Kompromisszumkészséget várnak

Parkolás pro és kontra


Kompromisszumkészséget várnak

AZ ÜZLETEKET TÖNKRE TESZI A PARKOLÁSI TILALOM

  Fel vannak háborodva, és egyben csalódottak az Eötvös közben található üzletek tulajdonosai és bérlői. Úgy érzik ugyanis, hogy az ő érdekeiket senki nem veszi figyelembe. Azzal a céllal vásároltak, illetve béreltek üzletet a belvárosban, hogy közel legyenek az emberekhez, a parkolási tilalom bevezetése azonban elriasztja környékükről a vásárlókat, óriási bevételkiesést eredményezve. Bár még csak két hónapja tilos parkolni az utcában, több bérlő már azt fontolgatja, hogy bezárja üzletét, és máshová költözik.

– Keszthelyen van egy másik üzletünk. Ott is hasonló problémával kellett szembe néznünk. Megtiltotta az önkormányzat az autós közlekedést az utcában, amit azonnal éreztünk a bevételen. Vártunk egy keveset, aztán a költözés mellett döntöttünk – mondja Szíjártó Istvánné, a Panda háztartási bolt tulajdonosa. Tart attól, hogy Zalaegerszegen is erre a megoldásra kényszerülnek.

Ugyancsak megfordult a költözés gondolata Molnár Zsófia fejében, aki virágboltot működtet az Eötvös közben. Kimutatásokat vesz elő, melyek bizonyítják a jelentős forgalomcsökkenést.
– Harmincszázalékos visszaesésről tudok beszámolni, és még csak két hónap telt el az intézkedés óta – fogalmaz a Tündérvirág tulajdonosa. – Elsődleges szempont volt számomra az üzlet megnyitásakor, hogy meg lehet állni autóval előtte. Egy-egy nagyobb koszorú-, vagy esküvői megrendelés teljesítésekor fontos ez.

Jelenleg teljes a káosz. Az utcában nem állhat meg a megrendelő, kénytelenek vagyunk beengedni hátra az udvarba, ott azonban nagy a zsúfoltság. Gondot jelent az üzlet feltöltése is. Vannak olyan termékeink, melyeket nem tudok hátulról behozni. Az üzlet előtt megállni viszont egy percre sem merek, mert máris feltűnik egy rendőr vagy közterület-felügyelő, és kapom a feljelentést.

– Legutóbb egy rokkant házaspárt büntetett meg a rendőr az utcában. Rájuk sem gondolt a város a parkolási tilalom bevezetésekor – jegyzi meg Berta Istvánné, a Baromfiszakbolt üzletvezetője.
Ballai Andrásné, a Kismama- és molettdivat tulajdonosa üzletei leértékelődése miatt szomorkodik. Fél attól, hogy bérlője a költözés mellett dönt, és bizony nehéz lesz újat találni a helyére. Úgy véli, senki nem nyit üzletet egy olyan utcában, ahol nincs parkolási lehetőség.

– Üzletünk korábban a Rákóczi úton működött. Voltak ott parkolók, csak éppen nem voltunk bent az emberek korzózási útvonalában. Nemrégiben beköltöztünk az Eötvös utcába, ahol azért álltak meg az emberek egy fél órára, hogy elintézzék ügyes-bajos dolgaikat. Beugrottak a postára, megvették a húst az ebédhez, vettek virágot a születésnapra, ajándékért pedig esetleg betértek hozzánk – beszél tapasztalatairól Podlovics Péter, a 3G-Line Pannon bemutatóterem ügyvezetője.

– Azzal, hogy nem lehet megállni a közben, láthatóan elfordultak tőlünk az emberek. És ez nemcsak a mi üzletünket érinti érzékenyen, hanem az egész láncolatot. Megszokták az emberek, hogy az üzlet közvetlen közelében teszik le autóikat, ha csak messzebb van hely, nem állnak meg. Inkább kimennek a bevásárlóközpontokba. Nem kell sokat várni, és teljesen elnéptelenedik az utca, kísértetutca leszünk.

Nincs érdekellentét a lakók és az üzlettulajdonosok között. Szeretnénk azonban, ha tiszteletben tartaná a város a mi érdekeinket is – szól az üzlettulajdonosok nevében Podlovics Péter. – Kompromisszumos megoldásban gondolkodunk. Azt szeretnénk, ha reggel 8 és délután 6 óra között egy sávban engedélyezett lenne a parkolás az utcában, ám maximum 30 perces időtartamra. Ezzel megakadályoznánk azt, hogy a környéken dolgozók autói egész napra lefoglalják a parkolókat, a vásárlók viszont meg tudnának állni.

