Találkozó

Dávid Ibolya az MDF-ről

KÉSZ: Felelősséggel a nemzetért

MSZP: Fejlesztési tervekről

Kisebb államot akar az SZDSZ


Találkozó

Zalaegerszegért díjat azoknak a lokálpatriótáknak adományoz immár 13 éve Zalaegerszeg önkormányzata, akik – a polgárok megítélése szerint – a legtöbbet tették a városért, annak fejlődéséért. Az első Zalaegerszegért díjakat 1993-ban adták át ünnepélyes keretek között. Azóta 125 személy, szervezet, illetve intézmény büszkélkedhet a kitüntetéssel. Őket invitálták kötetlen beszélgetésre a város vezetői.
– Időről időre megszólítjuk azokat az embereket, akiknek sokat köszönhet Zalaegerszeg városa. Ezt tettük négy esztendővel ezelőtt, és most ismételten az a célunk, hogy tájékoztatást adjunk a Zalaegerszegért-díjasoknak a város megtett útjáról, illetve terveinkről – beszélt az összejövetel céljairól dr. Gyimesi Endre.
A Három kívánság étteremben egybegyűlteket bevezetőként a Hevesi Sándor Színház művészei szórakoztatták, majd a polgármester vázolta a város utóbbi néhány évének legfontosabb állomásait. Külön kitért az infrastrukturális fejlesztésekre, valamint az úthálózat, illetve az oktatási intézmények állapotában történt kedvező változásokra. A jövő tervei közül az induló hulladékgazdálkodási és szennyvízprogramot emelte ki, majd a Zalaegerszegért-díjasok javaslataira, a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatos véleményükre volt kíváncsi.

vissza az elejére


VÁLASZTÁS 2006

Dávid Ibolya az MDF-ről

  Azzal, hogy a Magyar Demokrata Fórum önálló miniszterelnök-jelöltet állított a 2006-os választásokra, jelezte, hogy sem a Fidesz, sem a baloldal politikájához nem kíván asszisztálni, jelentette ki zalaegerszegi sajtóbeszélgetésén Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Hozzáfűzte: pártjuk a baloldallal tartós koalíciós együttműködésre nem készül, a Fidesszel pedig – a jobboldali párt győzelme után – csak úgy hajlandó koalícióra lépni és kormányt alakítani, ha az MDF adhatja a miniszterelnököt. Ez lehet ugyanis a garancia arra, hogy keresztényi értékrendre, s konzervativizmusra épített program valósul meg Magyarországon a következő ciklusban. Dávid Ibolya leszögezte, a koalícióról csakis a voksolás után van értelme beszélni, hiszen ezek a kérdések a választás éjszakáján válnak aktuálissá.
A pártelnök bízik abban, hogy az MDF-nek sikerül meglepetést okozni az áprilisi választásokon és pártjuk lesz a harmadik erő a Parlamentben. Ha sokan merik vállalni azt az igazságot, melyet a Magyar Demokrata Fórum képvisel, akkor az MDF lehet a mérleg nyelve az Országházban. Az idei választás tétje, hogy lesz-e normális Magyarország, s lesz-e változtatásra kész politikai elitje, hangsúlyozta Dávid Ibolya. Majd hozzátette, ők konzervatív fordulatot szeretnének, s fontosnak tartják a 18 százalékos, egykulcsos jövedelemadó bevezetését, a korrupció elleni küzdelmet, a kis és középvállalkozások támogatását, valamint a szakképzés megreformálását.

* * *
A Magyar Demokrata Fórum programjában egyebek mellett kiemelten kezeli a szürkegazdaság elleni küzdelmet, a magyar vállalkozók támogatását, valamint a minőségi oktatás biztosítását, közölte a párt sajtótájékoztatóján Baján Antal, az MDF megyei elnöke, országgyűlési képviselőjelölt.
Elhangzott, eltörölnék az örökösödési illetéket és gátat szabnának a kamatadó bevezetésének. Fontosnak tartják a hazai vállalkozók patronálását, s ennek szellemében csökkentenék az adminisztrációs terheiket, valamint kedvezményes hitelhez juttatnák a kis- és a közepes vállalkozásokat. Baján Antal elmondta, korrupciómentes közéletet szeretnének, azaz nem akarják, hogy az adóforintok illetéktelen zsebekbe vándoroljanak. Igazságos, korszerű munkaerőpiacot kívánnak Magyarországon, ezért támogatnák a 45 év felettiek munkahelymegtartását és részmunkaidős foglalkoztatási rendszert vezetnének be.

vissza az elejére


KÉSZ: Felelősséggel a nemzetért

  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) az „Otthon a hazában, keresztény felelősséggel a nemzetért” címet viselő országjáró körútjának keretében konferenciát tartott Zalaegerszegen a Mindszenty iskolában. A rendezvényen részt vett dr. Balázs Béla római katolikus püspök, dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorhelyettese, dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ országos elnöke, valamint dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere és országgyűlési képviselője.

