Koncert ajándékba

Népvándorláskor a kanizsai úton

Női különszám


Koncert ajándékba

VENDÉGEK A TESTVÉRVÁROSI MARLBÓL

  A németországi Marlból évente egyszer egészen biztosan érkezik turistacsoport néhány napra Zalaegerszegre. A kapcsolat, a barátság a két város között rendkívül jó, különösen azóta, amióta testvérvárosként is szerveznek programokat egymásnak. A közelmúltban marli polgárok egy ötven fős csoportja látogatott Zalaegerszegre, és a német város ajándékaként a magyarországi forradalmak emlékére az Ágoston Formáció vonósnégyes koncerttel kedveskedett az itt élőknek. A különleges ajándék összefügg azzal, hogy Essen (és vonzáskörzete) készül a 2010-es „Kultúra Fővárosa” programsorozatra, és ennek egyik darabját hozták el a zalai megyeszékhelyre. A vonósnégyes tagjai közül Ágoston András (Marl) Liszt-díjas hegedűművész, Miklós Dienes András brácsaművész, Botvay Károly csellóművész és Rónaszéki Tamás hegedűművész.

Margaret EhrkeA koncert előtt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a németországi szervezőkkel a két város közti barátságról beszélgettünk. Margaret Ehrke tizenegyedik alkalommal kísért csoportot, többségük a Marl–Zalaegerszeg Egyesület tagja, de érkeztek egyéb hagyományőrző egyesületekből is.

– 1999-ben határoztuk el, hogy keresünk Magyarországon testvérvárost, már csak azért is, mert kiváló magyar zenészek vándoroltak ki hozzánk ’56-ban, és mi szívesen fogadtuk őket. Miért pont Zalaegerszeg? Egyesületünk elnökének kapcsolata volt a zalaegerszegi Szent Család Óvodával, többen ismerték a zalai várost, ezért esett Egerszegre a választás. Minden évben, általában ősszel utazunk Magyarországra, és látogatunk el Zalaegerszegre – mondja Margaret Ehrke.

Ágoston AndrásnéÁgoston Andrásné a koncert szervezésében segített, és emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt Hubert Schulte Kemper (Magyarország tiszteletbeli konzulja) alapította azt a fesztivált, amely rengeteg koncertet szervez, nem csak Németországban, hanem egész Európában.

– A Ruhr-vidéki Európai Klasszikus Zenei Fesztivál keretében lép fel az Ágoston Formáció is, a vonósnégyes Zalaegerszeg után Pécsen és még több városban fog koncertet adni – mondja. Aztán sorolják, merre utaznak tovább a következő napokban. Úti céljuk között szerepel Pécs, Siklós Villány, a Balaton környéke, Budapest és a Duna-kanyar.

Wilfried GrossWilfried Gross Marl város politikai vezetésének és a kulturális bizottságnak az üdvözletét hozta Zalaegerszegre.
– Többször jártam már az önök városában. A csoport nevében mondhatom, igazán látható fejlődésen megy keresztül Zalaegerszeg. Különösen tetszik a Mindszenty tér, a templom környéke, az esti világítás. Amin esetleg a jövőben változtatni lehetne, az a szállodák környéki közlekedés. Autóbusszal bizony nagyon nehéz... – mondja.

– Nekem nagyon tetszik, hogy a templom környékét, a teret elzárták a közlekedés elől. Csodálatos lett a Szentháromság-szobor. Évről évre szebb a város, és igényesebb – csatlakozik társához Margaret Ehrke.
S hogy mi vonzza őt Magyarországra és Zalaegerszegre? Azt mondja, hogy az emberek és a fények. Valahogy világosabbak, tisztábbak a nappalok, másképpen esnek a fények.
– Szerintem az egész Kárpát-medencének sajátos kisugárzása van – teszi hozzá.

vissza az elejére


Népvándorláskor a kanizsai úton

RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A 74-ES FŐÚT MENTÉN

  Késő népvándorlás kori leletek kerültek elő a 74-es főút mellett végzett feltárás során. Frankovics Tibor, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága régészeti projektjeinek technikai vezetője elmondta, hogy a 74-es főút – vagy ahogy a köznyelvben él, Kanizsai út – melletti déli ipari park területén alapinfrastruktúrát épít ki a beruházó.

8–9. századi leleteket találtak.A bekötőút, szennyvíz- és ivóvízrendszer megépítése előtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal próbafeltárást rendelt el, melynek eredménye pozitív lett. A szakemberek erre számítottak is, hiszen néhány évvel ezelőtt már volt feltárás a helyszínen, így ismert volt ez a lelőhely.

Straub Péter ásatásvezető régész ottjártunkkor elmondta, hogy szeptember vége óta dolgoznak a területen, s két korszakból kerültek elő leletek: a középső rézkorból és a késő népvándorláskorból. Rézkori objektumokban bővelkedik a megye, így az nem okozott meglepetést, a népvándorláskor „megjelenése” viszont igen.

Eddig Zalaegerszeg környékéről nem nagyon kerültek elő ebből a korszakból emlékek, mert a vándorlás hulláma elkerülte ezt a térséget. A központ Zalavár volt, ezenkívül még Kehidán, Söjtörön, Zalakomárban, valamint Nagykanizsa környékén, az autópálya-ásatások során találtak a 9. századból leleteket.

