Sorban állnak az ágyakért

Könyvbemutató

A tisztánlátás házhoz jön!


Sorban állnak az ágyakért

FELAVATTÁK AZ ÁPOLÁSI OSZTÁLYT PÓZVÁN

  Tizenöt finanszírozott és 8 önköltséges ággyal várja az ápolásra szorulókat a zalaegerszegi kórház legifjabb osztálya. A szeptember eleje óta működő ápolási osztályt a múlt héten avatták fel ünnepélyes keretek között. Az új egység a pózvai telephelyen, a volt bőrgyógyászat helyén talált otthonra. A kialakítás mintegy 10 millió forintos költségét saját erejéből teremtette elő a kórház.

24 órás felügyelet és gondozás.– Régi igény volt kórházunkban egy olyan osztály létrehozása, amely azokat a betegeket fogadja, akiknek állapota nem indokolja a folyamatos orvosi ellátást, átmenetileg azonban szükségük van megfelelő szakápolásra – beszélt az előzményekről avatóbeszédében dr. Csidei Irén főigazgató. – Struktúramódosítással sikerült helyet találnunk az új funkciónak. Teljes egészében újjávarázsoltuk a régi bőrgyógyászatot.

Az ápolási osztályon 2, illetve 4 ágyas kórtermekben fogadják a betegeket. Bekerülni előjegyzés alapján lehet. Elsőbbséget élveznek a kórház más osztályairól áthelyezésre váró, illetve az osztály ellátási területéhez tartozó, háziorvosi beutalóval érkező ápolásra szorulók. Kizárja a felvételt, ha a beteg folyamatosan orvosi ellátást igényel, ha fertőző, vagy aktív pszichiátriai betegsége van, ha daganatos betegségben szenved, illetve a bőr minden rétegét érintő szövetkárosodása, vagy súlyosabb akut, krónikus sebe van.

A betegek részére 24 órás ápolási felügyeletet és gondozást biztosítanak az ápolási osztályon. Heti egy alkalommal látogatja őket orvos, emellett rendszeres a gyógytorna, a masszázs, a pszichés gondozás, de léteznek egyénre szabott foglalkozások is. Mindezért a 15 egészségbiztosító által finanszírozott ágyon napi 400, míg a további 8 önköltséges ágyon napi 5600 forintot kell fizetni.

Szekér Tamás osztályvezető ápolótól megtudtuk, a mai napig 25 beteget ápoltak az osztályon. Valamennyien az OEP által támogatott szolgáltatást vették igénybe, a 8 önköltséges ágyra még nem volt jelentkező. Előjegyzésre 11-en várnak, ők is az egészségbiztosító által támogatott helyek valamelyikére szeretnének bejutni.

– Már most látjuk, hogy nagyobb az igény az ápolás iránt, mint amit ki tudunk elégíteni – fűzte hozzá dr. Csidei Irén. – A 15 OEP-finanszírozott ágyon maximum 90 napot tölthetnek a beutalóval érkező ápoltak, ám még így is sorban állás van. Éppen ezért pályázni kívánunk. A jövő évtől szeretnénk kiterjeszteni az egészségbiztosító támogatását a jelenleg még önköltséges formában működő 8 ágyra is.

Hogy milyen nagy igény van az ápolási osztály nyújtotta szolgáltatásra, azt Nagy Kálmán, a közgyűlés alelnöke számokkal is alátámasztotta az avatóünnepségen. Mint elmondta, Zalában az országos átlagnál erőteljesebb az elöregedés. Jelenleg a lakosság 20 százaléka 60 évesnél idősebb.

Az ápolási osztály jelenlegi lakói láthatóan jól érzik magukat. Mint mondják, nagyon kedvesek velük a nővérek, ápolók. Sokat segítenek nekik a gyógyulás felé vezető úton. Németh Gyuláné például szeptember 1-je óta lakója az ápolási osztálynak. Egyedül él, és mivel önmagát ellátni nem képes, az orvosa javaslatára került a kórház legifjabb egységébe. A 90 nap letelte után lányához költözik, ő viseli majd gondját munkája mellett.

vissza az elejére


Könyvbemutató

  A Keresztury Irodalmi Kör első őszi rendezvényének keretében került bemutatásra Molnár András történész (Zala Megyei Levéltár igazgatója) új könyve. A „Viam meam persequor” című kiadvány Batthyány Lajos gróf miniszterelnökségig tartó életútját tárgyalja.

