Újabb elismerés

Környezetvédelmi rendelet felülvizsgálata

Hirdetmény

Óvodai és általános iskolai beíratás Zalaegerszegen

Pályázati felhívás


Újabb elismerés

E-GO DÍJAS A „ZALAEGERSZEG.HU”

  Hatvan nagyváros internetes honlapját vizsgálták szakemberek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének felkérése alapján. Zalaegerszeg internetes portálja Székesfehérvár, Budapest és Pécs után a negyedik helyet szerezte meg, megelőzve ezzel a szombathelyi városi portált.

Azért fontos ez az eredmény, mert egy inkognitóban végzett zsűrizés következménye, és így nem volt lehetőségük a városoknak a felkészülésre. A szakemberek a portálok használhatóságát vizsgálták és elemezték, valamint azt, mennyire ad valós képet a városról, és mennyire tudja a lakosságot bevonni az információáramlásba – fogalmazott sajtótájékoztatóján dr. Gyimesi Endre polgármester, és hozzátette: saját erőből oldották meg a városi portál létrehozását, melyre 20 millió forintot költöttek. Ehhez hozzátartozik az is, hogy Zalaegerszeg kilenc pontján ingyenes terminálokat helyeztek ki.
Gyutai Csaba alpolgármester elmondta: külön vizsgálták, hogy az állampolgárok be tudnak-e kapcsolódni a város honlapjára, kapnak-e információkat. Ez fontos szempont volt az elismerések odaítélésénél. Kiemelte, Zalaegerszeg nem kapott állami támogatást, a helyi összefogás és innováció segítette a munkát. A város informatikai fejlesztése nem csak a nyilvánosan megjelenő portált jelenti, hanem egy olyan háttérinformatikai rendszert is, ami a polgármesteri hivatalban egy modernebb ügyintézést tesz lehetővé.
Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke megjegyezte: egy internetes honlapot nem csak a fejlesztése minősít, hanem a tartalom is. Az arculaton és a rendszergazdai tevékenységen túl dicséret illeti a Zala-Lap Kiadói Kft.-t, amely szerkeszti a híreket. Mindezek együttesen járultak hozzá az elért eredményhez. Mint mondta, a városi portált folyamatosan fejlesztik, igazítják az igényekhez: segíteni szeretnék ezáltal a képviselői munkát, és lehetőség lesz lakossági bejelentések kezdeményezésére is. Igyekeznek a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazni.

vissza az elejére


Környezetvédelmi rendelet felülvizsgálata

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2005. szeptember 15-i ülésén fogadta el a környezetvédelemről szóló 41/2005. (IX. 23.) sz. önkormányzati rendeletét, melyben a levegőtisztaság-védelem és a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályait határozta meg, továbbá rendelkezett az önkormányzati környezetvédelmi alap felhasználásáról.
A levegőtisztaság-védelmi rendelkezések többek között az avar és kerti hulladék ártalmatlanítással, valamint az 500 KWth névleges bemenő hőteljesítményt meg nem haladó tüzelő- és egyéb, kizárólag füstgázt kibocsátó berendezés létesítésével és meglévő tüzelőberendezés átalakításával, tüzelőanyagának megváltoztatásával kapcsolatos szabályokat rögzítik. A zaj- és rezgésvédelem témakör a zajforrások létesítésnek és üzemeltetésének előírásait tartalmazza.
A rendelet megtekinthető a www.zalaegerszeg.hu honlapon a közigazgatás/rendeletek menüpontban, illetve a Polgármesteri Hivatal 215. sz. irodájában.
2006. március 13-ig várjuk a város lakosságának a rendelettel kapcsolatos véleményét, esetleges hozzászólásait, javaslatait a muszak@ph.zalaegerszeg.hu e-mail-címre, illetve a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályára címzett levélben (Zalaegerszeg, Kossuth u. 17–19.). Észrevételeiket előre is köszönjük.

vissza az elejére


Hirdetmény

Tájékoztatom Zalaegerszeg város választójoggal rendelkező polgárait, hogy a 2006. évi országgyűlési képviselő-választás első fordulójára 2006. április 9-én, II. fordulójára 2006. április 23-án kerül sor.

A névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt 2006. február 6–10. között megkapták a választópolgárok.
Jelöltet ajánlani ajánlószelvénnyel lehet, 2006. március 17-én 16.00 óráig.
Az ajánlás nem vonható vissza, jelöltet ajánlani a kitöltött ajánlószelvénynek a jelölt illetve a jelölő szervezet képviselője részére történő átadásával lehet.
A választópolgár személyesen, lakóhelyén szavazhat. A szavazás napján lakóhelyétől távol lévő választópolgár belföldön igazolással, külföldön a Magyar Köztársaság nagykövetségein, főkonzulátusain adhatja le szavazatát amennyiben szerepel a külképviseleti névjegyzéken.
Igazolás kiadását ajánlott levélben 2006. április 4-ig beérkezőleg, személyesen vagy meghatalmazott útján 2006. április 7-én 16.00 óráig lehet kérni a lakóhely szerint illetékes helyi választási irodától az első és/vagy második fordulóra egyaránt.
Külképviseleti névjegyzékbe való felvétel 2006. március 17-én 16.00 óráig kérhető a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől.
A választás első fordulójára külföldön 2006. április 2-án (az amerikai kontinensen 2006. április 1-jén) a második fordulóra a hazai választás napján, azaz 2006. április 23-án (az amerikai kontinensen 2006.április 22-én) kerül sor.

A helyi választási iroda címe, elérhetőségei:
8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 17–19. Telefon: 92/502-114
E-mail-címe: valasztas@zalaegerszeg.hu

A helyi választási iroda vezetője: Dr. Kovács Gábor jegyző

Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjai: Elnök: Dr. Pápai Ferenc
Elnökhelyettes: Dr. Orsós Ferenc. Tagja: Dr. Török Ferenc
A Választási Bizottság címe: Zalaegerszeg, Kossuth 17–19.
A Választási Bizottság döntései a www.zalaegerszeg.hu portálon a Választás 2006. címszó alatt tekinthető meg.

Dr. Kovács Gábor s. k., a helyi választási iroda vezetője

vissza az elejére


Óvodai és általános iskolai beíratás Zalaegerszegen

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX tv. 6–7. §, 65. § (1) bekezdés, 66. § (1) bekezdés, 102. § (2) bekezdés a) pontja, a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM-rendelet 16. § (1) bekezdése és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Oktatási és Ifjúsági Bizottságának 35/2005. sz., illetve 151/2005. sz. határozatai alapján Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata óvodáiban és általános iskoláiban a leendő óvodások és a leendő első osztályosok beíratásának időpontjait az alábbiak szerint határozza meg:

Óvodai beíratás a 2006/2007. nevelési évre:

Zalaegerszeg megyei jogú város óvodáiban az óvodai beíratás, jelentkezés időpontja:
2006. március 16–17. (csütörtök–péntek).

Az óvodákban ezeken a napokon 8.00–17.00 között fogadják a Kedves Szülőket.

Óvodai felvételre jelentkezhet minden kisgyermek, aki 2006. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét. Azon gyermekek, akik 2006. augusztus 31. után töltik be 3. életévüket, óvodai felvételi szándékukat jelezhetik az intézményekben, és óvodai felvételükről a 2006/2007. nevelési évben a jogszabályban megfogalmazott, a folyamatos felvételre vonatkozó előírásoknak megfelelően dönt az óvoda vezetője.
Kötelező az óvodai beíratása a gyermeknek abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, majd a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.
Az óvodai felvételről az óvodai férőhelyek függvényében az óvoda vezetője dönt az érvényes jogszabályi előírás alapján. A gyermekek elsősorban a körzetileg illetékes óvodákba nyernek felvételt.
Az óvodai felvételről az óvoda vezetője – az óvodában kialakított hagyományos módon – legkésőbb 2006. május 15-ig tájékoztatja az érintett szülőket.
A döntéssel szemben fellebbezni a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet, a fellebbezést Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzőjének címezve a felvételt elutasító óvodához kell benyújtani.

Általános iskolai beíratás a 2006/2007. tanévre:

Zalaegerszeg megyei jogú város általános iskoláiban a beíratás, jelentkezés időpontja:
2006. március 8–9. (szerda–csütörtök).

Az általános iskolákban ezeken a napokon 8.00–17.00 között fogadják a Kedves Szülőket.

Beírathatók mindazon gyermekek, akik hatodik életévüket 2006. május 31-ig betöltik, és elérték az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, amelyet az óvoda, illetve a nevelési tanácsadó szakvéleménye igazol. A szülő kérelmére a gyermek tankötelessé válhat akkor is, ha a hatodik életévét december 31. napjáig tölti be.
Az önkormányzati iskoláknak a körzetükbe tartozó tanköteles gyermeket fel kell venniük. A szülő választhat másik iskolát gyermeke számára, amennyiben az intézmény fogadni tudja a tanulót.

