Saját márkás, új, gyorsfagyasztott termékek
Sikeres termékbemutató a Foodapesten
Saját márkás, új, gyorsfagyasztott termékek
GOLDSUN ZRT.: JELENTŐS MÚLTÚ HŰTŐIPARI TÁRSASÁG
A Goldsun Rt. 2001 szeptemberében került a Zalabaromfi Rt. tulajdonába, amellyel bizonyos mértékéig a Carnex-cégcsoport részévé is vált. Magyarország legnagyobb húságazati vállalatcsoportjának összeomlása következtében előbb a Zalabaromfi, majd alig egy hónapra rá, június 16-án a Goldsun is felszámolási eljárás alá került – mondta Somogyi Ferenc, az eljárás lefolytatásával megbízott TM-Line Kft. ügyvezető igazgatója. |
Ám
mielőtt rátérnénk jelenére, nézzük át történetét. A Goldsun Zrt. „F.A.” jelentős
múltra tekint vissza, jogelődje már 1978-ban működni kezdett a Magyar Hűtőipari
Vállalat zalaegerszegi gyáraként. Első privatizációjára 1993-ban került sor: egy
ideig eredményesen is működött, majd 1996-ban felszámolás indult ellene.
1997-ben egy magyar pénzügyi befektető társaság egyszemélyes részvénytársasággá
alakította át Goldsun Hűtőház Rt. néven.
Korszerűsítették a technológiát, bővítették a hűtéstechnikai rendszert, fejlesztették a csomagolástechnikát, s a gyártmányfejlesztés részeként tésztagyártó gépeket helyeztek üzembe. Ám a felszámolás alatt, az új tulajdonos belépése kezdetén a gyorsfagyasztott termékek piacán jelentős konkurenciaharc következett be: más gyárak foglalták el termékeikkel a piacot. A visszatérés csak árcsökkentéssel történhetett, és nagy költségáldozatokkal járt a multinacionális kereskedelmi hálózatokba történő bekerülés, így az akkori tulajdonos jelentős létszámleépítést és termelésszűkítést volt kénytelen végrehajtani.
A Goldsun Rt. történetében jelentős dátum 2001 szeptembere, amikor a Zalabaromfi Rt. lett a tulajdonosa. Míg tárolókapacitásuk kihasználtsága egyre nagyobb mértékben nőtt a baromfifeldolgozó és a Carnex-csoport termékeinek tárolásával, addig fokozatosan szüntették meg szerződéseiket a cégcsoporton kívüli tároltatókkal.
A konkurencia miatt abbahagyták a gyümölcsfeldolgozást, a csemegekukorica bérfeldolgozása mellett azonban a tésztás termékgyártást volumenében és termékszerkezetében is bővítették: a már gyártott szilvás gombóc és krokett mellett megkezdték a nudli és a galuska gyártását is. 2004. augusztus 24-e szomorú nap: máig ismeretlen körülmények között kigyulladt a hűtőház, és a 7 hűtőtárolóból 5, a benne tárolt árukkal megsemmisült. Ennek következtében 13 ezer tonnáról 3 ezer tonnára csökkent tárolókapacitásuk.
A Goldsun Zrt. „F.A.” jelenlegi felszámolásával kapcsolatban Somogyi Ferenc a
következőket mondta el:
– A két cég működése nagyon összefügg egymással, mert a Zalabaromfiban nagyon
kicsi a hűtőkapacitás, a Goldsunban viszont a tűzeset ellenére is maradt
háromezer tonna hűtőraktározási lehetőség. Erre nagy szükség van, hisz amikor a
Zalabaromfi termékeit nem lehet azonnal elhelyezni a piacon friss és előhűtött
áruként, akkor a Goldsun az, amely a hűtést és tárolást biztosítja számára. A
cég egyébiránt másoknak is végez hűtési és tárolási szolgáltatást.
A Goldsun Zrt. „F.A.” június 16-tól felszámolási eljárás alatt áll, melyet egyértelműen a Carnex-cégcsoport összeomlása okozott. A hűtőipari részvénytársaság, mivel a Zalabaromfi Zrt. „F.A.” 99 százalékos tulajdonában volt, így áttételesen a Carnex-csoporthoz tartozott. Kikötötték számára, hogy kizárólag az ő áruikat hűtse. Ám a Carnex-csoport cégeinek egymást érő felszámolása miatt a tárolási és hűtési díjakat nem tudta behajtani; a hűtőtárolók kihasználtsága hiába volt megfelelő, a tároltató partnerek (köztük a Zalabaromfi) fizetésképtelensége következtében a Goldsun Zrt. pénzügyi helyzete is megrendült.
