Sakkozók fogadása

Kis Attila távozik

Nikola Lazics a vezetőedző

Hosszú távon megtérül

Húsz érem Kranjból

Tájfutás határok nélkül


Sakkozók
fogadása

A városházán fogadta dr. Gyimesi Endre polgármester a torinói sakkolimpián szereplő egerszegi sakkozókat: Mádl Ildikót, Gyimesi Zoltánt, Horváth Ádámot és a női együttes szövetségi kapitányát, Horváth Józsefet, aki az egerszegi együttes játékosa.

A fogadáson jelen volt Horváth Tamás, a Zalaegerszegi Csuti Hydrocomp SK szakmai vezetője is.

A polgármester gratulált a női és férficsapat 5. helyezéséhez, és tárgyjutalmat adott át az ötkarikás játékok egerszegi résztvevőinek. Felvételünkön az olimpikonok a polgármester társaságában.

vissza az elejére


Kis Attila távozik

KÜLSŐ TÉNYEZŐK IS HOZZÁJÁRULTAK A GYENGE SZEREPLÉSHEZ

  Az elmúlt három év alsóházi szereplésének leggyengébb idényét produkálta a ZTE férfi kosárlabdacsapata, azzal, hogy 12. helyen végzett a bajnokságban. A háromszoros bajnokot és kupagyőztest idén meglegyintette a kiesés szele. A bajnoki szereplésről Kis Attila búcsúzó vezetőedzőt kérdeztük.

– Való igaz, a nyolc közé jutást terveztük a bajnokság elején – így Kis Attila. – Valójában azok a csapatok, amelyeket meg kellett volna előznünk (Szolnok, Falco, Kaposvár, Nyíregyháza, Sopron), jobb játékoskerettel rendelkeztek. Több csapatban öt légiós szerepelt, amivel nem számoltunk az idénykezdéskor.
– Az említett okokon kívül még mely tényezők járultak hozzá a gyenge szerepléshez?
– A 12. hely a kevesebb pénzügyi forrással is magyarázható, de úgy vélem, az anyagiakat hatékonyabban is elkölthettük volna. A légiósoknál Patton szerződtetése tévesnek bizonyult. Az amerikai játékos mentálisan nagyon labilis volt. A magyar játékosok közül igazán vezéregyéniség nem volt a csapatban. A bajnokság első felében nagyon sok játékos sérülés miatt nem tudott pályára lépni. Cseszlai Ádám egy félévet hagyott ki. Később Simon László, Csaplár Nagy Ervin került a maródiak listájára. Edmonson a bajnokság második felében küszködött a térdével. Két külföldivel kezdtük a szezont. Az egyiket; Pattont el kellett küldeni. Hart januárban, Simmons februárban érkezett, amikor már a nyolc közé jutás eldőlt.

– A külföldi játékosokkal kapcsolatban megoszlik a szakma véleménye. Egy biztos, a középszerű játékos a magyarok elől veszi el a helyet. Az említett két légiós viszont a jók közé tartozott. Fegyelmezetlenségeik ellenére sokat tettek a ZTE bentmaradásáért?
– Hart és Simmons leigazolása egyértelműen jó húzásnak bizonyult. A játékban ők oldottak meg bizonyos szituációkat. A fegyelmezetlenségeket akkor követték el, amikor már eldőlt, hogy a ZTE bent maradt az NB I-ben. Az ilyen légiósok hasznára vannak a magyar kosárlabdának. Simmonsra egyébként egy-két magyar játékos féltékeny volt. Az amerikai utált veszíteni. Az is tény, hogy neki tízig kellene számolnia, mielőtt mondana valamit. Ennek ellenére velem korrekt volt a kapcsolata. Az elvárás a csapattal és velem szemben akkor is megvolt, amikor légiósok nélkül léptünk pályára.

– A magyar játékosok közül akadt-e olyan, akinek a játékával elégedett volt?
– A hazai kosárlabdázók közül nem volt olyan játékos, aki folyamatosan jól teljesített. Milyen okok játszottak ebben közre? Van, aki sérülés, más kevesebb játéklehetőség miatt nyújtott átlag alattit. Akadt, aki a bajnokság hajrájára javult fel, addig halovány volt. A fiatal saját nevelésűektől pedig nem volt elvárható az egyenletes teljesítmény.
– Távozik a csapattól. Megunta, hogy tűzoltásra kérik fel egy bukott vezetőedző után, vagy más okok is vezérlik?
– A klubtól ismét volt felkérés, hogy legyek Nikola Lazics mellett pályaedző, ezt Nikola is akarta. A felkérésre nemet mondtam, mivel a dombóváriaktól sokkal jobb ajánlatot kaptam. Vezetőedzőnek hívnak már három éve. Elfogadtam az ajánlatukat, 1+1 éves szerződést kötöttünk. Az edzői pályán vannak ambícióim. Ez a szakma olyan, hogy benne van a váltás. Szeretnék a tolnai csapatnál bizonyítani, a felelősség teljes mértékben az enyém lesz. Egy jó félév alatt kiderül, hogy képes vagyok a szezon elejétől eredményesen vezetni egy csapatot vagy sem.

vissza az elejére


Nikola Lazics a vezetőedző

  Kis Attila Dombóvárra szerződését követően gyorsan megtalálta a szakember utódját a Zalakerámia ZTE férfi NB I-es kosárlabdacsapatának vezetése. Az egerszegi klub elöljárói 2 éves megállapodást kötöttek Nikola Laziccsal.

