A pedagógusok egységesek

A munkástanácsok kérték

Szemem tükrében

Segíteni a partnereket

Ebben a szakmában nincs megállás


A pedagógusok egységesek

TÖBBSÉGÉBEN KÉK SZALAGOT TŰZTEK KI

  A Liga Szakszervezetek december 17-ére (lapzártánk napjára) meghirdetett sztrájkja két követelést tartalmaz: a kormány vonja vissza az egészségbiztosítók reformjára vonatkozó törvényjavaslatát, valamint nyújtson be törvénymódosító javaslatot a nyugdíjak mértékéről szóló jogszabállyal kapcsolatban és ne lépjen érvénybe a 2008-ban és azt követően nyugdíjba távozók nyugdíjának csökkentése.

A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) vezetésének javaslatára a Liga kezdeményezéséhez csatlakozott a PSZ és országos szinten felmérte az „akciókészséget”.

– A pedagógusok egységesek a sztrájkfelhívásban szereplő két kormányintézkedés megítélésében – mondta lapunknak Takácsné Barna Éva, a Pedagógusok Szakszervezetének Zala megyei és városi titkára –, a követelésekkel mindenki egyetért. Elengedhetetlen a társadalmi párbeszéd, mint ahogy létfontosságú az érdekképviseletek megkérdezése is az ekkora horderejű kérdésekben. A kormány kihagyta ezt a lépést, így a szakszervezetnek nem maradt más érdekérvényesítési eszköze, mint a sztrájk.

A szakszervezet által felkínált módozatokból Zalaegerszegen két intézményben – a Liszt Ferenc Általános Iskolában és az Apáczai Csere János Általános Iskolában – a kétórás munkabeszüntetés mellett döntöttek, a többi iskolában pedig többségében kék szalag kitűzésével jelzik, hogy egyetértenek a követelésekkel. Utóbbi intézményekben a pedagógusok 20-30 százaléka jelezte, hogy élni kíván a kétórás szrájk lehetőségével. Ezek az iskolák helyben oldják meg az így kieső tanárok helyettesítését.

– Intézményünkben – mint minden más iskolában – teljes az egyetértés a célokat illetően – ezt már Baloghné Konkoly Beatrix, a Petőfi Általános Iskola PSZ-titkára mondta. – Ezt kívánjuk jelezni a kék szalag kitűzésével. A munkabeszüntetés azonban több kérdést is felvet. Sokak előtt talán nem ismert, hogy egy kétórás sztrájk két óra mínuszt jelent az egyébként is csökkentett tanítási időkeretben.

Ha pedig a kiesett órákat nem sikerül helyettesítéssel letanítani, az kihatással lehet akár a pedagógusok fizetésére is. Érdekesség, hogy már-már „jobban járnának” a tanárok egy egynapos sztrájk meghirdetésével, ekkor ugyanis egy másik napot kell kitűzni az elmaradt órák pótlására, ami így nem lenne kihatással a tanítási időkeretre (bosszankodásra mindez persze okot adhat szülői oldalról). Mindemellett a sztrájk idején a pedagógusoknak az intézményben kell tartózkodniuk, s biztosítani kell az elégséges szolgáltatást, a gyermekfelügyeletet.

– A pedagógusok ugyanakkor tisztában vannak azzal – folytatta Baloghné Konkoly Beatrix –, hogy december közepén – amikor a közelgő téli szünetben több helyen egyébként is komoly problémát okoz a gyermekfelügyelet megoldása – egy munkabeszüntetéses sztrájk csak növelné a szülők ez irányú gondjait.
– Mi bízunk abban, hogy a kék szalag kitűzése is kifejezi azt az egyet nem értést, amit országos szinten a kérdésekkel kapcsolatban megfogalmaztunk – összegezte Takácsné Barna Éva.

vissza az elejére


A munkástanácsok kérték

SZÍNVONALAS PROGRAMOK A HANGVERSENYTEREMBEN

„Követeljük, hogy a körzet szocialista országgyűlési képviselője ne a pártfegyelmet tartsa be, hanem képviselje a választók érdekeit, és ne járuljon hozzá az egészségügy kiárusításához” – fogalmazott a rendelőintézet előtti parkolóban megtartott sajtótájékoztatóján Kostorják József, a Munkástanácsok Zala Megyei Szövetségének elnöke még a parlamenti szavazás előtt.

