Huszonnégy órát röplabdáztak

Kétségek még vannak

Szabadtéri szezon

Makrai aranyérmes

A tisztább környezetért

A hétvége sporteredményei


Huszonnégy órát röplabdáztak

Enzo-kupa néven 24 órán át röplabdázott a Kölcsey-gimnázium tornatermében 16 vegyes (leány-fiú) együttes. A torna nemzetközi jellegét a szlovén Ljutomer biztosította, a helyi csapatok mellett érkeztek együttesek – többek között – Budapestről, Lentiből, Nagykanizsáról. A 24 óra alatt 84 találkozóra került sor. A győzelmet a szlovén Ljutomer szerezte meg, második lett a Szent László Gimnázium együttese Budapestről, harmadik Easy Rider Egerszegről. A torna legjobb játékosa a lányoknál Horváth Mónika (Mosonmagyaróvár), a fiúknál Igor Sisnik (Ljutomer) lett.

vissza az elejére


Kétségek még vannak

SPORTISKOLA INDUL A LANDORHEGYIBEN

  Visszaesett az utánpótlás-nevelés hatékonysága helyi és országos szinten egyaránt, s ez több okkal magyarázható. Valamikor jól működő sportiskolai rendszer létezett Zalaegerszegen. Talán egy központi kezdeményezés hatására ismét feléledhet ez a nevelési forma.

– A Landorhegyi-iskola nagyon régóta testnevelés tagozatot működtet, a sport nagyon fontos az iskola vezetésének – hangoztatta Mátai Ferenc igazgató. – Ezért örülünk annak, hogy idén a Nemzeti Utánpótlás Intézet (NUPI) kiírt egy pályázatot a közoktatás típusú sportiskolák módszertani központjainak kiválasztására. Intézményünk élt a lehetőséggel, és pályázott. Ez év március 21-én kaptuk az értesítést, hogy nyertünk. Nem voltunk könnyű helyzetben, mivel a pályázatban ismertetni kellett az iskola lehetőségeit, a sport múltját. Be kellett bizonyítanunk, hogy élsportolók kerültek ki az intézményünkből. Tudtunk ilyen adatokkal szolgálni. A labdarúgók közül idejárt Lendvai Miklós, Kocsárdi, Gergely, Preisinger Sándor. A kosárlabdázók közül Bodrogi Csabát, Bencze Tamást, Farkas Lászlót említeném. Emlékszem, akadt olyan időszak, amikor a magyar felnőtt férfi kosárlabda-válogatott úgy állt fel, hogy a kezdő ötösben négy landorhegyis játszott. Az egyéni sportágak – úszás, atlétika – kiemelkedő képviselői közül is többen jártak ide. Úgy vélem, ez volt az egyik ok, amiért eredményes volt a pályázatunk. Továbbiként említeném a szakembergárdánkat. Mellettük olyan edzőket igyekszünk behozni a rendszerbe, akikkel nem rendelkezünk. Ennek megfelelően iskolánkban karate-, asztalitenisz- és teniszedzések is zajlanak. A sikeres pályázatunkhoz nagyban hozzájárult a létesítményellátottságunk is. Két tornateremmel rendelkezünk, nemrég adták át a műfüves pályát. Az iskolák integrációja révén a Paisban tanmedencében oktathatjuk az úszást.

– A sikeres pályázatot követően milyen feladatok várnak önökre?
– 2006 szeptemberétől kétszer 500 ezer forintos anyagi támogatást kapunk a folyamatos működés előkészítésére. Át kell alakítanunk az iskola szakmai programját, ki kell egészítetünk azokkal az elemekkel, amelyek a sportiskolai képzéshez feltétlenül szükségesek. A NUPI-tól ehhez kapunk központi programot. A feladatunk az, hogy a tanítási időn kívül – délutánra – olyan sportiskolai csoportokat kell létrehozni, amelyek a Landorhegyi, Pais diákjaiból, és a város többi iskoláiból kerülnének hozzánk. Szeretnénk megállapodást kötni a nagyobb szakosztályok – a labdarúgó, a kosárlabda, az atlétikai – vezetésével. Úgy véljük, irányításunk alatt jól működhetne a rendszer. Szerencsére nem határolták be a sportágak számát, de nem akarjuk túlvállalni magunkat. Annyival akarunk foglalkozni, amennyit elbírunk. Azért éltünk a pályázati lehetőséggel. Sajnos, egyre kevesebb gyermek választja a sportot, nehezen tudunk beiskolázni az emelt szintű testnevelés tagozatos osztályainkba.