A szerb származású tréner játékosként és edzőként is már megfordult a kék-fehér egyesületnél. Három éve utoljára az ő irányításával jutott be a legjobb nyolc közé a ZTE együttese, ahol végül is az 5. helyen zárt. Az egyesület vezetői az első évben ismét a nyolc közé kerülést várják Lazicstól, azt követő idényben további előrelépést.
Újdonság még a Zalakerámia ZTE-nél, hogy Cseszlai Ádám egyetemi tanulmányai miatt kérte szerződésének felbontását, amelyhez a vezetők hozzájárultak. Az egerszegi együttesnél a külföldiek mellett – Kováts Viktort kivéve – Hoffann Balázs, Keresztes Rafael, Csaplár Nagy Ervin szerződése lejárt, velük megkezdték a tárgyalást. Állítólag szeretne visszatérni Gáspár Dávid, a kék-fehérek saját nevelésű játékosa is, aki az elmúlt években több csapatban is játszott. A vezetés a játékoskeretet Nikola Lazics egyetértésével alakítja ki.

vissza az elejére


Hosszú távon megtérül

A KOSÁRLABDA MELLETT MARADT AZ EGYKORI IRÁNYÍTÓ

  1988 márciusában a ZTE kosárlabdacsapata megnyerte a Magyar Kupát, majd két hónappal később magyar bajnok lett. Az akkor még két győzelemig tartó döntő első mérkőzésén idehaza kikapott az egerszegi csapat. A második mérkőzésen Baján 3 másodperccel a találkozó vége előtt a zalaiak irányítója, Góczán Gábor egy triplával egyenlített, kiharcolva a hosszabbítást, ahol végül legyőzték a hazaiakat, majd a mindent eldöntő harmadik találkozót is megnyerték. Hogy azóta mi történt az egykori kiváló játékossal, erről kérdeztük.

Góczán Gábor– Egy kicsit térjünk vissza a bajnoki győzelmet követő időszakra – kezdi Góczán Gábor. – A következő szezonban kevesebb lehetőséget kaptam. Főleg a fiatalok játszottak, amivel nincs is semmi baj, de úgy éreztem, hogy nincs meg felém a kellő bizalom. Ekkor úgy döntöttem, hogy tovább nem csinálom, abbahagyom a kosárlabdázást.
– Mi történt ezt követően?
– ’89 nyarán hívott a Dombóvár, és én igent mondtam. Itt három évig kosaraztam és már edzősködtem is, majd két évet Fehérváron játszottam. Újabb állomás következett: Veszprémben az egyetemi csapatban játszottam és mellette itt is edzősködtem, majd Sopronba kerültem utánpótlás-szakágvezetőnek. Ekkor volt egy olyan esztendő, amikor a Soproni Tigriseket – ezek 10–12 éves gyerekek – edzettem. Gyerekekkel ekkor dolgoztam először, és velük foglalkozom azóta Egerszegen is.

– Szereti csinálni?
– Igen. A kosárlabdázáshoz értek, ezt csináltam hosszú éveken keresztül. Az edzői végzettségem is megvan hozzá. Igaz, hogy ezt csak munka mellett lehet végezni, mivel ebből nem lehet megélni. Külföldön sokkal jobb lehetőségeik vannak a gyerekeknek és a mellettük dolgozó szakembereknek is. Hosszú távon az utánpótlás-nevelés megtérül, de ehhez a szakembereknek is mindent meg kell tenniük azért, hogy a gyerekek megszeressék a sportágat. A középiskola végéig nincs is különösebb gond, viszont utána Egerszegen igen behatároltak a lehetőségek a továbbtanulás szempontjából. Ezért a fiatalok nagy része elhagyja a várost.

– Ha valaki szeretne kosarazni, milyen lehetőségei vannak?
– A legideálisabb, ha már alsós korban elkezd rendszeresen sportolni. Erre lehetőség van az iskolákban, de egy kiváló alkalom a nyári szünidő is. Évek óta szervezünk kosárlabdatáborokat, ahol napközis rendszerben foglalkozunk a gyerekekkel. Játszunk, kirándulunk, jól érezzük magunkat. A jelentkezők ebédet is kapnak, és az egyhetes turnusok alatt játékos formában ismerkedhetnek meg a sportág alapjaival. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek többsége ottragad a sportág mellett. Velük később komolyabban foglalkozunk. A rendszeres foglalkozások mellett versenyeket, tornákat szervezünk számukra, hogy megmérkőzhessenek más, sokszor külföldi csapatokkal is. A sikerélmény sokat lendíthet a fejlődésükben.
– Milyen távolabbi tervei vannak?
– Jó lenne majd valamikor egy felnőtt férficsapatot vezetni az első osztályban.

vissza az elejére


Húsz érem Kranjból

  Szlovéniában, Kranj városában rendeztek nemzetközi úszóversenyt, amelyen 20 egyesület – köztük a Zalaegerszegi Úszó Klub – 200 sportolója állt rajthoz.