A rendezvény vendége volt Béres Katalin történész, muzeológus (Göcseji Múzeum), aki Zala megye és a Batthyányak kapcsolatáról tartott előadást. Kiemelve Batthyány Imre és Károly grófokat, illetve a megye életében és a reformkorban betöltött szerepüket.
A Deák Ferenc Megyei Könyvtárban tartott rendezvényen Kiss Gábor, a házigazda intézmény igazgatója elmondta, hogy az idei Batthyány-év, és október 6-a közelsége miatt igyekeztek a Keresztury-klub programjával is ráirányítani a figyelmet a reformkorra, és a Zalából származó, zalai kötöttségekkel rendelkező Batthyányakra.

vissza az elejére


A tisztánlátás házhoz jön!

ESSILOR EXPRESSZ – MOZGÁSBAN... A TÖKÉLETES LÁTÁSÉRT!

  Hamarosan, 2007. október 24-én városunkba érkezik a világ elsőszámú szemüveglencse gyártójának gördülő ellenőrző állomása: az ESSILOR Expressz, ahol egy ingyenes, gyors felmérés keretében Ön is meggyőződhet látása minőségéről.

Az emberek többségének látása nem tökéletes, csak éppen nem tud róla, vagy nem akarja tudomásul venni. A végeredmény szempontjából mind a tudatlanság, mind pedig a nemtörődömség a látás folyamatos romlását eredményezheti, ami aztán az élet valamennyi területére hatással van. Ha például Önnek egyre messzebb (vagy éppen közelebb) kell tartania az újságot a szemétől, hogy ezt a cikket elolvassa, akkor ez az írás Önnek szól!

De érintett lehet Ön akkor is, ha például irodában dolgozik, és estére gyakran bepirosodik a szeme, vagy ha sokat fáj a feje munka közben, különösen a nap végére. A francia központú, nemzetközi ESSILOR vállalat szerte a világon a szem egészsége és a tökéletes látás jegyében több mint 150 éve azon dolgozik, hogy megtalálja a legmegfelelőbb, legesztétikusabb és legmagasabb minőségi színvonalú optikai megoldásokat a szemüvegviselők számára.

* * *
A legkorszerűbb és legbiztonságosabb alapanyagokból készült ESSILOR-szemüvegek biztosítják a divatos, esztétikus megjelenést a legsúlyosabb látáskorrekciót igénylők számára is. A gyerekek számára is különös biztonságot jelent, hogy ezek a lencsék nem, vagy nehezen törnek, nem karcolhatók. Gyermekeink látásának első szintfelmérését még 2 éves kor előtt ajánlott elvégezni, hiszen ha az korrekcióra szorul, a minél korábbi beavatkozás gyorsabb helyreállással kecsegtet. Igazán jó szülőnek pedig akkor érezhetjük magunkat, ha csemetéink látását visszatérő rendszerességgel ellenőriztetjük szakemberrel.

* * *
Az ESSILOR nagy hangsúlyt fektet arra, hogy professzionális gépeivel és szemvizsgáló berendezéseivel a lakosság szolgálatába álljon, ezért idén ősszel „az utcára” is kiviszi műszereit, és egy állapotfelmérésre professzionálisan átalakított kisteherautóval országos körútra indul. Zalaegerszegre október 24-én a Dísz térre érkezik az ESSILOR mobil ellenőrző állomása, az ESSILOR Expressz.

Használja ki a lehetőséget, és győződjön meg róla most, hogy minden rendben van-e a szemével! Okvetlenül látogasson el az ESSILOR Expressz kisteherautójába, hozza magával jelenlegi szemüvegét, hiszen ez a kis felmérés teljesen ingyenes, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Segítségével azonban egyszerűen és gyorsan megállapítható lesz, hogy Önnek szüksége van-e egyáltalán szemüvegre, vagy éppen egy újabb szemüveg vásárlása vált időszerűvé. Ennyivel mindenki tartozik magának..., még Ön is.

* * *
A szemüveglencse-piacon első számú vállalat termékeivel a világ bármely pontján találkozhatunk. Hazai képviselője, az ESSILOR Optika Kft. 1990-ben alakult. A budapesti központú cég termékeit immár 16 éve a magyar vásárlóközönség is nagy megelégedéssel viseli.
Az ESSILOR-szemüveglencsék a legmagasabb minőségi színvonalat képviselik a magyar optikai üzletek palettáján. Termékeiről bővebb információt a www.ESSILOR.hu weblapon olvashat.

* * *
És mondunk egy pluszérvet, amiért érdemes részt venni a látásellenőrzésen: az ESSILOR Expressz országos körútjának végén kisorsolásra kerül egy 106 cm képernyő szélességű csúcskategóriás plazma tv, amelyet ha Ön nyer meg, a szilveszteri TV-műsort már ezen, és akár új, ESSILOR-lencsés szemüvegén keresztül nézheti végig.

Találkozzunk tehát Zalaegerszegen október 24-én 10–18 óra között, a Dísz téren!

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online