Somogyi
Ferenc hozzátette, az ötven főt foglalkoztató Goldsun felszámolása
reorganizációs eljárásban zajlik, vagyis működtetését feltétlen fenntartják,
mert a Zalabaromfi számára fontos a Goldsun hűtőtároló-kapacitása. A tűz a
hűtőtárolókat érintette, a hűtést biztosító gépparkot, infrastruktúrát viszont
nem. A felszámolóbiztos szerint ezzel az a probléma, hogy a hűtéskapacitás
nagyon nagy a hűtendő térhez képest, vagyis fajlagosan drága a hűtés. Emiatt
veszteséges ez a terület, állapították meg a felszámolás kezdetén, egyúttal azt
is, hogy a tésztagyártás sem nyereséges. Ennek az volt az oka, hogy
kapacitásának kihasználtsága alacsony szintű volt, csak két nagymegrendelőnek
szállítottak tíz kilogrammos kiszerelésekben. Így a piac igen vékony szeletét
birtokolták.
Somogyi Ferenc elmondta, átvéve a céget, új, egy kilogrammos kiszerelésű termékeket vezettek be, és annak önálló értékesítésébe fogtak. Ennek következtében a júniusi 60 tonna termékgyártást novemberre 120 tonnára sikerült felfuttatniuk. A felszámolóbiztos szerint, ha a termelés a havi 120 és 150 tonna között stabilan tartható, a tésztagyártás eredményes lehet. A Goldsun Zrt. „F.A.” elindult ebbe az irányba; új piacokat nyitott az új kiszerelésekkel, amelyekkel nagy sikert aratott a Foodapest nemzetközi élelmiszer-ipari szakkiállításon is. Közölte továbbá, hogy a Goldsun hitelezői választmánya 2007. január 31-ig kérte, hogy a felszámoló tegye meg a szükséges intézkedéseket, és a januári eredmények függvényében születik döntés a tésztagyártás folytatásáról.
* * *
A Goldsun Zrt. „F.A” új, saját gyártású, egy kilogrammos kiszerelésű,
gyorsfagyasztott készételei minden bizonnyal a magyar háziasszonyok kedvenceivé
válhatnak. A nudli, a galuska, a krokett és a szilvás gombóc mellett mostantól
négy új gombócfajtával – a szilvalekváros, a szilvatöltelékes, a baracklekváros
és a túrótöltelékes túrógombóccal – is várhatják ebédre, vacsorára családjukat.
Könnyű elkészíthetőségük kedvez a háziasszonyoknak, hagyományos ízviláguk pedig
nagyanyáink, édesanyáink által készített finomságokra emlékeztet.
Sikeres termékbemutató a Foodapesten
ZALABAROMFI: NYERESÉGET VÁRNAK AZ ÉV VÉGÉRE
A felszámolás alatt álló Zalabaromfi Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-nél nemcsak helyreállították ez időre a termelést, hanem új töltelék-áruféleségekkel is piacra léptek, amelyekkel osztatlan sikert arattak a november harmadik hetében rendezett Foodapest nemzetközi élelmiszer-ipari szakkiállításon. A zalaegerszegiek körében „Az üzem, ahol kizárólag magyar baromfit dolgoznak fel” mondattal fémjelzett gyárban az év utolsó két hónapjára már minimális nyereséget is várnak. |
Az
1971-ben alakult részvénytársaság ma főként csirke és pulyka neveltetésével,
feldolgozásával, valamint bel- és külföldre történő értékesítésével foglalkozik,
tevékenységüket az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszerben végzik, termékeik
biztonságát a HACCP-rendszer biztosítja. A Zalabaromfi 2006. május 26-a óta
felszámolás alatt áll, a felszámoló TM-Line Kft. munkatársai a cég
reorganizációját készítik elő.
Ennek eddigi sikerességét az is bizonyítja, hogy a felszámolás kezdetére jellemző heti 20–30 ezer darab csirke feldolgozását három hónap alatt megötszörözték, megközelítve ezzel a baromfifeldolgozó teljes kapacitását. De nemcsak a termelést állították helyre a gazdálkodás javítása érdekében, hanem létszámstopot is elrendeltek. Ennek következtében 110 fővel csökkent a felszámolás kezdete óta a létszám, jelenleg 700-an dolgoznak.