– Melyek lehetnek a bizonytalansági tényezők?
– Örök optimista lévén reménykedem, hogy a felmerülő problémák megoldódnak. A NUPI egyelőre a finanszírozást saját maga igyekszik megoldani. Azzal a kívánsággal, hogy később az oktatási kormányzat vállalná át az anyagiakat. Az oktatási tárca költségvetésében viszont erre nem láttunk elkülönítve egyetlen forintot sem. A szakmai anyag szerint a rendszerben részt vevő tanulók után 30 ezer forintos fejkvóta járna, a 2007-es beiskolázástól kezdődően. Az ígéret szerint a rendszer 8 éven át legalább működne. A testnevelés tagozatos rendszerben voltak már rossz tapasztalataink. Amint a gyerekek kikerülnek az általános iskolából, s ha nincs fogadó középiskola – elvesznek a sport számára. A jó az lenne, ha találnánk olyan középiskolát, amely a mi sportiskola rendszerünket tovább vinné. Ilyen lehetne – többek között – a Ganz. Landorhegy térségében gondolkodunk. Itt két kollégium is található, a vidéki gyerekeknek is lehetőséget tudnánk biztosítani a rendszerbe való bekapcsolódásra. Mindenki tudja, hogy a sport, az egészség mennyire fontos. Az országban már több helyen jól működnek közoktatás típusú sportiskolák. Remélem, Zala megyében és Egerszegen élenjárók leszünk ebben, s akkor elmondhatjuk, hogy tettünk valamit az utánpótlás-nevelésért és az egészség megőrzéséért.

vissza az elejére


Szabadtéri szezon

NÉMETH ISTVÁN-EMLÉKVERSENY

  A sikeres fedett pályás idény és a rövid mezeifutó-szezon után április 28-án (pénteken) veszi kezdetét az atlétikai szabadtéri pályaverseny-sorozat.

A Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club és a Zalaegerszegi Diáksport Bizottság szervezésében Dunántúl és a környező horvát, szlovén és osztrák tartományok legjobb atlétáit várják Zalaegerszegre, a város nyílt nemzetközi bajnokságára. A versenyen dőlnek el a városi iskolák diákolimpiai bajnoki címei is. A Zalaszám-ZAC a 10–12 éves fiatalok részére pedig tehetségkutató versenyt is rendez. A mindig nagy tömegeket vonzó rendezvényen emlékeznek meg a szervezők Németh István egykori válogatott atlétáról, az Euro-Geo Kft. volt cégtulajdonosáról, a zalai atlétika nagy mecénásáról. A rendezvény főtámogatója, az Euro-Geo Kft. A jeles cég új tulajdonosa – Németh Gellért – ajánlotta fel a verseny fődíját, melyet a legeredményesebb sportegyesület vihet haza. Dr. Gyimesi Endre polgármester, a verseny fővédnöke a legjobb teljesítményt elérő atlétát díjazza. A legjobb teljesítményt nyújtó zalaegerszegi atléta a Németh István-vándorserleget veheti át.
A verseny 14 óra 30 perckor kezdődik. Helyszín: Zalaegerszeg, Városi Sportcentrum.

vissza az elejére


Makrai aranyérmes

  Kunfehértói homokbuckásban rendezték meg az idei év első tájfutóbajnokságát, a hosszútávfutó OB-t, melyen az idén még szokatlan meleg mellett a technikás pontok is komoly kihívást jelentettek a több mint 600 indulónak, köztük a Zalaegerszegi Tájfutó Club és a Göcsej KTFE versenyzőinek.

A felnőtt női mezőnyben Makrai Éva (ZTC) a 16 km-es pályán 5 (!) perces előnnyel nyert, ezzel a 13. felnőtt egyéni bajnoki címét szerezte meg. Ugyancsak női elit mezőnyben bajnoki pontokat érő helyen végzett nagyszerű futással Császár Éva (Göcsej KTFE), aki az 5., és Horváth Tímea, aki élete első felnőtt bajnoki pontjait szerezve a 6. helyen végzett. Szintén a női mezőnyben Sárecz Éva (ZTC) a 14. helyen zárt. A férfiaknál a 30 km-es pályán Uhlir Péter (ZTC) 21. helyen fejezte be a versenyt. Az ifi fiúk mezőnyében a még serdülőkorú Kósa Gábor (ZTC) nagyszerűen helytállt és első hosszú távú versenyén a 26. helyen végzett. A szeniorok F65-ös kategóriájában Bányai Attila (ZTC) szerepelt kiválóan, ezüstérme remélhetőleg nem az első dobogós eredménye az idei esztendőben. További jobb eredmények: N18 19. Császár Barbara (Göcsej KTFE), F35 13. Fehér Ferenc (ZTC), F60 15. Horváth Zoltán (ZTC), 16. Vajda László (ZTC).

vissza az elejére


A tisztább környezetért

„Harcművészek a környezetért” címmel az Egerszegen működő szakágak képviselői úgy döntöttek,
hogy tesznek érte, hogy a megyeszékhelyen tisztábbak legyenek a parkok.

