Belvárosi terepszemle

Kötetlenül az unióról


Belvárosi terepszemle

CSÖKKENŐ AUTÓFORGALOM – MEGÚJULÓ SZÖKŐKUTAK

  A város napjához kapcsolódó rendezvények idén a hagyományoktól eltérően nem a Gébárti-tónál, hanem a belvárosban lesznek. A tavasz amúgy is a felújítások, takarítások ideje, ha pedig ünnep is van közben, még inkább szeretnénk széppé tenni környezetünket.

Több helyen gondot okoznak a parkoló autók.Ebből az alkalomból került sor egy sajtótájékoztatóval egybekötött belvárosi sétára, melyet Tolvaj Márta a körzet önkormányzati képviselője kezdeményezett. A bejáráson részt vett dr. Gyimesi Endre polgármester is, aki elmondta, hogy a májusi fesztivál egy hete alatt nemcsak a zalaegerszegieké lesz majd a város, hiszen tizenegy nemzetközi delegáció is érkezik, és az ország más részeiről is várnak érdeklődőket.
A terepszemle a Kossuth térről indult, ahol már megkezdődött a virágosítás a Városgazdálkodási Kft. jóvoltából. Szeretnék, ha a téren minél több virág lenne, hiszen ez az egyik legfrekventáltabb és leghangulatosabb része a városnak.

Az Eötvös-közbe érve Tolvaj Márta elmondta, hogy itt a legnagyobb problémát az autó- és gyalogosforgalom okozta. Az egyik lakóház közös képviselőjének kérésére a VG Kft.-vel közösen fából készült virágládákat helyeztek ki a járda és az úttest közé. Így lehetőség van a parkolásra anélkül, hogy az autók félig a járdára hajtva zavarnák a gyalogosközlekedést. A virágládák illenek az utca hangulatához, természetes anyagból – lemezelt fából – készültek, ami ráadásul kiállja a többszöri öntözések próbáját is. A lakók pedig vállalták a növények gondozását.
A bejárás az Európa téren folytatódott, ahol a polgármester ígéretet tett arra, hogy a bank sarkában lévő szemeteskukák hamarosan eltűnnek. Azaz helyüket egy környezetbe illő, esztétikus fedett szeméttároló váltja fel. A térre amúgy egy ideje autó egyáltalán nem hajthat be.

Gyimesi Endre elárulta, hogy az itt dolgozó kereskedők részéről némi „kellemetlenkedés” volt emiatt. (Főleg, miután a Dísz tér–Európa tér sarkára egy oszlopsort is kihelyeztek, ami elzárja a gépkocsiforgalmat.) A téren pihenni vágyók, és az ott lakók azonban helyesnek tartják a döntést, s már az üzlettulajdonosok is megszokták, hogy kézikocsival történik az áruszállítás.
Tolvaj Márta elmondta, hogy a téren álló „Testvérvárosok tábláját” a közelmúltban felújították, így a városba érkező delegációk a fesztivál ideje alatt megtekinthetik az alkotást. Akik sokat járnak az Európa téren, bizonyára észrevették, hogy néhány hónappal ezelőtt „eltűnt” Fischer György szobrászművész ivókútja. A szobor egy időre visszakerült a művész műhelyébe, ugyanis felújításra szorul. Ahhoz, hogy újra egy folyamatosan csordogáló díszkút lehessen belőle, szükséges egy új vízelvezető cső, és némi tisztítás. A képviselő reméli, hogy hamarosan visszakerül a fürdőző hölgy a helyére.

A Dísz térre átsétálva kiderült, hogy az ottani szökőkút felújítása is folyamatban van, s már egyeztettek is Szabolcs Péter szobrászművésszel. Sőt, a vízelvezetési problémák miatt mérnököket is bevonnak a munkába. Ezenkívül megkezdődött itt is a tavaszi virágosítás, így a fesztivál ideje alatt már egy komfortos, szép tér várja a szórakozni vágyókat.
A belváros csinosítása nem ér véget a Dísz téren. További virágok kerülnek a nyugdíjas otthon elé a Kossuth utcán, a Dél Hercegnője pedig gazdagabb lesz egy domborművel, melyet Béres János szobrászművész készített az egykor a házban lakó Ruszt József emlékére.
Dr. Gyimesi Endre végül megjegyezte, hogy a Kossuth utca teljes átalakítása a Mindszenthy téren elkezdett felújítási munkákkal megkezdődött. A következő évben egészen a polgármesteri hivatalig szeretnék elvégezni az átépítést. A cél az, hogy az autósforgalom minimálisra csökkenjen, s egy pihenő-, sétálóövezet alakuljon ki a város szívében.

vissza az elejére


Kötetlenül az unióról

EURÓPA-NAP AZ APÁCZAIBAN

  Az Europe Direct Hálózat – Zalaegerszegi Európai Információs Pont, valamint az Apáczai ÁMK közösen szervezett Európa-napot az intézményben, ahol egyebek mellett uniós előadások, kerekasztal-beszélgetés, valamint sportrendezvények várták az érdeklődőket.

