Kelevéz és reflexíj

Jól hangzott

Székely festők tárlata


Kelevéz és reflexíj

HARCMŰVÉSZETI BEMUTATÓ A VIZSLAPARKBAN

  Honfoglalás kori harcművészeti bemutatóval és oktatással vette kezdetét május 9-én a XI. Egerszeg-fesztivál. A Vizslaparkban a gyerekek megismerkedhettek az íjászattal, a kelevézhajítással és a rovásírással, sőt, akinek kedve volt, lóra is pattanhatott.

Sok gyerek csak ilyenkor találkozik élő lóval – mondta Csondor Csaba lovas-íjász, a Zalai Gyepűvédők Nemzetségének vezetője. A májusi fesztivál keretében immár ötödik éve tartanak bemutatót az óvodásoknak és iskolásoknak. Ez utóbbiak közül leginkább azokat várták szívesen, akik éppen a honfoglalásról, azaz a honegyesítés koráról tanulnak. Az elméleti oktatás mellett nem árt, ha látnak korabeli fegyvereket, például visszacsapó reflexíjat, és szépen kidolgozott használati tárgyakat – tarsolyt, ivócsanakot – is.

Ismerkedés az ősi fegyverrel.

Találkozás az élő lovakkal.

A cél a figyelemfelkeltés, hiszen egy nap kevés arra, hogy a gyerekek elmélyüljenek a harci technikákban. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy aki egyszer részt vesz ilyen bemutatón, az más alkalmakkor is megkeresi a hagyományőrzőket. Csondor Csaba elmondta, hogy működnek szakkörök, és több nyári tábor is lesz a megyében. Az igazi az lenne, ha sikerülne elérni, hogy az általános és középiskolákban a testnevelés órák keretében heti egy alkalommal a diákok lovasoktatásban is részesülhetnének. A főiskolákon ugyanis már van lehetőség arra, hogy a kötelező tornaórákat a hallgatók kiválthassák a lovaglással.

vissza az elejére


Jól hangzott

AZ ELSŐ ZALAEGERSZEGI ÜTŐSFESZTIVÁL

Gazdagodott a zenei kínálat.Dobpergés várta az Apáczai ÁMK-ban az ütőshangszerek szerelmeseit. A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal életre hívott ütősfesztiválon a nyugat-dunántúli régió kiválóságai léptek fel.

A rendezvényen Szombathely, Sopron és a megyeszékhely együtteseitől hallhatott színvonalas produkciókat a közönség. A rendezvény szervezője, Wohner Csaba elmondta: az ötlet Kajos Rolandtól származik, aki egyébként az Én és a Többiek zenekarban dobol. Az ütősfesztiválnak szerte az országban vannak már hagyományai, így mindketten úgy döntöttek, Zalaegerszegen is meghonosítják a rendezvényt. Eltökélt szándékuk volt, hogy még egy színfolttal gazdagabbá tegyék a város kulturális életét.
A fesztiválon felléptek egyebek mellett a Pálóczi Horváth Ádám Zene- és Művészeti Iskola ütős növendékei. A koncerthangulatot fokozta az Én és a Többiek zenekar, illetve a szombathelyi Ritmusállomás Dobiskola Ütősegyüttese. Az est sztárvendégei voltak Hoffer Péter, a Moby Dick valamint Szolcsányi Szabolcs, a Wall of Sleep dobosa, akik 40 perces műsorral kápráztatták el a vájt fülűeket. A szervezők remélik, jövőre még több jeles szakemberrel bővíthetik a fellépők körét.

vissza az elejére


Székely festők
tárlata

Az Európa-napok rendezvénysorozat keretében az Apáczai ÁMK adott otthont 16 székely festő alkotásainak. A Zalai Nemzetközi Művésztelep valamint a Gébárti Nemzetközi Művésztelep anyagaiból megrendezett tárlatot Garamvölgyi György, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Megemlékezett az Európai Unióhoz való csatlakozásunk második évfordulójáról, majd arról szólt, mennyire illeszkedik az erdélyi festészet a magyar művészethez. „Konzervatív, hagyományelvű, ugyanakkor újító és természetesen a barátságról is szólnak, hiszen alkotótáborokban születtek” – jellemezte a kiállított alkotásokat.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online