Melanóma-szűrőnap

Összefogás

Jártunkban-keltünkben

Jól szerepeltek


Melanóma-szűrőnap

TAVALY 32 FESTÉKES BŐRRÁKOT DIAGNOSZTIZÁLTAK

  Országos melanóma szűrőnapot szerveztek a közelmúltban. A kezdeményezéshez zalaegerszegi bőrgyógyászok is csatlakoztak. Dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvos rendelőjét közel 20-an keresték fel az akció kétórás időtartama alatt. A szervezett szűrés elsődleges célja a festékes bőrrák, azaz a melanóma korai felismerése volt.

– Második alkalommal szervezte meg a szűrőnapot a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója. Tavaly közel 3000-en vettek részt az egész országra kiterjedő szűrésen. Nem tűnik túl nagynak ez a szám, mégis óriási a szűrőnap jelentősége. Harminckét melanómát sikerült ugyanis kiszűrni tavaly, vagyis 32 ember életét mentette meg a korai felismerés – számolt be dr. Papp Malvina. – Természetes, nemcsak a melanómát nézzük, egyéb bőrdaganatok is léteznek. Ezekből 80-at diagnosztizáltak a kollégák az elmúlt évben. Szerencsére, ezek kevésbé veszélyesek, műtéti eltávolításuk teljesen gyógyulttá teszi a beteget. Szomorú tény viszont, hogy a 20 és 30 év közötti nők körében vezető halálok a melanóma.

Mindez nagy valószínűséggel a túlzásba vitt napozás következménye, vélik a bőrgyógyászok. Nem véletlenül hangoztatják minden évben, hogy egyre károsabbak a napsugarak, így lehetőleg kerülni kell a tűző napon való tartózkodást.
– Nagyon kell óvni az anyajegyeket a naptól! – hívja fel a figyelmet a főorvos. – A ruha által nem fedett anyajegyeket már most be kell kenni reggelente 50-es faktorszámú fényvédő krémmel. A strandon, vízparton pedig a fürdőzést követően is használni kell a fényvédőt.

Dr. Papp Malvina szerencsére az idei szűrőnapon sem találkozott melanómával. Két esetben javasolta viszont a páciensnek megelőzés céljából anyajegye eltávolítását.
Akinek nincsen sok anyajegye, elegendő évente felkeresnie bőrgyógyászát. Azok számára azonban, akinek sok anyajegy található a testükön, félévente javasolt az ellenőrzés, hangzik a jó tanács. A szabályos, egyszínű anyajegyekkel többnyire nincs probléma, abban az esetben viszont, ha megváltoztatja alakját, aszimmetrikussá válik, kivilágosodik vagy elsötétedik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

vissza az elejére


Összefogás

 A KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉSRŐL

  Az idei esztendő a két tanítási nyelvű oktatás éve. Zalaegerszegen nagy hagyományai vannak mind a német, mind az angol kéttannyelvű képzésnek. Ez utóbbi éppen 20 éve indult a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Jövőre általános iskolai szinten is megjelenik az angol két tanítási nyelvű képzés a városban. Engedélyt kapott ugyanis a Belvárosi Általános Iskola a képzés indítására. Ezt előkészítendő kötött együttműködési megállapodást a Belvárosi Általános Iskola, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és az óvodai angol oktatással foglalkozó Kids Club.

Zala megyében egyedülálló lesz a Petőfi- és Dózsa-iskolában 2009 szeptemberében induló angol kéttannyelvű osztály, jelentette be a sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke. Úgy fogalmazott, fontos állomás a megállapodás az induláshoz vezető úton.

Tarjánné dr. Szabó Zsuzsanna igencsak aktuálisnak érzi a mondást: „Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.” Örömmel számolt be a sajtó képviselőinek a gimnázium 20 éves múltra visszatekintő két tanítási nyelvű képzésének sikeréről. Mint elmondta, az osztályból kikerülő diákokat tárt kapukkal fogadják a főiskolák, egyetemek, de megállják a helyüket a munkaerőpiacon is.

