A zártkertek jövőjéről

Talán megússzuk

Példaértékű


A zártkertek jövőjéről

MI LESZ AZ ENGEDÉLY NÉLKÜL ÉPÍTKEZŐKKEL?

  Régóta húzódó kérdés, hogyan alakítsák a zártkertek jövőjét. A szakemberek óvták a város önkormányzatát, hogy nagyobb területeket belterületbe vonjanak, és megengedjék lakóépületek építését. Mára a helyzet tarthatatlanná vált, mert jó pár helyen elindultak az építkezések. Az önkormányzat ezért úgy döntött: közbelép, de törekszik a kompromisszumra.

– Nagy, összefüggő területeket vizsgálunk, nagyon intenzíven együttműködve a lakossággal. Többszöri nekifutásra sikeresen befejeződött a tervezők kiválasztási, közbeszerzési eljárása – tájékoztat Sziráki István, városfejlesztési osztályvezető. – A pécsi Hübner Mátyás egyetemi tanár foglalkozik a Gálafej–Vakaroshegy, Gógánhegy–Vorhota és a Jánkahegy zártkerti területeivel. Sajnos, mindhárom helyen építkeztek engedély nélkül. Agg Ferenc zalaegerszegi tervező jól ismeri a helyi viszonyokat, ő Csács zártkerti részével foglalkozik majd. Ezenkívül a beépítésre nem szánt területek vizsgálatával, ahol az országos előírások alóli eltéréseket vesszük számba. A piactér és környezetére is külön készítünk szabályozási tervet, ezzel pedig Zámbó Terézia Ybl-díjas településtervező mérnök foglalkozik.
Sziráki István szerint a városnak érdeke, hogy maradjon nagy, értékes zöldövezete a zártkerti területeken. Ha megengedik a zsúfolt, kertvárosi szintű beépítést, akkor ez a meglévő zöldövezet megszűnik.

A szűk utcák nehezítik a fejlesztést.

– Probléma továbbá, hogy a zártkerti övezeteknél az utak nem alkalmasak arra, hogy kertvárosi utcákat képzeljünk ezekre a helyekre. Ezt a gyakorlatban nagyon nehéz megvalósítani: tehát megfelelő szélességű utakat kell kialakítani. Megtalálni azokat a telkeket, melyeket esetleg megvásárolunk, meg kell találni azokat a gazdákat, akik partnerek ebben a kérdésben. Amennyiben tudunk megfelelő úthálózatot, infrastrukturális feltételeket teremteni, akkor elkészül a szabályozási terv, és ha a várostól független szakhatósági szervek is támogatják, ez a szabályozás bekerül a következő rendezési tervbe. Tehát egy lazább szerkezetű, nagyobb zöldfelületű kertvárosi rész kialakítását tudjuk elképzelni. Nagyobb telkeket, kisebb beépítési százalékokat. Persze abban nem vagyok biztos, hogy ez mindenhol megvalósítható – teszi hozzá Sziráki István.

S hogy mi lesz az engedély nélküli építkezőkkel? Az osztályvezető azt mondja: ami beépítésre szánt területté válik, ott lesz egy új szabályozás, ez dönti el, hogy milyen engedély birtokába kerülhet, aki szabálytalanul építkezett. Előfordulhat: lesz olyan ház, ahol visszabontásra is sor kerülhet.
– A szabályozást nem az egyedi lakóépületekhez fogjuk igazítani, hanem a városrész egészéhez.
Megjegyzem: csak azokon a területeken történik a vizsgálat, ahol a lakosság előzetesen aláírásával is jelezte, együttműködik az önkormányzattal a zártkertek vizsgálatával, jövőjével kapcsolatban.
És még egy fontos kérdés: ez pedig a mezőgazdasági területek helyzete. Szeretnénk elérni – az OTÉK-en keresztül –, hogy a jelenleg érvényes három százalék helyett, nagyobb beépítési százalékot is megengedhessünk. Meg kell értetnünk: Zalaegerszegen erre a módosításra szükség lenne.

vissza az elejére


Talán megússzuk

KEVESEBB AZ INFLUENZÁS

  Az elmúlt hetekben kismértékben ugyan, de emelkedett hazánkban az influenzás megbetegedések száma. Zalában is kisebb növekedést mutatnak az adatok, de nagyobb számú megbetegedést nem tapasztaltak a megyében.

Dr. Kvarda Attila megyei tiszti főorvos érdeklődésünkre elmondta: a megyében továbbra is figyelőszolgálatot működtetnek, melynek segítségével a 13. héten 23 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Mindez a 12. heti adatokhoz képest kisebb emelkedést jelent, de tömeges megbetegedés szerencsére nincs Zalában. A szakemberek egyébként az influenza B-vírusát mutatták ki megyénkben, a megbetegedések pedig a középkorosztály képviselői között jelentkeztek. A megyei tiszti főorvostól megtudtuk, a kisdedek és a 60 év feletti lakosok körében nem tapasztaltak megbetegedést. Ennek egyik oka az lehet, hogy a 60 felettiek között sokan oltatták be magukat védőoltással.
Összességében elmondható, Zalában egyelőre alacsony az influenzaszerű megbetegedések száma, azaz könnyen előfordulhat, hogy ebben az esztendőben megússzuk a nagyobb megbetegedéssel járó influenzajárványt.

vissza az elejére


Példaértékű

JÓL HALAD A MUNKA

  A Magyarországon folyó Kohéziós Alap/ISPA-projektek ellenőrzését végző monitoring bizottság 2006. április 11-i ülésén értékelte a Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás eddigi munkáját, ahol az illetékesek elismerően nyilatkoztak az elvégzett feladatokról.

A témában tartott sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: Zalaegerszeg azon kevés városok közé tartozik, ahol jelenleg négy európai uniós program fut, melyek nem csupán a zalai megyeszékhelyt, hanem a térség fejlődését szolgálják. Rigó Csaba, a társulási tanács elnöke hozzátette: a monitoring bizottság – melynek ülésén részt vettek az EU-bizottság, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának képviselői is – megelégedéssel nyugtázta, hogy a projekt megvalósítása rendben, megfelelően halad. Elismerték a legutóbbi ülés óta eltelt időszakban végzett munkát, kiemelve a tervezési, illetve a mérnöki-műszaki ellenőri feladatokra megkötött szerződéseket. Emellett pozitívan nyilatkoztak arról, hogy a belvárosi sárga könyves tender vonatkozásában megfelelő haladás esetén már májusban szerződés köthető a nyertes ajánlattevővel, ezt követően pedig megkezdődhetnek a rekonstrukciós munkák Zalaegerszegen.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online