Bizonyítottak a tekézők

Kevesen vannak

Vereség szoros mérkőzésen

Horvát center ZTE-nél

Középmezőnyben a Csuti


Bizonyítottak a tekézők

A FÉRFIAK SZÁMÁRA MÁR BIZTOS A BL

  Nemzetközi porondon szerepeltek Zalaegerszeg szuper ligás tekecsapatai. A ZTK FMVas férfi bajnokcsapata először vett részt a Világkupán. Újoncként az egerszegiek bekerültek a négyes döntőbe, ahol a 4. helyen zártak. A ZTE ZÁÉV női együttese az Európa-kupában indult, amelyet a nemzeti bajnokságokban 2. helyen végzett csapatok részére rendeznek. Az egerszegiek fiatal együttese a 7. helyen zárt, ami mindenképpen dicséretes. A két klub elnökét, Takács Lászlót (ZTK FMVas) és Borsos Józsefet (ZTE ZÁÉV) elsőként arról kérdeztük mennyire elégedettek a szerepléssel?

Takács László: – Az előzetes terveink között a 4 közé jutás volt a célunk, ugyanis a Bajnokok Ligájára így kaphatunk kedvező sorsolást. Az eredmények tükrében kicsit csalódottak vagyunk. Azonos szinten teljesítettünk a másik három csapattal, és csak hajszálon múlott, hogy nem végeztünk akár az első helyen.

Borsos József: – A lányok által elért 7. helyet reálisnak tartjuk, mindössze 45 fán múlott, hogy nem kerültünk a négyes döntőbe. Ha a harmadik számú kupában indulunk (NBC), akkor döntősök vagyunk. Az Európa-kupán erős mezőny gyűlt össze, rutinos játékosok alkották a csapatokat. Nálunk ifjúsági játékosok is szerepeltek, és velük is tisztességgel helytálltunk.

– Milyen tapasztalatokkal szolgált a nemzetközi verseny?
T. L.: – Remélem, nagyon sok rutint szereztek játékosaink, ami később a hasznukra válik. Sajnos, a kiélezett szituációkban még ellenfeleink voltak jobbak. Nyugodtan mondhatom, hogy egy kis világbajnokságon vettünk részt, hiszen a német és a magyar bajnokság második helyezettjét leszámítva mindenki ott volt, aki számít a tekesportban.
B. J.: – Számunkra is a rutinszerzés szempontjából nagyon fontos volt a nemzetközi szereplés. A lányok tapasztalhatták, mit jelent végig koncentráltan játszani. A látottakat a hazai bajnokságban mindenképpen hasznosítani tudjuk. Egy évben egy, maximum kettő ilyen szintű versenyen veszünk részt, és bizony az előrelépés szempontjából kevés.

– Egyénileg a nemzetközi porondon kik nyújtották a legtöbbet?
T. L.: – A négy közé jutásért viszonylag egységesen jól dobott a csapat. A négyes döntőben már jelentősen eltértek a teljesítmények. Néhány játékos itt már gyengébben dobott. Akik kiemelkedtek a csapatból, az Farkas Sándor, Claudiu Boanta. Ők nagyszerűen játszottak végig a torna során.
B. J.: – Fülöp Erika, Csurgai Anita, Horváth Katalin végig egyenletes teljesítményt nyújtott, ha mellettük akadt volna még egy-két jó produkció, akkor biztosan előbbre végzünk.

– A férfiak biztosan, de elképzelhető, hogy a hölgyek is szerepelnek a BL-ben.
T. L.: – A férfi BL 4-es döntőjét március végén Zalaegerszegen rendezik meg. Nagyon szeretnénk hazai környezetben szerepelni. A Világkupán az első 4-ben végeztünk, így az első és a második körben is kiemeltek vagyunk. A BL legjobb nyolc csapata közé biztosan bekerülünk, ott már nincs könnyű együttes. Előfordulhat, hogy a legjobb nyolc között a német ezüstérmes Bamberg együttese vár ránk, aminek nem örülünk. Már most el kell kezdeni a felkészülést.
B. J.: – A BL-ben elképzelhető, hogy indulhatunk, mivel nem biztos, hogy minden arra jogosult nevez. Rövidesen kiderül, hogy folytathatjuk nemzetközi szereplésünket vagy sem. Kedvező döntés esetén vállaljuk a szereplést.

– A csapataikra a magyar bajnokság is vár. Nyilván folytatni kívánják a jó szereplést?
T. L.: – A bajnoki cím megvédése a célunk. A legnagyobb riválisunk, a Szeged gárdája botlott Pápán. Remélem, élünk a lehetőséggel.
B. J.: – A bajnokságban valószínű, hogy a BKV Előre ismét aranyérmes lesz, de remélem, a 2. helyet idén is megszerezzük.

vissza az elejére


Kevesen vannak

HAT KÖZÉ JUTÁS A CÉL A ZALA VOLÁNNÁL

  A férfiak után a hétvégén a nőknél is megkezdődik a kosárlabda-bajnokság. Zalaegerszeget az élvonalban a Zala Volán ZTE női együttese képviseli. Bencze Tamás vezetőedzőt elsőként a csapat felkészüléséről kérdeztük.

