Ki szórakozik a színházzal?

Átadták a Bóbitát

Beszámoltak a városi cégek


Ki szórakozik a színházzal?

A RENDŐRSÉG VIZSGÁLÓDIK, LESZ FELELŐSSÉGRE VONÁS IS

   „A mai (május 21-ei) sajtótájékoztató apropóját ismét a Hevesi Sándor Színház mára nemzetközi szintű botránnyá fokozódó ügye adta. Újabb fejlemény állt be, amely tovább erősíti a gyanút, hogy a városvezetés és a polgármesteri hivatal felelőssége is megállapítható az eset kapcsán” – fogalmazott a városi közgyűlés szocialista frakcióvezető-helyettese. Tarr Ervin nehezményezte a kulturális bizottság döntését is, amely nem támogatja a szocialisták és Garamvölgyi György (volt fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés volt alelnöke) a témában elsőként interpelláló képviselő kérését: a színház ügyeit kivizsgálandó bizottság felállítását. 

Lapunk május 13-i számában beszámoltunk a zalaegerszegi teátrum körül kirobbant botrányról, amely többek között akörül forog, hogy a színház hamisan állította (állítólag ilyen levelet kapott), hogy tagja az Európai Színházi Uniónak, és erről (örömmel) tájékoztatta a fenntartó városi önkormányzatot is. Tisztázandó kérdésként fogalmazódott meg továbbá, kapott-e támogatási összeget az olasz kulturális minisztériumtól, és azt mire fordították, valamint, hogy a színház dél-amerikai turnéja mi miatt nem valósult meg, és ezért ki a felelős.

E kérdések – ki, kit vert át és miért, melyik levél hamis, mikor érkezett, ki tudott róla, miért késtek a tájékoztatással – heves reakciókat váltottak ki az elmúlt hetekben. Igazi szenzáció lett, a témával foglalkozott (és még bizonyára fog) az országos sajtó, televízió és szinte naponta, a megyei napilap is.

Az önkormányzatot és a hivatalt ért vádakról megkérdeztük dr. Gyimesi Endre polgármestert is, aki azt mondta: vannak, akik a város és a színház rossz hírét kívánják kelteni azáltal, hogy van egy „nemzetközi ügy”, amely kivizsgálásra kerül, és ha szükséges, lesz felelősségre vonás is. Szerinte, mindez a teátrumról kialakult jó véleményt nem befolyásolhatja, az ország egyik leglátogatottabb színházáról van szó, ahol nemzetközi figyelemre is méltó darabok kerülnek bemutatásra, melyet szeretnek a nézők.

– Ezt tartom a legfontosabbnak – tette hozzá. – Hogy körülötte vannak emberek, akik általam ismeretlen okból ártani akarnak a színháznak, ezt nagyon sajnálom. Úgy tűnik, félrevezették az igazgatót, nyilván ki kell derülnie, ki szórakozik az egerszegi teátrummal. Hogy kik, milyen politikai okból kívánják a fenntartót belekeverni az ügybe, erről nem szeretnék beszélni. Azt viszont megjegyzem, hogy minden képviselőnek joga felkeresni a polgármestert és a jegyzőt, ha tájékozódni szeretne egy-egy ügyben.

Engem az interpelláló képviselő, Garamvölgyi György, aki az egész ügy hátterében sejthető, nem keresett meg személyesen, pedig akkor egy perc alatt tisztázható lett volna az, amellyel most próbálja lejáratni a városvezetést. Elítélem az ilyenfajta magatartást. És azt is, hogy a képviselő úr ismert kulturális személyiségeknek küldött e-mailekben próbálja lejáratni Zalaegerszeg polgármesterét és a megyei közgyűlés elnökét azzal a váddal, hogy közvetlenül beleszólunk a színház műsorpolitikájába, bár hozzáteszi, nem a bosszúvágy vezérli. Több ilyen e-mail áll rendelkezésemre.

Egyébként valóban megérkezett hozzám egy második levél is franciául április 25-én (ez a cáfolatról szól), melyet azonnal elküldtem fordíttatni. Amikor visszaérkezett hozzám (közben május 1–4. között négynapos ünnep volt), láttam az ellentmondást, a különbséget, hiszen ebben az állt, hogy a színház nem tagja az Európai Színházi Uniónak. Behívattam a színházigazgatót, kértem, nézzen utána a levélnek. Ezt követően arról tájékoztatott Stefán Gábor, hogy a gyanú fennáll, és rendőrségi feljelentést tesz okirat-hamisítás ügyében – fogalmazott a polgármester.

A városi közgyűlés május 22-én napirenden tárgyalta a színház körül kirobbant botrányt, a több mint kétórás, személyeskedő vitán, melyen részt vett Stefán Gábor színházigazgató is, a közgyűlés többsége úgy döntött, hogy a büntetőeljárás jogerős befejezését követően kíván dönteni egy esetlegesen létrehozandó eseti bizottság felállításáról.

A szocialista frakció és Garamvölgyi György közösen tartott sajtótájékoztatóján másnap úgy fogalmazott: „Felháborító, hogy Stefán Gábor igazgató, több és megismételt kérdésre megtagadta a feleletet, a rendőrségi eljárást álcaként használva. Bár Gyutai Csaba és több képviselő már kijelentette, a színházigazgató nem érintett a történésekben, vajon ezt honnan tudják? Ők már lefolytatták a vizsgálatot? Választ szeretnénk kapni arra is, hogy miért kell, és kinek az érdekében áll eltakarni az igazságot?”

