Koraszülöttek

Megújul a belváros


Koraszülöttek

IDÉN 580 GRAMMAL SZÜLETETT A LEGKISEBB BABA

  A Zala Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumában jelen pillanatban 13 csecsemő küzd az életben maradásért. A legkisebb közülük február végén alig 600 grammal jött a világra. Mára megháromszorozta születési súlyát (1740 gramm), ám még így is jóval alatta marad időre született társainak. Bár az elmúlt 20 évben lényegesen nem változott a koraszülések száma hazánkban, még mindig jóval több csecsemő jön idő előtt a világra, mint a fejlett európai országokban. Megyénkben a 80-as években minden 100 újszülöttből 8–9 született korán, azaz a 36. terhességi hetet megelőzően. Ma 7,3–7,5 százalékon áll ez a mutató, míg országosan általában 8–9 százalék között mozog.

Vigyázó szemek a koraszülött osztályonÖrömteli hír viszont, hogy folyamatosan javul Magyarországon, és Zalaegerszegen is a csecsemőhalálozási mutató. Míg a 80-as években 1000 újszülöttből 20-at elveszítettek, a kórház csecsemőhalálozási mutatója jelenleg 5,2 ezrelék. Mindez jobb az országos adatoknál, és egyben megfelel egy jó nyugat-európai átlagnak.
– Az utóbbi években megváltoztak a koraszülés okai, illetve a koraszülött babák „összetétele”. Míg korábban többnyire a rossz szociális helyzetű, többgyermekes családokban születtek idő előtt a gyermekek, ma egyre több a mesterséges megtermékenyítés eredményeként fogant koraszülött – tájékoztat dr. Gárdos László, a kórház gyermekosztályának megbízott osztályvezető főorvosa.

– A koraszülés egyik leggyakoribb rizikótényezője a fertőzés. Nem felső légúti megbetegedésre kell gondolni ez esetben, hanem általában húgyúti fertőzésre, melyet sokszor észre sem vesz az anyuka. Ugyancsak gyakran vezethet koraszüléshez egy vagy több korábbi vetélés, akár spontán, akár művi vetélésről van szó. Fejlődési rendellenesség is állhat a háttérben. Lehet ez az anyuka méhének fejlődési rendellenessége, vagy a baba fejlődési rendellenessége.
A köznyelv ugyan nem választja szét a két fogalmat: de sokszor nem azért születik kis súllyal egy csecsemő, mert nagyon korán jön világra, hanem azért, mert sorvadt, „éhezett” a méhen belül. Többnyire a méhlepény és a baba közötti kapcsolat nem megfelelősége okozza ezt. Előfordul, hogy 35–36. hétre, majdnem teljesen éretten, mégis nagyon kicsi súllyal születik meg a baba. És akkor nem beszéltünk még az ikerterhességekről, melyek többsége ugyancsak korábban ér véget, és természetesen befolyásolja a terhesség kihordását az anya életkora, életmódja is.
A legrosszabb életkilátásai akkor vannak a csecsemőnek, ha idő előtt, és ráadásul sorvadtan születik. Az elmúlt évben 380 grammal jött világra egy újszülött. Három hónapig sikerült életben tartaniuk őt az orvosoknak, majd mégis elveszítették.

– Valamennyiünket megrázott az említett baba halála. Sok olyan betegséget legyőzött a szervezete, melyet nem biztos, hogy egy nagyobb súlyú újszülött túlélt volna, végül mégis feladta a küzdelmet – emlékszik vissza a főorvos, majd megnyugtatásul elmondja, hogy manapság a koraszülöttek nagy részének jók az esélyei. – Az 1000 és 1500 gramm között születettek 95 százaléka életben maradt kórházunkban az utóbbi években. Az 1000 gramm alattiaknak kicsivel rosszabbak az életesélyeik. Tavaly 70 százalékukat tudtuk megmenteni itt a kórházban. Természetesen néhány 100 gramm is sokat jelent az ilyen esetekben. Nyilvánvalóan egy 800 grammos babának sokkal jobbak az életkilátásai, mint egy 500 grammosnak. 1000 gramm alatt évente mintegy 20 csecsemő születik megyénkben.

Örömmel újságolja dr. Gárdos László, hogy a neonatológia, azaz az újszülött intenzív gyógyászat az egyik leggyorsabban fejlődő diszciplína. Ennek köszönhető, hogy 20 év alatt, amióta Rubecz főorvos létrehozta a Perinatális Intenzív Centrumot, negyedére mérséklődött a csecsemőhalálozás Zala megyében. Mindez azért is nagyon jelentős eredmény, mivel folyamatosan csökken a születések száma.
– Elmondható ma már az is, hogy a koraszülöttek jelentős hányada mindenfajta maradandó károsodás nélkül éli életét. Szövődmények az extrém kis súllyal született, sokáig mesterségesen lélegeztetett babáknál valószínűbbek. Ezek enyhébb változatai lehetnek a tanulási és viselkedési zavarok, komolyabb esetben idegrendszeri károsodással is számolni kell. Fontos azonban tudni, hogy a nagyon súlyosan károsodott csecsemők általában nem a koraszülöttek, hanem a megfelelő súllyal, ám oxigénhiányos állapotban születettek közül kerülnek ki.