– Van lemaradásunk a csapatjáték terén, de fizikailag felkészülten várjuk a bajnokságot – vélekedett Bencze Tamás. – Nem azért van lemaradásunk, mert távol voltam, hanem kevesen vagyunk. Edzésen nem tudunk 5-5 ellen játszani. A taktikai elemeket igazából csak edzőmérkőzésen tudjuk gyakorolni. Ezért is játszottunk a felkészülés során több mérkőzést.

– Miért vannak kevesen?
– Szóban megegyeztünk Hadarics Kingával és Völgyi Erikával, aztán gondoltak egy nagyot, és máshol folytatják pályafutásukat. Az 1-es és 2-es poszton mindössze 3 játékosom van. Keresünk játékost, de csak magyar kosárlabdázóval számolhatunk. Megfelelő szabad játékos nincs a piacon. A szűkös játékoskeret azért is gond, mert három fronton is helyt kellene állnunk: bajnokság, Magyar Kupa, Európa-kupa. Nagyon reménykedem, hogy sérülésmentes lesz az évünk, mert ellenkező esetben nagy baj lehet.

– A tapasztalatok alapján milyen eredmény várható idén a Zala Volántól?
– A játékoskeretet úgy alakítottuk ki, hogy az első hatban tudjunk végezni. Abszolút reális lenne a cél, ha ez említett két játékos itt lenne. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem világválogatott egyik sem. Mennyiségileg vagyunk kevesen. Az 1- es és 2-es poszton a kulcsjátékosokat nem tudom pihentetni. A két sztárcsapat adott: a Sopron és a Pécs. Mögöttük ott van a Szeged, a Győr viszont megerősödött, minőségi 12-es kerettel rendelkezik, a BSE gyengült. A maradék két helyre úgy vélem a Szolnok, a BSE a Csata és mi pályázunk.

– Az Európa-kupa nem púp a hátukon, annak fényében, hogy kevesen vannak?
– Nem lesz az. A külföldiek és a játékosok nagy része azért maradt nálunk, mert kilépünk a nemzetközi porondra, így megmuthatják magukat, egy esetleges jobb szerződés reményében.
– A Magyar Kupában mi várható?
– Sok függ a sorsolástól. Ha Fortuna fogja a kezünket, bekerülhetünk a négy közé.

– A Zala Volánra mindig a takarékos költségvetés volt a jellemző. Anyagilag mennyire lefedett a bajnoki év?
– A tavalyi évről van még tartozásunk, de azon dolgozik a vezetés, hogy ez eltűnjön. Nem az Európa-kupa miatt fáj a fejünk, mert a szponzorok azt a pénzt csak nemzetközi szereplésre adták. Ha nem indulunk, elveszik. Jó úton haladunk arrafelé, hogy egy nagyobb támogatóra leljünk. Amíg nem biztos, nevet nem mondanék. Remélem, sikerül aláírnunk a szerződést, és akkor anyagilag lefedett lesz az évünk.

vissza az elejére


Vereség szoros mérkőzésen

Kosárlabda

Albacomp–Zalakerámia ZTE 77-70 (21-16, 16-15, 21-20, 19-19)

Székesfehérvár, 2000 néző. Jv.: Hartyányi, Márton, Bognár. NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés.
ZTE: Miskovics (18/3), Walters (11/3), Kámán (14/6), Hoffmann (1), Garma (16). Csere: Keresztes (2), Gáspár (5/3), Simon (3/3), Baki. Vezetőedző: Nikola Lazics.

Értékel Bodrogi Csaba, a ZTE ügyvezetője: – Jól kezdtük a mérkőzést, aztán a hazaiak egy 9-0-ás szériával fordítottak. Az Albacomp a harmadik negyedben 12 ponttal is elhúzott. A hajrában ismét sikerült felzárkóznunk, de támadásban kétszer is hibáztunk, a székesfehérváriak bebiztosították győzelmüket. Közel álltunk a bravúrhoz, de támadásban pontatlanok voltunk és elvesztettük a mérkőzést. Örvendetes, hogy a játékosok hozzáállásával nem volt gond.

vissza az elejére


Horvát center ZTE-nél

Megérkezett a várva várt center a Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapatához. Josko Garma 26 éves, 206 centi magas középjátékos, 110 kiló. Legutóbb az AEK Athén együttesében szerepelt, előtte a Boszna Szarajevó csapatában játszott. Végleges szerződtetéséről a héten dönt a klub vezetése.

vissza az elejére


Középmezőnyben a Csuti

Törökországban, Kemer városában rendezték meg a sakkcsapatok BEK-küzdelmeit. Zalaegerszeg színeit a Csuti Hydrocomp SK képviselte. A több mint ötven csapatot felvonultató mezőnyben az egerszegieket az Élő-pontszámok alapján a 22. helyre sorolták. A torna során a csutisok az elvárásoknak megfelelően szerepeltek, mivel a BEK zárófordulót követően a 25. helyen végeztek. A győzelmet meglepetésre az 5. helyen kiemelt spanyol Linex Magic-Medira szerezte meg.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online