Népszerűsíteni a labdarúgást

A bravúr mindig hatásos

Fenik a fogukat

Röviden


Népszerűsíteni a labdarúgást

EGERSZEGIKÉNT AZ MLSZ ELNÖKSÉGÉBEN

  Nemrég választották meg az MLSZ új vezetését. Az új elnökségnek tagja lett Nagy Ferenc, a ZTE FC ZRt. igazgatótanácsának elnöke, aki első zalai – pontosabban egerszegi – sportvezetőként került a testületbe. A ZTE első emberét terveiről kérdeztük.

Nagy Ferenc– A liga taggyűlésén merült fel a nevem, a küldöttek javasoltak elnökségi tagnak – így Nagy Ferenc. – Ha jól emlékszem, a nyíregyházi vezető tett javaslatot a személyemre. A liga taggyűlése támogatta. Ezután az MLSZ közgyűlésén megválasztottak a küldöttek.
– Az ön elnökségi tagságából profitálhat-e a megye, ezen belül Zalaegerszeg labdarúgása?
– Annyit mindenképpen, amennyit az etikai és a törvényességi határok megengednek. Mire gondolok? Soha nem akarok olyan dolgokba belemenni, amely az említett kategóriákat sérti. Nem akarok előnyt kovácsolni abból, hogy egy elnökségi ülésen ott vagyok, más megyéből vagy városból pedig nincs ott elnökségi tag, és esetleg ebből húzzunk hasznot.
– Kisteleki István elnök azt mondta, hogy minden elnökségi tag kap egy területet, amelyet felügyel. Megtörtént már az elosztás?
– A labdarúgás népszerűsítése és a szervezeti kérdések témakörében kellenne ténykednem. A területek elosztása a következő március 16-i elnökségi ülésen kerül pontosításra.
– Nemrég állt fel az MLSZ új vezetése. Az előző testületek nem mindig húzták egy irányba a szövetség szekerét. Mennyire lesz egységes az új vezetés?
– Az MLSZ küldöttközgyűlésén részt vevők többsége a megújulást, a vezetés egységességét hangsúlyozta. Remélem, így lesz. Egy biztos, addig maradok az MLSZ elnökségének a tagja, amíg jó irányba haladnak a dolgok, s a vezetés betartja a törvényesség, a tisztesség, az etika szabályait.

– Egyik legégetőbb probléma a szövetségi kapitány megválasztása. Ön milyen álláspontot képvisel? Magyar vagy külföldi szakember legyen a kapitány?
– Nagyon jó lenne, ha olyan magyar szövetségi kapitányt tudnánk választani, aki szakmai szempontból állja a versenyt a külföldiekkel. Tartok viszont attól, hogy jelenleg nincsen ilyen Magyarországon. Szeretném a jelöltek referenciáit, szakmai elképzeléseit megismerni, hogy ennek ismeretében tudjak dönteni arról, hogy hazai, vagy külföldi kapitányt javasoljak.
– A tervek megvalósításához pénz is kell. Miként látja, a gazdasági élet szereplői felsorakoznak az új MLSZ-vezetés mögé?
– Ma még nehéz megmondani. Úgy vélem, amennyiben a szövetségre a rend, a fegyelem, a törvényesség lesz a jellemző, akkor a gazdasági élet prominens képviselői is felsorakoznak a sportág mögé. Erre a közeli országokban már van tapasztalat. Példaként Csehországot említeném, ahol a sportág vezetői átlátható viszonyokat teremtettek, és a cseh bajnokságnak komoly anyagi támogatottsága van, pedig színvonalában nem nagyon veri a magyart. Remélem, egy idő után hasonló eredményekről lehet beszámolni hazánkban is.

vissza az elejére


A bravúr mindig hatásos

SPORTTÖRTÉNELMET AKARNAK ÍRNI

  Befejeződött az alapszakasz a női kosárlabdázóknál, az NB I A-csoportjában szereplő Zala Volán ZTE az ötödik helyről várja a rájátszást. A hölgyek szereplésére eddig nem lehet panasz, mivel az Európa-kupában – akárcsak tavaly – továbbjutottak a csoportjukból. Az egykor Euro Ligában szereplő olasz Parma búcsúztatta a kék-sárgákat. A Magyar Kupa négyes döntőjébe nem sikerült bejutniuk, mert túl korán találkoztak a MiZo Pécs együttesével.

