Elégedettek az új gyermekosztállyal

Hagyományteremtő szándékkal

Vizitdíj-visszatérítés


Elégedettek az új gyermekosztállyal

MINDEN FELTÉTEL ADOTT A GYÓGYULÁSHOZ

  Az önműködően kitáruló ajtón belépve kellemes látvány fogadja a látogatót. A falak meleg színűek, rajtuk gyerekrajzok, kicsit odébb mesebeli figurák – Vuk és társai – tekintenek le ránk, a sarokban jól felszerelt játszóház fogadja a gyerekeket, a szobákhoz tartozó vizesblokkokban pedig gyermekméretű mosdó, WC és fürdőkád várja a kis lakókat. Akár egy modern óvodában vagy gyermekközpontú hotelben is lehetnénk. Kizárólag a fehér köpenybe bújt orvosok és ápolók, az orvosi műszerek és rendelők utalnak a hely funkciójára: a zalaegerszegi megyei kórház új gyermekosztályán járunk. 

Dr. Gárdos LászlóA két hónapja birtokba vett új, minden tekintetben modern, országos viszonylatban kiemelkedő színvonalú részleg bemutatására dr. Gárdos László osztályvezető főorvos vállalkozott.
– Óriási fejlődésen ment keresztül az osztály. A régi, zöld épületbeli állapotok már csak az emlékezetben élnek. Karácsonykor levetítettem a munkatársaimnak a költözés előtt készült felvételeket. Megdöbbenve nézték, milyen körülmények között dolgoztunk, éltünk hosszú évekig – fogalmaz a főorvos, majd büszkén kalauzol végig az új osztályon. – A változás minden tekintetben érzékelhető. Ötvennégy aktív és tizenöt gyermek rehabilitációs ággyal rendelkezünk az új épület két emeletén.

Az 54 aktív ágyból 10 gyermekintenzív ágy, melyek a harmadik emeleten kaptak helyet. Tizennégy koraszülött-intenzív férőhelyünk a korábbi gyermekintenzív helyére került, nyugodtan mondhatom, hogy országos viszonylatban is nagyon jó körülmények közé. Sikerült kialakítanunk itt a koraszülött intenzív részleg közvetlen közelében egy táplálási centrumot, benne a tápszerkonyhával és az anyatejgyűjtővel.

Az intenzív részleg szomszédságában kap helyet a mamák szobája, ami lehetővé teszi, hogy az anyuka a beteg újszülöttjéhez nagyon közel lehessen. Már az intenzív kórtermekben – amilyen gyorsan csak lehet – elkezdhet szoptatni, s amint a baba állapota engedi, egy szobába is kerülnek.

Az intenzív ágyak mellett rendelkezünk 3 gyermeksebészeti ággyal, a fennmaradó 27 ágyon pedig a kivizsgálásra váró, illetve az akut betegeket helyezzük el. Az új épületben nem életkor szerint, hanem betegség, állapot szerint csoportosítottunk. A második emeleten történnek a kivizsgálások életkortól függetlenül, illetve itt kaptak helyet a rehabilitációs és gyermeksebészeti ágyak.

Új környezetben.A Dunántúl első, négy megyét (Zala, Tolna, Somogy és Baranya) ellátó gyermekrehabilitációs centruma lett a rehabilitációs részlegünk, melyben többek között mozgásszervi, agysérült és balesetes betegeinek kezelése történik a kialakított 15 ágyon. Ettől elkülönítve a harmadik emelten gyógyulnak a fertőző, lázas, akut betegek. Azért nagy jelentőségű ez a változtatás, mert így a második emeleten nyugodtan játszhatnak együtt a gyerekek, nem fertőzik meg egymást.

A közös játékra jól láthatóan nagy igényük van a gyerekeknek. Közkedvelt találkozóhelyük a játszóház, amelyben a számtalan játék mellett televízió várja őket. A kicsit idősebbek részére internetes szobát alakítottak ki, szponzorok révén modern számítógépekkel, melyek szinte naphosszat üzemelnek.

A játék- és számítógépes lehetőségnél is örömtelibb a fogadtatása annak az új szolgáltatásnak, amely 10 kórteremben lehetővé teszi a kisgyermekek anyukájának állandó jelenlétét. Az egy- illetve kétágyas kórtermekbe – szponzorok jóvoltából – televízió és hütőszekrény is került. S mint a főorvos elmondja, még világviszonylatban is ritka az olyan gyermekosztály, ahol külön fürdőszobát alakítottak volna ki az anyukáknak, és külön a gyerekeknek, ez utóbbiakban kis WC, kis mosdó és kis fürdőkád található.

– Korábban Szombathelyen jártunk kórházban a kisfiammal, őszintén mondhatom, hogy óriási a különbség a körülményeket illetően – mondja Baloghné Hajtó Éva, aki éppen kirakózott kisfiával a játszóházban. – Nagyon örülök annak, hogy itt maradhatok a gyermekem mellett. Főként a távolság miatt nehezen tudnánk megoldani a látogatásokat. Biztos vagyok abban, hogy a gyógyulást is nagyban elősegíti, hogy itt vagyok vele. 2400 forintot fizetek naponta a saját ellátásomért, úgy gondolom, megéri.

A hároméves Vajda Hanga Balatongyörökről került a zalaegerszegi kórházba. Néhány napot az intenzív osztályon volt kénytelenek eltölteni, anyukája ott is végig mellette volt.
– Nagyon örülünk annak, hogy ilyen szép körülmények között lehetünk. Sokat néz meséket Hanga, festünk, rajzolunk, a lényeg azonban, hogy nem kell egyedül lennie – fogalmaz Vajdáné Plótár Katalin, a kislány édesanyja. – Igyekszem feledtetni vele a betegségét. Szerencsére, itt a kórházban is minden feltétel adott ehhez.