Zalaegerszeg megyei jogú város fenntartásában működő általános iskoláknak a 2006/2007. évre történő általános iskolai beiratkozás tekintetében a leendő első osztályos tanulók felvételénél az alábbi – az intézménybe felvehető tanulói rangsor megállapítására vonatkozó – szabályokat kell figyelembe vennie:
a) Zalaegerszegi gyermek, aki az iskola felvételi körzetében lakik;
b) Zalaegerszegi gyermek, aki nem az iskola körzetében lakik, de nagyobb testvére már az intézmény tanulója;
c) Zalaegerszegi gyermek, aki nem az iskola körzetében lakik, nem zalaegerszegi lakhellyel rendelkező gyermek, de a településnek Zalaegerszeg megyei jogú várossal közoktatási megállapodása van (Kisbucsa, Kiskutas, Nagykutas, Zalaboldogfa, Zalaszentgyörgy).

Az iskolai felvételről az iskola igazgatója legkésőbb 2006. április 7-ig tájékoztatja az érintett szülőket.
Nem zalaegerszegi lakhellyel rendelkező gyermekek – a közoktatási megállapodással rendelkező településekről érkező tanulók kivételével – általános iskolai beíratására (tanulói jogviszonyának létesítésére) csak 2006. április 28-át követően kerülhet sor. Az iskolai felvételről az intézmény igazgatója ezt követően tájékoztatja az érintett szülőket.

Az emelt szintű oktatásokat végző, városi beiskolázású osztályokba a rendes beíratás alkalmával (2006. március 8–9.) is van lehetőség nem zalaegerszegi lakhellyel rendelkező gyermekek felvételére.

Ezen osztályok a következők:

Az iskola igazgatója dönt a tankötelezettség kezdetéről az óvoda véleménye alapján, illetőleg ha a gyermek nem járt óvodába, vagy az óvoda kezdeményezi, a nevelési tanácsadó véleménye alapján; a sajátos nevelési igényű gyermek esetén a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság vagy az országos szakértői és rehabilitációs tevékenységet végző szakértői és rehabilitációs bizottság szakértői véleménye alapján.
A döntéssel szemben fellebbezni a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet, a fellebbezést Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzőjének címezve a felvételt elutasító iskolához kell benyújtani.

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy a beiratkozáshoz feltétlenül vigyék magukkal


Pályázati felhívás

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága pályázatot hirdet
kulturális tevékenység és eszközbeszerzés támogatására.

A pályázat célja:
Olyan, Zalaegerszegen megvalósuló kulturális rendezvények támogatása, amelyek megyei, regionális vagy országos vonzerővel, idegenforgalmi jelentőséggel is bírnak. A pályázaton támogatást nyerhetnek olyan rendezvények is, amelyek zalaegerszegi szervezetek által a régió más településein jönnek létre, valamely megyei, regionális, országos jelentőségű fesztivál, idegenforgalmi esemény keretében. Támogatásban részesülhetnek továbbá olyan médiaesemények, amelyek alkalmasak Zalaegerszeg kulturális, idegenforgalmi jó hírének bemutatására. Támogatás igényelhető eszközbeszerzésre is.
A pályázók köre:
Zalaegerszegen bejegyzett és helyben működő kulturális célú egyesületek, alapítványok, egyéb nonprofit társadalmi szervezetek, valamint Zalaegerszeg megyei jogú város kulturális intézményei, közérdekű tájékoztatással foglalkozó szervezetei. Nem nyújtathatnak be pályázatot iparűzési adó megfizetésére kötelezett jogi vagy természetes személyek.

A pályázatnak tartalmaznia kell:
a pontosan kitöltött adatlapot 2 példányban, a tervezett rendezvény részletes műsortervét és költségvetését, olyan pályázó esetén, amely korábban a bizottsághoz pályázatot még nem nyújtott be, a pályázó bírósági bejegyzésének másolatát, vagy az ezt helyettesítő, jogszabályban meghatározott okirat másolatát, eszközbeszerzésre vonatkozó pályázat esetén az eszköz pontos megnevezését, költségét.

A pályázat egyéb feltételei:

A pályázatokat a következő címre kérjük eljuttatni : Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési és Közoktatási Osztálya (Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 17–19.) Adatlap és bővebb felvilágosítás kérhető a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Közoktatási Osztályán.(Tel.: 502-188, -190)

A bizottság nem tudja értékelni azon pályázók munkáját, akik a 2005. évi bármely városi pályázaton elnyert pénzösszeggel határidőre nem számoltak el.

A pályázat beérkezésének határideje: 2006. március 10. (péntek) 12.00 óra és 2005. szeptember 1. (péntek) 12.00 óra.
A pályázati felhívás és az adatlap letölthető az alábbi internetcímről: www.zalaegerszeg.hu kultúra.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online