Juniális az oviban

Rendezett környezetben jó élni!

A szakértők javaslata

Útfelújítások Páterdomb városrészben

Megtekinthető a nagyparkoló rendezési terve

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény


Juniális az oviban

A Mikes Kelemen Úti Óvoda dolgozói a szülőkkel közösen feledhetetlen hangulatú
juniális délutánt szerveztek a gyerekeknek,
ahol a leendő kis ovisok is
megismerkedhettek egymással
és az óvodával.

vissza az elejére


Rendezett környezetben jó élni!

JÚNIUS 30-A A KASZÁLÁSI HATÁRNAP

  Korunk leggyakoribb allergiás betegsége a szénanátha, melynek kiváltója a levegőben lévő, a szélporozta növények pollenjei.

Ez a betegség a magyarországi lakosság egyötödét érinti, és számuk egyre nő. A légszennyező anyagok a levegőben lévő virágporszemeken megtapadva tovább erősítik azok allergiakeltő hatását.
Határnap: június 30.
Eddig az időpontig az egész országban el kell végezni az első kaszálást és utána folyamatosan gyommentesen kell tartani a területet. Az ismételt kaszálással a legegyszerűbb megakadályozni a virágzást, a pollen termelődését. A parlagfű a mintegy 200, allergiát okozó növény között a legagresszívebb. Irtása soha nincs későn, mert június végétől a fagyokig tart a virágzása.
Az önkormányzatok a belterületeken felelnek a gyomirtásért, míg a külterületeken a program végrehajtása és ellenőrzése a földhivatalokra és a növény- és talajvédelmi szolgálatra hárul.
Minden földhasználó köteles az ingatlanát és az ingatlan előtti járdát gyommentesíteni! A kényszerkaszálást külön értesítés, felszólítás nélkül is el lehet végezni, akár magánterületen is. Ennek költségeit adó formájában később behajtják a tulajdonoson.
Kérjük, hogy a pollenallergiások és a még egészségesek érdekében, a rendezett környezet védelmében
Ön is irtsa a parlagfüvet!

vissza az elejére


A szakértők javaslata

MIT TEHETÜNK A SZÉNANÁTHA ELLEN

– Minél kevesebb időt töltsön a szabadban!
– Kerülje a szabadtéri sportokat, mivel a víz feletti 15–20 cm-es levegőréteg pollent nem vagy csak igen csekély mértékben tartalmaz. Egyedül az úszás élvezhető korlátlanul a szénanátha aktív időszakában.
– Éjjel ne tartsa nyitva az ablakot. Amennyiben szellőztetni szeretne, azt 22–24 óra között tegye!
– Gyakran és megfelelő alapossággal porszívózzon, és nedves ruhával törölje át a padlót, továbbá rendszeresen, nedves ruhával töröljön port!
– Ruházatát mossa lehetőség szerint naponta, cipőjét is vizes ruhával törölje meg!
– Ágyneműjét, törülközőjét cserélje és mossa gyakrabban!
– A ruhákat ne a szabadban szárítsa!
– Haját lefekvés előtt naponta mossa meg!
– Kerülje a dohányzást, ami fokozza az allergia tüneteit!
– Autózás közben a levegőztető berendezést kapcsolja ki, az ablakokat zárja be! A légszűrőt gyakran tisztítsa vagy cserélje!
– A parlagfű allergiás keresztreakciót ad az alábbi növényekre, ezért ha parlagfűre allergiás, kerülje a görögdinnye, uborka, cukkini, banán, gesztenye, paradicsom, kerti saláta fogyasztását!

vissza az elejére


Útfelújítások Páterdomb városrészben

  A Bíró Márton u. (vasúti átjáró–Radnóti Utcai Óvoda közötti szakasz) burkolatfelújítási munkáinak kivitelezése 2006. június 12-én (hétfőn) megkezdődött, melynek kapcsán felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a munkavégzés időtartama alatt az útszakasz É–D irányban egyirányúsítva lesz előreláthatólag másfél hónap időtartamra.

A félpályás lezárás miatt az út mentén történő parkolás lehetősége megszűnik.
Ezúton jelezzük, hogy a munka befejezését követően megkezdődik a Wlassics Gyula utca felújítása (vasúti átjáró–Báthory u. közötti szakaszon) is.
Kérjük a Tisztelt Lakosokat, hogy – amennyiben lehetséges – a fent említett szakaszokat szíveskedjenek elkerülni.
Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

vissza az elejére


Megtekinthető a nagyparkoló rendezési terve

A Zalaegerszeg Kosztolányi úti nagyparkoló részletes rendezési terve 2006. június 1-jétől folyamatosan megtekinthető a polgármesteri hivatal előcsarnokában.
Kérjük a lakosságot, hogy a tervről – elfogadása előtt – tájékozódni szíveskedjen, véleményével segítse munkánkat.

A rendelettel kapcsolatban a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Tervezési Osztály Főépítészi Csoport munkatársai készséggel állnak az önök rendelkezésére. (Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19. 214. sz. szoba)

Észrevételeiket a főépítészhez írásban kérjük eljuttatni.

vissza az elejére


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

  Felhívjuk a 2005. december 31-ig rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesült családok figyelmét, hogy a támogatás megszűnését követően a hozzá kapcsolódó kedvezményekre (térítésidíj-kedvezmény, tankönyvtámogatás, pénzbeli támogatás) 2006. június 30-ig jogosultak.

2006. július 1. napjától csak abban az esetben vehetik igénybe ezeket a juttatásokat, ha igénylik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, amelyre a jogosultságot a jegyző állapítja meg szociális rászorultság alapján.
Kérjük a családokat, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt legkésőbb 2006. június 30-ig igényeljék meg a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályán (Zalaegerszeg, Kazinczy tér 4.).

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online