P. Huszár Imre vasmiséje

Négy évtizede a katedrán

Vetélkedő az allergiáról

Levél Szlovéniából


P. Huszár Imre vasmiséje

  A közelmúltban tartotta vasmiséjét pappá szentelésének 65. évfordulóján P. dr. Huszár Imre, Jeromos ferences szerzetes atya a Jézus Szíve-templomban. Akárcsak a legnagyobb ünnepeken, megtelt a templom, hiszen aki csak ismeri, szereti a fél éve 90. életévét betöltött atyát. Csendes, békét sugárzó lénye hozzátartozik a kolostorhoz, a szentmisékhez. Magas kora ellenére fáradhatatlanul szolgálja a teremtőt és a híveket: gyóntat, vigaszt nyújt a rászorulóknak, a betegeknek, segít abban, hogy a ferences kolostor a szűkös személyi állomány mellett is betöltse szerepét.

Jeromos atya a szentmisén.Jeromos atya 1931-ben lett novícius Búcsúszentlászlón, majd Pápán a bencések gimnáziumában tanult. Teológiai tanulmányait 1937-től Salzburgban és Budapesten végezte, Szegeden pedig történelem–földrajz szakos tanári oklevelet szerzett. Pappá szentelése után 1941–1990 között Esztergomban, a ferences gimnáziumban működött tanárként és igazgatóként. 1991-től a zalaegerszegi kolostorban él, és a plébánia lelkipásztora.
Vasmiséjén elsőként dr. Gombocz Károly, az egyházközség világi elnöke, Ruisz Jánosné, a képviselő-testület tagja, P. Rácz Piusz házfőnök, ferences tartományfőnök-helyettes köszöntötte. Prédikációjában pedig Tokár Imre fr. János az esztergomi ferences gimnázium igazgatója beszélt elődje tartalmas munkásságáról.
A jubileumi szentmise végén Jeromos atya fogadta tisztelői jókívánságait, majd a kolostorban a belső ünnepségen dr. Barsi Balázs tartományfőnök köszöntötte Jeromos atyát, aki hosszú életútján számos elismerésben részesült: megkapta az „Év zalai embere” kitüntetést, valamint az Eötvös-díjat.

vissza az elejére


Négy évtizede a katedrán

PRO URBE-DÍJ A KIEMELKEDŐ MUNKÁÉRT

  Díjat, kitüntetést kapni mindig felemelő érzés, hiszen mindez azt jelenti, hogy az ember tevékenységét, munkáját eddig elért eredményeit mások is elismerik. Éppen ezért nagy megtiszteltetésnek tartja Igazi István azt a Pro Urbe-díjat, melyet ebben az évben a zalaegerszegi közgyűlés neki ítélt oda. Az andráshidai Öveges ÁMK jelenlegi igazgatóját nem kell különösebben bemutatni az itt élőknek, hiszen sokan tanítványai voltak a kiváló pedagógusnak, s vannak, akik a sportpályán kerültek közelebbi kapcsolatba a korábban labdarúgóedzőként is tevékenykedő örökifjú tanárral.

Igazi IstvánIgazi István Mikekarácsonyfán született, s az általános iskola elvégzése után a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban tett érettségit. Tizenéves korában a tanulás mellett a sport játszotta a főszerepet, és a középiskola harmadik osztályától a ZTE labdarúgó-szakosztály igazolt labdarúgója volt. Ügyesen bánt a labdával, ezért rövid időn belül az első csapat keretének tagja lett. A gimnázium befejezése után a Pécsi Tanárképző Főiskola matematika-fizika szakára nyert felvételt. A matematika mindig is közel állt a szívéhez, s ezt a szeretetet tovább mélyítették azok a remek tanárok – például Tuboly Tibor és Koller Nándor –, akik az iskolában ezt a tantárgyat oktatták neki. A főiskola mellett továbbra is aktívan sportolt, s többször magára ölthette a ZTE akkor még zöld-fehér dresszét. Egy sajnálatos lábtörés miatt néhány hónapot kénytelen volt labdarúgás nélkül tölteni, majd két évvel a sérülés után, alig 25 évesen, felhagyott az aktív játékkal. Amikor a ZTE felkerült az NB I/B-be, Igazi Istvánnak döntenie kellett, hogy a sportot, vagy a pedagógusi pályát választja. Ő az utóbbi mellett tette le a voksát.

– Mindig a hivatásomnak tekintettem a pedagógus pályát, s már a főiskolán tudtam, hogy az ott elsajátított ismereteket, pedagógiai módszereket a munkám során remekül tudom majd ötvözni a sportban szerzett tapasztalatokkal. Időközben labdarúgóedző képesítést szereztem, és fiatal nebulókkal kezdtem el foglalkozni. Arra büszke vagyok, hogy korábbi iskolámban, a Landorhegyiben, ahol 1986-tól 1997-ig igazgatóként dolgoztam, nagyon sok sportoló pályafutását indítottam el. Körülbelül félszáz későbbi NB I-es labdarúgó itt kezdett el komolyan foglalkozni a labdarúgással. Ezt óriási eredménynek tartom – emlékszik vissza ma is büszkén a kitüntetett pedagógus. – Akkor építettük meg az iskolában a tornacsarnokot, és a megyében mi indítottuk el a sportosztályos beiskolázást. Ma is szívesen emlékszem vissza azokra a tanulókra, akikkel országos diákolimpiai döntőkön vettünk részt, és a városi, megyei sporteseményeken roppant eredményesen szerepeltünk.
1998-tól már az Öveges ÁMK igaztatásával bízták meg, ahol azóta is dolgozik. Itt újra igazi otthonra talált, mint mondja, nagyon jó közösségbe került. A családias környezetben élmény a napi munka, s örömteli, hogy egyre több gyerek választja iskolájául az andráshidai Öveges ÁMK-t.

