Énekszóval a kultúráért

Rámozdultak a rockra

Ellenállás Feró módra


Énekszóval a kultúráért

FELEJTHETETLEN ÜNNEPRE KÉSZÜLNEK

  Jövőre ünnepli ötven esztendős fennállását a Zalaegerszegi Vegyeskar, így érthető, hogy a tagok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy felejthetetlenné tegyék a nem mindennapi jubileumot. Jótékonysági koncert, közös fellépések, jubileumi évadzáró koncert és karácsonyi műsor, azaz számos alkalom nyílik arra, hogy közösen ünnepeljük meg a vegyeskarral ezt a szép évfordulót.

Kovács KataA kórus tagjai természetesen most is gőzerővel készülnek, a minap például a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartottak minősítő, évadzáró és egyben jótékonysági koncertet.
A Városi Vegyeskar 1998-ban „Hangversenykórus cum laude” minősítést kapott, azonban ahhoz, hogy egy amatőr kórus különböző hazai és külföldi pályázatokat be tudjon nyújtani, vagy akár kórusversenyeken részt vehessen, az elért eredményt rendszeresen meg kell erősítenie vagy újítania. A kórus idén újra vállalkozott a megmérettetésre, és a múlt heti koncerten az átalakult minősítési kategóriák alapján a háromtagú szakmai zsűri – Bontovics Jánosné Rába Mária, a Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Tóth Ferenc, Liszt-díjas karnagy és a zsűri elnöke, Kertész Attila Liszt- és Bartók-díjas karnagy – hangversenykórus minősítéssel illette a Városi Vegyeskart.

A vegyeskar 1957-ben alakult, s azóta több karnagyváltáson ment keresztül. 2003 óta Kovács Kata a karvezető, aki már tizennégy éve énekel a vegyeskarban. Jelenleg 45–50 főből áll a „csapat”, ahol örömteli, hogy a férfiak is nagy számban képviseltetik magukat. A vegyekar tavalyi évadja rendkívül mozgalmasra sikeredett. Első fellépésük júliusban volt Balatonlellén, majd röviddel ezután a fővárosi Fiumei úti temetőben Varnus Xavérrel adtak közös koncertet, melyet a Magyar Televízió is közvetített. Decemberben jótékonysági karácsonyi koncertet tartottak az olai templomban, melynek bevételét a Nagycsaládosok Egyesületének ajánlották fel, majd pedig megtartották hagyományos karácsonyi koncertjüket, ahol a pécsi Szélkiáltó együttessel Ariel Ramirez Kreol miséjét adták elő. A vegyeskar „testvérkapcsolatot” ápol a szlovén Ljutomeri kórussal, s több alkalommal közös koncerten vettek részt. Májusban az Egerszeg-fesztiválon láthatta a Zalaegerszegi Vegyeskart a közönség, de emellett a tagok egész évben a mostani minősítéssel egybekötött évadzáró, jótékonysági koncertre készültek.

– Kiemelt eseményként kezeljük az 50 éves fennállás méltó megünneplését, ezért egy nem mindennapi programsorozatot próbáltunk összeállítani a jövő évadra – kezdte Kovács Kata. – 2007 januárjában a magyar kultúra napján közös koncertet tartunk a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral és a Zalai Táncegyüttessel, akik szintén 50 éves megalakulásukat ünneplik jövőre. Májusban, a város napján ismét megszervezzük jótékonysági koncertünket. Tavaly arról határoztak a vegyeskar tagjai, hogy ezt a jótékonysági koncertet az elmúlt év után minden esztendőben megtartjuk, s a bevételt valamelyik alapítványnak, szervezetnek, vagy szociális intézménynek ajánljuk fel. Ebben az évben a jegyekből származó bevételt a Családok Átmeneti Otthonában élő gyerekek számára ajánljuk fel, így támogatva az ő nyári üdültetésüket.

