Kiki és a koktélok

Túlvilági hangulatban

Rendőrségi akció


Kiki és a koktélok

A LIKŐRNAGYKÖVET TANÁCSAI

  Bartendereknek, azaz italok, koktélok (leendő) készítőinek, felszolgálóinak nyújtott át egy csokorra való jó tanácsot Garamvölgyi Kirsztián, „KIKI”, mixershow-világbajnok, francialikőr-nagykövet a Páterdombi Szakképző Iskola Diákszekciójának továbbképzésén.

Mixelés közben.Az intézmény oktatási kabinetjében minőségi alapanyagok (likőrök, fűszerek), a koktélkészítés alapeszközei, kellemes zene és nem utolsósorban a szakma egyik élő legendája várta a szép számban megjelent diákokat. Bár a tanulók leginkább a gyakorlati bemutatóra voltak kíváncsiak, az előadó kitért a szakmai alapszabályokra, a koktélok és a likőrök történetére és készítésének folyamatára is.

Elhangzott, a vendéglátásban dolgozni hivatást jelent, a jó szakember tudásának 20 százalékát a szakmai, 80 százalékát a pszichológiai ismeretek adják. Főként a hozzáállás, a légkörteremtés, a megfelelő kommunikáció teszi lehetővé, hogy a vendég kellemesen és elégedetten érezze magát.

A koktélok történetére kitérve elhangzott, egészen a római korig kell visszatekinteni e témában, amikor a borkészítés divatba jött. A nem megfelelő időjárás, illetve a borász hiányos tudása miatt, minőségjavításba fogtak, azaz kevertek különböző (természetes) adalékokat az italba. A nagy áttörést később az 1919–1933 közötti amerikai szesztilalom hozta, amikoris gyümölcsökkel keverve és álcázottan állították elő a kevert, alkoholt is tartalmazó italokat.

A koktélkészítés szabályait is ismertette dióhéjban a mixer. Az alapanyagoktól, az összetevők mennyiségén és minőségén át, a pohárhasználati tudnivalókat, akárcsak a díszítés módját és mértékét. Fontos szabályként említette meg, ami nem minden vendéglátóegységben gyakorlat, hogy a vendég előtt készüljön a koktél, lássa, hogy mi kerül a poharába, az italkészítés látványos és szórakoztató legyen.

Az elméleti és gyakorlati bemutató között a diákok maguk is tesztelhették ízérzékenységüket. Nemcsak minőségi italokból kóstolhattak, fűszereket azonosíthattak, hanem illatáról kellett felismerni adott likör összetevőit. A jó szakember ugyanis az alapanyagot illatáról felismeri. Mivel korunk emberének a szaglás az egyik visszafejlődött érzékelési módja, aki Garamvölgyi Krisztián nyomdokairól ábrándozik, lesz mit gyakorolnia.

vissza az elejére


Túlvilági hangulatban

EGYIPTOMI KIÁLLÍTÁS A KÖLCSEYBEN

Egyiptomi műkincsek másolatait bemutató állandó kiállítással bővült a Kölcsey Ferenc Gimnázium galériája.

A 30 darabos kollekciót Hittig Gusztáv magángyűjtő ajándékozta az intézménynek. A tárlat hangulata túlvilági. A számos istenség (Ozírisz, Ízisz, Szokarisz, Anubisz, Mut, Básztet, Szahmet, Szobek, Hórusz) alakja mellett, halotti bárka, sztélé (feliratos kőtábla, melyet emlékműnek használtak), a belső szervek mumifikálására használt kanopusz edények, usébtik (halottak képmásai, a túlvilági munkát végzik az elhunyt helyett) láthatók a vitrinekben.

Akárcsak az ókori egyiptomiak által gyakran használt illatszerek tárolására használatos edények, illetve a szentként tisztelt szkarabeuszt ábrázoló pecsétgyűrű mása. De az i. e. XV. században uralkodó Hatshepsut fáraónő alakja is.

A piramisok földjét az iskolába varázsoló kiállítást Tarjánné dr. Szabó Zsuzsanna igazgató és az adományozó nyitották meg a kort idéző ünnepi műsor keretében. A városi oktatási bizottság támogatásával létrejött bemutatót Monok Balázs képzőművész, rajztanár rendezte. A gyűjtemény atributálásában és beazonosításában a Szépművészeti Múzeum egyiptológusai vettek részt. A kiállítás megtekintésére szívesen látnak más iskolák diákjait is a kölcseysek.

vissza az elejére


Rendőrségi akció

  Csatlakozva az országos akcióhoz, Zalaegerszegen is fokozott figyelmet fordítottak a rendőrök a közelmúltban a biztonsági öv használatára. A háromnapos akció keretében 667 főt ellenőriztek város illetékességi területén. 

– Három napon keresztül napi 10 órában voltak jelen a közutakon kollégáink. Az ellenőrzött 667 főből 47-en nem használták a biztonsági övüket, egy esetben pedig a biztonsági gyermekülés mellőzése miatt kellett intézkednünk – adott tájékoztatást dr. Farkas Tibor, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Természetesen az egyéb kihágásokat sem hagytuk figyelmen kívül. Két esetben kényszerültünk elvenni a jármű forgalmi engedélyét, de fülön csíptünk 3 ittas vezetőt is.
Helyszíni bírságot közel 350 ezer forint összegben szabtak ki a rendőrök az akció három napja során, fűzte hozzá dr. Farkas Tibor. Emellett a biztonsági övet nem használókat 2 büntetőponttal is „jutalmazták”.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online