Hozzátette: az egészségbiztosítás privatizációja miatt újabb kórházakat fognak bezárni, még hosszabb várólisták jönnek majd létre, és még több járulékot kell fizetni. A kormány – mint fogalmazott – csúfot űzött a részvételi demokráciából, figyelmen kívül hagyva a többségi véleményt.

vissza az elejére


Szemem tükrében

 Delacasse Bencze Erzsébet zalaegerszegi alkotó „Szemem tükrében” című kiállításának tükör- és üvegfestményei, valamint dekoratív díszüvegei kínálnak különleges élményt a látogatóknak december 31-ig a Buday Art Galériában.

A Városi Fiúkórus alapító karnagyának és rajztanárnak ez immár az ötödik bemutatkozása az üvegfestészet műfajában. Alkotásaiban a finom elegancia és a markánsabb, fémes effektek is szerepet kapnak.

vissza az elejére


Segíteni a partnereket

A közeljövőben 20 éves jubileumát ünneplő zalaegerszegi ProComp Számítástechnikai Kft. egyike azon zalai cégeknek, amelyek a legkorszerűbb technika elterjesztésével vívtak ki rangot maguknak, nemcsak Zalában, hanem a megyehatárokon kívül is.

Sikerüknek egyik titka, hogy nemcsak a számítástechnikai termékek eladóiként lépnek fel, hanem szakkereskedelmi szolgáltatásokra is nagy hangsúlyt fektetnek, s szoros kapcsolatokat alakítanak ki partnereikkel, segítve őket az uniós és más pályázatok lehetőségeinek kihasználásában.

Ennek szellemében tartunk többek között immár évek óta a szakmai érdeklődőknek informatikai napokat – tájékoztatott Lukács Krisztina üzletágvezető. – A szakmai előadásokban, bemutatókban és akciókban bővelkedő rendezvényeken ismert nemzetközi és hazai gyártók és szolgáltatók is képviseltetik magukat és úgy véljük, ez nem csak a mi számunkra, hanem partnereinknek is hasznos volt.

Év végi akcióink kínálata is ehhez igazodik, követve a helyi igényeket. Iskola-közi szakáruházunk, nagykanizsai és keszthelyi szaküzleteink az értékesítés mellett azonnali gyorsszervizt és PC-bővítéseket is ellátnak, kérésre az eszközöket beüzemelik és szoftvertelepítést, vírusirtást is végeznek.

vissza az elejére


Ebben a szakmában nincs megállás

– ÁLLÍTJA DORMÁN LÁSZLÓ, A HYDROCOMP KFT. ÜGYVEZETŐJE

  Nem véletlen, hogy a helyi cégvezetők közül, a Hydrocomp Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatója, Dormán László szerepelt legtöbbet a ZalaEgerszeG hasábjain. Az egyik legnagyobb feladatuk az idén is a Kohéziós Alap keretében megvalósuló belvárosi csatornaépítés és közműrekonstrukció volt, és ehhez burkolatépítési munkák is járultak a Kossuth utca újonnan átadott szakaszán. Reflektorfényben, az érdeklődés középpontjában voltak. A beruházás finisében hetente (esetenként többször is) keresték az újságírók különböző kérdésekkel, olykor kellemetlenekkel is. Nem zavarta? – tudakoltuk.

