Modern, impozáns, otthonos

Spanyol és angol nyelv oktatása az Idióma nyelviskolában

Kedvezményeket ajánlanak


Modern, impozáns, otthonos

LÉDA LAKÓHÁZ ÉPÜL AZ ADY UTCÁBAN

   A magyar irodalom egyik legszebb és legkülönösebb szerelmes költeményei Ady Endre tollából születtek. A – csupa rejtély, csupa bizonytalanság szerelem – verseket Léda ihlette, a „párizsi asszony”, akinek nevét viseli az a lakóház, amely az Ady utca 56–58. szám alatt épül. .

– Kialakítását tekintve az épület mélygarázsból, földszintből és hat emeletből áll. A teljes telek alatt kialakított mélygarázsban 35 gépkocsibeállót és 12, garázst sikerült elhelyeznünk, melynek megközelítése telken belül történik – avat a részletekbe Varga József, a beruházó cég, a Reality Invest Kft. ügyvezető igazgatója. – Az épületben természetesen személyfelvonó is üzemel majd, amely egészen a pincéből indulva a hatodik emeletig segíti a kényelmes és gyors gyalogos közlekedést.

Földszintjén üzlethelyiségeket és a hozzájuk tartozó raktár- és parkolóhelyiségeket alakítottunk ki. Az emeleti szinteken egy középfolyosóról nyílnak a lakások, szám szerint ötven. Alapterületük 48 négyzetmétertől 110 négyzetméterig mozog, melyek négyzetméter-választékukkal, úgy gondolom, minden igényt kielégítenek.

– Egy lakóháznál fontos, hogy hol helyezkedik el, milyen a környezete, milyenek külső-belső építészeti megoldásai és funkcionális adottságai. S lényeges az is, hogy mindezekben különbözzön a többitől. Ezen elgondolás alapján, mit kínál a Léda lakóház leendő tulajdonosainak?
– Ha az elhelyezkedését nézzük, a Léda lakóház az Ady utcában található, a belvárostól néhány percnyi távolságra. Így a mindennapi ügyek intézése, a bevásárlás, a banki, vagy akár kulturális szolgáltatások igénybevétele, gyors és egyszerű. Az utca forgalmából adódóan az épület csendes helyen fekszik, nyugati homlokzata a strandra, keleti homlokzata a belvárosra tekint. A nyugalom párosul egy csodálatos panorámával a negyedik emelettől. Érdekesség, hogy volt olyan vásárló, aki a kórház közelségét tekintette plusz szempontnak.

A ház egyedülálló különlegességét pedig az egyes lakások zöldtetős kialakítása adja. Ezek pázsittal, növényzettel ellátott teraszok, amelyek családi házas hangulatot varázsolnak. A tulajdonos füvet nyírhat, grillpartit tarthat, szinte úgy érezheti magát, mint egy kertben. A ház külleméről annyit: próbáltuk úgy kialakítani, hogy az ne a Zalaegerszegen megszokott lakóházakat formázza. Úgy vélem, a hat emeletével, a két oldalán lépcsőzetesen emelkedő szintjeivel, pengefalaival, koracélos, füstüveges erkélyeivel és a zöldtetős teraszaival egy valóban modern épületet hoztunk létre, és ezt a folyamatosan jelentkező vevők is díjazzák.

– Mikorra készül el a ház, amelynek értékesítése ezek szerint megkezdődött?
– A lakóházat, melyet Kovács Attila zalaegerszegi építész tervezett, 2007 első negyedévének végén szeretnénk átadni. Kivitelezését a K+Bau-Profil Kft. végzi, ahogy az értékesítést is cégcsoporton belül oldottuk meg. Az értékesítést egyébként azért is vállaltuk magunkra, mert így a vevő az első pillanattól az utolsóig egy kézből jut információkhoz az építés folyamatával kapcsolatban.

A leendő tulajdonosnak ugyanis lehetősége van arra, hogy saját elképzelései szerint alakítsa ki leendő lakását az alapfelszereltségként kínált számtalan lehetőségből (kerámiák, melegburkolatok, stb.), de természetesen külön költségtérítés mellett teljesen egyedi igényeket is megvalósítunk.
A lakóházprojekt finanszírozója az MKB, amelyen keresztül egyedi hitelügyintézést kínálunk. Természetesen ez a tőlünk lakást vásárlónak nem kevés idő és pénz megtakarítást eredményez. S hogy mindez egy szálon fut a bank által, ez a vevőnek korrekt és gyors ügyintézést, biztonságot nyújt.

A lakások négyzetméterára 275 ezer forint, ez egy irányár, de ettől négyzetméter-arányosan mennyiségi vásárlás esetén el tudunk mozdulni. A zöldtetős teraszok négyzetméterét egyébként nem számoljuk fel külön, így azokhoz ingyen jut hozzá a tulajdonos és ebben az árban már az ügyvédi díjak is benne foglaltatnak.

