Mindenki adózzon!

Az otthoni ápolásért

Fidesz a Zuschlag-ügyről

MSZP: Visszautasítják

Ünnepi hangverseny


Mindenki adózzon!

KISS PÉTER MINISZTER AZ IGAZSÁGOS KÖZTEHERVISELÉSRŐL

  Az MSZP Zala Megyei Területi Szövetsége regionális szakmai tanácskozást tartott a közelmúltban, melynek meghívott vendége Kiss Péter, a MEH vezető minisztere volt. Az eseményt megelőzően a foglalkoztatás aktuális kérdéseiről váltottunk szót a szocialista politikussal.

– Mindenki jól jár, ha a közteherviselés igazságossá válik, jelenleg az egészségbiztosítási rendszert próbáljuk életképessé tenni. Ha az is fizet járulékot, akinek nincs bejelentett munkája, annyival is kevesebb teher járul a bejelentett dolgozókra. Egy társasház példáját említette: ha egy lakó nem fizeti a közös költségeket, a liftnek még járni kell, akkor a többiekre több teher hárul. Ez ellen szeretnénk lépéseket tenni, és ennek már nagyon itt van az ideje. A ’90-es évek óta fokozatosan történtek változások ennek a kérdésnek a megítélésében. Akkor divat volt arról beszélni, ki, hogyan nem fizet adót. Bár még nincs adótudatos magatartás nálunk, azért a fenti példa egyre világosabbá válik.

– Ön szerint megéri ma Magyarországon bejelentett dolgozónak lenni, amikor a bruttó minimálbér 60–80 ezer forint? A járulékfizetés ellenére pedig térítéses az egészségügyi ellátás. Nem egy diplomás 60 ezer forintos nyugdíjat próbál beosztani.
– Tisztában vagyok vele, hogy ez nagyon kevés pénz. Éppen az ellen harcolunk, hogy van aki egy gyárban dolgozik 80 ezerért, és tőle akarva-akartlanul is levonják a járulékokat, míg egy feketén sokkal jobban kereső, kevés befizetés mellett is kellő szolgáltatást igényel.

– Ha a minimálbér a mai többszöröse lenne, a járulék pedig kevesebb, a „feketemunkák” száma is csökkenne. Egyetért ezzel?
– Vitatom azt a nézetet, hogy bármi is igazolja a feketegazdaság létét. Ma az aktív korúak 57–58 százaléka fizet adót. Ők, a becsületesek járnak rosszul. A fizetésemelésnek éppen az a módja, hogy több legyen a befizetés és így kevesebb az egy főre jutó közteher. A 64–65 százalékos foglalkoztatottságot, az európai átlag szintjén szeretnénk elérni, vagyis 800 ezer–1 millióval több bejelentett dolgozót. Akkor az emberek jelentős része többet vihetne haza – fogalmazott a miniszter.

– Itt a határ mentén azt tapasztaljuk, hogy tőlünk ötven kilométerre segédmunkások nem vállalnak annyiért munkát, amiért a magyar szakmunkás két kézzel kap.
– Éppen az építésügyben született tavaly kollektív megállapodás a bértarifákról. Bizonyos szakmai szintekhez írtuk elő a minimális bért, ez máris hozott egy kis kifehéredést – mondta Kiss Péter. – De csodát tenni hétfőről keddre nem lehet. Mindenki az után adózzon, amit megkeres, akkor járnak jól a mostani járulékfizetők.

vissza az elejére


Az otthoni ápolásért

ZALAEGERSZEG IS BEKAPCSOLÓDOTT A MARATONI HANGVERSENYBE

Hangverseny a református templomban.A Hospice világnap alkalmából jótékonysági koncertet szervezett a zalaegerszegi székhelyű otthonápolási szolgálat, csatlakozva ezzel a világ számos pontján zajló karitatív maratoni hangversenyhez. A program célja, felhívni a figyelmet eme ellátási forma emberségességéből adódó jelentőségére, egyben szellemi és anyagi támogatókra lelni.

A nemes célú kulturális program számára Zalában a megyeszékhely református temploma biztosított helyszínt. A fellépők dallal, hangszeres zenével, verssel, prózával álltak a közönség elé.

