Pezseg a kulturális élet

Eredményes év

MSZP: A gondoskodó városért


Pezseg a kulturális élet

SIKERES NÉGY ÉV AZ OKTATÁSBAN

  Már 2002 előtt látható volt, hogy a gyermeklétszám csökkenése és az intézményrendszer befogadóképessége nincsen szinkronban. Valamit tenni kellett az optimális működtetés és a források jobb kihasználása érdekében. Ez indokolta az oktatási intézményrendszer átszervezését, amely sérelmekkel is járt, de azt ígértük, hogy minden megtakarított forint az ágazatban marad és a pénzt fejlesztésekre, felújításokra fordítjuk. Így is történt – fogalmazott Gyutai Csaba alpolgármester, az elmúlt négy év értékelése során. Hangsúlyozta: az elmúlt években több mint 1,2 milliárd forintot fordítottak az ágazatban felújításokra, ezenkívül még mintegy 700 millió forint került az intézményekhez, ezt a pénzt saját maguk használhatták fel. Néhány tízmillió érkezett állami, pályázati forrásból is.

Gyutai Csaba– Törekedtünk arra, hogy olyan beruházásokat hajtsunk végre, melyek az intézmények működtetésénél a későbbi költségeket csökkentik. Elsődleges szempont volt – és ehhez hitelt is igénybe vettünk – az épületek fűtési rendszerének, nyílászáróinak korszerűsítése. Szinte minden intézményben jelentős felújítások zajlottak, és erre büszkék lehetünk. Külső, nagy léptékű fejlesztésnek tekinthető a Területi Integrált Szakképző Központ (TISZK), melynek lényege, hogy szervezze a szakképzést és a felnőttképzést.

Teremtsen a piac, a vállalatok, cégek, a munkaerőpiac és az intézmények között egy aktívabb kapcsolatot. Pillanatnyilag úgy látszik, nagy önállóságot kaptak az intézmények az elindítható képzések terén, így háttérbe szorították a régi, jól működő kézművesképzéseket. Esztergályosra, kőművesre, bádogosra változatlanul kereslet van a zalaegerszegi munkaerőpiacon. Nem lehet minden intézményben műszaki informatikust és reklámmarketingest képezni – jegyezte meg Gyutai Csaba.

Jelentős fizetésemelés zajlott le a ciklus elején az oktatási ágazatban, de ezentúl, állami szinten, inkább forráselvonás történt és történik – folytatta. – Például csökkennek az oktatásra fordítható normatívák. Ennek ellenére, folytatni szeretnénk a következő években is az intézményrendszer épületállományának felújítását és elindítani egy olyan programot, ami minőségi ugrást jelentene a szemléltetőeszközök, taneszközök és az iskolabútorok tekintetében.
A kulturális ágazat intézményei is megfelelően működtek az elmúlt években. A ciklus elején került átadásra a megújult Gönczi ÁMK, kisebb felújítás történt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, az ott működő orgona felújítása most kezdődik, és várhatóan decemberig befejeződik.

– A vidéki színházak működésére az állam egyre kevesebb pénzt ad. Zalaegerszegen kialakult egy színházértő és -szerető közönség, ők igénylik a teátrum fenntartását, ezért a város egyik legfontosabb feladata, hogy a színház működését a jelenlegi színvonalon biztosítsa. A bábszínház végleges elhelyezésére a tervek elkészültek, a régi KISZÖV-székház adna otthont a bábszínháznak, de sajnos a források még nem állnak rendelkezésünkre. Sajnos, az első évek nem úgy alakultak, ahogy szerettük volna, remélem, az intézmény, megtalálja a helyét a város kulturális életében – mondja az alpolgármester.

Gyutai Csaba sajnálja, hogy Bereményi Géza rendező a Hevesi Sándor Színháztól megvált, és visszaköltözött Budapestre. Azt mondja, hiánya érződik, hiszen egy különleges színfoltja volt a színházi világnak. A Pannon Tükör is megtalálta a helyét a városban és a régióban, a határon túli magyar irodalom közvetítését is felvállaló, rangos irodalmi lappá vált, ami elsősorban a József Attila-díjas főszerkesztőnek, Péntek Imrének köszönhető.

– Zalaegerszegen képtáralakítási törekvésekkel találkoztunk az elmúlt években, amit az önkormányzat is felkarolt. Eljutottunk odáig, hogy a Zóna épületét kiürítettük, egy tanulmányterv is készült arra, hogy felújítjuk a közeljövőben és az épületben otthont adunk a képtárnak. Sajnálom, hogy a kulturális bizottság kijelentette, hogy a helyet nem tartja alkalmasnak. Szerintem a képzőművészek közösségének összefogásával ez a hely megmenthető lenne képtárnak. Magam is kudarcnak tartom, hogy nem sikerült az elképzelésünket megvalósítani, de nem adjuk fel.