A vevők érdeklődhetnek irodánkban a Batthyány út 11. szám alatt, illetve a 92/596-459-es telefonszámon, de a Léda lakóházzal kapcsolatos minden információ, az eladással foglalkozó kontaktszemély neve, elérhetőségei a www.ledalakohaz.hu honlapon is hozzáférhetők.

– A lakások több mint 50 százalékát már értékesítettük. A lakáspiacon amúgy az a trend figyelhető meg, hogy az emberek úgy szeretnek vásárolni, mint egy üzletben, vagyis akkor, amikor az épület eljut arra a szintre, hogy már megmutatja magát kívülről-belülről, akkor a vevők gyorsabban döntenek. A lakáspiac növekedésével, stagnálásával és ennek okaival kapcsolatban egyébiránt sok minden elhangzik, az én véleményem az, hogy sokkal mozgékonyabb lehetne a piac, ha a használt lakások értékesítését segítenék speciális hitelkonstrukciók, ugyanis szükséges lenne ez a közbülső lépcső ahhoz, hogy hatékonyabban változzon, formálódjon a lakásállomány összetétele – mondta végezetül Varga József.

vissza az elejére


Spanyol és angol nyelv oktatása
az Idióma nyelviskolában

  B. Nagy Anitát, az Idióma Nyelviskola vezetőjét, egyben spanyol és angol nyelvtanárát kérdeztük tanítási módszeréről.

– Mint nyelvtanár, miben látod a hatékonyságot?
– A csoportok kialakítása az első lépés. Először is kis létszámmal dolgozom (2–6 fő), hogy kellő figyelmet lehessen egy-egy hallgatóra fordítani, és a szóbeli gyakorlatokra is elegendő idő jusson. Egy csoportba kizárólag azonos szinten lévő hallgatók kerülnek, és a csoport összetétele szükség esetén a tanfolyam ideje alatt is változhat, amennyiben a hallgatók haladási üteme eltérőnek bizonyul. A tanagyag igazodik a csoport képességéhez, így mindenki annyi tanulnivalót kap egyszerre, amivel meg tud birkózni. Lényegesnek tartom, hogy az órák derűs légkörben teljenek, elősegítve ezzel a hatékony munkát, továbbá hogy a nyelvtanulás kellemes időtöltést is jelentsen mindenki számára.

– Azt hallottam rólad, hogy szigorú tanár vagy, és minden órát kikérdezéssel kezdesz. Igaz ez?
– Azt vallom, hogy a számonkéréssel a hallgatók érdekét szolgálom. Tapasztalatom szerint még a legjobb és legszorgalmasabb tanuló sem tanul folyamatosan, ha nincs számonkérés. A rendszeres heti tanulás nem pótolható a rapszodikus „havonta egyszer nekifekszek” típusú tanulással. Az egyenletes szellemi terhelés megszokható, és hosszú távon hatékonyabb. Számtalan visszajelzés jött már magukat lustának valló hallgatóktól, hogy őket ezzel lehetett rábírni a tanulásra, és most már természetesnek veszik a kikérdezést.

A hallgatóknak így minden órán van sikerélményük, és visszajelzést kapnak az aktuális tudásszintjükről, ami révén az órát magukénak érzik, és ösztönzőleg hat a további tanulásra. A munka arányosan megoszlik a tanár és a hallgató között, ezért együtt kell működnünk, és ha már az egyik fél elmulasztja megtenni kötelességét, a kudarc elkerülhetetlen. Úgy gondolom, hogy a tanár lehet szigorú, mindamellett emberséges a hallgatóival.

– Milyen óraszámmal dolgozol?
– A leggyakoribb óraszám heti egy alkalommal 2x45 perc, mely fix időpontban folyik. Legtöbben munka vagy iskola mellett tanulnak, így ez az óraszám bizonyult a leghatékonyabbnak ahhoz, hogy a tanórák lendületes üteme tartható legyen. Emellett átlagban 2–4 óra otthoni tanulás szükséges. A tanfolyam végleges óraszáma a nyelviskola által előre nem meghatározott, havi megbontásban a hallgató döntheti el, hogy meddig szeretne járni.

– Hogyan szereted tanítani a nyelvet?
– Oktatásom a nyelv globális elsajátítására, azaz a nyelvtanilag helyes szóbeli és írásbeli készségek párhuzamos fejlesztésére épül. Nem szeretek csupán egy-két részterületet hangsúlyozni a többi rovására, mert előbb-utóbb a hiányosság visszaköszön. Ezért az órán feldolgozásra kerülő feladattípusok sokrétűek. Kétnyelvű órát tartok, melynek célja, hogy a hallgató képes legyen helyesen és pontosan átültetni gondolatot, írott vagy hallott szöveget magyarról idegen nyelvre és fordítva.

– Hallgatóid saját készítésű kiadványaidból tanulnak. Hogy érzed, mennyire növeli ez a hatékonyságot?
– Az oktatás szigorú tematikát követ, és az elképzeléseim megvalósításához szükségesnek láttam spanyol és angol nyelvből saját tananyagot kidolgozni a tankönyvek mellé. Számos pozitív visszajelzés érkezett már a kiadványokkal kapcsolatban, melyek elősegítik, hogy az órai és otthoni tanulás gyorsabb, célirányosabb és alaposabb legyen. A feladatlapok segítségével a nyelvtani anyag rögtön a gyakorlatba kerül át, ami így könnyen megtanulhatóvá válik, és alappillérként szolgál a helyes szóbeli beszédkészség kialakulásához. Úgy érzem, a saját tananyag kidolgozása meghozta sikerét, és megérte a ráfordított időt.

