Kemény tavasz előtt

Edzőtáborban

Tervszerű utánpótlás-nevelés

Piplovics az újabb játékos

Esély a továbbjutásra

Röviden


Kemény tavasz előtt

ELSŐ HELYEN A ZTE-AMATŐRÖK

  Az MLSZ által átszervezett bajnokság jót tett a ZTE labdarúgócsapata utánpótlásának. A langyos tartalék- vagy nevezhetjük juniorbajnokság helyett az NB III-ba nyertek besorolást ezek a csapatok. A fiatalok fejlődése is gyorsabb, hiszen tétremenő mérkőzéseket játszanak felnőttcsapatok ellen. A döntés helyességét bizonyítja, hogy „ félidőben” a Bakony-csoport első helyén áll a ZTE amatőregyüttese.

– Az őszi jó szereplésünk kapcsán természetesen szóba került, mi lesz, ha netán megnyernénk a bajnokságot – hangoztatta Dobos Sándor edző. – Természetesen nem kiáltjuk ki magunkat aranyérmesnek, mivel nagyon kemény tavaszi idény vár ránk. Szeretnénk döntési helyzetbe hozni a ZTE vezetőit a bajnokság végén.

– Mikor kezdték el a felkészülést a tavaszi idényre?
– Január 14-től készülünk a tavaszi feladatokra. A csapat végig hazai környezetben készül, jók az adottságok Zalaegerszegen. Napi két edzést tartok a fiúknak. A bajnokság március 9-én folytatódik.

– Mennyire változott az amatőrcsapat játékoskerete?
– Örömünkre Horváth András, Rácz István az NB I-es csapattal készül. Szeretném megjegyezni, hogy örülünk, hogy elsők vagyunk az NB III-ban, de a legfontosabb, hogy jó játékosokat neveljünk az első csapat számára. Egy-egy ilyen történés megerősít, hogy jó úton járunk. Akadtak távozók is, akik kevesebb játéklehetőséget kaptak az ősz során. Vörös Dani, Herman Lajos, Gulyás Bálint, Komor Balázs más csapatban folytatja pályafutását. Helyükre az ifi A-csapatból hoztunk fel játékosokat.

– Milyen tavaszra számít?
– Nehézre, mivel minden csapat az őszi elsőt akarja legyőzni. Ellenünk kettőzött erővel küzdenek majd az ellenfelek. Nagyon oda kell figyelnünk, ha ott akarunk maradni az élen. A fiúk óhajtják a sikert, és tenni akarnak érte. Remélem, ünnepelhetünk a bajnokság végén.

vissza az elejére


Edzőtáborban

TÖRÖKORSZÁGBA UTAZOTT A ZTE

   Január 30-án Bécs érintésével Törökországba utazott a ZTE labdarúgócsapata. A zalaiak az Antalya mellett található Side üdülővárosban edzőtáboroznak.

A csapat február 13-án érkezik vissza. A kinttartózkodás során a tervek szerint több, jó képességű együttessel is megmérkőznek a kék-fehérek. A sérülését követően a csapattal tart Mahamadou Diawara, és a próbajátékon lévő svéd Imad Zatara is. A törökországi edzőtáborba még több próbajátékos érkezhet.

Újdonság még a csapatnál, hogy Ivan Dudics után Tóth Norberttel is – közös megegyezéssel – szerződést bontott a klub. Ismert, hogy a felkészülés elején Szlavko Petrovics vezetőedző elégedetlen volt a játékos edzésmunkájával. Előbb átkerült a ZTE amatőr- csapatának keretébe, ezután mindkét fél úgy látta, hogy jobb lesz, ha elválnak útjaik. A középpályás a Haladás NB II-es csapatában folytatja pályafutását.

vissza az elejére


Tervszerű utánpótlás-nevelés

ÖRÖMÖK ÉS GONDOK A SÚLYEMELŐKNÉL

  Zalaegerszeg sportéletében meghatározó szerepet tölt be a súlyemelés. A ZTE szakosztálya úgy teljesít jól az évek során, hogy szinte csak saját nevelésű sportolókra támaszkodik. A több évtizedes múltra visszatekintő klub tavaly fennállásának legeredményesebb évét zárta.

A ZTE sportolói valamennyi korcsoportban dobogós és pontszerző helyen végeztek a hazai és a nemzetközi versenyek során. Az egyéni viadalok mellett a csapatversenyek során is jól teljesítettek a ZTE emelői. A tervszerű utánpótlás-nevelés eredményeként egyre többen kerültek be a korosztályos válogatottakba.

A központilag támogatott Herakles nemzeti utánpótlásprogramba több egerszegi versenyző került be, akik a junior, az ifjúsági EB-n, VB-n eredményesen szerepeltek. A sorból ki kell emelni Penczák Patrikot, Szanati Szabolcsot, Bognár Istvánt, akik tagjai voltak a korosztályos válogatottaknak. A ZTE emelői jól szerepeltek a diákolimpián is, ahol négy érmet szereztek. A Masters VB-n Muhoray Árpád a 4. helyet szerezte meg.

