Ünnepélyes tárlatbontás

Felelősség és emlékezés

Kultúrák közötti párbeszéd


Ünnepélyes tárlatbontás

ELISMERÉS A MŰVÉSZEKNEK

  Bontásra került a VITRIN Kortárs Képző- és Iparművészeti Egyesület kultúra napi tárlata a Hevesi Sándor Színház nézőtéri galériájában. A kiállítás, melyen 42 művész és több mint 60 alkotás volt látható, egy hónapig várta az érdeklődőket, s a közönség is szavazhatott a neki legjobban tetsző műre.

Szabó Attila és Balogh István Péter.Az ünnepélyes „bontáson” Török Zoltán, a kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke megköszönte a képzőművészek jelenlétét és a színvonalas munkát. Mint mondta, a város ezzel a magyar kultúra napjára kiírt pályázattal évről évre szeretné megbecsülni, s díjazni a megyében vagy régióban tevékenykedő alkotókat.

A VITRIN egyesület nevében dr. Kostyál László alelnök, művészettörténész értékelte szakmailag az idei bemutatót. Örömtelinek találta, hogy nagyon sok új alkotással találkozott a mostani kiállításon, így egy izgalmas és sokszínű anyag gyűlt össze. A sokszínűség pozitív, hiszen minél több stílusból merítenek és technikával dolgoznak az alkotók, annál gazdagabb lesz a művészeti élet.

A kulturális bizottság idén is két művészt részesített pénzjutalomban, akik a tárlatbontáson vehették át az elismerést. A Török Zoltán és Kostyál László alkotta zsűri most két olyan festőművész – Szabó Attila, Balogh István Péter – munkáját díjazta, akik nem tagjai a helyi képzőművészeket tömörítő egyesületnek.

Szabó Attila zalaegerszegi születésű, Fischer György szobrászművész tanítványaként került a Magyar Képzőművészeti Egyetemre. Jelenleg negyedéves festő szakos hallgató, a város művészeti ösztöndíjasa. Az Ady-iskola galériájában volt önálló kiállítása, realista ábrázolásaival, csendéleteivel, tanulmányaival részt vett több helyi csoportos tárlaton is (Color Arts Fesztivál I–II., Fiatal Zalai Képzőművészek Tárlata – Városi Hangverseny és Kiállítóterem, „Könyörgöm, akasszuk fel!” – Tükör Képkeretezés). A képzőművészeti egyetem Barcsay kiállításán Barcsay-díjban részesült.

Balogh István Péter 1950-ben született Budapesten, Kokas Ignác növendékeként végzett a képzőművészeti főiskolán. Velemérben él, a „94 Társaság” egyik tagjaként érkezett a mostani kiállításra. Expresszív, szürrealizmus felé hajló absztrakt képeivel állandó résztvevője a hazai és nemzetközi művésztelepeknek, alkotásai több magángyűjteményben és közintézményben is megtalálhatók.

A közönség – a tavalyi évhez hasonlóan – Nemes László festőművészre szavazott, aki most „Bartók” című alkotásával nyerte el leginkább a nézők tetszését.
A leadott szavazólapok a tárlat ünnepélyes zárásán sorsoláson vettek részt. A szerencsés nyertes ezúttal Szántner Csilla lett (Zalaegerszeg, Köztársaság u. 50./D/1.), aki egy műalkotást kap ajándékba.

vissza az elejére


Felelősség és emlékezés

Február 25-e a kommunista áldozatok emléknapja. Arra a 700 ezer emberre emlékezünk, akiket az ötvenes évek végén hurcoltak el kényszermunkára, és akik közül 300 ezren sohasem léptek többet magyar földre.

A Zalaegerszegen tartott emlékünnepen Török Zoltán református lelkész, önkormányzati képviselő mondott ünnepi köszöntőt, és szólt a emlékeztetés fontosságáról. Balog Zoltán református lelkész, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke beszédében arról szólt, hogy a súlyos múlt a mai napig nincs rendezve.

„Mert feladatunk a megbocsátás, de csak a megvallott bűnök esetében tehető ez. És bár ahogy mondani szokás, az élet megy tovább, mégis emlékezni kell a tanúságtevőkre, azokra a fiatalokra, apákra, nagyapákra, akiket sosem látott viszont a családjuk. Az akkori rendszernek még ma is vannak áldozatai, azok a szegény sorban élő emberek, akiknek nem adatik meg a jobb élet lehetősége.

Áldozat volt az egész ország, és a ma élő utódoknak felelőssége és kötelezettsége van. Felelősség a megemlékezésről és kötelesség úgy nevelni az utánunk jövő generációt, hogy annak legyenek kérdései a múltunkról, és mi meg tudjuk azt válaszolni.” – fogalmazott a szónok.

vissza az elejére


Kultúrák közötti párbeszéd

RENDEZVÉNYSOROZAT AZ APÁCZAI ÁMK-BAN

  Népek kultúrája címmel az egész évet átölelő rendezvénysorozatnak lesz a színhelye az Apáczai ÁMK. Elsőként a Béke–Shalom Baráti Társasággal közösen az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Izrael Államot kívánják közelebb hozni a zalaegerszegi lakossághoz.

Fotókiállítás az iskolában.A program február 25-én vette kezdetét egy fotókiállítással, mely az izraeli vallási útvonal 30 állomását tárja a látogatók elé. Az ország nagykövetségének képviseletében Klaus Bin-Noun nyitotta meg a bemutatót. Többek között elmondta, országa 60 év után a legfejlettebb államok közé tartozónak vallhatja magát, évente 3 millió turistát, köztük magyarokat is fogadnak.

Zalaegerszeg az elsők között adott teret a jubileumi megemlékezésnek, melyet az egész ország területén folytatnak majd. Ezzel is elő kívánják segíteni egymás jobb megismerését, a két ország közötti mind sokoldalúbb kapcsolatok fejlődését.

Matyéka István, a Béke–Shalom Baráti Társaság elnöke arról beszélt, hogy a társadalmi, gazdasági, kulturális és személyes kapcsolatok fejlesztése mellett tisztelegni kívánnak annak, hogy Izrael Állam megálmodója magyar ember volt (Teodor Herzl). Ezenkívül minél több fiatallal szeretnék megismertetni Izraelt.

Ennek keretében három zalai diák utazik ki a tavasz folyamán Izraelbe, illetve a város képviseletében kölcseys diákok vesznek részt egy több fordulós országos versenyben, melynek témája Izrael. A társaság további céljai között szerepel testvérvárosi kapcsolat kialakítása, melyet a város vezetői is támogatnak. Egyben az elnök köszönetét fejezte ki az ÁMK munkatársainak a bemutatkozó program lebonyolításáért.

Az egy hónapos rendezvénysorozat része lesz két alkalommal kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutató, előadások Izrael történetéről és háborúiról, rendhagyó angolóra, kiállítás az ÁMK könyvtárában a Szentföldről és gazdasági kapcsolatok erősítését célzó konferencia az érintettek részvételével. A program nyitányaként a fotókiállítást követően a zsidó temető előtti közparkban Izrael Állam évfordulója tiszteletére emlékfaültetésre került sor.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online