Egerszegiek a Hamletben

Sós víz és napsütés

Három sötét király


Egerszegiek a Hamletben

MÁRVÁNYTÁBLA UJLAKY LÁSZLÓNAK

  Ujlaky László (1914–1994) érdemes művész a Nemzeti és a Madách Színház tagja volt. A zalaegerszegi Mártírok útja 64-ből került a Színművészeti Akadémiára. Az elmúlt héten Béres János szobrászművész által készített márvány emléktáblát avattak a ház falán, emlékül a nagyszerű színésznek.

Dr. Szigethy István emlékezik Ujlaky Lászlóra.Az ünnepségen – melyen jelen volt fia, ifj. Ujlaky Károly – először Török Zoltán, a kulturális bizottság elnöke emlékezett a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjára, majd dr. Szigethy István személyes kötődéséről is szólt, méltatva a színész életművét. Külön kiemelte a Madách Színház legendás Hamlet-előadását, amelyben a két zalaegerszegi kötődésű színész, Gábor Miklós és Ujlaky László játszotta a főszerepet.
„Gábor Miklós ezerszínű, igazságkereső vibrálásához a másik egerszegi, Ujlaky László nyugodt, született eleganciája, a „csak” szerepe szerint király öntudatos szerénysége, bölcsessége érdekes kiegészítést, ellenpontot jelentett nagy közös jelenetükben” – fogalmazott dr. Szigethy István, majd így folytatta: „ A belőle áradó emberséget, szeretetet a Nemzeti Színház és a Madách Színház nézői évtizedeken keresztül szeretetükkel viszonozták. Most pedig városa, ahol felnőtt, ahol első művészeti élményeit szerezte, kíván ezzel az alkotással emléket állítani egyéniségének, művészetének.
Az emléktábla méltóan illeszkedhet az évről évre gazdagodó kis helyi panteonunkba, amely városunkban sétálgatva a házak faláról köszönt önökre. Azoknak az alkotásoknak sorába tartozik a mostani emlékmű, melyek kultúránk nagyjainak állít örök emléket. Ezek sorába tartozik Wlassics Gyula, Keresztury Dezső, Gábor Miklós, Ruszt József emlékét idéző alkotások. Legyünk rájuk büszkék” – fejezte be ünnepi beszédét dr. Szigethy István.

vissza az elejére


Sós víz és napsütés

IDÉN IS HORVÁTORSZÁG A SLÁGER

  A szürke, fárasztó munkanapokon sokak számára a nyári nyaralás jelenti a motivációs erőt, hiszen a magyar emberek többsége ilyenkor töltődik fel és merít energiát az előtte álló évközi feladatok leküzdéséhez. Ki-ki a maga pénztárcája szerint választ úti célt, de honfitársaink jelentős hányada valamelyik közeli tengerparton tölti legszívesebben szabadságát. Néhány zalaegerszegi utazási irodában az után érdeklődtünk, hogy idén nyáron melyek a legnépszerűbb országok a turisták körében, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy a korábbi évekhez képest történt-e változás a magyarok nyaralási szokásai terén.

A tenger hűs habjai várják a vendégeket.Az elmúlt hetekben sok olyan időjárás-előrejelzéssel találkozhattunk, amelyek idén szeszélyes nyarat ígértek, s akadtak olyan pesszimista előrejelzések is, amelyek csupán két-három hetes zavartalan nyári kánikulát prognosztizáltak. Ezt követően bizonyára sokak fejében fordult meg az a gondolat, hogy idén akár az is előfordulhat, hogy strandolás és a napfürdőzés helyett az eső válik majd főszereplővé a munkamentes napokon. Azt még a legrutinosabb meteorológusok is tudják, hogy a várható időjárást három napra nagyon nehéz előre megmondani, nemhogy pár hétre, így továbbra is bízhatunk egy kellemes 2006-os nyárban. A zalaegerszegi utazási irodákban szintén találkoztak olyanokkal, akik aggódtak a rossz időjárás miatt, félve attól, hogy mindez elrontja a nyári „vakációzást”, ám szerencsére a legtöbb magyar turista nem pesszimista, s biztos abban, hogy kánikulában tölti szabadságát. Mint megtudtuk, ebben az esztendőben ugyancsak Horvátország, Olaszország, Görögország és Spanyolország a fő úti cél, de sokan töltenek majd napokat Törökországban, valamint Bulgáriában. A bolgár tengerpart egyébként egyre kedveltebb a magyar turisták körében, így korábban a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő üdülőhelyeket sokan keresik fel ezen a nyáron. A hazai turistakedv idén sem apadt, ezen a nyáron is nagyon sokan töltik külföldön a „szabijukat”.

