Szentes helyett Simon

Álmok és a realitás

Ötödik a Zala Volán

Remeklő vívók

Röviden

A hétvége sporteredményei


A „Mozdulj Egerszeg” sportprogram keretében első alkalommal rendezték meg a város napi kerékpáros túrát.

A résztvevőknek 15 kilométeres távot kellett teljesíteni. Felvételünk a rajt utáni pillanatot örökítette meg.

vissza az elejére


Szentes helyett Simon

A HÁTRALÉVŐ MECCSEKRE KONCENTRÁL

  Az Újpest elleni 5-1-es vereség végleg megpecsételte Szentes Lázárnak és az általa vezetett szakmai stábnak a sorsát. A ZTE labdarúgócsapata harmadik vezetőedzővel fejezi be a bajnokságot. Tavaly nyáron, amikor – gazdasági okok miatt – a ZTE indulása is bizonytalanná vált, Dajka Lászlót szerződtette a klub vezetése. Vele a nehézségek ellenére jól rajtolt a csapat. Aztán fokozatosan egyre gyengébb teljesítményt nyújtott a társaság, a Pécs elleni hazai fiaskóval betelt a pohár, Dajka Lászlóval közös megegyezéssel szerződést bontottak. Az őszi idény végére a vak is láthatta, hogy a vezetőedző és a csapat között mély szakadék tátongott.

A klub irányítói ezután hangsúlyozták, hogy erős szakmai stábot kívánnak igazolni. Így került képbe Szentes Lázár, a csapat egykori kiváló játékosa, aki szakmai végzettségét tekintve biztosan nem volt utolsó, hiszen külföldön szerezte diplomáját. Szabadidejében BL-mérkőzéseket nézett a helyszínen, és képezte magát. Amíg a bajnokságra készült a csapat, harmonikusnak tűnt a kapcsolata a játékosokkal – bár a társaság egy része különböző okok miatt kihagyta az alapozást. Az új edző varázsa két mérkőzésig tartott. A ZTE a tavaszi idény első két fordulójában legyőzte a DVSC-t és a Tatabányát, majd egy 9 mérkőzéses nyeretlenségi sorozatot produkált. Nyugodtan elmondható, hogy a ZTE-n kívül sehol ilyen hosszú ideig nem tűrték volna a mélyrepülést. Miközben a vezetőedző csak rombolt, maximálisan alkalmazta, hogy mindig a főnöknek van igaza. Információink szerint a játékosokat tegezte, míg a labdarúgóknak magázniuk kellett őt. Makacsul ment a maga útján.

A csatárok be voltak oltva gól ellen, mégsem szerepeltette Radu Sabót, aki góljaival nagyon sokat tett a ZTE-ért. Szerződést sem sértett, mivel az általa aláírt megállapodásban benne volt, hogy nem kötelező szerepelnie a juniorok között. Mit tett erre Szentes? A juniorok közé száműzte a csatárt, és azt a Nagy Lajost is, aki soha sem tartozott a fegyelmezetlen játékosok közé. A szakmai hozzáértése is nagyban megkérdőjelezhető, hiszen egy bajnokságra törő Újpest ellen három újoncot is avatott. Szentes Lázár pedagógusként bukott meg a ZTE-nél, mivel nem elég egy csapatot szakmailag felkészíteni a hét során. Ahhoz, hogy egy társaság a hétvégén teljesíteni tudjon, mentális és akarati tényezőkre is szükség van. Nála, úgy látszik, ez másodlagos szempont volt.

A ZTE idei gyenge szereplését csak az edzők nyakába varrni nagy hiba lenne. A gyenge produkció egyértelműen bizonyította, hogy a játékoskeret alapos változtatásra szorul. Olyan labdarúgókra lesz szükség a keretben, akiknél a foci szerepel az első helyen, céljaik vannak a sportágban, és küzdeni tudnak a ZTE-ért. Ez nem drasztikus fiatalítást, hanem mentális megújulást jelent.
A vezetés türelme elfogyott, és a hátralévő négy mérkőzésre szerződtette Simon Antalt, aki a ZTE bajnokcsapatának pályaedzője volt. Munkáját pályaedzőként Dzurják József segíti, a kapusedző továbbra is Balázs Zsolt maradt. Az új szakvezető elmondta, hogy egyelőre csak a hátralévő 4 mérkőzésre kíván koncentrálni. Nála mindenki tisztalappal indul. Ennek szellemében visszakerül az első csapat keretébe Nagy Lajos és Radu Sabo.

vissza az elejére


Álmok és a realitás

ISMÉTELNI AKARNAK A TENISZEZŐK

  A Forest ZTE Teniszklub a nagy múltú egyesületen belül már évek óta önállóan működik. A Városi Sportcentrumban kialakított teniszparadicsom nagyszerű lehetőséget kínál a sportágat kedvelők számára. A teniszklub elnökeként 16 éve dolgozik dr. Sárváry Péter.