Reméljük, ezzel a segítséggel olyan helyre juthatnak el a fiatalok, ahová eddig nem volt módjukban ellátogatni. 2007 júniusában tartanánk a jubileumi évadzárónkat, s ide meghívnánk a vegyeskar korábbi tagjait, karnagyait, vagyis egy nagyszabású ünnepség keretében zárulna az évad. Emellett 2007-ben szeretnénk elindítani egy új programsorozatot Nyugat-dunántúli Kórustalálkozó címmel. Ezzel a rendezvénnyel közelebb kívánjuk hozni a régióban működő kórusokat, vagyis szeretnénk, ha a kórusok rendszeresen találkozhatnának, és ízelítőt adhatnának egymásnak repertoárjukból. Jövő decemberben pedig a jubileumi karácsonyi koncertünkkel búcsúztatnánk a 2007-es esztendőt.

A karvezető elmondta, úgy érzik, az elmúlt évtizedek alatt a Zalai Táncegyüttes, a Szimfonikus Zenekar és a Városi Vegyeskar szerves részévé vált a zalai megyeszékhely kulturális életének. Ez a három együttes immár ötven esztendeje viszi Zalaegerszeg hírét az országban és a határokon túlra.
– A 50. évforduló kapcsán készítünk egy jubileumi kiadványt és egy DVD-t, amelyeken szeretnénk összefoglalni az eltelt időszak fontosabb fellépéseit, eseményeit. Manapság olyan világban élünk, amikor a kultúra egyre mélyebbre süllyed, de mi mindent elkövetünk azért, hogy ez megváltozzon. Szerencsére, a fiatalok között is vannak olyanok, akik szívesen vesznek részt a munkánkban, így nyugodtan mondhatom, hogy megoldott a vegyeskarunk utánpótlása. Éppen ezért biztos, hogy a Városi Vegyekar állandóan változni, „frissülni” fog, s folyamatosan láthat tőlünk újdonságokat a közönség – tette hozzá Kovács Kata.

vissza az elejére


Rámozdultak a rockra

AKTÍV ZENEI RÉGIÓ

  Sikeres volt az első RégióAktív Rock-fesztivál. Sőt, olyan sokan voltak, hogy még a néhai Dózsa- (ma Grabowsky) klub italkészlete is kiürült, átmenetileg. A kétnapos nyárindító bulit a Zalaegerszegi Zenész Egyesület (ZAZEE) szervezte, a cél azonban nemcsak a tanévzárás megünneplése volt.

Lukács Sándor (By the way) és Wettstein Tamás (Praha) szervezők azon mesterkedtek, hogy összegyűjtsék a város élőzenét játszó zenekarait egy estére, hogy azok bemutatkozási lehetőséghez jussanak, és megmozgassák a város fiataljait is. Az egyéjszakás tervből azonban gyorsan kettő lett, húsz együttes jelentkezett ugyanis a felhívásra, a program így kibővült, 24 órával.
A szervezők elmondták, hogy ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden zenekar (vagy annak képviselője) tagja lett az egyesületnek. Ennél sokkal fontosabb, hogy az elmúlt év végén alakult ZAZEE-nak néhány hónap alatt sikerült az összes zalaegerszegi (és környéki) könnyűzenét játszó bandát elérnie, és megismernie. Áttekinthetőbbé vált tehát a helyi zenei kínálat, ami által szakmailag is közelebb kerülhetnek egymáshoz a zenészek.

