Megkezdték a játszótér építését

Jártunkban-keltünkben

Beiskolázás


Megkezdték a játszótér építését

ÚJ NÖVÉNYEKET TELEPÍTENEK

  Az elmúlt héten elkezdődött a kertvárosi integrált játszótér építése az Apáczai tér szomszédságában. A kivitelezők a terep kialakításával kezdték az építkezést, melynek során óhatatlanul áldozatul esik néhány idősebb fa is.

A tervezők természetesen gondoltak a környezet védelmére is, a beruházás részeként új növények telepítésére, a környezetbe illő, árnyékot nyújtó fák ültetésére kerül sor, olyanokéra, melyek nem zavarják az allergiában szenvedőket – tájékoztatta lapunkat Rigó Csaba, a kertvárosi településrészi önkormányzat vezetője, aki szinte naponta figyelemmel kíséri a munkálatokat.

– Ha ilyen kedvezően alakul az időjárás, akkor már áprilisban, teljes színben pompázhat a játszótér és környéke, de legkésőbb májusban már biztosan birtokba vehetik a gyerekek. Az idei „Szépítsük együtt a Kertvárost” nagytakarítást is úgy szeretnénk ütemezni, hogy az összhangban legyen e párját ritkító beruházás előrehaladtával – fogalmazott a választókerület képviselője.

vissza az elejére


Jártunkban-keltünkben

ZALAEGERSZEGI UTCANEVEK

  A

Batthyány Lajos utca

Eredetileg a Kossuth Lajos utca folytatása északi irányban. Nyomvonala a II. József-kori felméréseken már jól kivehető. Az utca a mainál lényegesen rövidebb volt, körülbelül a mai Kölcsey utca környékén kezdődött. Ez az út vezetett Kaszaházára, így 1815-ben Kaszaházi utcaként szerepel az összeírásban. 1818-ban Vámszedő utca. Nevét a kaszaházi hídnál álló vámházról kapta, ahol a földesúr, majd a szombathelyi és a veszprémi püspök szedette a vámot. 1846-ban Pesti utca; a városból ugyanis erre lehetett kimenni Pest felé. 1888-ban hívták Zala utcának is, hiszen a folyó felé vezetett, majd 1903-tól Batthyány Lajosról – az első felelős magyar miniszterelnökről – nevezték el. Az új név azonban csak lassan honosodott meg, mert még az 1920-as években, a hivatalos forrásokban is gyakorta Zala utcaként szerepelt. Kiépülése és rendezése az 1930-as években történt meg. Napjainkban pedig ismét zajlik az utca és a környék átépítése.

Várkör (utca)

A Várkör a törvényszék épületét futja körül, amelynek helyén hajdan az egerszegi vár állott. Könnyű építésű mocsárvár volt. A földbe vert cölöpöket, gerendákat vesszősövénnyel fonták össze, közüket sárral töltötték meg, majd megdöngölték. A védelmet a földsánc és az árok egészítette ki. A várépület központját a veszprémi püspök által építtetett erődítésszerű épület alkotta. Ezt a belső részt futotta körül a régi utca, és ennek nyomvonalán halad a mai is. 1790-ben Vár utca, 1802-ben Vár allai utca, 1858-ban Váralja utca, 1888-tól Várkör. Elnevezése valamilyen formában mindig kötődött a várhoz; hívták rövidebb ideig Várbéli majd Vármelyéki utcának is. Általánossá azonban először a Váralja, majd Várkör elnevezések váltak.

vissza az elejére


Beiskolázás

A Belvárosi Általános Iskola Petőfi Sándor Székhelyiskola az emelt szintű testnevelési osztály beiskolázására felvételit tart.

A felvételi időpontja: 2008. március 5. 16.30 óra.

Az emelt szintű testnevelési osztályban heti 5 testnevelési óra van, melyből 1 óra úszás, 1 óra korcsolya és 1 óra zenés gimnasztika.
Célunk: az egészséges életmódra nevelés, és a gyerekek életkorának megfelelő testi és szellemi fejlődés egységének biztosítása.
A gyermekek sportfelszerelésben jelenjenek meg. A gyakorlati felmérés előtt orvosi vizsgálaton vesznek részt.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online