– Az egyesületünk működése sajátosnak mondható – hangoztatta dr. Sárváry Péter. – Kétévente van tisztújítás, ennek az oka, hogy egyes elnökségi tagok hosszabb távon nem tudják vállalni a munkát. Általában azok kerülnek a vezetésbe, akiknek a gyerekei itt sportolnak. Az így kialakult fluktuáció önmagában jó, mivel az új tagok lendületet visznek a vezetés munkájába. Az állandóságot én képviselem, 16 éve vagyok a Forest ZTE TK elnöke. Büszkék lehetünk az eredményeinkre. Az elmúlt két évben is sikerült maradandót alkotnunk. A 2004-es évben több magyar bajnoki címet szereztek sportolóink fedett pályán és szabadtéren. Tovább öregbítettük Zalaegerszeg hírnevét. Az elmúlt évben bajnoki címet szereztünk párosban Berecz Kinga révén. A Forest ZTE női csapata a legmagasabb osztályban bronzérmes lett. Harmadik helyünk értékét emeli, hogy a CSB-n a legjobb magyar játékosok is elindultak. Az idei évben a fedett pályás OB-n két bronzérmet szereztünk.

– Mi a helyzet az utánpótlás-nevelés területén?
– Lemaradásunk van, amit természetesnek tartok. A Németh testvérek, Tünde és Virág után egy űr keletkezett. Számunkra kapóra jött, hogy Markó Gábor felszabadult a röplabdánál. Természetesen nagyon sajnáljuk a röplabda megszűnését, de Gábor rendelkezik teniszedzői képesítéssel, őt szerződtettük a vezetőedzői posztra. A mentalitása, hozzáállása jó. Egy év alatt megdupláztuk az utánpótlás korosztály létszámát. A hölgyeknél Boronyák Bettinát említeném. Mellette három tízéves lány, a Bárdos-ikrek, és Bodrogi Boglárka – az egykori kiváló kosárlabdázó Bodrogi Csaba lánya – nagyon tehetséges. A három fiatal rendkívül ügyes, pár év múlva sok örömet szerezhetnek a teniszbarátoknak. A lányok mellett –, hogy ne legyen féloldalas a szakosztály – a fiúkra is figyelünk. Varga Mátyás, Bárdos Bálint korosztálya elitjébe tartozik. Nagy eredménynek tartom, hogy a Magyar Teniszszövetség – értékelve a munkánkat – nyugat-dunántúli régiós központot hozott létre Egerszegen.

– Az országos szövetség nyilván azt is nézte, hogy itt adottak a tárgyi feltételek.
– Valóban. A Városi Sportcentrumban olyan létesítményhálózat épült fel, amelyből kevés van az országban. A pályázat során Győrt, Sopront, Szombathelyt is megelőztük.

– Milyenek a klub működési feltételei?
– A 2005-ös év végéig a teniszklub pénzügyileg stabilan működött. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten korrekt módon támogatta a Forest ZTE-t. Mi is igyekeztünk szponzorokra szert tenni. Az egyesület népes tagsága bérleti és tagsági díjként több mint 4 millió forintot fizetett be. Hangsúlyozni szeretném, nemcsak városi támogatásból él a teniszklub. Kevesen tudják, hogy a Városi Sportcentrumon belül lévő teniszcentrumot saját költségvetésünkből tartjuk fenn. Az itt megfordult versenyzők az ország legjobb pályái között tartják számon az egerszegit. Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért, plusztámogatást soha nem kértünk. A 2006-os évre megváltozott a helyzet.

Váratlanul és elég későn, február 20-át követően tudtuk meg, hogy a sportbizottság gyakorlatilag megfelezte az éves pénzügyi támogatásunkat. A lépés azért is érintett fájdalmasan bennünket, mert a női csapatot beneveztük a Szuper Ligába. A játékosokkal a szerződéseket megkötöttük. A költségvetésünkből hiányzik 3,5 millió forint, amiről nem tudjuk, hogy honnan teremtjük elő. Szerencsére, egy kevéske tartalékkal rendelkezünk, de ez kevés az üdvösséghez. Visszalépni nem akarunk, mert az büntetéssel és visszaminősítéssel is járna. Nem tudom a jövő mit hoz? Nem tudjuk ugyanis fenntartani tag- és bérleti díjakból a csapatot. Úgy vélem, a sportbizottság kevésbé ismeri a tenisz sajátosságait. Arra hivatkoznak, hogy az általunk igazolt versenyzők nem tartózkodnak Zalaegerszegen. Az itt nevelkedett Németh testvérek sem tartózkodtak állandóan a zalai megyeszékhelyen.

