Elkészült

Új adattárolók

Szerelem a múzeumok éjszakáján

Gyászmegemlékezés


Elkészült

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖSZÖNI A TÜRELMET

  Az utóbbi években megszaporodtak a körforgalmak Zalaegerszeg belterületén. A Balatoni úti csomópontok elkészültét követően tavaly a Kisfaludy és Mártírok útja kereszteződésében adtak át egy kisebb méretű körforgalmat, a közelmúltban pedig a Berzsenyi, Stadion és Bíró Márton utcákban lakók régi vágya vált valóra. A város legújabb körforgalmát ünnepélyes keretek között avatták fel.

Biztonságosabb lesz a közlekedés.A 18 méter átmérőjű középszigetet, és az azt körülvevő 7 méter széles forgalmi sávot Kovács Jenő, a kivitelezést végző Vegyépszer Rt. területi igazgatója jelentette készre. Beszédében utalt arra, hogy annak idején nem tanították az egyetemen a körforgalmakat, nem véletlenül, hiszen a 90-es évek végéig nemigen készültek körforgalmak Magyarországon. Azóta nagy változás ment végbe, melyben élen jár Zalaegerszeg, hangsúlyozta az igazgató, majd arról beszélt, hogy máskor is szívesen dolgoznak a városban.

Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében utalt arra, hogy a 90-es évek eleje óta legfontosabb feladatának a közlekedési infrastruktúra fejlesztését tartja a város vezetése. Ennek jegyében készültek el az elkerülő utak, történtek intézkedések a forgalom csillapítására vonatkozóan, folyamatosan újulnak meg a belterületi utak, és a biztonságosabb közlekedést szolgálva épülnek körforgalmak.
A Berzsenyi, Bíró Márton és Stadion utcák kereszteződősében régóta tervezett körforgalmat kialakítani az önkormányzat, folytatta a polgármester. Ennek legfontosabb oka az, hogy rendkívül balesetveszélyes volt a forgalmas csomópont. 2004-ben 47, míg tavaly 56 személyi sérüléssel járó baleset történt a kereszteződésben, de a koccanásos balesetek száma is meghaladta a 60-at.

A 60 kilogramm aprópénzt parkosításra fordítják.Dr. Gyimesi Endre megköszönte a környéken lakóknak az építkezés kapcsán nyilvánított türelmüket, és reményét fejezte ki, hogy megelégedéssel veszik birtokba az új létesítményt. A 117,5 millió forintos beruházás eredményeként 3500 négyzetméter útpálya és 1100 négyzetméter járda épült a térségben. Ezek mellett több ezer folyóméter közművet váltottak ki a kivitelezők. A költségek legnagyobb részét ezen munkálatok tették ki.
A körforgalom közepét jelenleg örökzöldek és virágok díszítik, augusztus 20-ára azonban felállítják a csomópontban Hadnagy György szobrászművész Páva-kompozícióját, tájékoztatott a polgármester, majd a további elképzelésekről szólt. Mint elmondta, elkészültek a tervei a Nyerges utca és a Bozsoki út csomópontjába tervezett körforgalomnak, melynek kivitelezési költségeit a Magyar Közút Kht. finanszírozza. Városi beruházásban legközelebb a Batthyány utca, Október 6.-a tér, és a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében épül körforgalom.

Ez utóbbira talán nem kell olyan sokat várni, mint a Berzsenyi útira. Kovács Sándorné két évig gyűjtött aprópénzt a megvalósítás elősegítése érdekében. A 60 kilogrammnyi fémpénzt az avatóünnepség keretében adta át a polgármesternek, aki azt ígérte, hogy a lakók által összeadott forintokat a körforgalom parkosítására és gondozására fordítják.

vissza az elejére


Új adattárolók

MÉRFÖLDKŐ A HP ÉS A FLEXTRONICS EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN

  Eddig zárt ajtók mögött folyt a fejlesztés, de a minap a nyilvánosságnak is bemutatták a Flextronics zalaegerszegi gyárában készülő szalagos tárolóeszközök új generációját, mely kisebb mérete ellenére az eddigieknél jóval megbízhatóbb adatmentési- visszaállítási képességekkel rendelkezik.