Az utazási irodák tájékoztatása szerint Horvátországban a legtöbben a szállodai és a félpanziós ellátást választják, míg az olasz tengerpartra igyekvők inkább az apartmanokat részesítik előnyben. Nagy előny, hogy egyes horvát szállodákban július 8-ig tart az előszezon, vagyis akik ebben a periódusban kelnek útra, azok – a különböző kedvezményeknek köszönhetően – akár 10–20 ezer forintot is megspórolhatnak. Az utazási irodák munkatársai szerint a Vir-szigeteken történt nyaralóbontások nem szegték kedvüket a Horvátországba készülőknek, és továbbra is az Adriára utaznak a legtöbben. Ez az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elérhető tengerpart, ezért érthető, hogy sokan saját autójukkal teszik meg az utat. Akadnak olyanok is, akik az autóbuszt választják, mert az – mint mondják – egyszerűbb.

A magyarok szívesen ülnek repülőre. Spanyolországba, Görögországba és Bulgáriába a turisták jelentős része repülővel közlekedik, így a megerőltető, gyakran 24–30 órás buszozás helyett, 1–2 óra alatt elérik az úti célt. Sokan július és augusztus közepére időzítik a nyaralást, ám többen inkább az előszezonban, vagy az utószezonban vállalkoznak külföldi kiruccanásra. Néhányan már az iskola befejeződése után elindulnak, és bízva a júniusi kedvező időjárásban, megkezdik a „feltöltődést”. A hazai nyaralási lehetőségek iránt kisebb érdeklődés mutatkozik, itt főleg a wellnesshoteleket és a termálfürdőket keresik a kikapcsolódni vágyók. A távolabbi utazásokat főleg a fiatalabbak és a középkorúak vállalják be, de szinte valamennyi korosztály érdeklődik a nyaralási lehetőségekről. Sok család kel útra a nyáron, hiszen honfitársaink szívesen töltik szeretteikkel a szabadságukat.
Természetesen az anyagi lehetőségek nagyban meghatározzák, hogy valaki hol és milyen körülmények között tölt el pár napot. Akad, aki előre meghatározza, hogy mekkora összeget hajlandó áldozni a nyaralásra, de vannak olyanok is, akiknek nem elsősorban a pénz, hanem a szolgáltatás színvonala számít.

vissza az elejére


Három sötét király

LŐRINC L. LÁSZLÓ DEDIKÁLT

A Simon István Könyvesház vendége volt a közelmúltban Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence), aki legújabb műveit dedikálta, és eközben beszélgetett olvasóival.
 Az író az ELTE történelem–mongol szakán szerzett diplomát, 1967 óta pedig a nyelvtudományok kandidátusa. Tanulmányai során hosszú éveket töltött a Távol-Keleten. A tibeti és a mongol folklór és irodalom, valamint e népek történelme tudományos munkásságának fő területe. Írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte. Igazán népszerűek a 80-as évek elejétől megjelenő tudományos fantasztikus regényei lettek. Munkájának része és szenvedélye az utazás, a mai napig is felkeresi regényeinek helyszíneit. Így az adott ország kultúráját is szemléletesebben tudja leírni. Legújabb regénye a Három sötét király az idei évben jelent meg.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online