Orrfacsaró pollendömping

Nincs még egy föld

Helyi művészek tárlata

Reagálás


Orrfacsaró pollendömping

JÓ, HA ODAFIGYELÜNK!

  Manapság egyre több embert érint hazánkban az allergia, s kora tavasztól, késő őszig sokakat gyötörnek ennek kellemetlen tünetei. Zala megyében is rengetegen szenvednek allergiás betegségben, akik számára különösen nehéz időszak a tavaszi virágzások megindulása.

Naponta mérik a pollentartalmat.– Az allergiás betegek számára a vegetációs időszak egésze roppant veszélyes. Mindezt tovább nehezíti, hogy ők szinte egész évben kénytelenek elviselni az allergia kellemetlen hatásait, hiszen a pollenérzékeny betegeknél egy idő után a házipor-érzékenység is kifejlődik – kezdte dr. Németh Istvánné, biológus, egészségnevelő, a Zala Megyei ÁNTSZ munkatársa. – Kétféle embertípust lehet megkülönböztetni, mégpedig olyat, aki már allergiás, és olyat, aki azzá fog válni. Ez azt jelenti, hogy erre a problémára azoknak is oda kell figyelniük, akiket egyelőre nem érint az allergia, és ilyen típusjegyeket nem tapasztalnak magukon. A pollenidény a tavaszi fák virágzásával kezdődik, tehát most hatványozottan jelentkeznek a tünetek. Jelenleg a nyírfapollen okoz gondot, amely a tavaszi fák közül a legagresszívebb pollent termeli. Most ezek a fák „dömpingben” ontják a pollent. Pár nappal ezelőtt például egy köbméter levegőben 1500 pollent rögzítettünk egy 24 órás periódus alatt, amely hihetetlenül nagy mennyiséget jelent.

Összehasonlításként elmondanám, hogy egy köbméter levegőben 20–30 pollen allergiás tüneteket vált ki, így szembetűnő, hogy milyen terhelés éri az erre a pollenre érzékeny embereket. A fűfélék szezonja később kezdődik, körülbelül júniusban. Július végén, augusztusban virágoznak a nyári, nyár végi gyomok, ezek közül leggyakrabban a parlagfű okoz allergiás tüneteket, amely egészen a talaj menti fagyok beálltáig ontja a pollenjét. Egyes embereknél keresztallergia ugyancsak felléphet, hiszen akad olyan, aki a parlagfűre érzékeny, az az üröm pollenjére is az, de bizonyos esetekben akár ételallergia is jelentkezhet. Jó, ha a tünetekre odafigyelünk, és probléma esetén mihamarabb felkeressük az allergológiai szakrendelést. Fontos, hogy időben megkezdődjön az ilyen betegek kezelése, ugyanis az allergia tünetei tompíthatóak, de jelenleg még nem gyógyítható.

Dr. Németh Istvánné elmondta, célszerű, ha az allergiával küzdő emberek az allergiát okozó növények virágzásakor elkerülik azokat a helyeket, ahol nagy számban találhatóak az irritáló pollent kibocsátó növények. Nekik érdemes ilyenkor miden este hajat mosni, ruházatot váltani, s aki teheti, az kiránduljon sokat a hegyekben, ahol egész biztos, hogy „tisztább” levegővel találkozunk.
– Zala megyében jelenleg 10–11.000 allergiás beteget tartanak nyilván. Közülük mintegy tíz százalékra tehető azok aránya, akik már asztmatikus tünetekkel küzdenek, melynek nagy részét a pollenek okozzák. A gyerekek között elég gyakori az allergia, de nincs olyan korosztály, melyet nem érintene ez a probléma. A pollenallergia akár 70 éves kor felett is kialakulhat, vagyis ettől senki nincs védve.

– Mennyire veszik komolyan az emberek a kezdeti, allergiára utaló tüneteket?
– Az allergia első tünetei – orrfolyás, köhögés, könnyezés, tüsszentés – a megfázás „stílusjegyeit” mutatják, de mi azt szoktuk tanácsolni, ha ezek 2–3 hét múlva sem szűnnek meg, akkor mindenféleképpen szakemberhez kell fordulni. Sokan belátják ezt, s felkeresik a szakrendelést. A Zala Megyei ÁNTSZ elkészítette a megye pollennaptárát, amely útbaigazítást adhat ahhoz, hogy melyik időszakban, milyen pollenkibocsátó növényekre kell hatványozottan fókuszálni. Ezeket eljuttattuk az egészségügyi intézményekbe, az iskolákba, kórházakba, de bárkinek a rendelkezésre bocsátjuk ezt a szóróanyagot.

– Zala megyében melyik növény okozza a legtöbb problémát az allergiások számára?
– A szezonális váltakozás ugyanúgy érvényes a megyénkre, mint az egész Kárpát-medencére. Tavasszal a tavaszi fák, május és június környékén a pázsitfűfélék, nyáron viszont a parlagfű „tör sok borsot” az emberek orra alá. Sajnos, sokszor poros levegőt szívunk be, a porszemcséken pedig megtapadnak a növények pollenjei. A szélporozta növények sokkal veszélyesebbek, hiszen az ilyen pollentípus jóval nagyobb koncentrációban található meg a levegőben. A rovarok által beporzott növények kevesebb pollent termelnek, tehát ez kisebb arányban van jelen a környezetünkben.