A mostani zalaegerszegi feltárás során 8-9. századi edénytöredékeket, fazékmaradványokat, kemencetöredéket találtak a Göcseji Múzeum munkatársai. Az ásatásvezető szerint az edényekről jól leolvasható a késő népvándorláskor jellegzetes díszítési technikája: hullámvonalak, vonalkötegek láthatók több sorban. Házhelyre utaló nyomokat nem találtak, aminek több oka is lehet.

Lejjebb, a mocsarasabb részeken kellene azokat keresni, ám a feltárási terület addig nem terjed ki, vagy – ami elképzelhető – nem is földbe mélyített, hanem felszíni házakban éltek az emberek, ilyenek még a 9. században is előfordultak.
A 74-es főút kettészeli a lelőhelyet, így mint most kiderült, az út alatt is régészeti objektumok vannak.

vissza az elejére


Női különszám

PANNON TÜKÖR – AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG JEGYÉBEN

  Az Európai Unió támogatásával, Gyutai Csaba alpolgármester előszavával jelent meg a Pannon Tükör kulturális folyóirat legújabb száma.

„Az Európai Unió által képviselt éthoszba is bekerült a női egyenjogúság olyan formában való értelmezése, ami akár eljuthat a közös politika szintjére is. Ezért indult el mintegy három éve egy olyan úttörő vállalkozás, amelyben nagyon eltérő városok fogalmazhatják meg a témával kapcsolatos álláspontjukat, ami később egy kialakítandó összeurópai nőpolitika alapját képezheti” – fogalmazott előszavában Gyutai Csaba. Bari, Milánó, a spanyol Grenada tartomány és a London környéki régió mellett Zalaegerszeg városa is részt vesz a munkában.

„Mi zalaiak úgy véljük, hogy a közös álláspontba sajátosan magyar ízt, és a mi polgári-konzervatív szemléletünket is bevihetjük. A gyesről, gyedről munkába visszatérő nők, az 50 év felettiek, a roma nők kérdéskörét értelmezzük úgy, hogy mindezek mellett és fölött elsődlegesnek tartjuk a család megerősödését, a családon belül a nők kitüntetett szerepének kiemelését...” – olvasható a beköszöntőben.

Ennek a számnak az élén két költőnő versei olvashatóak: Saáry Éváé és Karáth Anitáé. Bár korban nagy a különbség kettőjük között, mindkettőjükben munkál az örök vágyakozás a szerelemre, a beteljesülésre. Tunyogi Csapó Gábor esszéjében az ősi bibliai történetből vezeti le gondolatmenetét, miszerint két nőtípus van a történelemben: Lilith és Éva. Az egyik – Lilith, a férfivel egyenrangú, a másik, Éva, a férfinak alávetett. S felhívja a figyelmet arra: míg Lilith az egyenrangúság képviselője, addig Éva utódainak, a feministáknak a harca a jogi egyenlőségéért nem az igazi megoldás. A nők „természettől kijáró rangját” semmi sem pótolja, ahogy a szerző írja.

Olvashatók még a versek Zágorec-Csuka Judittól, aki a női lélek ünnepeit és kételyeit szólaltatja meg, s két érdekes novella két fiatal prózaírótól: Turbuly Lillától és Varga Virágtól. Varga Virág morbid történetet ad elő, mely az öngyilkosság körül forog, s a sikertelen kísérlet téríti vissza az életbe a főhősnőt. Turbuly Lilla az angol novellisztika hagyományait idéző, gondosan felépített írása a női gondolkodás, észjárás kiszámíthatatlanságának bravúros megjelenítése.

A férfi szerzők (Kerék Imre, Sütő Csaba András, Szálinger Balázs, Lackfi János, László Zsolt) versei hódolatok a nő, a társ, a feleség, az anya előtt. Ebből a szempontból különösen izgalmas Selmeci György Nelly-ciklusa, aki feleségével való bensőséges kapcsolatát, gyermekeik születésének misztériumát a kozmikus körforgás dimenzióiba képes emelni.

A tanulmány, kritikák rovatban kizárólagosan női alkotók műveiről találunk érékelést, elemzést. Tandori Dezső, Kossuth-díjas író, műfordító két személyes élményét, „szakmai vallomását” adja közre: Virigina Woolfról és Nemes Nagy Ágnesről.

Kritikát olvashatunk a Tüskés Tibor tollából Pécsi Gabriella válogatott verskötetéről, Fábián László pedig Varga Virág első regényét veszi bonckés alá. Végül Somogyi Zoltán – maga is pályakezdő író, kritikus – a Tisza Kata-jelenséget veszi szemügyre. Az ifjú hölgy az utóbbi években regényeivel és novelláival robbant be az irodalmi „köztudatba”, de a közönség egy része is „kegyeibe fogadta”.

Jól kiegészíti az elméleti anyagot az a négy interjú, amely különböző szakterületen dolgozó értelmiségi nőkkel készült. Ferencz e. Győző Zalaegerszegen talált sikeres női életpályákat, olyan hölgyeket, akik szakmai felkészültségükkel ellensúlyozni tudták a fellelhető, nőkkel kapcsolatos előítéleteket. Horváth Attila pedig Kalányos Terézia, egy roma művelődésszervező, műfordító, mesegyűjtő küzdelmeivel ismertet meg, aki három diplomája ellenére nem talált megfelelő állást.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online