A koraszülött babák gondozása országos viszonylatban is élen jár Zalaegerszegen. Amíg szükséges, intenzív osztályon, majd a külön e célra kialakított részlegen ápolják a piciket, és amint állapotuk engedi, szoptatja őket édesanyjuk. Dr. Gárdos László büszkén meséli, hogy egyik babájuk 700 grammosan kezdett el szopni, és egészen egyéves koráig anyatejjel táplálta őt édesanyja.
– A kis súllyal született, sorvadt újszülöttek számára különösen fontos, a legjobb gyógyszer számukra az anyatej – hangsúlyozza a főorvos. – Amíg nem képesek önmaguk szopni, szondán keresztül tápláljuk őket édesanyjuk tejével, majd ha már nem kényszerülnek lélegeztetésre, mellre rakjuk a babákat. Az országban egyedülállóan a koraszülött osztályon is biztosítani tudjuk a rooming in ellátást, azaz amint a csecsemő állapota engedi, az egész napot édesanyjával töltheti.

vissza az elejére


Megújul a belváros

A FÖLD ALATT KEZDŐDIK...

  A hétvégén megkezdődött a belvárosi közműrekonstrukció első üteme. Az Európai Unió kohéziós alapjának támogatásával megvalósuló program keretében teljes hosszában kicserélik a Kossuth utca Arany Bárány Hoteltől a postáig terjedő szakaszának szennyvíz- és csapadékvízvezetékeit.

Egy sávon közlekedhetnek a járművek.A munkálatok befejezésének határideje július 30-a, ezt követően indul a felszín rendbetétele, melyre saját költségvetéséből áldoz 100 millió forintot a város önkormányzata. Minderről Tombi Lajos alpolgármester beszélt sajtótájékoztatóján hangsúlyozva, hogy a beruházás eredményeként eltűnik az aszfalt a Széchenyi térről, a városkapuhoz illő díszburkolat váltja azt fel.
– Régi adósságot teljesít a város a most induló beruházással. Megígértük, hogy a Széchenyi tér környezete is méltó lesz a Kossuth, Keresztury, és Deák térhez, valamint a most épülő Mindszenty térhez – fogalmazott az alpolgármester. A részletekről szólva elmondta, és be is mutatta azt a díszkövet, ami felváltja az úttest és a járda jelenlegi aszfaltburkolatát az Arany Bárány Hoteltől egészen a postáig. Mintegy 5000 négyzetméter sárga, piros, illetve szürke színű díszburkolat készül az érintett szakaszon, 1000 négyzetméteren pedig zöld felületet alakítanak ki, benne közel 7000 darab fával, cserjével, és virággal.

Új védett buszöböl és taxiállomás is létesül a beruházás keretében, díszkandeláberek, oszlopok, impozáns utcabútorok kerülnek a térre, tájékoztatott Tombi Lajos. Mindezek mellett kerékpárutat alakítanak ki a Kossuth utca elején, és a csatornafedeleket címeres fedlapokra cserélik.
A munkálatokat szándékosan a nyári időszakra ütemezték, bízva abban, hogy könnyebben viselik majd a közlekedők a forgalom szükséges átszervezését. Kámán István, a polgármesteri hivatal útépítési és közlekedési csoportvezetője elmondta, az építés ideje alatt, azaz várhatóan szeptember közepéig egy forgalmi sávban lehet csak közlekedni a Kossuth utca szóban forgó szakaszán. Ennek megfelelően a kanyarodó sávokat is lezárják. A város vezetői a közlekedők megértését és türelmét kérik.

* * *
A Széchenyi téren tartott sajtótájékoztatót megelőző napon a polgármesteri hivatalban Rigó Csaba, a 42 önkormányzatot magában foglaló társulás elnöke, Dormán László, a Hydrocomp Kft. ügyvezetője (a Belvárosi Csatornaépítő Konzorcium képviseletében is) és Kuti József a projekt megvalósítási egységének vezetője a kezdődő kivitelezési munkákról tájékoztatták a sajtó munkatársait. Rigó Csaba hangsúlyozta: a munkákat úgy szervezték, hogy mire befejeződik az uniós közmű rekonstrukció, utána szeptember 15.-re teljes pompájában kapja vissza a Széchenyi teret a város. Komoly forgalomcsillapításra számíthatnak az érintett szakaszon, ezért mindenkinek a türelmét kéri és köszöni mindazoknak az együttműködését, akik e rendkívül nagy horderejű munkában segítik az önkormányzatot. Csak közös összefogással újulhat meg a belváros Kossuth Lajos utcai szakasza, amely nem teljesen lesz sétálóutca, de a “kiülős, kávéházi hangulatát biztosítani fogják.

Dormán László elmondta: az egész projekt befejezésének határideje 2008. december 31. Ezen belül éves ütemezésben dolgoznak. Az idei évi projekten belül kiemelt feladat több területnek a csatornázása, a legfrekventáltabb ezek közül a Széchenyi téri közmű rekonstrukciós munkák elvégzése. Ez rendkívüli feladatot jelent a kivitelező számára. A kivitelezési munkálatok reggel 7-től este 19 óráig folynak majd. A tér átalakításának idején az autóbuszok a Budapest Bankkal szemben állnak meg.
Elhangzott: megkapták már a vízjogi létesítési engedélyt és készítettek talajmechanikai tervet is. A területen négy méter mélyre ásnak le, természetes a bizonytalanság, hiszen nem tudják számolniuk kell-e talajvízzel. A régészek is megkezdik a feltárási munkát, amennyiben találnak valamit, az esetleg késleltetheti a kivitelezési munkát.
Kommunikációs „forróvonal” működik: 313-663, valamint a 30/228-6106.

(A Zalaegerszeg és térsége szennyvízkezelési és elvezetési projekt
az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósul meg.)

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online