Színpadon a Praha.A fesztivál két napja nemcsak mulatságnak volt jó. Menet közben az is kiderült, hogy Zalaegerszeg rock-téren „aktív régió”, sokan sokféle stílust képviselnek. A különféle formációk, pedig fennakadás nélkül, baráti hangulatban képesek váltani egymást a színpadon. A fent jelzett italfogyasztás sem csak a kánikulának volt köszönhető. Mindkét nap, közel négyszáz fiatal látogatott el a klubba, ami a koncertlátogatási szokásokat ismerve jelentősnek mondható. Bőven van tehát érdeklődés a hangszeres zenék, és a nem diszkó jellegű szórakozóhelyek iránt. A hard-rock, metál, blues, ska, alterock és nemzeti rock „megnyilvánulások” jól illettek egyébként a rendezvénynek otthont adó klub arculatához is. A Macskafogó kémegeréről elnevezett hely, „ha utálod a diszkót” és „ez nem diszkó” szlogenekkel hirdeti magát. Annál is inkább, mert vezetője, Hanisch András szintén a fellépők között volt, a Nemérdekes zenekarral.
Az eseményre a média is „rámozdult”, a zenekarokkal külön interjúk készültek, a koncertet rögzítette a helyi televízió. A ZAZEE tervei szerint, a „nyersanyagból” a rajongók számára is készül majd hozzáférhető kiadvány. A szervezők hagyományteremtésnek szánták a fesztivált, és szeretnék, ha legközelebb már egy nagyobb régió zenéiből meríthetnének. Mert Zalaegerszegen túl is van izgalmas rock-élet, a megyehatárok állapota meg amúgy is válságos...

vissza az elejére


Ellenállás Feró módra

A ZENE ÉS A BOLDOG SZÉP NAPOK

  Nagy Feró könyvet írt, mégpedig „azokról a boldog szép napokról”, amikről a Beatricében énekelni szokott. Az ünnepi könyvhét alkalmából Zalaegerszegre utazott, beszélt, dedikált, majd koncertezett az Atlantis klubban.

Feró az érdeklődők körében.A Keresztury Dezső Könyvesbolt szervezésében a Centrum üzletház előtti téren várta az érdeklődőket a Nemzet (egykori) Csótánya, ahol a könyvesbolt vezetője és néhány lelkes fiatal beszélgetett a zenésszel.
Szívesen mesélt a régmúlt időkről, amiről könyve is szól, és fontosnak tartja, hogy a mai srácok is megismerjék az akkori időket. Feró amúgy szerencsésnek tartja magát, hogy „az Úristen kiemelte őt a tömegből”, ám a népszerűséget tudni kell kezelni is, sőt „mindig visszafelé kell törekedni a tömegbe, mert mégiscsak onnan jövünk”. Vallja, hogy „a rock ‘n’ rollban az a jó, ha nincs semmid, és ez nem is érdekel”, sajnos manapság sokan már csak az üzlet miatt lesznek zenészek. Sztárokká válnak, aztán meg nem tudnak mit kezdeni a hirtelen népszerűséggel. Régen ez nem így ment, szóval „zavaros ügy ez a rock ‘n’ roll”.

Feró szerint ma nehezebb dolga van egy kezdő zenekarnak, mint az „átkosban”. Akkor legalább a KISZ-ből és az „ifjúságpolitikai koncepcióból” ki lehetett csikarni egy-egy próbatermet. Ma a fiatalokkal a politika kevesebbet foglalkozik, maximum be lehet lépni a pártok ifjúsági szervezeteibe. „Szerencsére azért a garázs-rock működik”. Neki is van egy klubja, ahol amatőr zenekarok lépnek fel. „Nem mindig jók a gyerekek, de a társadalomnak mégis az a hasznos, ha a fiatalok foglalkoznak valami művészettel.” A rétegzene amúgy is kevés, mert a média elnyomja, így minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy az amatőr csoportok támogatást kaphassanak. „A folyamatos szereplés motivál, mert gyakorlásra, tanulásra késztet,” ezért is kellene megmutatni nyilvános fórumokon, hogy mit csinálnak a fiatalok. A média azonban nem mutatja meg. „A kultúra ezért ma is ellenállás, csak régen konkrétabban és egységesebben meg tudtuk fogalmazni, hogy minek is állunk ellen.”

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online