Úgy tűnik, a városban most olyan új generáció bontogatja szárnyait, akik a hagyományos intézményrendszeren túl szeretnék megfogalmazni saját kulturális igényeiket. Legutóbb hasonló mintegy 15 évvel ezelőtt volt, amikor a Pázmány Péter utcai közösségi ház környékén voltak hasonló mozgások. Úgy vélem, ezt a fajta kulturális tevékenységet is fel kell vállalnia és segítenie a későbbiekben az önkormányzatnak. Jó példa volt erre a közelmúltban megrendezett Color Arts Fesztivál.

Azt mondják a külső szemlélők és a Zalaegerszegre érkező vendégek, hogy a város méretéhez, gazdasági erejéhez képest pezsgő, színes kulturális élet folyik. Ezt ötvözve a turisztikai fejlesztésekkel – az épülő termálfürdővel – egy új, értékes korszak nyílhat a zalai megyeszékhelyen – fogalmazott Gyutai Csaba.

vissza az elejére


Eredményes év

  Botfa, Besenyő és Alsójánkahegy, a városnak az a területe, ahol szintén sok siker született az elmúlt évben. A 16-os választókerület képviselője, dr. Gyimesi Endre polgármester igyekezett kielégíteni a lakók kérését.

– Mindhárom területen jól működő településrészi önkormányzat segítette képviselői munkámat. Kiválóan közvetítették számomra a lakosság igényeit. A város déli részén létrejött egy olyan közösség, amely szívügyének tekintette a kulturális életet, létrehozta az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesületet. Az ő közreműködésükkel a Szüretköszöntő fesztivál ma már hagyománnyá vált. Az idei alkalmat használjuk ki az Orsolya téren Szent Orsolya szobrának avatására. A Szent László Úti Óvoda tetőszerkezetének rekonstrukciója és a közművelődési tevékenységet szolgáló helyiség kialakítása folyamatban van. Elkészült a déli városrészben a kerékpárút, és több helyen a közvilágítás korszerűsítése is megtörtént.

A besenyői városrészben megtörtént a közösségi ház teljes felújítása, az ott élők sok-sok társadalmi munkával segítették a munkát – folytatta dr. Gyimesi Endre. – Elkészült a 74-es útra levezető szakasz és a hegyi út aszfaltozása.
Botfán is sor került a közösségi ház bővítésére, az utak rendbetételére és a temető ravatalozójának felújítására. Az egyetlen „állami” út maradt ki a felújításból, az önkormányzat éppen ezért úgy döntött, besegít a Botfa utca rendbetételébe és egy részének aszfaltozását felvállalja.
Dr. Gyimesi Endre dicséri a botfai és besenyői egyesületek, alapítványok és különböző klubok munkáját, sikereit.

vissza az elejére


MSZP: A gondoskodó városért

  Szeretnénk megőrizni minden olyan vívmányt, amely az elmúlt évtizedekben a szociális és az egészségügyi ellátás területén teremtődött meg Zalaegerszegen, sőt a jövőben ki kívánjuk bővíteni ezeket, jelentette ki az MSZP városi szervezetének sajtótájékoztatóján Horváth László, a párt polgármesterjelöltje.

Elmondta, szociális programjuk legfontosabb célja a szociálisan veszélyeztetett társadalmi csoportok felzárkóztatása, társadalomba való visszaintegrálása. Ezt szem előtt tartva, a fogyatékosok, az egészségkárosultak és a megváltozott munkaképességűek számára munkahelyeket hoznának létre, s támogatnák az őket alkalmazó vállalkozásokat. Emellett a hajléktalanokat – társadalmi rehabilitációjuk után – lakhatási támogatással segítenék. Horváth László szerint munkájuk során szem előtt kell tartani azt, hogy az elmúlt időszakban csökkent Zalaegerszeg lakossága, kevesebb gyermek született, s csökkent a város lakosságmegtartó ereje is. Mindezek nagyban meghatározzák a kitűzött célokat.

Az egészségügyben folytatják az orvosi rendelők felújítását, a szükséges orvosi műszerek modernizációját, valamint minden erejükkel megakadályoznák az egyre inkább jelentkező orvoselvándorlást. A lakáspolitika területén továbbra is sarkalatos ügyként kezelik a szociális bérlakások kérdését, és a nem önkormányzati tulajdonú lakások minőségének javítását, tette hozzá.
Kiss Ferenc frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy pártjuk mindig is támogatta a szociális, valamint az egészségügyi fejlesztést, a munkahelyteremtést és a rászorulók lakáshoz jutását.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online