A tenisz jellegéből adódóan az élversenyzők járják a világot. Az itt nevelkedett sportolókat több pesti egyesület leigazolta. Arra is büszkék vagyunk, hogy a jelenlegi magyar női válogatottnak két volt sportolónk, Czink Melinda és Németh Virág is tagja. Mi is neveltünk olyan sportolókat, akik javarészt fejlődésük, valamint más klubtól kapott jobb lehetőségek érdekében igazoltak el tőlünk. Nagyon sajnálnánk, ha az élsportot meg kellene szüntetnünk a szakosztálynál. Álláspontunk ugyanis az, hogy egy klub akkor működik jól, ha van egy élsportolói réteg, alatta egy utánpótlás korosztály, legalul egy széles amatőr tábor, akik szórakozásból, egészségük megőrzése céljából teniszeznek. A 13 pályánk javarészt foglalt, de találtunk szabad kapacitást is, arra meghirdettük a nyitott pálya akciót. Vasárnap és ünnepnapokon 14–17 óráig ingyen lehet teniszezni.

– A nehézségek ellenére milyen szereplést várnak a női csapattól?
– A lehető legszűkebb játékoskerettel indulunk. Bízunk benne, hogy senki nem sérül meg, s akkor ismét bronzérmesek lehetünk. Szerencsés esetben a fináléba is bekerülhetünk, ami nagy álmom. Egyszer az aranyéremért is mérkőzhetne a Forest ZTE női csapata.

vissza az elejére


Ötödik a Zala Volán

  Az elmúlt héten hazai pályán az ötödik helyért lejátszott harmadik mérkőzésen biztos győzelmet aratott a Zala Volán ZTE NB I-es női kosárlabdacsapata a Szeged együttese ellen (78-53).

Ezzel a bajnokságban megszerezték az 5. helyet, ami a csapat fennállásának eddigi legjobb eredménye. A döntő mérkőzésen nehezen indult be az a bizonyos szekér, a Tisza-partiak az elején szívós ellenállást tanúsítottak. A második negyed közepétől alaposan feljavult a hazaiak védőjátéka, és egy 15-0-ás szériát követően eldöntötték a találkozót. A mérkőzés utolsó negyedében Bencze Tamás edző valamennyi kosárlabdázónak játéklehetőséget biztosított, az előny nem csökkent. A találkozót követően jöhetett az ünneplés a szurkolókkal.
Bencze Tamás: – Köszönöm a lányoknak az egész évi munkát. Az utolsó mérkőzés méltó megkoronázása volt a bajnoki idénynek. Köszönöm a szurkolók támogatását, akik a nehéz pillanatokban is mellettünk voltak.

vissza az elejére


Remeklő vívók

  Békéscsabán rendezték meg a gyermek korosztály országos vívóbajnokságát. Az OB-n Lupkovics Dóra, a Zalaegerszegi Vívó Egylet sportolója a tőrözőknél valamennyi ellenfelét legyőzve szerzett bajnoki címet.

Ugyanebben a korcsoportban Németh Adél, az egylet versenyzője 14. lett. A párbajtőrözőknél Lupkovics Dóra a 11., Németh Adél a 15. helyen fejezte be a versenyt. A fiúknál Kiss Gergő bekerült a nyolcas döntőbe, ahol a 7. helyet szerezte meg.
Veszprémben az újonc kadett tőrözőknél a vidékbajnokságon öt aranyérmet szereztek az egerszegi vívók. Hári Máté első, Süle Bendegúz harmadik, Vígh Dániel az ötödik helyen zárt. Csapatversenyben az említett trió vidékbajnoki címet szerzett. A ZVE párbajtőrözőknél ismételt Kiss Gergő, Süle Bendegúz, Vígh Dániel, itt is aranyérmes lett. A kadett korú lányoknál csak egerszegiek állhattak a dobogóra. Lupkovics Dóra arany-, Hári Zsuzsa ezüst-, Kerékgyártó Zsófia bronzérmes lett. A három lány együtt csapatbajnoki címet is szerzett.
Zalaegerszegen rendezték meg a Zelka Kupa újonc tőrbajnokságot, ahol a lányoknál Lupkovics Dóra, a fiúknál Hári Máté végzett az élen.

vissza az elejére


Röviden

Megyei diákolimpia

Május 16-án és 17-én rendezi a megyei diáksport- és atlétikai szövetség a középiskolások megyei diákolimpiáját. A 15–19 éves fiatalok számára nagy a tét, hisz a győztesek ezen a versenyen vívhatják ki a szintén Zalaegerszegen megrendezésre kerülő országos bajnoki döntőn való részvétel jogát. A verseny fővédnöke idén is Dr. Koller Valéria, az OTP Bank zalaegerszegi igazgatója, aki a legtöbb győzelmet elérő iskola részére ajánlotta fel a fődíjat az OTP Kupát. A nemenkénti és korosztályonkénti legjobb teljesítményt elérő diáksportoló pedig az OTP különdíját kapja. A verseny kedden és szerdán délelőtt 10 órakor kezdődik Zalaegerszegen, a Városi Sportcentrumban.