A tavalyi első koncertnél nagyobb sikert könyvelhettek el a szervezők. Közel 70 ezer forinttal lett gazdagabb a szolgálat, melynek 50 munkatársa a megye 183 településén nyújt támaszt a betegeknek az utolsó pillanatokig, illetve a gyászoló családnak még azon is túl. A csapat szervezője, Kerkai Gyuláné 1998-ban vállalta a munkát, 2004-ben csatlakoztak a Hospice szervezethez.

Mint mondja, válogatott csapat (orvosok, nővérek, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, lelkész) dolgozik náluk, nem is mindenki tudná ezt a feladatot ellátni. Igyekeznek új értelmet adni a gyógyíthatatlan betegek hátralévő életének. A szakszerű testi-lelki ellátással könnyítik az amúgy is nagy terhet cipelő család mindennapjait. A céljaik között szerepel, hogy ahol az ember leélte az életét, otthonában, szerettei körében dobbanhasson utolsót a szíve, ne kórházi ágyban, idegenek között.

vissza az elejére


Fidesz a Zuschlag-ügyről

  „Már az országos sajtóban is megjelent, hogy van zalai érintettje a Zuschlag-ügynek, ezért a Fidesz ifjúsági tagozata az alábbi kérdésekre várja a választ: kérdezzük a Fiatal Baloldal volt és jelenlegi megyei elnökét, hogy Zalában is történtek-e pénzmozgások, és támogattak-e az MSZP-hez kötődő civil szervezeteket, vagy felhasználtak-e a megyében ifjúsági tevékenységre bejegyzett alapítványokat, egyesületeket?

Elhatárolódik-e a megyei MSZP az ügyben érintett szocialista politikusoktól, és kizárja-e őket a pártból, ha bebizonyosodik a bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja?” – fogalmazott sajtótájékoztatóján, Marton Viktor, a Fidesz ifjúsági tagozatának zalaegerszegi alelnöke annak kapcsán, hogy a nyomozóhatóság Őri Andrást, a Fiatal Baloldal volt zalai elnökét is érintettként említette a gyanúsítottak között.

A sajtótájékoztatón Kulman Tamás, az ifjúsági tagozat megyei elnöke a Zuschlag-ügy országos hátteréről beszélt, idézve az országos napi- és hetilapokban megjelent írásokat, kiemelve az Élet és Irodalomban 2007. június 29-én megjelent tényfeltáró riportot, amelyben először említették Őri András nevét.

vissza az elejére


MSZP: Visszautasítják

  Felháborítónak nevezte, és visszautasította a Fidesz ifjúsági tagozatának legutóbbi nyilatkozatában elhangzott vádakat sajtótájékoztatóján Baracskai József, az MSZP megyei elnöke, aki azt mondta: a fideszes fiatalok tapasztalatlanságának és tájékozatlanságának tartja csupán az alaptalan gyanúsítgatást, mellyel a Zuschlag-ügy kapcsán megpróbálták besározni a zalai szocialistákat.

– Határozottan kijelentem, hogy az MSZP és a Fiatal Baloldal Zala megyei szervezetének semmi köze nincs az alapítványokon keresztüli visszaélések országosan ismert ügyéhez. Mi már lefolytattunk egy belső vizsgálatot, de a tisztánlátás érdekében azt javaslom a Fidesz ifjúsági tagozatának: együtt nézzünk utána, voltak-e visszaélések a megyében. Állításukkal ellentétben, nem kerestek meg minket ez idáig az eset kapcsán – hangsúlyozta.
A Zuschlag-ügyet elítéli, de addig nem tör pálcát senki felett, míg ítélet nem születik, tette hozzá Baracskai József.

vissza az elejére


Ünnepi hangverseny

  Az idén 50. születésnapját ünneplő Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar 2007. október 23-án kezdi meg idei évadját az 1956-os forradalom és szabadságharc városi ünnepségéhez kapcsolódó koncertjével, amely október 23-án 18 órakor kezdődik a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A műsorban felcsendül az 1956-os forradalom himnuszává vált Beethoven-mű, az Egmont-nyitány, majd Mozart: C-dúr szimfóniájának II. tételével emlékeznek a szabadságért vívott küzdelem hőseire és áldozataira. A műsor második felében Erkel: Bánk bán című operájából hallhat részleteket a közönség.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online