem. Nemcsak az önkormányzatnak, hanem az egyesületek vezetőinek is felelős döntést kell hozniuk. Mire gondolok? Ha egy klub fedezet nélküli gazdálkodást folytat, annak következményeit az egyesület vezetőinek kell vállalniuk. Azt szeretném elmondani, hogy a sportra jutó támogatási keret nem lesz nagyobb, ezt figyelembe kell venni a klubvezetőknek. Egy adott egyesület akkor költhet többet, ha külső szponzorokra tesz szert.

– A közgyűlés szocialista frakciójának véleménye szerint a sport fekete éve lesz az idei Egerszegen. Mi erről a véleménye?
– Mindig arra törekedtem, hogy a sport szakmai kérdés maradhasson. Nem hiszem, hogy ilyen minősítést lehetne használni. Állítom, olyan év következik, amelyben némi növekményt könyvelhetünk el a költségvetésben. Megpróbáljuk a szokott színvonalon, eredményességgel működtetni a sportot a városban. Már említettem, országos összehasonlításban is kiemelkedő a város sportélete.

– A sporthoz létesítmények kellenek, s e téren nagyot lépett előre a város. De van egy régi adóssága, a súlyemelőcsarnok öltözőrendszere.
– Fontos feladatnak tartjuk, hogy a súlyemelők problémája megoldódjon. A sportbizottság rangsorolta a tervezett ágazati beruházásokat. Elsők között szerepel a súlyemelőcsarnok öltözőrendszerének felújítása. Halovány ígéret van rá, ha egy kis mozgástér keletkezik a költségvetésben, akkor ez a kérdés belátható időn belül megoldódik. A mintegy 25–30 millió forint előteremtése komoly erőfeszítést igényel az önkormányzat részéről. Az említett probléma mellett fontos feladatnak érezzük a strand területén az 50 méteres medence felújítását, valamint a labdarúgó-stadion valamilyen úton-módon történő befejezését. A Városi Sportcsarnokra is ráférne egy alapos rekonstrukció. Zalaegerszeg városrészeiben is szeretnénk javítani a sportolás feltételeit.

vissza az elejére


Diákolimpiai sikerek

Budapesten rendezték meg a teremlabdarúgó diákolimpia országos döntőjét. A fináléba az egerszegi Kölcsey-gimnázium két csapata is bekerült.

A IV. korcsoportban a Pers Tamás által felkészített együttes a legjobb nyolc között előbb Eger együttesét verte 7-2-re, a döntőbe jutásért lejátszott találkozón 2-1-re kikaptak Győr csapatától.

A bronzéremért lejátszott találkozón 6-1-re verték Körmend csapatát. A Buza Ferenc által felkészített V–VI. korcsoportban versenyző kölcseysek a 4. helyen végeztek az országos fináléban.

vissza az elejére


Fedett pálya után szabadtér

ZALASZÁM–ZACOS TERVEK

  A Zalaszám ZAC sportegyesület már több mint tíz éve meghatározó klubnak számít Zalaegerszegen. Az atléták idei terveiről Szakály István ügyvezetőt kérdeztük.

– A 2006-os évre már tavaly novemberben megkezdtük a felkészülést – hangoztatta Szakály István. – Pár verseny híján túl vagyunk a fedettpályás szezonon. Fiataljaink jól szerepeltek az országos korosztályos versenyeken. A serdülő, az ifjúsági, a junior OB-n sportolóink hat aranyérmet szereztek. Mellette egy ezüst- és két bronzmedál került a tarsolyunkba. A fedett pályás sikereink annak köszönhetőek, hogy jól felkészült szakembereink vannak. A ZAC megalakulása óta edzői gárdánkból szakember még nem távozott, csak érkezett ide tréner. Az állandó szakmai stábunk jól együtt tud dolgozni. A csapatmunka eredményei a versenyeken kamatoznak. A váltóink is kitettek magukért, három korosztályos aranyérmet szereztek. Az edzőink jó felkészültsége mellett döntő volt, hogy megépült a futófolyosó, ezzel a feltételrendszerünk sokat javult.

– Mikor kezdik a szabadtéri szezont?
– Egy kis átmeneti időszak után április 28-án kezdődik. Zalaegerszegen rendezzük meg a Németh István-emlékversenyünket. Tevékenységünkhöz tartozik, hogy a Városi Sportcentrumban található atlétikai létesítményt töltsük meg tartalommal. Idén is nagyon sok versenyt akarunk rendezni. Május 27-én lesz a Ki a leggyorsabb, ki a legkitartóbb atléta? országos fináléja, és a nyílt vidékbajnokság is, amely válogató az Európa-kupára. Június 2–3-án bonyolítjuk le a középiskolás diákolimpia országos döntőjét. A rendezvény főtámogatója a Zalaszám Kft. lesz. Szeptember 30-án, a magyar–horvát–szlovén ifjúsági válogatott viadal lesz az atlétikai centrumban.