– A bajnokság megkezdése előtt az 5–7. hely megszerzését tűzte a csapat elé a klub vezetése – mondta Bencze Tamás edző. – Ennek megfelelően igazoltunk a nyáron. Moua, Libicova érkezett a centerposztra. Sokat számított, hogy az együttes gerince együtt maradt, így nem kellett elölről kezdeni a csapatépítést. Mindenképpen dicséretesnek tartom, hogy a tervezett helyezések közül a legjobb pozíciót foglaljuk el. Az erőviszonyokat tekintve, az eddig szereplésünket reálisnak tartom.
– Titkon lehetett olyan hangokat hallani, hogy jó lett volna megszerezni a 4. helyet, amely a rájátszás során nagyobb kedvezményt jelentett volna. Reális volt az elvárás?
– Szerencsés esetben összejöhetett volna. Más kérdés, hogy nyertünk olyan mérkőzést a sztárcsapat Sopron ellen, amit nem terveztünk győzelemre. Igaz, botlottunk itthon a Szolnok ellen, amit nem vereségre kalkuláltunk. Hazai pályán győzelmet vártam a lányoktól a BSE ellen is, de csak egy centerünk volt azon a találkozón (Moua), és a fővárosiak itt vertek meg minket. Ha komplett csapattal tudunk kiállni, elképzelhető, hogy nyerünk. Egy bravúr – mint a Sopron elleni siker – mindig jótékonyan hat a társaságra. Jövőre is elcserélnék egy váratlan vereséget, egy nagy csapat elleni győzelemre.

– Az alapszakaszban elért 5. hely csapatsiker, vagy ehhez kellett több jó egyéni teljesítmény is?
– Csapatsiker, de néhány játékos jó egyéni teljesítménye nélkül nehéz lett volna jó pozícióban végezni. Az alapszakasz mérkőzéseinek többségén Németh és Moua teljesített jól. Az utolsó hat mérkőzésen felzárkózott hozzájuk Szőke és Heller. A többieknek volt jobb és gyengébb találkozója is. A sikeres alapszakaszhoz hozzájárult, hogy a mérkőzések döntő többségén 3–4 játékos mindig átlag felettit produkált.
– Milyen rendszerben folytatódik a bajnokság?
– Az első nyolc játszik egymással a rájátszásban. Mi a negyedik BSE-vel mérkőzünk, három nyert találkozóig a négy közé jutásért. A fővárosiak előttünk végezetek, így ők játszanak többször hazai pályán. Remélem, szoros mérkőzést vívunk ellenük. Hasonló erősségű csapatokról van szó, ha nincsenek sérültek.

– A továbbjutásra mekkora esélyt lát?
– Hatvan–negyven százalék a javukra, mivel többször játszanak hazai pályán, és egy kicsivel hosszabb a kispadjuk. Bizakodom, hogy a rájátszásra – a frissen igazolt centerünk – Hedgepeth is beépül a csapatba. Róla eddig pozitívak a benyomásaim. Nem egy extra játékos, de küzdő típusú kosárlabdázónak tartom. Úgy látom, segítségére lehet a csapatnak. A BSE elleni eredménytől függ, hogy a folytatásban az 1–4, vagy az 5–8. helyért játszunk. Amennyiben az alsó ágon folytatjuk, ott már csak két nyertes találkozóig tartanak a párharcok. Egyelőre csak annyit mondok, hogy az 5. helyünket mindenképpen szeretnénk megtartani. Ezzel újabb történelmet írnánk az egerszegi női kosárlabdában, ugyanis az eddigi legjobb helyezésünk a 6. hely volt.

vissza az elejére


Fenik a fogukat

TÁJFUTÓK TERVEI

  A Zalaegerszegi Tájfutó Club az évtizedek során fokozatosan fejlődött, és mára már nem hagyhatók figyelmen kívül a város sportéletében. Tavaly is jó eredményeket értek el az egyesület sportolói, idén is szeretnének maradandót alkotni a versenyzés és a sportesemények rendezése terén.