A gimnázium kész megadni minden segítséget a Belvárosi Általános Iskolának a két tanítási nyelvű képzés beindításában, jelentette be az igazgatónő. Felajánlotta a tantárgyi irányvonalak közös kidolgozását, fontosnak tartja az egyeztetést a tankönyvek terén, mindezeken túl rendezvényekkel, vetélkedőkkel várják majd a kicsiket.
Makovecz Tamás, a Belvárosi Általános Iskola igazgatója nagy jelentőségűnek ítélte meg az együttműködés lehetőségét.

Mint mondta, alapot szolgáltat az együttes munka a három oktatási szint egymásra épüléséhez. Ugyancsak alapvető fontosságú, hogy tisztában legyen az általános iskola azzal, mit vár az onnan kikerülő tanulóktól a gimnázium.
Makovecz Tamás véleménye szerint valódi tudástőkéhez juttatja a gyerekeket a két tanítási nyelvű képzés. Elárulta továbbá, hogy a 2009 szeptemberében induló osztályokba való bekerülésnek nem lesz feltétele az angolnyelv-tudás.

vissza az elejére


Jártunkban-keltünkben

EGERSZEGI UTCANEVEK

Bíró Márton utca

Már 1800-ban létező utca volt, ekkor Pap utcának hívták, beépítése azonban csak 1826 után kezdődött meg. Nyomvonalát ekkor a mai Petőfi útig tüntették fel. 1858-ra az utca mindkét oldala beépült.
1903-tól hívják Bíró Márton (1693–1762) utcának, aki egyházi író, veszprémi püspök és Zalaegerszeg földesura volt. Ő kezdeményezte a „nagytemplom” építését, s több zalai templom restaurálását. Jelentős szerepe volt a katolikus egyház és a veszprémi püspökség újjászervezésében.

Az utca további beépítése a két világháború között történt meg. Ekkor már igen forgalmas, ám az egyik legrendezetlenebb utcaként említik. Esős időben például gyalogosnak és járműnek egyaránt nehézkes volt a közlekedés. A város az útrendezést oly módon hajtotta végre, hogy a kocsiút mindkét oldalán járdát, a járdától a házakig húzódó széles sávon pedig virágágyásokat épített. A terület így egy falusi utca hangulatát idézte. Egy 1946-os térképen az utca már a maival egyező hosszúságú volt. A falusias jelleg az elmúlt évtizedben megszűnt; már csak néhány ház emlékeztet az egykori utcaképre. Helyükön modern, emeletes lakóházak, társasházak épültek.

Petőfi Sándor utca

1888-ban Kereszt, 1903-ban Petőfi Sándor, 1931-ben Vass József utca néven szerepeltek az út egyes szakaszai. 1963 óta hívják a Bíró Márton és Mártírok utcákat összekötő szakaszt egységesen Petőfi utcának.
Az utca már szerepelt az 1826-os várostérképen, mint létesítendő utca. Ekkor az Ady Endre és Bíró Márton utca közötti szakasza volt kijelölve.

1903-ra az Ady Endre utca és a Kossuth Lajos utca közötti része épült ki, és ezt nevezték el először a szabadságharc költőjéről Petőfi utcának. A Kossuth–Bíró Márton közötti szakaszt ekkor még csak jelölte a térkép, s majd csak 1931-re készült el. Ennek a résznek a neve először Vass József utca lett. 1963-ra megnyílt az Ady–Mártírok közötti rész is, s ekkor nevezték el teljes mai hosszában az utcát Petőfi Sándorról.

vissza az elejére


Jól szerepeltek

2008. április 19-én Budapesten az ELTE Informatika Karán került megrendezésre a Neumann János Országos LOGO programozási, számítástechnikai verseny, ahol Horváth Patrik, az Eötvös-iskola 6 c. osztályos tanulója II. kategóriában 1. helyezést (felkészítő tanár: Babati Attila), Henczi Tamás a Kölcsey-gimnázium 10. osztályos tanulója a IV. kategóriában szintén első helyezést ért el.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online