Kérésükkel megkeresték a város jegyzőjét, ám azt a választ kapták, hogy nem áll módjában az önkormányzatnak újratárgyalni az ügyet. Dr. Kovács Gábor érdeklődésünkre elmondta, mint minden intézkedést követően, ebben az esetben is összegyűjtik majd a tapasztalatokat, és ha szükséges, ismét terítékre kerülhet az Eötvös köz problémája.
Az üzlettulajdonosok azonban nem tudnak várni. Minden perc számít. Amennyiben rövid időn belül nem történik változás a parkolási ügyben, vállalkozások szűnhetnek meg, emberek kerülnek az utcára. És nem élhető, sokkal inkább kihalt belvárosa lesz Zalaegerszegnek.

vissza az elejére


Parkolás pro és kontra

EGYESEK ÖRÜLNEK, MÁSOK TILTAKOZNAK

  Hétköznap délelőtt az Eötvös közben: emberek beszélgetnek, az egyik üzlet tulajdonosa éppen a kirakatot rendezgeti. Autó egy szál sem, gyalogos is alig. Ez a kép jellemzi mintegy két hónapja a korábban nyüzsgő belvárosi utcát.

A pálfordulat az önkormányzat intézkedésének következménye. A lakók kérésére ugyanis megtiltották az utcában a parkolást.
– Tavaly tavasszal hívtak meg az Eötvös köz egyik lépcsőházának lakói lakógyűlésre, melyen részt vett a műszaki osztály vezetője és a közlekedési szakreferens is – idézi fel az előzményeket Tolvaj Márta, a belváros egyik önkormányzati képviselője. – Azzal a kéréssel fordultak a lakók az önkormányzathoz, hogy tiltsuk meg a parkolást a kis utcában.

Aki többször járt az Eötvös közben, jól tudja, hogy mindig zsúfolásig tele volt parkoló autókkal. Zsákutcáról lévén szó, behajtottak az autósok, és mivel többnyire nem találtak parkolóhelyet, jöttek vissza, nem kis nehézségek árán. A lakók mindebből annyit érzékeltek, hogy állandó volt a zaj és a szmog az utcában.
A lakók kezdeményezését műszaki és közlekedési vizsgálatok követték. Húzódott az ügy, mígnem március elején kikerültek a Megállni tilos! táblák, felfestették a szükséges jeleket: tilos a parkolás az Eötvös közben. A lakók nagy örömére.

– Rengeteg telefont kaptam az intézkedés óta. Szó szerint imába foglalják az önkormányzatot a lakók – újságolja Tolvaj Márta. – Újból megjelentek a száradó ruhák az erkélyeken, gyakran üldögélnek kis teraszaikon a lakók, tudnak pihenni, élni.
A lakók örülnek. Az utcában található mintegy harminc kisebb-nagyobb üzlet bérlője, tulajdonosa viszont tiltakozik az intézkedés ellen. Egyik problémájuk, hogy nem tudják feltölteni üzleteiket, hiszen nem állhat meg az utcában a szállító autó sem. Ugyanakkor forgalomcsökkenést és egyben bevételkiesést eredményez számukra a parkolási tilalom.
– A döntés meghozatala előtt tájékozódtam arról, hogy az utcában található üzletek feltöltése megoldható-e hátulról. Azt az információt kaptam, hogy minden üzlet megközelíthető az udvar felől – tájékoztat Tolvaj Márta. – Az üzletek tulajdonosai egyébként meghívást kaptak az ominózus lakógyűlésre. Azon senki nem emelt szót a parkolás megtiltása ellen.

A képviselő ennek ellenére kezdeményezte egy rakodási felület kialakítását az utcában. Egy teherautónyi területet jelölnének ki rakodási célokra nagy valószínűséggel az utca végén.
Mindez azonban nem elegendő az üzletek tulajdonosai és bérlői számára. Úgy érzik, anyagi kár éri őket az autók kitiltása miatt.

– Megértem a kereskedők elkeseredését. Úgy gondolom azonban, hogy nem csak a parkolás megtiltása miatt csökken a forgalmuk – fogalmaz a képviselő. – Országos adat ugyanis, hogy az elmúlt évhez képest 40 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi áruforgalom.
Az önkormányzat tervei szerint díszburkolatot kap az Eötvös köz, kis szigeteket alakítanak ki az utcában zöld növényekkel, virágokkal. A várhatóan jövőre megvalósuló beruházás 13 és fél millió forintba kerül majd.

vissza az elejére


Üzletek listája az Eötvös közben

Legato, Mancs állateledel, Újság, Lottózó, dohányáru, Barkácsbolt, Fornetti, Tőkevill Kft., Cipellő, City GSM, Hisztéria cipő- és divatáru, Dolce Vita kávézó, CSÁ-Ó tini- és gyermekdivat, C&I Consulting hiteliroda, Refan parfüméria és drogéria, Yellow Sun szolárium, EZ ingatlancentrum, Kismama- és molettdivat, Tündérvirág, T-Mobil, Panda vegyi áru és kozmetikum, Rubin óra-ékszer, Pannon, Tisza márkabolt, Méteráru, Zalabaromfi szakbolt, Kreatív műköröm kis- és nagykereskedés, MAHIR hirdetőiroda, GYROS ételbár.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online