Dormán László az avatóünnepségen.– Úgy gondoljuk, a kommunikáció, a tájékoztatás fontos, hiszen az emberek az újságokból értesülnek a változásokról, a munka üteméről, a beruházás várható befejezéséről. Jóban vagyok minden újságíróval, segítik a munkámat, még akkor is, ha bírálnak, vagy kritikus hangot ütnek meg. Nyitottnak kell lennünk... – mondja Dormán László.

A belváros mellett a többi utcákban jelen voltak, és a munkálatok a jövőben is folytatódnak. Munka várja a céget Alsónemesapátiban, Nemesapátiban, Csonkahegyháton, Németfaluban, Dobronhegyen. Zalán kívül Veszprém és Vas megyében is dolgoznak.

– Munkánk tehát van bőven. Mégis a legizgalmasabb a zalaegerszegi belvárosi rekonstrukciós feladataink voltak – teszi hozzá. Míg dolgoztunk, úgy éreztük, ehhez a munkához mindenki ért, mindenki szakértő, mint a focinál. A Kossuth utca kialakításával kapcsolatban sokféle vélemény fogalmazódott meg. A többségi vélemény az volt: sajnálják, hogy ismét ráeresztik a forgalmat.

Az emberek élvezték a forgalom nélküli Kossuth utcai szakaszt. Előfordult, hogy a környező házak ablakaiból szóltak le, hogy nagyon jó a csend. Az utcaszakasz átadásán véletlenül fültanúja voltam két úr beszélgetésének, akik azt ecsetelték, hogy ilyen egysávos, zöldövezetes kialakítást Hamburgban láttak. Ez nagyon hízelgő volt.

– Bár csökkent az autóbuszok száma, mégis nagy a forgalom.
– Sajnos, ez így van. Véleményem szerint a Budapest Banktól a polgármesteri hivatalig ki kellene tiltani a forgalmat. Tudom, sokan egyetértenek ezzel, ugyanakkor a közlekedési szakemberek azt mondják, a forgalomszámlálás azt igazolja, hogy egyelőre szükség van erre az útvonalra. Végig kellene gondolni a Kosztolányi utca kétirányúsítását és szerintem, lehetne több forgalmat engedni az Arany János utcára.

Érdekes viszont, hogy a kereskedők elégedetlenek. Azt mondják, mivel kevesebb autó tud megállni a boltok előtt, csökkent a vásárlók száma. Mert az emberek megszokták, hogy amelyik üzletben szeretnének vásárolni, az előtt tudnak parkolni is. Ezért félő, hogy inkább a nagy bevásárlóközpontokat választják, mert ott hatalmas parkoló áll rendelkezésükre – mondja Dormán László.

– Milyen évet zárt a Hydrocomp?
– A tavalyinál jobb évet zárunk, volt elég megbízás, megrendelés. Az eredményeinket megfeszített munka tette lehetővé. Munkatársaink megértették a feladatok fontosságát, és szem előtt tartották a cég érdekeit.

– Tavaly az egyik beszélgetésünk során azt mondta, soha nem fárad el. Így volt ez az idén is?
– Ebben a szakmában nem lehet megállni, pihenni, mert elmegy az ember mellett az idő és a konkurencia. Könnyen regenerálódó típus vagyok, jól alszom, reggel pihenten ébredek. Nem jellemző rám az őrlődés, mindig a megoldásokat keresem.

– Folyamatosan mozgásban van?
– Így is lehet mondani. Idén egy hétig Krétán voltunk, de a tengerparti pihenésből elég két-három nap, utána már szívesebben kirándulok, megyek mindenféle és nézelődöm.
– Hogyan készül a karácsonyra?
– Együtt lesz a család, gyermekeim is hazajönnek. Elkészítem ilyenkor a bajai halászlét, állítólag a környéken én főzöm a legjobbat.

– És ha valaki ezt vitatná?
– Akkor mutassa meg a finomabbat.
– Ajándékok a karácsonyfa alatt?
– Nem szeretjük a túlzásba vitt ajándékozást, persze az unokák mindig kivételek...

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online