A megjelenteket elsőként Bogdán Marianna, az Apáczai ÁMK igazgatója köszöntötte, majd a rendezvényt dr. Gyimesi Endre polgármester és Herbert Ferenc, a zalaegerszegi önkormányzat európai uniós ügyek és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke nyitotta meg. Dr. Gyimesi Endre kiemelte, Magyarország már régóta szoros kapcsolatot ápol Európával, hiszen Szent István uralkodása óta hazánk szerves része Európának. A magyar aranyból vert pénzt évszázadokkal ezelőtt is elfogadták, királyaink az európai uralkodócsaládok tagjaival kötöttek házasságot, s volt idő – a török hódítások idején –, amikor Magyarország Európa védőbástyájának számított. Mára hazánk gazdaságilag Európa vérkeringéséhez tartozik, amely Zalaegerszegen szintén érezteti hatását. Hozzátette: a zalai megyeszékhelyen számos európai uniós projekt valósult meg, melyek most is folytatódnak. Az elmúlt esztendőkben mintegy 25 milliárd forint érkezett így Zalaegerszegre, melynek felhasználásával elvégzik például a szennyvíz-rekonstrukciót, valamint a vasútvonal áthelyezését.
A polgármester szerint hazánk uniós csatlakozásával kitárult a fiatalok előtt a világ, amely tartogat ugyan veszélyeket, de óriási lehetőségeket kínál, amit csak ki kell aknázni.

Virágkompozíciók.Herbert Ferenc elmondta: az EU nagy versenyt jelent a magyar gazdaságnak, viszont új piacokat, támogatási forrásokat és egyedi lehetőségeket is vonz magával. Az unió tagjaként olyan támogatásokhoz juthatunk, melyekből jelentős fejlesztéseket lehet véghezvinni. Végezetül azt tanácsolta a magyar embernek – főleg a fiatalabb korosztály tagjai számára –, hogy ismerjék meg a lehetőségeket, sajátítsák el a megfelelő tudást, majd törekedjenek arra, hogy jól teljesítsenek.
A folytatásban Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem stratégiai és védelmi kutatóközpont vezetője tartott előadást az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájáról. Megjegyezte: az EU talán egyik leggyengébb, de intenzív fejlődés előtt álló területe a kül- és biztonságpolitika. A tudomány, a politika és a társadalom is másként gondolkodik a biztonságról, ám az megfigyelhető, hogy a katonai biztonság már nem probléma a térségünkben, vagyis a katonai dimenzió a háttérbe szorult. Az Európai Unióban bizonytalanná vált a kül-, illetve a belbiztonság közötti határ, és a társadalom is egyre nagyobb szerepet kap a biztonság területén. Minderre remek példa a Zengőn felállítandó radarállomás társadalmi megakadályozása.

– Olyan korban élünk, amikor már nem területeket, hanem érdekeket kell megvédeni, azaz nem elég, ha csak az országhatárunkon belül szervezzük meg a biztonságot. Magyarország igenis alkalmas arra, hogy élnemzete legyen az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának, ehhez viszont sokat kell tennünk a közös uniós bel- és külbiztonság erősítéséért – hangsúlyozta Tálas Péter.
  Ezt követően az intézmény Tükörtermében megnyílt a „Beszélő virágok” nevet viselő kiállítás, ahol a diákok által készített, az EU-tagországokat szimbolizáló virágkompozíciókat mutatták be az érdeklődőknek. A későbbiekben Horváth Miklós, a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke mutatta be a TESZ-t és az Europe Direct Hálózatot, majd Badacsonyi Tamás, a brüsszeli EU Tanács kommunikációs főigazgatóság médiakoordinátora tartott előadást, de kerekasztal-beszélgetést is szerveztek uniós témákban.
Az Apáczai ÁMK sportpályáján eközben sportprogramok, focimeccsek és floorball várta a mozogni vágyókat, és levetítették az egerszegi középiskolások által készített európai uniós filmeket is.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online