Szülői segítséggel.De nemcsak a betegeknek és hozzátartozóiknak, az osztály orvosainak és ápolóinak is jutott a komfortból. A kulturált orvosi szobák és kiszolgálóhelyiségek mellett létrehoztak egy, a legmodernebb oktatási eszközökkel felszerelt tanácstermet, és ami még ennél is fontosabb, hogy a rendelők is gazdagodtak új műszerekkel.

– Egyike ezeknek egy többcsatornás anorektális manométer, ami a székletürítési zavarral küzdő gyermekek kivizsgálását szolgálja – magyarázza a főorvos. – A Dunántúlon egyedülálló ez a készülék, s nagy tudású a hirtelen csecsemőhalálozás kiszűrésére alkalmas poliszomnográf is.

Rajtunk kívül mindössze két klinikán üzemel hazánkban az a műszer, mellyel a kilégzési nitrogén-monoxid meghatározásával az asztma súlyosságát lehet megállapítani.
Sajnos, mindez nem elegendő! Bár magyar viszonylatban jól felszereltnek számít a zalaegerszegi gyerekosztály, a jelenleg hatályos jogszabályban előírt minimumfeltételeknek még így sem felelnek meg.

Információink szerint megmozdult a megye, hiszen a legkülönbözőbb helyeken gondolják fontosnak a segítséget. A Flextronics dolgozói egy lélegeztetőgép vásárlásához kezdtek el gyűjteni, Pacsán pedig egy nagyon jól sikerült bál jelentős bevételét ajánlották fel egy, az életfunkciókat monitorizáló készülék vásárlására. Ha mások is fontosnak tartják, hogy megmaradhasson a magas színvonalú koraszülött- és gyermekintenzív ellátás Zalában, akkor remélhetőleg többen fogják követni a példájukat.

vissza az elejére


Hagyományteremtő
szándékkal

SZAVALÓGÁLA A KÖNYVTÁRBAN

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Keresztury Irodalmi Kör szavalóestre hívta a város középiskolásait. Húsz diák állt a hallgatóság elé, hogy a zalai költő verseiből válogatást nyújtson át. Ki egészen művészi módon, ki még zavarba jövő bakfis módjára, de mindenképpen, megbecsülendőn, hiszen kiállásukkal, szereplésükkel hozzájárultak Keresztury emlékéhez.

Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója megjegyezte, örömmel töltötte el ez a rendezvény, kellemes „csalódás” volt a sok szereplő. A diákok már óvodás koruktól kötődnek az intézményhez, mesemondó és versmondó versenyek résztvevői rendszeresen, szinte a munkatársak szeme láttára cseperedtek fel, ami egészen különleges élmény. A szavalógálából pedig remélhetőleg hagyományt sikerül majd teremteni. Ebben biztosan partner lesz az irodalmi kör, amely rendszeresen tart összejöveteleket a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban.

vissza az elejére


Vizitdíj-visszatérítés

  Tájékoztatjuk Zalaegerszeg városban lakóhellyel, vagy ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező lakosokat, hogy a többször módosított 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet értelmében a 20 alkalom feletti ellátások után befizetett – nem emelt összegű – vizitdíjak összegét a biztosított visszaigényelheti. (A 20 alkalmat háziorvosi ellátások [ideértve a fogászati alapellátást is], járóbeteg-szakellátások [ideértve a fogászati szakellátást is] tekintetében külön-külön kell figyelembe venni.)

A kérelmet Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzője megbízásából eljáró Népjóléti Osztálynál (8900 Zalaegerszeg, Kazinczy tér 4. földszinti szociális ügyfélszolgálati irodánál) lehet előterjeszteni (ahol kérelemnyomtatvány is igényelhető) ügyfélfogadási napokon:
kedd 8.00–12.00 óráig 13.00–16.30 óráig
szerda 8.00–12.00 óráig 13.00–18.00 óráig
péntek 8.00–12.00 óráig

A 2007. évi vizitdíj visszatérítése iránti kérelmeket legkésőbb 2008. február 29-ig lehet benyújtani.

A vizitdíj visszaigényléséhez az alábbi iratok szükségesek:

A 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet 5/H. § (8) és (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi napokat jelölöm ki:
1) azonnali döntésre és a visszaigényelt összeg készpénzben történő azonnali kifizetésére:
MINDEN HÓNAP ELSŐ SZERDAI NAPJÁT,
amennyiben a hatáskör gyakorlója a kérelemnek helyt ad, mert a biztosított kérelmét továbbá az igényléshez szükséges iratokat személyesen és hiánytalanul terjeszti elő, továbbá a fellebbezési jogáról lemond,

2) a határozat jogerőre emelkedését követően a visszaigényelt összeg készpénzben történő kifizetésére:
MINDEN HÓNAP UTOLSÓ SZERDAI NAPJÁT,
amennyiben a hatáskör gyakorlója a kérelemnek helyt ad, és az igénylő készpénzben történő kifizetést kérte,
3) egyéb esetben a kifizetés posta útján történik.

A visszaigényelt vizitdíj készpénzben történő kifizetése a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának házipénztárából történik a fentiekben megjelölt napokon
délelőtt:  9.00–12.00 óráig
délután: 13.00–16.00 óráig

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online