Gyors szállítás

Regionális gazdaságfejlesztés

Az SZDSZ nemet mond


Gyors szállítás

FELAVATTÁK A KÓRHÁZ ÚJ HELIKOPTER-LESZÁLLÓJÁT

  Ünnepélyes keretek között felavatták a megyei kórház új helikopter-leszállóját. A 133 négyzetméter felületű, fűthető leszállóhely az intézmény legújabb – a neurológiát és a gyermekosztályt magába foglaló – pavilonjának tetején kapott helyet. A korszerű leszálló gyakorlati bemutatóját megtekintette Maninnger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Gyimesi Endre polgármester, de részt vettek az ünnepségen a kórház dolgozói, a kivitelezést végző ZÁÉV Zrt. munkatársai, illetve az OMSZ Légimentő Kht. vezetői is.

Leszállópálya a magasban.A súlyos állapotú betegek légi úton történő szállítására 2001 óta nyílik lehetőség a zalaegerszegi kórházban. Az udvar közepén kialakított leszállóra leggyakrabban a szívsebészet, a kardiológia, illetve a gyermekosztály irányába hozott beteget a mentőhelikopter, de a gerincsérültek, gyors idegsebészeti beavatkozásra szorulók, a súlyos égési, illetve baleseti sérültek sürgős, más intézetbe történő továbbszállítását is a gyors és kíméletes légi szállítással oldják meg a kórházban.

– Az új pavilon építésének idején átmenetileg szünetelt a légimentők fogadása az intézmény területén, a mentőhelikopterek vagy a Flextronics leszállóhelyén, vagy Andráshidán értek földet, onnan mentővel szállították a beteget a kórházba. Mindez 20–25 percet vett igénybe, nem beszélve arról, hogy többször meg kellett mozdítani a beteget – mondja dr. Csidei Irén főigazgató

 – A korszerű leszállóhely elkészültével percekre rövidül az az idő, amíg eljut a páciens kezelésének helyére. Többszöri átrakásra sincsen szükség. Olyan hordágyat készíttettünk, ami éppen megegyezik a mentőhelikopter küszöbmagasságával, így kíméletesen áthelyezhető, és már szállítható is a beteg – ismerteti az előnyöket dr. Csidei Irén.

– Fűthető a leszállóhely, illetve az oda vezető járda is, ami bármilyen időjárási körülmények között lehetővé teszi a biztonságos landolást. Ugyancsak nagy eredmény, hogy a helikopter-leszállótól – a gégészet és a fertőző osztály kivételével – minden osztály elérhető belső folyosón. A diagnosztika felé az első emeletről vezet az út, míg a kardiológiai épülethez a negyedik szinten indul az átjáró folyosó.

A neurológiának és gyermekosztálynak helyet adó épület födémszerkezetét speciális gumikockákkal erősítette meg a kivitelező, így a helikopterek fel- és leszállása nem zavarja a kórházban folyó gyógyító munkát. A légimentők fogadására egyelőre csupán nappal van lehetőség, mivel a leszálló nem rendelkezik világítással.

vissza az elejére


Regionális gazdaságfejlesztés

UNIÓS TÁMOGATÁSSAL VONZÓBB BEFEKTETÉSI KÖRNYEZET
A NYUGAT-DUNÁNTÚLON

  A Nyugat-dunántúli Operatív Program 2007–2013 (NyDOP) keretében csaknem hárommilliárd forint áll rendelkezésre a régió egészében az ipari parkok, ipari területek és inkubátorházak fejlesztésére – mondta lapunknak Kocsondi Tamás, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség munkatársa, a Pannon Gazdasági Kezdeményezés vezetője.

Felvételünkön a győri ipari park egy részlete.A régióban működő vállalkozások versenyképességének javítása, valamint a Nyugat-Dunántúlon befektetni szándékozók részére kínált vonzó telephelyi környezet kialakítása érdekében rendkívüli jelentőséggel bír az ipari parkok, az ipari területek, illetve a vállalkozói és technológiai inkubátorházak kapacitásainak bővítése, azok infrastrukturális feltételeinek fejlesztése, valamint az oda betelepült vállalkozások részére nyújtott szolgáltatások minősége. A fejlett működési környezet mágnesként húzza a régióba az innovatív, valamint a nagy hozzáadott értéket előállító hazai és külföldi kis- és középvállalkozásokat is.