– A sikeres szereplés mellett évek óta egyre nagyobb gondot jelentenek számunkra a mostoha tárgyi feltételek – fogalmazott Vörös Zoltán szakágvezető. – Az edzőtermünk állapota enyhén szólva sem felel meg a kor követelményeinek. Öt éve várunk türelemmel, nem tudom meddig bírjuk. Sokan jönnének hozzánk, de ilyen körülmények között nem tudjuk bővíteni utánpótlásbázisunkat.

Szűkös anyagi lehetőségeink miatt több versenyen nem tudtunk elindulni, gondot jelentett megfelelő sporteszközök beszerzése is. Régóta jelentkező probléma, hogy válogatott versenyzőnk, Penczák Patrik felkészülését nem tudja megfelelő szinten biztosítani a klub. Munka mellett nehéz neki két edzést vállalni, így gondot jelenthet tehetséges sportolónknak a nemzetközi szintű eredmény elérése.

A szakágvezető nagyon sajnálja, hogy saját nevelésű, tehetséges versenyzőknek nem sikerül megfelelő anyagi támogatást biztosítani, és kevesebb élsportolója lehet a városnak. Korábban erre a sorsra jutott Papp Péter, ifj. Tancsics László. Az emelők vezetője reménykedik, hogy a legújabb elképzelések szerint a Városi Sportcsarnokban végre otthonra találnak, és megoldódik létesítményproblémájuk.

– Az új évben szeretnénk szélesíteni utánpótlás-nevelő bázisunkat, a „Jövő súlyemelőprogram 2008” országos pályázat keretében – folytatta Vörös Zoltán. – Újabb tehetséges ZTE-sportolókat bejuttatni a Herakles nemzeti utánpótlás nevelési programba. A felnőtt és utánpótlás OB-ken hasonlóan szerepelni, mint 2007-ben.

Az ifjúsági és junior EB-re, VB-re segíteni sportolóink felkészítését. Bizakodom, hogy anyagi lehetőségeink lehetővé teszik a területi kiválasztó, minősítő és nemzetközi versenyeken való részvételt. Jubileumi verseny keretében szeretnénk méltóképpen megünnepelni a 35 éves klubunk születésnapját.

vissza az elejére


Piplovics az újabb játékosErős zenei évad

Újabb játékossal kísérletezik a 4-es poszton a Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapata.

A kék-fehérek egyelőre a Falco elleni két Magyar Kupa-mérkőzésre szerződtették Marko Piplovicsot, a szerb születésű, de horvát útlevéllel is rendelkező játékost. Az erőcsatár 206 centi magas, 31 éves, pályafutása során játszott a horvát, a szerb, valamint a francia, a német első osztályban is. Amennyiben a Zalakerámia ZTE szakmai stábja elégedett lesz teljesítményével, úgy szerződése az idény végéig meghosszabbodik.

vissza az elejére


Esély a továbbjutásra

  Január utolsó hétvégéjén rendezték meg a tekézők Bajnokok Ligájának nyolcaddöntőjét. Zalaegerszeg színeit a ZTK FMVas férfi és a ZTE ZÁÉV női együttese képviselte. Az erősebb nem képviselői hazai környezetben a német Bamberget fogadták. A német és román válogatottakkal felálló sztárcsapat ellen 7:1-re nyertek, és továbbjutási esélyeik alaposan megnőttek.

– A győzelemben titkon reménykedtem, ekkora különbségre nem számítottam – értékelt Fehér László játékos-edző. – Fortuna is mellék állt, mivel kiélezett helyzetekben rendre felénk billent a mérleg nyelve. A továbbjutást most már csak mi szúrhatjuk el. Ahhoz nekünk életünk leggyengébb formáját kellene hozni Bambergben. A belső szettpontok tekintetében is jól állunk, 19,5:4,5 a javunkra.

Amíg a férfiak kezét fogta Fortuna, ezt nem mondhatják el magukról a hölgyek. Lesznóban 6:2-re kikaptak. A páros csatákban rendkívül balszerencsések voltak a lányok, Mátyás egy, míg Fülöp két fával kapott ki ellenfelétől. Volt olyan időszaka a mérkőzésnek, amikor úgy nézett ki, hogy 5:3-ra a ZTE ZÁÉV nyeri a találkozót.

