A félrecsúszott rendszerváltás

Trükkös lopások

Bontásra vár a cserepes


A félrecsúszott rendszerváltás

MÚLTRÓL ÉS A KOMMUNIKÁCIÓS BLÖFFÖKRŐL – ORBÁN VIKTORRAL

  Zalai kampánykörútján a ZalaEgerszeG szerkesztőségébe is ellátogatott Orbán Viktor, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnöke, dr. Gyimesi Endre polgármester és Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnökének társaságában. A vendégeket Lukácsffy Dénes ügyvezető és Vadas Zsuzsa felelős szerkesztő fogadta. A Fidesz elnöke jól ismeri a várost, hiszen mint köztudott, két alkalommal is katonáskodott Zalaegerszegen, személyesen kísérhette figyelemmel a helyi ellenzéki csoportok megalakulását. A megyében az első interjú a városi hetilapban jelent meg Orbán Viktorral, az 1989. szeptember 28-i számban. Ekkor már lezajlott az időközi országgyűlési választás, melynek során dr. Marx Gyula, az MDF, SZDSZ és Fidesz alkotta ellenzéki koalíció jelöltje nyert. 

A ’89-es interjú felidézése közben.Felidéztük a ’80-as évek végét, és szembesítettük a Fidesz elnökét egykori véleményével.
– Jól emlékszem arra az időre, meg az emberekre, sőt még a reformszocialistákra is, volt köztük olyan, aki segített nekünk – jegyezte meg az interjú olvasása közben.

– Elnök úr, ön úgy fogalmazott 1989-ben, hogy egy MDF– SZDSZ–Fidesz-koalíciót tartana hasznosnak. Elképzelhető egyáltalán valaha egy ilyen formáció?
– Ma már ez a politikai képtelenségek kategóriájába tartozik, de ’89-ben és ’90-ben ez egy racionális javaslat volt. Lényegében ezzel a rendszerváltó pártok együttműködését javasoltam. Szerintem – bár az esélye nem volt nagy – ez lett volna az a megoldás, amely lehetetlenné tette volna, hogy a múlt állandóan visszakapaszkodjon, és visszarántson bennünket az elhibázott politikák ösvényeire. Mivel egy ilyen együttműködés nem jött létre, ennek a következményeit pontosan ismerjük.

A rendszerváltás félrecsúszása tekintélyes részben abból fakad, hogy az igazi rendszerváltó erők nem tudtak egymással tartós szövetséget kialakítani. Ehelyett építettük fel 1998-ra a polgári szövetséget, amibe mindenkit, aki a polgári jövő felé akar fordulni, befogadtunk, illetve mindenkinek kezet nyújtottunk. A polgári szövetség lényegében az elmaradt korábbi együttműködést pótolta.

Orbán Viktor szerkesztőségünkben.Magyarországnak ma újra szövetségre van szüksége, nem is annyira a pártok és politikusok szövetségére, hanem arra, hogy a magyar emberek ismét megtalálják az egymáshoz vezető utat. A szegényeknek, a jobb módúaknak, a középosztálynak és a leszakadófélben lévőknek meg kell találniuk egymást, és össze kell fogniuk. Én egy történelmi szövetségben, széles társadalmi összefogásban hiszek, és erre szeretném építeni az ország jövendő éveinek politikáját.

– Mint a polgári szövetség elnöke, hogyan vélekedik Gyurcsány Ferencnek a közelmúltban meghirdetett polgárosodás baloldali programjáról?
– Ezek csak szavak. Magyarországon már senki nem hisz a szavaknak, különösen nem, ha a kormányzat felől érkezik. Ma már csak a tetteknek hiszünk. Azt látjuk, hogy az emberek rettegnek, ha betegek lesznek, ha taníttatni akarják a gyerekeiket, mert nem biztos, hogy a költségeket állni tudják. Ez ma a valóság. Ezért csak azt tudom javasolni, hogy a magyar politika térjen vissza a tettek mezejére. Polgárosodás és egyéb kommunikációs blöffök helyett a kormány foglalkozzon az emberek életével.

– A népszavazási kampány során több ezer kilométert utazik, több száz helyszínen jár és naponta több interjút ad. Lehet erre készülni? Nem fárad el?
– Nincs titok. Harminc éve sportolok, ez jót tesz a fizikumnak, és ilyenkor tapasztalom igazán az előnyét is. Persze én is elfáradok, de tudja, a sportolók hamar összeszedik magukat.

– Mit vár a népszavazástól?
– Felemelt fejű Magyarországot. Azt, hogy megtegyük az első lépést a jövő felé. Azt, hogy az emberek kinyilvánítják, nem lehet velük bármit megtenni: hazudni, becsapni, a zsebükben turkálni, felhatalmazás nélkül elvenni. Az öntudat a jövő alapja. Március 9-e a becsapottságnak a szimbóluma is. Ha nem tiltakozunk, bármit megtehetnek velünk.

vissza az elejére


Trükkös lopások

ÉVET ÉRTÉKELT A VÁROSI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

  Kevesebb bűncselekményt, ugyanakkor több személyi sérüléssel járó közúti balesetet jegyeztek az elmúlt évhez képest 2007-ben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén, hangzott el a városi kapitányság évértékelő állománygyűlésén.

Szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott és szilárd közbiztonságról tanúskodnak a statisztikai adatok 2007-ben. Összességében valamennyi bűncselekmény-kategóriában kevesebb elkövetés történt, mindazonáltal az ismertté vált bűncselekmények száma 5,8 százalékkal csökkent, valamint rosszabbodott a lakosság szubjektív biztonságérzete, mondta el beszámolójában Kámán János rendőr ezredes. Zalaegerszeg rendőrkapitánya szerint emiatt az eredmények elmaradnak a várttól, ami a húszszázalékos létszámhiánynak és a nagy fluktuációnak tudható be.