A pályázati forduló a közelmúltban lezárult, összesen 14 pályázat érkezett, a fenti három fejlesztési cél között nagyjából azonos megoszlásban. A rendelkezésre álló pénzügyi keret várhatóan elegendő lesz a magas színvonalon kidolgozott fejlesztési igények támogatásához. A pályázatok jelenleg döntési szakaszban vannak, másfél hónapon belül döntés születik az ügyükben.

Régiónkban 2008-ra már több mint 20 Ipari Park címmel rendelkező park jött létre, amelyek többsége megfelelő műszaki infrastruktúrával és kapcsolódó szolgáltatásokkal várja a letelepedni szándékozó vállalkozásokat. Ugyanakkor a régióban található ipari parkok egy része már megtelt, tehát új területek bevonására van szükség. Másik részük esetében a meglévő szolgáltatások fejlesztése szükséges, hogy kistérségi funkciókat betölteni képes parkokká válhassanak, illetve egyre több, a vállalkozások inkubációjához kapcsolódó szolgáltatásokkal is rendelkezzenek.

A FlyBalaton Ipari Park légifelvételről.A pályázati támogatás segítségével a kistérségi központokban, vagy akár a már működő ipari parkokban is általános vállalkozói igényeket kielégíteni képes, a kezdő vállalkozásoknak speciális körülményeket biztosító vállalkozói inkubátorházak létesülnek. A nagy- és középvárosok esetében a technológiai transzferirodák kialakítása, illetve a már meglévők esetében a szolgáltatásaik fejlesztése, bővítése valósul meg.

Szigorú követelmény a projektgazdákkal szemben, hogy a támogatással megvalósuló épületeknél és épületrekonstrukcióknál energiatakarékos és megújuló energiaforrásokra alapozott megoldások alkalmazása szükséges, minden fejlesztésnél figyelembe kell venni a hulladékok szelektív kezelését, és minél nagyobb arányú továbbfelhasználását.

A fenti pályázati kiírás a következő években újra meghirdetésre kerül azok számára, aki az idén nem részesülnek majd támogatásban, vagy fejlesztéseiket egyébként is csak a következő évekre ütemezték.
Az NyDOP gazdaságfejlesztési pályázatai közül 2008 tavaszán kerül kiírásra a klaszterek fejlesztését, továbbá az emelt szintű vállalkozói tanácsadást támogató pályázatok.

Kocsondi Tamás a klaszterfejlesztés kapcsán elmondta, nemcsak a jelenleg már működő klaszterek, hanem új klaszter-együttműködések támogatására is lehetőség nyílik régiónkban, amely hazánkban már amúgy is élen jár az ilyen szervezetek számát illetően. A szakember jelezte, hogy támogatásért lehet majd pályázni a klaszterszervezet működtetése, a klaszter által kínált szolgáltatások bővítése, továbbá a klasztertagok közös beruházásai érdekében.

A tervezett fejlesztések megvalósulása esetén megteremtődik az összhang a klaszterek kínálati és keresleti szolgáltatási palettája között, valamint kiteljesednek a vállalkozások közti együttműködések, erősödik az innováció, valamint javul a klasztertagok és ezáltal az adott ágazat versenyképessége.

A cikk megjelenését az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával támogatta.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv közreműködő szervezete.

vissza az elejére


Az SZDSZ nemet mond

  Eredményesnek ítéli Kóka János az SZDSZ népszavazási kampányát, mert saját tapasztalatuk és a közvélemény-kutatások szerint is az elmúlt hetekben tíz százalékkal csökkent a várhatóan igennel és hét százalékkal nőtt a várhatóan nemmel szavazók száma.

A zalaegerszegi sajtótájékoztatón a pártelnök mindehhez hozzáfűzte: az „utolsó fillérig” helyben maradó vizitdíj és kórházi napidíj többletforrást jelent az egészségügyi intézmények számára, melyek ezekből a pénzekből megvalósíthatják elmaradt fejlesztéseiket. Kijelentette: a Fidesz állításával ellentétben nem csökkentették az állami finanszírozás összegét sem az egészségügyben, sem a felsőoktatásban, és szó sincs az ezerforintos vizitdíj bevezetéséről. Kóka János a tandíjról elmondta, egyre több diák és tanár látja szükségességét, mert a tandíj hozzájárulhat a minőségi felsőoktatás megteremtéséhez.
A pártelnök beszélt az SZDSZ adópolitikájáról, valamint az uniós Nabucco-gázvezeték megépítésének fontosságáról. Mint mondta, a gázvezeték csökkenthetné Magyarország orosz gáztól való függőségét.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online