Az országos turné céljáról dr. Osztie Zoltán elmondta: az együttműködés és az egység erősítése a KÉSZ és a Keresztény Közéleti Akadémia között régióként és városokon belül is. Szaporodnak a helyi csoportok és egyre erőteljesebb ezeknek a szervezeteknek a kisugárzása. Sok településen érződik – az egyház és a jobboldali társadalmi szervezeteknek a bemutatkozása révén – az erejük és az összetartozás igénye. A KÉSZ elnöke hozzátette: feldolgozzák az egyház társadalmi és szociális tanításainak fontos témaköreit, ezt igazítják a helységek adottságaihoz. Zalaegerszegen például a vidékfejlesztés és az egészségügy volt a téma.
Idei évi terveikről dr. Osztie Zoltán elmondta még: aktuális évfordulók méltó megünneplésére készülnek, így az 1956-os szabadságharc 50., a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára, valamint megemlékeznek MS Mesterről, akinek selmeci oltárképei 500 évvel ezelőtt készültek.

vissza az elejére


MSZP: Fejlesztési tervekről

  2006-ban változásra van szükség Zalaegerszegen, s mindez vonatkozik az országgyűlési, majd az azt következő önkormányzati választásokra, hangsúlyozta sajtótájékoztatón Kiss Ferenc, a szocialista párt országgyűlési képviselőjelöltje.

Elmondta: programjukban továbbra is kiemelten kezelik a munkahelyteremtést, s azon belül a kis és a középvállalkozások számára a piacbiztosítást. Emellett fókuszálnak az infrastruktúra fejlesztésére, így fontosnak tartják az M9-es autóút megépítését, a 76-os út rekonstrukcióját, a Zalalövő-Zalaegerszeg közötti vasútvonal áthelyezését, valamint a teljes szakasz villamosítását. A szociális területen tovább is hangsúlyos pontként kezeli a képviselő-jelölt a helyi sürgősségi betegellátás feltételeinek megteremtését és a megyei kórház állami forrásokból való fejlesztését. Hozzátette: központi források felhasználásával 2007-re szeretnék megvalósítani a fogyatékkal élők integrált intézményét. Elhangzott, az Új Magyarország programban Zala megyére bizonyos oktatási célokra 10,4 milliárd forintot különít el, amelyből 10-20 iskola felújítását lehet végrehajtani. Ebből a zalaegerszegi Ganz–Munkácsy-iskola teljes rekonstrukcióját mindenképpen meg kívánják valósítani.
A sajtótájékoztatón Major Gábor, az MSZP helyi kampányfőnöke bejelentette, Kiss Ferenc 3000 ajánlószelvényt gyűjtött össze az elmúlt hetek alatt, melyet át is adtak a választási bizottságnak.
* * *
Az MSZP frakciója nem érti, hogy dr. Gyimesi Endre polgármester miért tartja elképesztőnek és fenyegetőnek azt, hogy az MSZP-frakció a megyei közigazgatási hivatalhoz fordul, mivel a közgyűlés SZMSZ-vel ellentétesnek tartja a Nemzeti Fórum-frakció megalakulását, jelentette be sajtótájékoztatón Kiss Ferenc frakcióvezető és Kárászné dr. Rácz Lídia önkormányzati képviselő.
Kiemelték: szerintük a Nemzeti Fórum-frakció létrehozása ellentétes a testület szervezeti és működési szabályzatával, ezért a törvény által biztosított jogorvoslati lehetőséggel éltek, amely egy jogállamban törvényes útja a vitás kérdések eldöntésének.

vissza az elejére


Kisebb államot akar az SZDSZ

  Három témában tartott sajtótájékoztatót Vitkovics Péter, az SZDSZ egerszegi országgyűlési képviselőjelöltje. Elsőként azt hangsúlyozta, hogy pártja kisebb államot akar, kevesebb képviselőjelöltet az országgyűlésbe, és a helyi önkormányzatokba is.

Példaként a Zala megyei városokat említette, Egerszegen, álláspontjuk szerint, a jelenlegi 27 helyett elég lenne 17 képviselő. Az SZDSZ teljesen leépítené a megyerendszert, feladatait a városok, a kistérségek, valamint a jövőrégiók vennék át. A folytatásban az állam szerepéről szólt. Álláspontjuk szerint az államnak hátérbe kell vonulni, nem kell beavatkozni az emberek mindennapjaiba. Helyette a versenyképességhez kell biztosítani az infrastruktúrát. Bejelentette: az SZDSZ valamennyi zalai képviselőjelöltje összegyűjtötte az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online