Az állomány mintegy 25 százaléka lépett ki az elmúlt évben a nyugdíjazás és a szervezeti integráció következtében. A távozó kollégák nagy tapasztalatát lelkesedéssel igyekezték pótolni, fogalmazott a rendőrkapitány. Mindezek ellenére nem romlott az intézkedési aktivitás, a nyomozáskezdeményezések valamint a lezárt nyomozások száma sem csökkent az előző évekhez képest.

A beszámolóból kiderült, a 3510 ismertté vált bűncselekmény mintegy egyharmadát Zalaegerszegen követték el. A pacsai és a zalalövői rendőrőrs területén nőtt, míg Gellénháza és Teskánd térségében csökkent a betöréses lopások száma; a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén összesen 414 esetet derítettek fel. A besurranásos és a trükkös lopások közül 968 vált ismertté.

Az utóbbi bűneset-kategóriában jellemző, hogy az elkövetők előszeretettel választják ki a falvakban élő idős embereket, akiket félrevezetnek. A családon belül elkövetett erőszak esetében 208 feljelentés, így ugyanannyi intézkedés is történt tavaly. Így nem igaz az a közvélekedés, hogy a rendőrség csak akkor lép közbe, ha már vér folyik, tette hozzá a rendőrkapitány.

Továbbá tájékoztatott arról, hogy a bűnelkövetők száma 2007-ben sem változott, mintegy 1000–1200 fő körüli volt. A fiatalkorúak részvétele ebből tíz százalék alatti, a fiatal felnőttekké pedig 20 százalék feletti. Jelezte, a rendőrség valamennyi intézkedését szakszerűen hajtotta végre, sem rendkívüli eset, sem lőfegyverhasználat nem volt az elmúlt évben.
A szigorodó ellenőrzések mellett romlott a közlekedésbiztonság helyzete. 2007-ben 227 személyi sérüléssel járó baleset történt. Húszan életüket vesztették, nyolcvanegyen súlyosan sérültek, százhuszonhatan könnyű sérülést szenvedtek.

A megyeszékhelyi rendőrkapitányság a bűnmegelőzés, áldozatvédelem, drogprevenció és baleset-megelőzés témakörökben 2007-ben is számos előadást tartott, együttműködött a polgárőrszervezetekkel, közreműködött azok lakossági tájékoztatást szolgáló pályázati programjaiban.
A nehézségek ellenére törvényesen működtek, alapvető feladataikat és kitűzött céljaikat teljesítették, zárta évértékelő beszámolóját Kámán János, Zalaegerszeg rendőrkapitánya.

vissza az elejére


Bontásra vár a cserepes

ÁPRILISBAN KÖLTÖZHET A PSZICHIÁTRIA

  Két régi álom megvalósult: modern épületbe, korszerű körülmények közé került a Zala Megyei Kórház gyermekosztálya, és beköltözhetett végre Pózváról Zalaegerszegre a neurológia.

Mint arról már az elmúlt évben beszámoltunk, a volt neurológiai épületbe a pszichiátriai osztály költözik, annak is azon részlege, amely a régi, rossz állapotban lévő, ismert nevén „cserepesben” található jelenleg. Már nem kell sokat várniuk a betegeknek a költözésre. Javában folyik az egykori neurológiai épület átépítése, felújítása.

– A külső kórházban megüresedő épületrész struktúrájának átalakítása céljából még az elmúlt évben pályázatot nyújtottunk be a minisztériumhoz. A pályázat sikeres volt, 15,8 millió forinthoz jutott a kórház – emlékeztet dr. Csidei Irén főigazgató. – Az összeg felhasználására eredetileg az elmúlt év végéig volt lehetőségünk, a neurológia költözésének időpontja azonban csúszott, így már nem volt érdemes elindítani az átalakítást tavaly. Kértük hát a minisztériumtól a rekonstrukció befejezési határidejének módosítását.

Az új rendelkezés értelmében május 31-ig kell elszámolnunk a pályázati pénzzel. Ennek megfelelően folynak jelenleg a munkálatok a volt neurológiai épületben.
Az átépítés januárban kezdődött. Feladatát képezi a kivitelezőnek a nyílászárók cseréje, a padozat átépítése, festés, mázolás, valamint a vizesblokkok átalakítása. A rekonstrukció befejezésének határideje március 31-e.

– Meglátásom szerint, jó ütemben folyik a munka. Jövő héten kezdik a nyílászárók cseréjét – tájékoztatott dr. Csidei Irén. – Az átalakítás a szakma egyetértésével, az irányelveknek megfelelően történik. Sajnos, nem tudunk mindent elvégezni, amit szerettünk volna. Eredetileg ugyanis 36 millió forintra pályáztunk, ebből 15,8 millió forintot kaptunk.
Amennyiben március végére befejeződnek az építési munkálatok az egykori neurológiai épületben, megkezdődhet a „cserepes” átköltöztetése. A régi, romos épületre bontás vár.

– Annyira rossz állapotban van ez a ház, hogy szóba sem jöhet annak felújítása. Hogy mikor, pontosan még nem tudjuk, de mindenképpen elbontatjuk a „cserepest”. Minél előbb szeretnénk ezt megtenni, hogy a helyén kis parkot hozhassunk létre – beszél terveikről a főigazgató.

A volt neurológiai épület mellett átalakítási munkálatok folynak a kardiológiai rehabilitációs osztályon is, tudtuk meg dr. Csidei Iréntől. Erre a struktúraátalakításból adódó ágyszámnövekedés miatt van szükség. Új kórtermek, vizesblokkok és rendelők kapnak helyet a tüdőgondozó épületének legfelső szintjén.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online