Társasház épül

Emberléptékű beruházás


Társasház épül

A közelmúltban lebontásra került az Ady utca 12. szám alatti épület. A zsinagóga szomszédságában lévő ház helyén, 698 négyzetméteren társasház épül majd. Információink szerint a terület tulajdonosa és az önkormányzat többször egyeztetett arról, hogy a hangversenyteremhez közeli ingatlan kerüljön városi tulajdonba, de a vásárlásra végül – anyagi okok miatt – nem került sor. A beruházás magánvállalkozásban valósul meg.

vissza az elejére


Emberléptékű beruházás

KERESKEDELMI ÉS BEVÁSÁRLÓKÖZPONT ÉPÜL
A VOLT ZALAHÚS TERÜLETÉN

  A több mint tízhektáros egykori Zalahús területére egy emberléptékű, földszintes kialakítású kereskedelmi és bevásárlóközpontot terveznek – tájékoztatta lapunkat Baksa-Soós Attila, a beruházó Convergence Capital Kft. képviselője. Mint elmondta, várhatóan több épület harmonikus egységéből áll majd a bevásárlóközpont, amely óvatos becsléseink szerint is mintegy 200–250 zalaegerszegi, illetve környékbeli munkavállalónak tud majd biztos megélhetést nyújtani. 

– A területen közel 700 parkolóhelyet biztosítunk a vásárlók és a vendégek számára, és természetesen lesz megfelelő zöldterület is, amely önmagunkkal szembeni elvárás, és amely elsődlegesen a humánkomfort-érzetet erősíti. Ezalatt értem például a kemény burkolatok nyári felmelegedésének mérséklését, árnyékot adó fákkal, facsoportokkal, illetve úgynevezett háromszintes növényzettel a gondosan kiválasztott helyeken. A tervezési folyamat egyik meghatározó építésze, Agg Ferenc.

Baksa-Soós Attila elmondta még, a kivitelező kiválasztása még nem történt meg, és azt sem tudni, ki építi majd meg a kereskedelmi egységeket. Az viszont biztos, hogy szeretnék bevonni a kivitelezési munkálatokba a Zalaegerszegen rendelkezésre álló szakembereket és építési vállalkozó cégeket. S hogy mikor kezdődik a beruházás? Mint megtudtuk, az év második felében, és egy év múlva jó eséllyel már jelentős része a teleknek hasznosításra kerül.

Az üzletek vásárlása iránt kimagasló az érdeklődés, ami nem meglepő, hiszen a terület a szabályozási tervben is kereskedelmi felhasználásra predesztinált, és ez közvetetten biztosítja, hogy nagyobb, egybefüggő, városközponti telkeken, területeken inkább lakások épüljenek.

vissza az elejére


Életmentő aprópénz

EGYFORINTOST GYŰJTENEK A NAGYCSALÁDOSOK

  Műanyag kupakokat és 1 forintosokat gyűjt a Nagycsaládosok Egyesülete. Az egyforintosgyűjtést még 2003-ban hirdette meg az UNICEF, elsősorban a harmadik világban élő gyermekek számára, ám kis falvak hátrányos helyzetű gyermekeit is támogatta vele.

Iványi Ildikó, a Nagycsaládosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy erre az akcióra ők akkor 64 kilogramm egyforintost postáztak. Valamennyi maradt még így is az egyesületnél, így most újrakezdték a gyűjtést, egy őssejtbeültetésre váró kislány – Győrffy Adrienn – számára. A lány és családja március közepén utazik majd Kínába, így március 1-ig várják az aprópénzeket a Balatoni út 3. szám alatti irodába, vagy a belvárosi Kézműves Kuckóba. Mivel az egy- illetve kétforintosok amúgy is bevonásra kerülnek, akár jótékony célra is fel lehet még utoljára használni őket.

Szintén egy beteg fiatalnak – Takács Verának – gyűjti az egyesület a műanyag kupakokat, amiket az SOS Alapítvány vásárol majd meg a lány szüleitől. A hulladékot ezután egy cég hasznosítja újra. Az idei Városi farsang tombolából és fánkból származó bevételeit is a két műtét előtt álló lány javára fordítja majd a civil szervezet.

A Nagycsaládosok Egyesületének mindezen túl továbbra is az a célja, hogy a zalaegerszegi és városkörnyéki három, négy vagy annál több gyermeket nevelő családjait összefogja, és közösségi programokat szervezzen nekik. Jelenleg 118 család tartozik az egyesülethez – ebből 42 városkörnyéki településen él –, ami körülbelül 450 tagot jelent, de természetesen olyan rászorulókat is segítenek, akik nem tagjai a szervezetnek.

Az elnök leszögezte, hogy anyagilag senkit nem tudnak támogatni, ám sokszor az is nagy segítség, ha a családoknak sikerül egy-egy kirándulás keretében eljutni a Parlamentbe, vagy színházi előadásokra. Nyaranta kézműves-foglalkozásokat is szerveznek a gyerekeknek, karácsonykor pedig már másodszor volt az egyik kertvárosi élelmiszerbolt előtt gyűjtés. Az Élelmiszerbank jóvoltából tartós élelmiszert, csokoládét és szaloncukrot sikerült sok szegény családhoz eljuttatni.

Az immár tíz éve nagy népszerűségnek örvendő Városi farsang bevételeit is mindig jótékony célokra fordítja a szervezet. Iványi Ildikó elmondta, hogy a Cunami után a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül ebből a pénzből két kisgyermeket fogadtak örökbe. Ezenkívül minden évben Erdélybe is visznek cipőből, ruhából és könyvekből álló ajándékcsomagokat, s már két alkalommal jártak Déván, ahol Böjte Csaba árváinak vittek adományokat.

A Nagycsaládosok Egyesülete szívesen fogad feleslegessé vált holmikat: ruhákat, könyveket, játékokat, bútorokat, mert biztosan akad látókörükben olyan rászoruló család, aki ezeknek nagy hasznát veszi.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online