– A rendezvényszervezés mellett milyen eredményt várnak szabadtéren sportolóiktól?
– A fedett pályás szezon után, úgy érzem, szabadtéren is bizonyítanak versenyzőink. Elsősorban a rövidtáv-, gát-futóktól, váltóinktól és ugróinktól várunk jó eredményeket. Petráhn Barbara 400 méteren megpróbálja idén megdönteni a felnőtt magyar csúcsot. Ha ez sikerül neki, akkor ott lesz a felnőtt
EB-n. Az Európa-kupán tavaly 3 bronzérmet ért el Barbara, idén is hasonló eredményt várunk tőle. Remélem, a fiatalabb korosztályban lesz 4–5 válogatott atlétánk. Ott lesznek sportolóink az Alpok–Adria versenyein. Horváth Gergely egykori gerelyhajítónk visszaigazolásáról sem tettünk le. Több fiatal versenyzőnk áll iskolaváltás előtt. Edzőink nagy hangsúly helyeznek munkájuk során arra, hogy a sport és a tanulás összeegyeztethető legyen. Szerencsére, tanulóinknál a 4,7-es átlag már „gyenge bizonyítványnak” számít. Büszkék vagyunk arra, hogy a Zalaegerszegről egyetemekre, főiskolákra került tanítványaink továbbra is nálunk sportolnak. A sport mellett az életre is felkészítjük azt a 400 gyereket, akik itt sportolnak nálunk. Sportolóinktól azt várjuk, hogy Zalaegerszeg és a Zalaszám ZAC hírnevét vigyék el az egész országba és a határokon túlra is.

vissza az elejére


Röviden

ÚJ VEZETÉS A TEKÉZŐKNÉL

Beszámoló és vezetőségválasztó közgyűlést tartott a városi tekeszövetség. A tanácskozáson a küldöttek elnöknek Büki Lászlót választották. A két alelnök: Borsos Ferenc, Borsos József lett. Az elnökség tagjai: Kuti József, Császár János, Csiszár György, dr. Orsós Ferenc, Györe Géza, Kovács József.

* * *

TANÁCSKOZÁS A ZVKS-NÉL

Elnökségi ülést tartott Zalaegerszeg Városi és Körzeti Sportszövetség elnöksége. Elsőként Pais László elnök a két ülés között végzett munkáról számolt be. Azután javaslatot hallgattak meg a 2006-os év költségvetéséről. Tájékoztató hangzott el az elmúlt év munkatervének végrehajtásáról. Végül áttekintették, hogy a 2005-ös év versenyeiből melyek valósultak meg, és előkészítették az idei év versenynaptárát.

* * *

JUNIOROK SIKEREI A FELNŐTT OB-N

A Magyar Atlétikai Szövetség Budapesten a téli sátorban rendezte a felnőtt fedett pályás országos bajnokságot. A Zalaszám-Zalaegerszegi Atlétikai Club szakvezetése bedobta a mély vízbe az országos ifjúsági és junior bajnokságon jó teljesítményt produkált fiataljait. A döntés sikeresnek bizonyult, hiszen a rajthoz állt zalaegerszegi atléták mindegyike döntőbe került a felnőttek bajnokságán is. Simon Adrienn 200 m-en 25,31 mp-es időeredménnyel 4. helyen ért célba a döntőben. A Zalaszám-ZAC női junior váltója szintén 4. tudott lenni a felnőttek között 4x400 m-en. Simon Adrienn, Simonffy Mariann, Kumin Zsófia, Gergály Fruzsina szoros versenyben minimális különbséggel szorult le a dobogóról (3:58,33 perc). A női távolugrók mezőnyében két egerszegi kislány is döntőbe került. Kovács Lea 542 cm-rel 5., Maincz Anita 539 cm-es ugrással 6. helyezést ért el. 60 m gáton Molnár Renáta lett 5., 9,23 mp-es idővel. A férfi 4x400 m-en a Juhász András, Kámán Bálint, Szilasi Gábor, Góczán Bence kvartett 5. helyen ért célba 3:24,72 perces időeredménnyel.

* * *

A HÉTVÉGE SPORTEREDMÉNYEI

Kosárlabda

ZTE KK–Paksi Atomerőmű 97-92 (29-25, 26-17, 21-22, 21-28)
Zalaegerszeg, 600 néző. Jv.: Vígh, Papp, Szilas. NB I-es férfi mérkőzés.
Értékel Kis Attila edző: – Gratulálok a fiúknak a sikerhez. Végig a játékra koncentráltunk. Remélem a bajnok elleni siker elhiteti a játékosokkal, hogy az eddig nyújtott teljesítménynél többet tudnak. Bizakodom az alapszakasz végéig még begyűjtünk jó pár győzelmet.

Győr–Zala Volán ZTE 62-71 (18-16, 18-20, 11-24, 15-11)
Győr, 400 néző. Jv.: Bognár, Jakab. NB I-es női mérkőzés.
Értékel Bencze Tamás edző: – Az első két negyedben gyengébben védekeztünk, és támadásban is pontatlanok voltunk. A folytatásban feljavult a védőjátékunk és biztosan hoztuk a kötelező győzelmet.

Labdarúgás

Tatabánya–ZTE FC 0-1 (0-0)
Tatabánya, 3000 néző. Jv.: Hanacsek. Gólszerző: Nagy L.
Értékel Kocsárdi Gergely, a ZTE játékosa: – Küzdelmes mérkőzésen, az első félidőben a hazaiaknak több lehetőségük akadt. Szünet után már nekünk is több helyzetünk volt. Kis szerencsével fontos 3 pontot szereztünk.

Teke

ZTK FMVas–Szolnoki MÁV 6:2 (3428:3232)
Zalaegerszeg, szuper ligás férfi mérkőzés.
A második helyen álló egerszegiek fontos győzelmet arattak a rivális szolnokiak ellen, és sikere BL főpróbát tartottak.
Ifjúságiak: ZTK FMVas–Szolnok 1:3 (1013:1029).

Tatabánya–ZTE ZÁÉV 7:1 (3098:3020)
Tatabánya, szuper ligás női mérkőzés.
A gyenge minőségű pályához a hazaiak alkalmazkodtak jobban, és fölényes győzelmet arattak.
Ifjúságiak: Tatabánya–ZTE ZÁÉV 4:0 (984:842).

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online