A Flextronics a zalai megyeszékhelyén működő gyárában tartott sajtótájékoztatón elsőként Lang János gyárigazgató vázolta a jelenleg folyó munkát, illetve a HP és a Flextronics együttműködését, melynek eredménye a rövidesen forgalomba kerülő új termékcsalád. A folytatásban Phil English, a HP zalaegerszegi vezető mérnöke ismertette az adattároló eszközök gyártását. Mint elmondta, az új termékek gyártása a Flextronics zalaegerszegi egységében történik majd, ahol a 2002-es indulás óta immár 1,8 millió darab, tizenegy különféle adattárolót gyártottak le. Az új termékek egyébként már most megfelelnek annak a hamarosan életbe lépő európai uniós előírásnak, amely az emberi egészségre akár kismértékben is káros anyagok felhasználásának tilalmát követeli meg. A vezető mérnök hozzátette: a jövőben kulcsszerepet tölthet be a szalagos eljárású tárolótechnika, éppen ezért a legmagasabb minőségű termékek gyártására törekszenek. A tesztelésre és a minőségbiztosításra rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen a vevők megelégedését csak így érhetik el. Phil English szerint az új termékek sikere egyértelműen a HP és a Flextronics itteni együttműködésén alapszik.
A folytatásban Nagy Barnabás, a HP termékmenedzsere adott tájékoztatót az új termékről.

vissza az elejére


Szerelem a múzeumok éjszakáján

PROGRAMOK ÉS MŰHELYTITKOK NAPJA

  Június 24-én Szent Iván éjjelén, Zalaegerszegen is megrendezésre kerül az országosan nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat. Dr. Vándor László megyei múzeumigazgató sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

Mint mondta, a tavalyi évben volt először a városban ilyen jellegű program, s a sikereken felbuzdulva most nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a nagykanizsai Thúry György Múzeumban és a keszthelyi Balatoni Múzeumban is lesz „éjszakázás”.
Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban a szerelem köré szerveződnek az események, melyhez az apropót az éppen aktuális „Kettő egy pár – Udvarlás, szerelem, esküvő a 20. században” című kiállítás adta. Ehhez kapcsolódva Pap Lujza színművész szerelmes verseket ad elő a magyar és világirodalom remekeiből, a Zalai Táncegyüttes a lakodalmas táncokból ad ízelítőt, éjféltől pedig „Eladó a mennyasszony” címmel táncház lesz.
Az igazgató a további programokkal kapcsolatban elmondta, hogy az idei évben is lesznek munkabemutatók, így meg lehet ismerkedni, például a restaurátorok és a múzeumi rajzolók munkájával, az éjszaka folyamán pedig végig nyitva lesz a „Központok a Zala mentén” állandó kiállítás. Szeretnék, ha a rendezvény „kifelé” menne, vagyis az események egy jó részét a múzeum előtti térre szervezték – az időjárás függvényében –, ám a tavalyihoz hasonlóan a folyosókon és a műhelyekben is bőven lesz látnivaló. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, akik a késő estig tartó játszóházban szőhetnek, nemezelhetnek, pártát és gyöngydíszeket készíthetnek. Zóka Gyula fotós jóvoltából, pedig a látogatók korhű ruhákat magukra öltve fotót is készíttethetnek magukról.

vissza az elejére


Gyászmegemlékezés

A holokauszt 62. évfordulója alkalmából június 11-én, vasárnap gyászmegemlékezésre került sor Zalaegerszegen, az egykori zsinagógában, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az ünnepségen részt vevők kegyelettel emlékeztek a több mint 1200 mártír emlékének, akik a munkaszolgálat és a deportálás áldozatai lettek.

A megjelenteket Siklósi Vilmos, a hitközség elnöke köszöntötte, majd Garamvölgyi György, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Gyimesi Endre, a város polgármestere emlékezett és idézte fel a zsidó népirtást, az 1944-ben történt szörnyűségeket. Mindketten szóltak a közös felelősségről és arról, mindent meg kell tenni a jövőben is azért, hogy soha többé ne történhessen meg az, ami a II. világháborúban.
Az emlékezők megkoszorúzták a zsinagógai emléktáblát, majd az izraelita temetőben a mártírok emlékműve előtt rótták le kegyeletüket.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online