Az öt megyeszékhelyi úszó 17 érmet szerzett. Sőt, az összetett végeredmény kihirdetése során. Balogh Vera arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett. Szekeres Dorina és Gáti Péter egy bronzmedállal lett gazdagabb. Lengyel Anna 800 m, 400 m gyorson új megyei csúcsot állított fel.
Az egerszegi úszók eredményei:
Gáti Péter: 100 m hát: 1. 1:01.79, 200 m vegyes: 1. 2:20,48, 50 m hát: 1. 0.29,09, 200 m hát: 1. 2.11,68. Vörös Dániel: 100 m hát: 2. 1:03,62, 50 m hát: 3. 0:30,77, 200 m hát: 2. 2:14,65. Balogh Veronika: 50 m mell: 2. 0:35,41, 200 m mell: 2. 2:42,11, 50 m pill.: 2. 0:31,19, 100 m mell: 1. 1:14,90. Szekeres Dorina: 100 m hát: 1. 1:09,41, 200 m vegyes: 1. 2:28,82, 50 m hát: 1. 0:32,58, 400 m vegyes: 3. 5:10,82 (összes korcsoport együtt) 200 m hát: 1. 2:33,28. Lengyel Anna: 100 m pill.: 3. 1:10,74. 400 m gyors: 1. 4:41.69 (megyei csúcs) (összes korcsoport együtt).

vissza az elejére


Tájfutás határok nélkül

  Az osztrák TV Fürstenfeld és Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club, másfél évvel ezelőtt indított partner programjának első nagy volumenű rendezvényét bonyolították le. A programhoz csatlakozó szlovén SV Severovzhod, muraszombati egyesület közreműködésével, a ZTC-s Sárecz Éva pályáin, Muraszombaton rövid távú világranglista futamot rendeztek, több mint 200-an álltak rajthoz. A Thermenland Open háromnapos nemzetközi tájfutó versenynek idén az ausztriai Burgau és térsége adott otthont.

Az első napi világranglista-futamon (osztrák és magyar kiemelt ranglistafutam egyben) – Fehér Ferenc (ZTC) által kitűzött pályákon – az 1500 méter magasan fekvő Hebalmi síközpont és környékén, télies időjárási körülmények között rendezték meg. A változatos terepen (meredek köves hegyoldal, lapos mocsaras, ligetes területek, tiszta fenyveserdő), fizikailag nehéz, technikailag magas színvonalú pályákon több kiváló magyar eredmény született a 16 nemzetet és 900 főt felvonultató viadalon. A férfiak mezőnyében a hosszú kihagyás után visszatérő Domonyik Gábor (MEAFC) nyert, míg a legjobb női versenyző a zalaegerszegi Makrai Éva lett, 2. helyezésével.

A második napon, a verseny szülőatyja, Thomas Krejci pályáin – már kellemes tavaszi időben – a mezőny nagy része Bad Walterdorf térségében domborzatilag szabdalt, technikás terepen versenyzett, míg az elit mezőny részére látványos környezetben, Burgau belvárosában egy rövid távú pályán újabb világranglista-futammal lehetett javítani az előző napi helyezéseken. Itt a női mezőnyben született magyar siker Kelemen Bernadett (PVSK) révén, míg a férfi mezőny legjobb magyarja Vajda Kolos (ZTC) a 4. helyen végzett.

A harmadik napi versenyen lapos, terepen, tiszta erdőben, vadászrajttal indultak a versenyzők, az előző napi legjobb magyar versenyző, Vajda Kolos által kitűzött pályákon. A férfiak mezőnyében izgalmas csatát vívtak az élen állók, a végső győzelmet az olasz Seppi Marco szerezte meg, Kovács Ádám (ETC) és Domonyik Gábor előtt. A női versenyben az első napon nagy előnyre szert tevő osztrák Andrea Eisl ért elsőként célba, Makrai Éva és a szintén osztrák Michaela Gigon előtt.
A Thermenland Open jövő évi versenyeit Magyarországon, Lenti térségében rendezik meg.

Thermenland Open prológ, eredmények:
M21 Elite 12. Mitró Zoltán (ZTC)
W21 Elite 2. Horváth Tímea (ZTC)
N14E 1. Gömbös Szilvia (ZTC), 2. Herczeg Viktória (ZTC),
F12: 7. Czigány Máté (ZTC).
Thermenland Open összetett eredmények
W21 Elite (32): 2. Makrai Éva (Zalaegerszegi TC),
W18 Elite (16): 1. Kadan Ursula (ZTC),
M14 Elite (32): 2. Lafer Dávid (ZTC–TVF),
M18 Elite (25): 3. Killmann Tobias (ZTC–TVF).

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online