– Az hihetetlenül nagy meglepetés volt, amikor megtudtam, hogy ebben az évben a közgyűlés nekem ítélte oda a Pro Urbe-díjat. Dr. Gyimesi Endre polgármester hívott fel, amikor éppen a kertben munkálkodtam. Először csak viccelődött velem, és nem akarta elárulni, hogy miért is hívott. Pár perc múlva azonban elmondta, azért keres, mert elsőként szeretne gratulálni, mivel a város közgyűlése nekem is megszavazta ezt a rangos elismerést. Nagyon megörültem, és hirtelen el sem akartam hinni. Úgy gondolom, ezzel a díjjal az elmúlt negyven év alatt végzett pedagógusi, vezetői, közéleti és sporttevékenységemet ismerték el. Tudom, hogy ezt a kitüntetést mások is megkaphatták volna, hiszen sokan vannak olyanok, akik legalább ennyit, vagy lehet, hogy többet tettek a városért. Éppen idén augusztusban lesz negyven esztendeje, hogy elkezdtem tanítani, ezért azt mondom, hogy a négy évtized méltó lezárásának tekintem a Pro Urbe-díjat. A munkám során mindig a város érdekeit tartottam szem előtt, s a jövőben is ebben a szellemben fogok tevékenykedni.

Igazi István szerint a pedagógusi munkát csak alázattal és hittel lehet végezni, és mindenkinek bíznia kell magában, a kollégáiban. Minden körülmények között a gyerekek, a diákok a legfontosabbak, rájuk folyamatosan oda kell figyelni.
– A ZTE-meccsekre természetesen most is kijárok, és szívből szurkolok a csapatnak. Kiabálni azonban nem szoktam, mindig csendben figyelem az eseményeket. A munka mellett a családom jelenti a kikapcsolódást. Unokáimmal sok időt töltök, akik mellett nem lehet unatkozni. A családi ház körül is akad mindig tennivaló, és nagyon szeretek kertészkedni. Rajongok a természetért, és kedvelem a természetes dolgokat – fűzte hozzá a Pro Urbe-díjjal kitüntetett iskolaigazgató.

vissza az elejére


Vetélkedő az allergiáról

  Három évfolyam, 6–6 tanulójának részvételével szervezett vetélkedőt a Landorhegyi és Pais Dezső Általános Iskola tanulói részére az ÁNTSZ Zalaegerszegi Intézete. A tanév utolsó napjaira időzített verseny két részből épült fel. Elsőként a Pais-iskola alatti kiserdőben ismerkedtek a gyerekek az allergiát okozó növényekkel, majd tesztet töltöttek ki, kirakóztak, és képeket ismertek fel.

– A tisztiorvosi szolgálat munkatársa keresett meg bennünket a felvilágosítást szolgáló vetélkedő ötletével. Nagyon sok diákunk allergiás, ezért fontos, hogy megismertessük őket a szénanáthát, asztmát okozó növényekkel – beszélt a célokról Márton Tiborné, a Landorhegyi Általános Iskola pedagógusa. – Az erdei séta alkalmával közelről is megtekinthették a gyerekek a legfőbb allergéneket, de természetesen biológiaórák témája is az allergia. A vetélkedőn ezúttal az 5., 6., és 7. évfolyamosok tették próbára tudásukat.
– Nagyon hasznos volt a vetélkedő – mondta Stankovics Ádám, akinek csapata a második helyet szerezte meg a versengésben. – Több olyan növényt láttunk, melyről nem is gondoltuk volna, hogy allergiát okoz. Emellett megtudtuk azt is, hogyan lehet kezelni az allergiát, és mit tegyünk annak kialakulása ellen.
A legjobb csapatok tagjait könyvutalvánnyal jutalmazta az ÁNTSZ.

vissza az elejére


Levél Szlovéniából

  Török Eta népi iparművész, zalaegerszegi lakos ajánlásával a Szlovéniában működő csentei, pincei, göntérházi hímzőkörök tagjai (összesen 52-en) megkapták a Zalaegerszeg Város Tiszteletbeli Polgára címet. Köszönet érte Zalaegerszeg önkormányzatának, valamint dr. Gyimesi Endre polgármester úrnak.

A címnek nagyon megörültünk, és büszkék vagyunk rá. Először is azért, mert minden tag megkapta. Így is van jól, hiszen mindegyikünk a maga módján igyekszik. A pinceiek és a csenteiek már majdnem húsz éve kitartóan és jókedvvel. A göntérháziak egy éve tele lendülettel. Másodszor pedig azért, mert a címért valamit tettünk is. Aprólékosan megismertük vidékünk, Hetés mintavilágát, hímezzük is szorgalmasan. De megismertük Magyarország más tájegységeit is, sőt szívesen készítünk hímzéseket erdélyi mintákkal. 2003 novemberében Horváth Margit (Csente) megkapta a Népi Iparművész címet. Ő Mura-vidék első és egyetlen ilyen kitüntetettje. 2000-ben az országos Kisjankó Bori-kiállításon III. díjat kapott mezőségi munkáira. 2005-ben az országos népművészeti pályázaton, Budapesten aranyplakettel ismerték el hetési alkotásait. Köszönjük még egyszer munkánk elismerését és támogatását a jövőben is. A pincei, göntérházi, csentei hímzőkörök tagjai nevében:

Bozsika Magda, a csentei hímzőkörök vezetője

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online