Elsőként a Vizslaparkban gyűjtötték a szemetet.
A folytatásban több parkban is hasonló akciókat szerveznek.

vissza az elejére


A hétvége sporteredményei

Kosárlabda

Szekszárd–Zala Volán ZTE 75-70 (14-22, 26-15, 17-13, 18-20)
Szekszárd, 200 néző. Jv.: Tóth K., Pestality. NB I-es női mérkőzés, az 5–8. helyért.
Zala Volán: Heller (9), Szőke (5/3), Németh (23/15), Libicova (8), Moua (10). Csere: Szélesy (11/9), Hedgepeth (4), Ambrus (-). Edző: Bencze Tamás.
Értékel Török Róbert, a Zala Volán technikai vezetője: – Jól kezdtük a mérkőzést, keményen védekeztünk, jó ritmusban támadtunk. A biztos vezetés talán túlzottan is megnyugtatta a lányokat, hazaiak pedig ráéreztek, hogy van keresnivalójuk. Előbb kiegyenlítettek, átvették a vezetést, ettől kezdve futottunk az eredmény után, fordítanunk már nem sikerült.
A páros mérkőzés állása: 1-1.
A továbbjutásról pénteken (április 21.) 18 órakor, Zalaegerszegen megrendezésre kerülő mérkőzés dönt.

Labdarúgás

ZTE–Kaposvár 0-1 (0-0)
Zalaegerszeg, 3000 néző. Jv.: Török. NB I-es mérkőzés.
ZTE: Varga – Kocsárdi, Sebők V., Csóka, Vasas (Rácz) – Lendvai Horváth (Nagy L.) – Perics (Bogunovics), Sebők J. Józsi – Montvai. Vezetőedző: Szentes Lázár.
Gólszerző: Zahorecz (11-esből).
Értékel Vasas Zoltán, a ZTE játékosa: – Szünetben sérülésem miatt kértem a cserét. Az első félidőben voltak lehetőségeink, azokat elhibáztuk. A folytatásban egyre görcsösebbé vált a játékunk. Nagyon szerettünk volna nyerni, kitámadtunk, a vendégek kedvükre kontrázhattak, és a lehetőségeik közül egyet kihasználtak és elvitték a 3 pontot.

Andráshida–Keszthely 0-2 (0-1)
NB III-as labdarúgó-mérkőzés. Gl.: Hegyesi, Bagó.
A vendégek a mérkőzés elején gyorsan megszerezték a vezetést. A bekapott találat után idegesen, kapkodva játszott a hazai együttes, majd a folytatásban emberhátrányba is kerültek. Bár ezt követően rendezték soraikat és átvették a játék irányítását, azonban lehetőségeiket sorra kihagyták. A Balaton-partiak végül a hosszabbításban bebiztosították a győzelmüket, amely a látottak alapján megérdemeltnek mondható.

Teke

BKV Előre–ZTK FMVas 2:6
Szuper Liga. Férfiak.
Az utolsó fordulóban győztes egerszegiek második helyen végeztek a bajnokságban.

* * *

Hírek röviden

Megyei csúcsok az ifi OB-n

Egerben rendezték meg az úszók ifjúsági országos bajnokságát. A versenyen 7 sportolóval vett részt a ZÚK. Az egerszegiek 11 megyecsúcsot értek el, és kilencszer szerepeltek a döntőben.
Lengyel Anna öt megyecsúcsot döntött meg, de fiatal kora miatt egyelőre döntőbe még nem került be. Balogh Veronika két 4. és egy 5. helyezéssel négy megyecsúcsot úszott, 50 m mellen csak 27, 100 m mellen csak 97 század másodperc választja el az EB-csapatba kerüléstől. Szekeres Dorina és Gáti Péter szintén három-három döntős helyezéssel, két-két megyecsúccsal igazolta tehetségét. Ők mindketten még serdülőkorúak, így dicsérendő volt helytállásuk.
Az egerszegi úszók jobb eredményei:
Balogh Veronika: 50 m mell: 4. 0:34,46. 200 m mell: 5. (m.cs.) 2:40,32. 100 m mell: 1:14,13 (m.cs.) Szekeres Dorina: 100 m hát: 7. (m.cs.) 1:08,37. 50 m hát: 8. 0:32,75. 200 m hát: 5. 2:27,11 (m.cs.) Gáti Péter: 100 m hát: 5. 1:01,45. 200 m hát: 6. 2:12,48. 50 m hát: 6. 0:28,67 (m.cs.)

* * *

Veteránarany

Budapesten rendezték meg az ez évi Masters Veterán Országos Bajnokságot.
A szokottnál is nagyobb létszám nevezett az országos megmérettetésre, ezzel is demonstrálva a sportági hűségüket. Nagyon fontos a jelenlegi helyzetben, hogy példát mutassanak a fiataloknak. A ZTE Súlyemelő Klub színeit kiemelkedően képviselte dr. Muhoray Árpád, aki 105 kg-os súlycsoportban: 70+100=170 kg eredménnyel, az első helyen végzett.

* * *

Tekeverseny

A városi tekeszövetség április 20–23 között, a Városi Sportcentrumban ismét megrendezi Zalaegerszeg Városért nemzetközi versenyét. A viadalon az egerszegi élcsapatok – ZTE ZÁÉV női, ZTK FMVas férfi együttese – mellett Szlovéniából, Horvátországból is érkeznek csapatok. A verseny április 20-án, 14 órakor kezdődik, és vasárnap (23-án) 13.30-kor kezdődő ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online