– Az állampolgárok mennyire kezelik „szívügyükként” a parlagfű elleni küzdelmet?
– Szerencsére egyre komolyabban veszik ezt. Nagyon aktívak az emberek, de azt tudni kell, hogy a kiirtás nem megy egyik évről a másikra. Sajnos, a tavalyi év csapadékban gazdag volt, ami kedvezett a parlagfűnek, azaz ebben az esztendőben is bőven akad majd tennivaló. A parlagfű egyébként nem őshonos Magyarországon, s csak kitartó munkával sikerülhet a visszaszorítása.

Az írás megjelenését

támogatta:

vissza az elejére


Nincs még egy föld

EGERSZEGIEK A MORRICONE-PÁLYÁZATON

  Lukács Sándor énekes-dalszerző (TEA Culpa, By the way) szöveget írt Ennio Morricone művéhez. Persze nem a híres olasz filmzeneszerző személyes felkérésére (azt talán majd legközelebb), hanem a Szupernet TV zenei pályázatára.

Lukács SándorA történet ott kezdődik, hogy Morricone egyik nemrégiben komponált zenei alkotását felajánlotta az európai zöldeknek, illetve e szervezet tagjának, a magyarországi Zöld Demokratáknak. A zene tulajdonképpen egy alap, szöveg és előadó nélkül. A Szupernet TV a dalszöveg megalkotására, és ezek feléneklésére írt ki pályázatot két fordulóban. A verseny további részében a nyertes dalszöveg angol és spanyol nyelvű lefordítására, és az így elkészült zenei mű feléneklésére lehet jelentkezni. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, hiszen pályázat még csak a szövegalkotás-feléneklés fordulónál tart, április 30-ig lehet ugyanis benyújtani a műveket.
Lukács Sándor tehát meghallgatta Morricone zenéjét, majd ráhangolódott a zöld eszmékre – a kiírás szerint ugyanis a dalszövegnek tükröznie kell az Európai Zöldek szellemiségét –, és megírta a szöveget. „Nincs még egy Föld, nincs még egy Ég, nincs még oly zöld, nincs olyan kék mélység...”

A kész művet aztán Pál Krisztina, a By the way zenekar énekesnője, és a Liszt Ferenc Általános Iskola diákjai énekelték fel Kövécs Edit zenei vezető segítségével. Lukács Sándor elmondta, hogy a pályázat nyomon követhető a „www.szupernet.tv” weboldalon, ahol nemcsak láthatók és hallhatók a klipek, hanem szavazni is lehet a jelentkezőkre a „műsorba szerkesztés” menüpontnál. A győzelemhez tehát a bírálóbizottságon túl a közönség szavazataira is szükség van. A tíz legtöbbször műsorba szerkesztett zenei anyag közül választ ugyanis első helyezettet a zsűri. A nyertes dalt 2006 végén Genfben, az Európai Zöldek Kongresszusán, több televízió nyilvánossága előtt, élőben kell előadni. A zalaegerszegi pályázó csapat szeretné, ha minél több ismerős, barát és szülő látogatna el a Szupernet tévé oldalára, és adná le szavazatát a produkcióra.

vissza az elejére


Helyi művészek tárlata

A Páterdombi Galériában nyílt meg a Dienes-kör amatőr festőinek kiállítása. Az alkotásokat Dienes Gyula festőművész-tanár ajánlotta a művészetet kedvelők figyelmébe.

A kiállítás iránt érdeklődök Dienes Gyula, Halász Gyuláné, Kercza Lajos, Komáromi Katalin, dr. Tóthné Vizsy Irma, Wojtovicz Lajos, Zafir Mari festményeit láthatják.

 vissza az elejére


Reagálás

A ZalaEgerszeG 2006. március 28-ai számában a „Joga és lehetősége van” című cikkre kívánok reagálni az alábbiakban, és kérem ezt közölni a lap következő számában.

Azt nyilatkoztam, hogy „hívő, katolikus családban nevelkedtem, és éppen most a napokban beszélgettem a keresztlányomat keresztelő atyával: mondtam neki, hogy nehogy az egyház belecsússzon abba a hibába, hogy politikai agitációt folytat.”
Erre 2006. április 11-ei számban a helyi egyházi vezetők reagáltak. Véleményüket nem értem, mivel az egész családom hívő keresztény. Ismerjük a bibliát és a pápai konkordátumot, valamint a püspöki kar nyilatkozatát is.
Mindezeket tiszteletben tartva változatlanul nem tudom tudomásul venni az egyház politikai tartamú agitációját, de tudomásul veszem, hogy véleményt nyilvánít világi kérdésekben is. Azonban nem biztos, hogy azokat a baloldali szavazókat kellene ostorozni, akik vasárnaponként ott vannak a szentmisén.
Kedves apát-plébános úr! A családom hosszú évek óta támogatja a nagytemplom felújítását.
Kedves plébános úr! Ha emlékszel, ingyenesen segítettünk az olai temető fenntartásában.
Kedves lelkész úr! Talán még emlékszel, hogy 1989 decemberében együtt virrasztottunk és szurkoltunk a romániai forradalom sikeréért a templomotokban.
Kedves tiszteletes úr! 8 éven át ültem az Önök világi vezetője mellett a zalaegerszegi közgyűlésben, békében és barátságban.
Ehhez képest kedves testvéreim meglepő volt a cikk hangvétele, de néhány héten belül visszatérünk talán a keresztényi szelídséghez és szeretethez. Mi hívő katolikusok ezt kívánjuk.

Dr. Kremzner István

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online