Itt tart jelenleg az országosra dagasztott színház-ügy. Bizonyára folyt. köv., mert azért sokan szeretnének tisztán látni. De nem biztos, hogy sikerül, még rendőrségi közreműködéssel sem. Mert valakik a szálakat úgy csavarják, hogy ember legyen a talpán, aki kibogozza... Azért drukkoljunk.

vissza az elejére


Átadták a Bóbitát

AZ ORSZÁG ELSŐ INTEGRÁLT JÁTSZÓTERE

  „Játékban együtt korlátok nélkül”. Ez a mottója Zalaegerszeg legújabb játszóterének, amely egyben az ország egyetlen úgynevezett integrált játszótere. A Bóbita névre keresztelt, 3500 négyzetméter nagyságú játszóudvart vasárnap avatták fel ünnepélyes keretek között. 

A létesítményt Szabó János, a kivitelezést végző konzorcium ügyvezetője jelentette készre. Meghívására részt vett az ünnepségen annak az olasz cégnek a vezetője is, amely a játszóeszközöket gyártotta. Mario Fantoni gratulált a város vezetőinek a kitűnő ötletért. Mint mondta, az integrált játszótér legnagyobb előnye, hogy különböző korú gyerekeknek biztosítja a játék nagyszerű élményét.

Bizony a játékra nagy szükségük van a gyerekeknek, erősítette meg dr. Gyimesi Endre polgármester. Hangsúlyozta, hogy az integrált játszótér abban egyedülálló, hogy megteremti az egészséges és beteg, sérült gyerekek közös játékának lehetőségét. Az új játszótér is ékes bizonyítéka annak, hogy Zalaegerszeg önkormányzata törődik a gyerekekkel, fogalmazott a polgármester. Mint elmondta, 2004 óta a Bóbita a 41. játszótér, melyet felavattak a megyeszékhelyen.

Az elmúlt négy évben 250 millió forintot fordított a város új játszóterek kialakítására, illetve a régiek felújítására. Kitért arra is, hogy nem véletlenül került az integrált játszótér az Apáczai térre. Közvetlen közelében van ugyanis a Nyitott Háznak, illetve a Nevelési Tanácsadónak, melyek fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak.

Rigó Csaba, a körzet önkormányzati képviselője arra biztatta a zalaegerszegieket, hogy feltétlenül hozzák el gyermeküket a Bóbita játszótérre. A parkba közel 30 játszóeszközt telepítettek, melyek fél éves kortól egészen 12 éves korig biztosítanak játéklehetőséget a gyerekeknek. Míg ők játszanak, a szülők pihenhetnek, ezt a célt szolgálja a 14 pad, amelyet elhelyeztek a parkban. De helyet kapott ivókút is a játszótéren.

Rigó Csaba köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a speciális játszótér kialakításában. Külön kiemelte Fazekas Györgyit, az önkormányzat műszaki csoportvezetőjét, aki napi rendszerességgel ellenőrizte a munkálatokat.
Az integrált játszótér 80 millió forintba került, melyet öt év alatt fizet ki a város a beruházónak. A mai napig több mint 60 cég, intézmény és szervezet támogatta a megvalósítást 15 millió forintot meghaladó összegben, a felajánlásokat a jövőben is szívesen fogadják.

A játszóteret kerítés veszi körül. Nem azért, mert fizetni kell a használatáért, a kerítés csupán a védelmet szolgálja, tartotta fontosnak megjegyezni a polgármester. A Bóbita a nyári időszakban reggel 8-tól este 20 óráig várja a játékos kedvű gyerekeket. A parkot kamerákkal figyelik, és egy gondnok is ügyel a rendre.
Részt vett az avatóünnepségen Szabó Gyula, a nemzet színésze. Az ismert mesemondó ezúttal is lenyűgözte a gyerekeket.

vissza az elejére


Beszámoltak a városi cégek

  A zárt ülésen született döntésekről adott tájékoztatást elsőként a közgyűlést követő sajtótájékoztatóján dr. Gyimesi Endre polgármester. A Millecentenáriumi Közalapítvány kuratóriumában jelentős személyi változások történtek: bár Németh József tovább dolgozik a testületben, elnöki tisztét Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója veszi át.

Három új tag segíti majd a munkát, dr. Hóbor Erzsébet, Bertók Sándor és Cserhalmi Henriett. A Keresztury Emlékbizottság élén pedig dr. Kustos Lajost a polgármester váltja, és tagja lett a bizottságnak Keresztury Dezsőné, Németh János, valamint Péntek Imre. A sportbizottság létszáma Kugler László lemondása miatt, egy fővel csökkent – sorolta a változásokat dr. Gyimesi Endre.

A képviselő-testület intézményvezetők kinevezéséről is döntött: A Zrínyi-gimnázium igazgatói posztjára a jelenlegi igazgató, Horváth Attila egyedüliként pályázott, úgyszintén a Keresztury ÁMK élére is Dezsőné Kondor Anita. Mindkettőjüket öt évre nevezték ki. Nem született döntés a városi könyvtár igazgatói posztjáról, ugyanis mindkét pályázó bizalmat kapott a közgyűléstől, így új pályázatot kell kiírni.

A sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre elmondta még: a város tulajdonában lévő valamennyi cég beszámolóját és üzleti tervét elfogadták. A gazdasági társaságok kiegyensúlyozottan gazdálkodnak, munkájukat szigorú feltételek mellett végzik. Szólt arról is, hogy a közgyűlés elfogadta a pécsi tudományegyetem ajánlatát, amely alapján kihelyezett tanszéket hoz létre Zalaegerszegen.
Dr. Kovács Gábor jegyző a módosított állattartási rendeletről számolt be és arról, hogy az Egerszeg-kártya kedvezményei a Kvártélyház előadásaira is érvényesek lesznek.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online