Makrai Éva versenyzés közben.– Eredményességben szeretnénk megismételni a 2005-ös teljesítményünket – mondta Fehér Ferenc, a ZTC edzője, a klub mindenese. – Egy kicsit nehezebb lesz, mivel felnőtt női és férfi csapatunk stabil dobogósnak számít a magyar mezőnyben. Sokan fenik ránk a fogukat. Az a szerencsénk, hogy mind a két nemben nagyon stabil háttércsapat van, s ha valaki kiesik, megfelelő tudású versenyzővel tudjuk pótolni. Idén is fontos feladatnak tartjuk az utánpótlásbázisunk növelését, ami nem könnyű. Fontos számunkra Zalaegerszegen a sportág népszerűsítése.
– Változott az egyesület létszáma?
– Az utánpótlásvonalra érkeztek sportolók. Örömmel mondhatom, hogy nincsen lemorzsolódás nálunk. Jelenleg 14-fős utánpótláscsapattal foglakozom. A Magyar Tájfutószövetségnek új programja indul. A pályázaton nyert pénzből bevisszük a sportágat az iskolákba, és a testnevelők segítségével kívánjuk népszerűsíteni. Ezzel is növelni kívánjuk az utánpótlásbázisunkat. Klubunkban a rendszeresen versenyzők száma meghaladja az 50-et. A régebbi versenyzőink közül is többen újból rajthoz állnak.

– A sportolók versenyeztetése és a tájfutás népszerűsítése mellett a rendezvények szervezésében is élen járt a klub. Folytatják a hagyományt?
– Természetesen. Idén is sok versenyt rendezünk. Külön örülök annak, hogy az önkormányzat sportirodája kiemelt két versenyünket; a tojás- és télapókeresőt is. Ezeket a „Mozdulj Egerszeg” keretében bonyolítjuk le. Valószínű azért, mert az említett két program az elmúlt években nagyon sikeres volt. A triatlonosokkal közösen szervezzük a futást a tv-toronyhoz, mellette még több színtiszta tájfutóversenynek is a házigazdái leszünk.
– Kitől vártok jó eredményt az idén?
– Makrai Évától mindenképpen kimagasló eredményt várunk. A hazai bajnokságok mellett a dániai VB-n is szerepel kiválóságunk. A válogatottba meghívót kapott Vajda Kolos is, aki idén fejezte be egyetemi tanulmányait. Mivel első munkahelyes, nem biztos, hogy indulni tud a világbajnokságon. Ha mégsem áll rajthoz, remélem a 2008-ban vagy 2009-ben megrendezendő VB-n – amelyet Magyarországon bonyolítanak le –, már indulni tud. Az elmúlt években sokat foglakoztunk az utánpótlásunkkal, közülük több fiataltól várunk jó eredményt.

– Milyenek a ZTC anyagi kilátásai?
– Az önkormányzat továbbra is bízik a klubban, és támogatja egyesületünket. Nem tudjuk, milyen mértékben, abban reménykedünk, hogy elmúlt évi kimagasló eredményeink hatására növekedik pénzügyi támogatásunk. Az osztrák partneri kapcsolatunkkal kibővültek pályázati lehetőségeink, s ezzel szeretnénk is élni. A 2005-ös jó eredményeink hatására szerencsére bővül a szponzoraink köre is. Öröm számunkra, hogy fantáziát látnak a tájfutásban. Tavalyi évünket sikerült kihozni 3 millióból, idén több nemzetközi versenyt is rendezünk. Így emelkedik a költségvetésünk 5 millió forintra.

vissza az elejére


Röviden

SZANATI LETETTE NÉVJEGYÉT

Sikeresen debütált Szanati Szabolcs, a ZTE Súlyemelő Klub ifjúsági válogatott versenyzője a Kassán rendezett „School age Grand Prix” nemzetközi súlyemelő csapatversenyen. A viadalon szlovák, cseh, lengyel, horvát és magyar csapatok indultak. Az IWF ponttáblázat összesítése alapján a magyar ifjúsági válogatott nyerte a tornát. Szanati Szabolcs nem a saját súlycsoportjában (69 kg) indult, 1 kg-mal volt nehezebb a testsúlya. Csapatbajnokságon ez megengedhető, hiszen az egyéni eredmény számít testsúly függvényében. Szanati Szabolcs egyéni eredménye 77 kg-os súlycsoportban: 105+130=235 kg. A súlycsoportban is a legjobb teljesítményt nyújtotta.