– Mit javasolnál azoknak, akik most szeretnék elkezdeni vagy folytatni a nyelvtanulást?
– A tanár megválasztására helyezném a hangsúlyt. Az élet számos területén különbözőek vagyunk, így a nyelvtanulással kapcsolatos elvárásaink is eltérnek. Azt tanácsolnám, hogy mielőtt nyelvtanárt választ valaki, először is döntse el, hogy mi a célja a nyelvvel, és mi az igénye. A siker érdekében elengedhetetlennek tartom, hogy a tanár és a tanuló véleménye a nyelvtanulásról megegyezzen. A saját elképzeléseimről bővebben a nyelviskola honlapján olvashatnak.

vissza az elejére


Kedvezményeket ajánlanak

A ZELKA ZRT. HÁLÓZATÁN MÁS NEM SZOLGÁLTATHAT

  A rekonstrukciós hálózatépítés 2006 végéig befejeződik, csupán olyan belvárosi fehér folt maradhat, amit későbbi városrendezési szempontból értelmetlen lenne átépíteni. Megépül október elejére a becsali és az ebergényi (egerszeghegyi is), a jövő hónap végére, pedig Erzsébethegy és Bazita új hálózata. Eddig ezeken a területeken nem volt kábeltévé. A város teljes területén lehet a ZELKA Zrt. műsorelosztásában 60 tévé- és 14 rádióprogramot fogni – tájékoztatta lapunkat Dömők József vezérigazgató, és hozzátette: – Minden előfizetőnk szerződést köthet ezenkívül széles sávú internetre, szeptembertől pedig megkezdjük az IP-telefon tesztüzemelését, és novemberben már erre is szerződéseket ajánlunk a városlakóknak. Természetesen különböző csomagkedvezményekkel is előállunk!

– A csillagpontos hálózatot a Zelka folyamatosan építette a társasházakban, lakásszövetkezeti épületekben. Ez a hálózat a mi tulajdonunk egészen a tévékészülékek csatlakozásáig. Tehát a lépcsőházakban elhelyezett „csillagpontos szekrényből” megy egy szekundervezeték a lakásig, az ajtón belül pedig a lakáshálózat található. Ebből minden a Zelkáé, kivéve természetesen a tévékészüléket. Ugyanez érvényes a családi házas területeken is. A rendszernek a minőségi szinten tartása is a ZELKA Zrt. feladata. Egyébként – teszi hozzá a vezérigazgató – a társasházaknál lévő Zalavíz-mérőóra, vagy a villanyóra, gázóra, szintén az üzemeltetők tulajdona. Az a lényeg, hogy hol van az „átadási pont”.

A kábeltévé-rendszereknél az átadási pont a lakásban a tévécsatlakozásnál van, ugyanúgy, mint a telefonnál.
Aki egyébként az épületet építteti, szerződést köt a kábeltévés céggel a hálózat építésére. Van olyan szerződéses lehetőség is, amikor azt mondja a beruházó, hogy nem várja el a kábeltévéstől, hogy finanszírozza meg az egész rendszer kiépítését, hanem csak vállalja a költségeit a csillagpontos szekrényig. Ezután az induló kábeleket (szekunderhálózatot) a beruházó finanszírozza, beleértve a lakáshálózatot is. Ebben az esetben a beruházó ezt is átadja a társasháznak. Ebben az esetben a lakó választhat akár két-három különböző kábeltévés cég között is. A Hírközlési törvény azt mondja ki, hogy bármilyen hálózat lehet egy adott épületben, csak mindenki építse meg a sajátját. Azt fogják keresni a lakók, akik jobb szolgáltatást nyújtanak. Ez így korrekt.

Az viszont már nem az – hangsúlyozza Dömők József – amikor az egyik kábeltévés a másik vezetékén akar szolgáltatni. Sajnos, erre van példa Zalaegerszegen is, a Kertváros két új épületénél merültek fel problémák.
– Itt az új szolgáltató elvágta a ZELKA Zrt. vezetékeit, először a lépcsőházban, majd a lakáson belül. Szerintem birtokháborításról van szó, amit megerősített a hatóság is – mondja a vezérigazgató. – Szeretném felhívni a zalaegerszegi előfizetőink figyelmét, hogy ez a kábeltévés műsorelosztó megkeresi a lakókat különböző ajánlatokkal. Gondolják végig, megengedik-e hogy új vezetéket építsenek ki a lépcsőházakban és a lakásokban. A Zelka hálózatán ugyanis más nem szolgáltathat. Ha bármilyen cég szolgáltatni akar, akkor ki kell építenie egy új kábelcsatorna-hálózatot is.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online