– Fiatal, tehetséges csapatunk nagyszerűen helytállt, a Világkupa 5. lengyel bajnok otthonában. A vereségünk ellenére maradt esélyünk a továbbjutásra – vélekedett Borsos József, a ZTE ZÁÉV elnöke. – A belső szettpontok tekintetében (12:12) is jól állunk, egy esetleges 6:2-es hazai sikerünk is továbbjutást érhet.
Mindkét együttes szeretne bekerülni a BL négyes döntőjébe, mivel a finálét márciusban Zalaegerszegen rendezik meg.

vissza az elejére


Röviden

KUPAGYŐZTES A ZALASZÁM

Több mint 200 fiatal atléta népesítette be a futófolyosót Zalaegerszeg nyílt fedett pályás bajnokságán. A Zalaszám Kupán itt volt a Dunántúl legtöbb sportegyesülete. A 10–15 évesek versenyén több jó eredmény született. A legtöbb győzelmet a Zalaszám ZAC fiataljai szerezték, így ők vehették át a kupát a verseny végén.

Egerszegi dobogósok. Gyermek, lányok, 60 m: 2. Ferenczi Melinda 8,8 mp. Fiúk: 1. Tonka Ákos 8,3,...3. Némethy Máté 8,9 mp. Serdülők, lányok, 60 m: 1. Major Klaudia 8,1 mp. Gyermek, fiúk, 1000 m: 1. Sárkány Milán 3:41,5, 2. Szentmihályi Marcell 3:46,2, 3. Kámán Gergely 3:35,0 p. Serdülő, lányok 1000 m: 2. Flasch Vanda 3:41,2 p. Fiúk: 3. Déri Soma 3:30,9 p. Serdülők, fiúk, 60 m gát: 2. Czobor Ádám 5,3 mp. Gyermek, távolugrás, lányok: 1. Ferenczi Melinda 441 cm. Fiúk: 1. Tonka Ákos 437, 2. Végh Krisztofer 410 cm. Serdülők, lányok, távolugrás: 1. Major Klaudia 507 cm.

SENIOR-GYŐZELMEK

Budapesten rendeztek országos fedett pályás atlétikai bajnokságot. A versenyen indultak a Zalaszám ZAC atlétái is. Horváth Judit súlylökésben 12,74 méteres eredménnyel aranyérmes lett. Csapattársa Góczánné Tóth Zsuzsa 60 méteren 9,24, 200 méteren 31,14 másodperces idővel elsőként szakította át a célszalagot.

A HÉTVÉGE SPORTEREDMÉNYEI

Kosárlabda

BSE-Zala Volán ZTE 63-74 (11-20, 14-13, 18-17, 20-24)
Budapest, 200 néző. Jv.: dr. Vígh, Hegedüs. NB I-es női mérkőzés.
Zala Volán: Szélesy (16/9), Turóczi (8), Hersics, Pungor (17/9), Milkova (19). Csere: Creamer (14/3), Horváth Zs. Vezetőedző: Bencze Tamás.
Értékel Bencze Tamás: – Az első negyedben nagyon jó ritmusban támadtunk, azt itt megszerzett kilenc pontos előnyt gyakorlatilag megőriztük a találkozó végéig. Ez a bravúrnagyon kellett, ahhoz, hogy az alapszakaszban az első hatban végezzünk. A csapat minden tagja dicséretet érdemel, nagyszerűen küzdöttek a lányok.

Búcsú a Magyar Kupától

Az elmúlt héten Magyar Kupa-mérkőzéseket játszott a Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapata. A kék-fehérek a bajnokságban biztosan vezető Falco ellen próbálták kiharcolni a továbbjutást. Az első mérkőzést Szombathelyen játszották és a kék-fehérek súlyos vereséget szenvedtek (87-58). Gyakorlatilag az első mérkőzésen eldőlt a továbbjutás. Az egerszegi visszavágón a második és harmadik negyedben jól játszottak a zetések, már 17 ponttal is vezettek.

Aztán mint oly sokszor a bajnokság során, a negyedik negyedben ismét gyengén teljesítettek. Pillanatok alatt eladták a tetemes előnyt. Végül a szép búcsú sem sikerült, mivel 71-71-es döntetlennel zárult a találkozó.
Értékel Bodrogi Csaba, a Zalakerámia ZTE ügyvezetője: – Nem vagyunk elégedettek a Magyar Kupa-produkcióval. A Falco jobb csapat, de ennél nagyobb ellenállást vártunk a fiúktól. Főleg az volt bosszantó, hogy a hazai mérkőzésen megint sikerült jelentős előnyt elherdálnunk.

Teke

Szolnok–ZTE ZÁÉV 5:3 (3223:3204)
Szolnok, szuper ligás női tekemérkőzés.
A rossz minőségű pályán nem érvényesült az egerszegiek nagyobb tudása, így meglepő vereséget szenvedtek.
Az egerszegi dobók eredményei: Nemes 558, Szabó M. 550, Csurgai 546, Molnár 545, Fülöp 522, Mátyás 483 fa.
Ifjúságiak: Szolnok–ZTE ZÁÉV 0:4 (832:1060).

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online