Kanizsai siker

Remek körülmények fogadták Zalaegerszegen, a Városi Atlétikai Centrumban Zala megye legjobb általános iskolás diákatlétáit a K&H Kupa megyei diákolimpia döntőjén. A fiatalok érdekes, izgalmas küzdelmeket vívtak az országos döntőn való biztos részvételt jelentő bajnoki címért. A legtöbb győzelmet a kanizsai Péterffy Sándor Általános Iskola nyerte. A verseny fődíját a K&H Kupát Tóth János, a pénzintézet igazgatója, egykori kiváló atléta és edző adta át a győztes iskola testnevelőjének.

Serdülőbajnokság

Zalaegerszegen május 19-én rendezik meg a Nyílt Serdűlő Világbajnokságot. A pénteken 15 órakor kezdődő viadalon első ízben lesz névadó főszponzor a Jagaber Kft. A cég tulajdonosa Jagasics János már 9 éve támogatta ezt a nagyszabású rendezvényt, idén az új cége vállalta fel a 13–15 évesek nagy seregszemléje támogatását.

Petráhn Modestóban győzött

Petráhn Barbara a Zalaszám-ZAC kiváló rövidtávfutónője Modestóban állt rajthoz nemzetközi Grand Prix-versenyen. A zalaegerszegi hölgy most 200 m-en indult, s 23,79 mp-es időeredménnyel győztesként szakította át a célszalagot.

vissza az elejére


A hétvége sporteredményei

Labdarúgás

ZTE–Diósgyőr 2-0 (2-0)
Zalaegerszeg, 1500 néző.
ZTE: Varga – Kocsárdi, Molnár B., Csóka, Vasas (Kónya), Perics, Nagy L., Lendvai, Józsi (Bingo)-Sebők J. (Sabo), Bogunovics. Vezetőedző: Simon Antal.
Gólszerzők: Bogunovics, Sebők J.
Értékel Simon Antal: – Örülök, hogy győzelemmel sikerült bemutatkoznom. Döntő volt, hogy mi szereztük az első gól, sőt, utána még egyszer sikerült a hálóba találnunk. A számunkra a 3 pont megszerzése volt a legfontosabb. A csapat a győzelemért sokat tett, megérdemelten nyertünk. Remélem, a hátralévő fordulókban tovább sikerül javítani a csapat játékát, és újabb pontokat szerezhetünk.

NB III
Andráshida–Sümeg 0-0
Andráshida, 100 néző.
A fölényben játszó hazaiaknak nem sikerült gólt szerezniük.
A megyei bajnokság egerszegi vonatkozású eredményei I. osztály: Páterdomb–Felsőrajk 0-3 (0-1), Zalalövő–Z. Tungsram Becsali 1-0 (0-0). II. osztály. Északi csoport: Alsópáhok–Ságod 1-5 (1-2), Police Ola–Becsvölgye 2-2 (1-2).

Kosárlabda

MAFC Újbuda–ZTE 98-107 (19-26, 20-19, 31-33, 20-12, 8-17)
Gabányi-csarnok, 100 néző. NB I-es férfimérkőzés, a 9–14. helyért.
ZTE: Cseszlai (15/9), Hart (23), Simmons (31/12), Edmonson (18/3), Keresztes (5). Csere: Hoffmann (5), Baki (6/3), Csaplár Nagy E. (2), Kováts (1), Vertetics (1). Edző: Kiss Attila.
Értékel Bodrogi Csaba, a ZTE ügyvezetője: – Ellentétben eddigi idegenbeli mérkőzéseinkkel, ezúttal jól kezdtük a találkozót, és az első negyedben már 10 ponttal is vezettünk. A folytatásban sem volt gond a támadójátékunkkal, de védekezésünk visszaesett. A fővárosiak főleg 3 pontos dobások révén felzárkóztak. Ennek ellenére megvolt az esély, hogy a rendes játékidőben megnyerjük a mérkőzést. A befejezés előtt öt perccel kilenc ponttal vezettünk, de nagyon rosszul dobtuk a büntetőket és egyenlített a MAFC. A hosszabbításban már egyértelműen a mi akaratunk érvényesült.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online