BOKSZOLÓK NÉMETORSZÁGBAN

A Zalaegerszegi Boksz Klub versenyzői a Sopron csapatával meghívásos mérkőzésen vettek részt Németországban, ahol a korosztályos német válogatott volt az ellenfél. A Zalaegerszegi Boksz Klub két versenyzővel vett részt a viadalon.
Katona Dávid (Dózsa Ált. Isk.) a serdülők 43 kg mezőnyében a kubai származású német bajnok ellen szoros mérkőzésen pontozásos vereséget szenvedett. Füzesi Ádám (Petőfi Ált. Isk.) a serdülők 46 kg súlycsoportjában a 2005-ös évi kadett német bajnok felett nagy arányú pontozásos győzelmet aratott.

SZENIOROK SIKEREI

Budapesten a Téli sátorban rendezte a Magyar Atlétikai Szövetség a szeniorok országos fedett pályás atlétikai bajnokságát.
Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a Zalaszám-ZAC két örökifjú atlétahölgye – Góczánné Tóth Zsuzsa és Horváth Judit - remekeltek az országos bajnokságon.
Góczánné Tóth Zsuzsa előbb 8,82 mp-es jó eredménnyel megnyerte a 60 m-es síkfutás döntőjét. Nem sokkal később rajthoz állt a 200 m-es síkfutás mezőnyében is, ahol 30,28 mp-es teljesítménnyel megszerezte második országos bajnoki címét is. (Edző: Góczán István).
Horváth Judit tartja kiegyensúlyozott, jó formáját, s idén is „hozta” a szokásos bajnoki aranyérmét. A hölgy súlylökésben 11,89 m-es teljesítménnyel nyerte az idei országos bajnoki címet. (Edző: Gyulai Gyula).

HARCMŰVÉSZETI GÁLA

Zalaegerszegen, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete és a Zalaegerszegi Kick-Boksz SE véradással egybekötött közös rendezvényén (a Magyar Oriental-Thai-Kick & Body Contact Szövetség), a versenyen túl a programban szerepelt Mixer Show Kikivel a kétszeres világbajnokkal, fellépett Szamler Szilárd, hip-hop kick-box tánckoreográfiával. Kick-box zenés formagyakorlatot Csonka Imre (Dozso SE Pécs) világbajnok mutatott be. A Zalaegerszegi Wingstun Egyesület Gausz Tamás 3. mesterfokozatú oktató vezetésével lépett porondra. A zalaegerszegi Sendo-ryu Karate SE dr. Czégeni Árpád Attila 5. dan a nemzetközi szövetség alelnökeinek irányításával mutatta be sportágát.

* * *

A hétvége sporteredményei

Teke
ZTK FMVas–Szkopje (macedón) 7:1 (3592:3361)
A visszavágón a hazaiak bravúros győzelmet arattak és 9:7-es összesítéssel ismét bejutottak a BL négyes döntőjébe.

Labdarúgás
ZTE–Sopron 2-2 (2-1)
Gólszerzők: Sebők V., Sebők J., illetve Sira, Horváth A.
Értékel Balázs Zsolt, a ZTE kapusedzője: – A második félidő elején eldönthettük volna a mérkőzést. Nem tettük és egyenlített a Sopron. Igazságos döntetlen született.

Kosárlabda
Szolnok–ZTE 83-59 (26-17, 24-15, 14-17, 19-10)
Értékel Bodrogi Csaba, a ZTE ügyvezetője: – A Paks elleni siker után ismét bravúrra készültünk, de két negyed után elszálltak álmaink.
BSE–Zala Volán ZTE 61-55 (21-2, 14-19, 11-13, 15-21)
Értékel Török Róbert, a Zala Volán technikai vezetője: – Az első negyedet átaludtuk. Utána feljavult a védekezésünk, de csak szorossá tudtuk tenni a mérkőzést.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online