Nemzeti rock

Gyógytornásznak készül


Nemzeti rock

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zalai tagszervezete találkozott a közelmúltban Zalaegerszegen.

A program keretében Toroczkai László, a mozgalom elnöke mutatta be nemrég megjelent könyvét, majd előadást tartott a szervezet működéséről.

Ezt követően rockzenekarok adtak koncertet, többek között színpadra lépett Magyarország első számú nemzeti rockzenekara, a Kárpátia is (felvételünkön).

vissza az elejére


Gyógytornásznak készül

SZLOVÁKIÁBÓL ÉRKEZETT EGERSZEGRE

  Mindig nehéz, ha valamilyen okból kifolyólag családunktól, barátainktól távol kell tölteni a mindennapjainkat. Az pedig csak még nehezebbé teszi a helyzetet, ha valaki munkája vagy a tanulás miatt az országhatárt is átlépi, és teljesen más emberek és szokások fogadják. Zalaegerszegen korábban több, határon túli magyar főiskolás is tanult, jelenleg azonban a három főiskolának csak egyetlen ilyen hallgatója van. Deák Márta Szlovákiából érkezett, s most első éves az egészségügyi főiskolán. Mint mondja: régóta nagy álma, hogy gyógytornász legyen, ezért már jóval a jelentkezési lapok kitöltése előtt eldöntötte, a zalai megyeszékhelyen fog főiskolára járni.

Deák MártaA 20 esztendős diáklány először nem igazán értette, hogy miért keressük őt, de miután megtudta, hogy jelenleg ő az egyetlen határon túli főiskolás Zalaegerszegen, készségesen válaszolt a kérdéseinkre. A szlovákiai Komáromból származó Márta egyébként már középiskolába is Magyarországon járt, Pápán érettségizett a református kollégiumban. Ő már akkor tudta, hogy főiskolára is itt szeretne járni, s mivel nagyon sok jót hallott a zalaegerszegi gyógytornász képzésről, elsőként ezt az intézményt jelölte meg. Sikerült a felvételi, így az álma megvalósulása elől elhárult az első akadály. Azóta hétvégente 200 kilométert utazik, hiszen minden hétvégén hazajár a szüleihez. Szerencsére a közlekedés elég jó, így vonattal három és fél óra alatt hazaér.

– Középiskolásként először nehéz volt megszokni, hogy ritkábban látom a szüleimet, de most már ez nem jelent problémát, hiszen a hétvégéket otthon tölthetem. Sok barátot szereztem Pápán, akik közül többen most itt tanulnak Zalaegerszegen, azaz nem vagyok magányos. Korábban nem jártam a zalai megyeszékhelyen, de nagyon tetszik a város. Az iskola miatt nem sok időm van, így sok helyet még nem láttam, de kedvelem a környéket – kezdte. – Szüleimmel együtt jöttünk el megnézni a várost és az iskolát, és nekik is szimpatikus volt az itteni miliő. Hosszú távra tervezek Magyarországon, s már régóta eldöntöttem, hogy az iskola befejezése után itt szeretnék majd lakni és dolgozni, haza már nem igazán akarok menni. Azt sem tartom kizártnak, hogy Zalaegerszegen, vagy a környéken fogok letelepedni, hiszen jó helyen fekszik a város, több országgal határos a megye, amely nagy előnyt jelent. Egerszeg pont ideális, hiszen nem is kisváros, s nem is igazán nagyváros.

– Milyen különbség van a magyar és a szlovák oktatás között?
– Igaz, hogy én otthon csak általános iskolába jártam, de állandó kapcsolatban vagyok egykori diáktársaimmal és barátaimmal, tehát van rálátásom a dolgokra. Az biztos, hogy nekem középiskolásként sokkal többet kellett tanulni, mint a szlovák ismerőseimnek. Véleményem szerint Magyarországon erősebb az oktatás, mint otthon. Azok a szlovák fiatalok, akik otthon jártak középiskolába, sokkal nehezebben állnak helyt egy-egy magyar főiskolán, vagy egyetemen, hiszen nagy a különbség a két oktatási rendszer között. Ezért akartam én is ide gimibe járni, hiszen így zökkenőmentesebb a továbbtanulás. Magyarországon pedig talán az elhelyezkedés is könnyebben megy, hiszen nálunk sokkal nagyobb a munkanélküliség.

– Szabadidő?
– Sokat sportolok, aerobikozni és konditerembe járok, de ha tehetem, szívesen veszek kézbe teniszütőt. Bulikba is eljárok, ahol jól szórakozunk a barátokkal.
Deák Mártát tehát már csak néhány kemény vizsga és pár év választja el attól, hogy megvalósítsa nagy álmát, és kézbe vehesse gyógytornász diplomáját. Elszántságát és kitartását figyelve, rajta egész biztosan nem fog múlni. S ki tudja, lehet, hogy néhány esztendő múlva Zalaegerszeg egyik legkeresettebb szakembere válik belőle. Ehhez az első lépéseket már megtette...

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online