Somogyi Ferenc, a Zalabaromfi Zrt. „F.A.” felszámolására kijelölt TM-Line Kft. ügyvezetője elmondta: a Zalabaromfi 2005-ben közel félmilliárdos veszteséget halmozott fel, s az üzemi kapacitások kihasználatlansága miatt az idén júliusig még havi szintű veszteséggel zárta a termelést. A felszámolóbiztos szerint azonban a baromfifeldolgozó hagyományos piacai jól fogadták, hogy teljes szortimenttel – azaz csirke-, pulyka-, tyúk-, töltelék- és füstölt-pácolt árukkal – ki tudja szolgálni a vevőket. A cég augusztus óta teljes kapacitással működik, 130–150 ezer darab csirkét, 12–18 ezer közötti pulykát és kétezer tyúkot vágnak hetente, és késztermék formájában havonta 150 tonna készítményt állítanak elő.
– A termelés felfuttatása és folyamatossága köszönhető annak is, hogy
sikerült megállapodni a beszállítókkal, a csirke-, pulyka- illetve
tápszállítókkal, akik érdekeik képviseletére augusztus 24-én hitelezői
választmányt alakítottak, melynek az APEH és egy bank egy-egy képviselője is a
tagja. A választmánynak és elnökségének tájékoztatást adtunk az eddigi
eredményekről és a 2007-es üzleti tervünkről. Ezt tudomásul véve, a Zalabaromfi
hitelezői választmánya hozzájárult ahhoz, hogy a termelést 2007. szeptember
30-ig folytathatjuk – tájékoztatott Somogyi Ferenc.
Hozzátette: ez nagyon fontos volt, mert a csődtörvény szerint egy-egy évre lehetőség adható a termelés folytatására, ezt azonban a hitelezői választmány mondhatja ki. Ennek köszönhetően a megkötött szerződéseik biztosan élnek, így a Zalabaromfi vezetősége meg tudja kötni jövő évi értékesítési szerződéseit kereskedelmi partnereivel.
A felszámolóbiztos a jövő évi gazdálkodással kapcsolatban úgy véli, 2007 első két hónapjában a jellemzően gyenge forgalom miatt minimális veszteség várható, ugyanakkor tartható az éves üzleti tervükben meghatározott 50 millió forint nyereség elérése. Továbbá közölte: 2007 első negyedévében már megkezdik a cég értékesítését, és ha lesz komoly érdeklődő, eladják, ha nem, folytatják a termelést.
Megtudtuk, a felszámolás alatt nemcsak stabilizálták a termelést, hanem új
termékkel is jelentkeztek; a termékfejlesztésnek jövő évi üzleti tervükben is
komoly szerepet szánnak. Három újdonsággal mutatkoztak be a Foodapest nemzetközi
élelmiszer-ipari szakkiállításon, amelynek 1992. évi indulása óta állandó
kiállítói. Részvételük mellett sikerességük is bizonyított: korábban a
pácolt-füstölt-főtt pulykamell, a Dietella pulykasonka és a Dietella csirkejava
egyaránt díjat kapott.
A Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által is megtekintett standjukon az érdeklődők megkóstolhatták a félszáraz, enyhén füstölt pulykakakas kolbászt, a pizza baromficsemegét és a 21 napig eltartható göcseji baromfivirslit. A látogatók ugyancsak ízletesnek találták a cég érdekeltségébe tartozó Goldsun hűtőipari termékeit; nemhiába, hiszen a mirelit galuska, nudli, burgonyakrokett és szilvás gombóc régóta sikeres zalai áru a piacon.
Somogyi Ferenc hozzáfűzte, a kiállítási megjelenés elsősorban piackutatási célt szolgált. Mindenekelőtt hazai partnereket vártak, de több külföldi üzletfél látogatására is számítottak, hiszen termékeik közel 40 százaléka kerül külföldi piacokra. A friss és gyorsfagyasztott pulyka- és csirketermékeik mellett a továbbfeldolgozott termékeik közül a Partner és a Dietella termékcsaládok, valamint a pácolt-füstölt-főtt áruk kelendőek leginkább a vásárlók körében. Zalaegerszegen két, az Eötvös és a Kossuth utcai, Szombathelyen és Nagykanizsán pedig egy-egy márka- és mintaboltban juthatnak a vevők a közkedvelt Zalabaromfi-termékekhez.