Zsugorítsa laposra!

Költözik a raktárbázis

Újmagyar értelmező VII.

Zalaco: Saját üzlethálózatra építve


Zsugorítsa laposra!

PET-PALACK ÖSSZENYOMÓ AKCIÓ INDULT

  Palackösszenyomó mozgalmat indított az Arna Natura Természetgyógyász Egyesület. Az akcióhoz magánszemélyek és intézmények – irodaházak, iskolák – is csatlakoztak. Egyre nagyobb globális probléma a háztartásokban felhalmozódó műanyag hulladék.

Csak Magyarországon évente 1,2 milliárd darab – közel 50 ezer tonna – PET-palackból lesz szemét. Megfelelően begyűjtve és tárolva viszont újrahasznosítható, megkímélve így környezetünket a túlterheléstől.
Paucsa Lívia, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy korábban ő is az egészségügyben dolgozott, s a nyugati orvoslásban hitt. Öt évvel ezelőtt azonban figyelme az alternatív gyógyászat felé fordult, s ebbe az irányba képezte magát tovább.

„Természetgyógyászként régi vágyam volt, hogy összefogjam a város és a környék szakembereit, így alakult meg májusban a természetgyógyászok egyesülete. Sokat gondolkodtunk, hogy milyen eseménnyel lehetne felkelteni az emberek figyelmét nemcsak a civil szervezet munkája, hanem általában az egészséges életmód, a környezettudatos magatartás és a holisztikus szemlélet iránt.” Aztán egyik tagtársuk, Balázsik Anikó (orvosi gyógymasszőr) ötletétől vezérelve PET-palack összenyomó akcióba fogtak egy budapesti cég közreműködésével.

„Az interneten teljesen véletlenül akadtam rá a palackösszenyomó készülékeket gyártó és szállító cégre” – mesélte tovább a történetet Balázsik Anikó. Van egy speciális elektromos készülék – ráadásul magyar találmány –, ami összezsugorítja a műanyag palackokat az eredeti tizenketted részére. Ha valaki ezt megrendeli, kap hozzá egy egyedi zsákot, amibe az összenyomott palackokat gyűjteni kell.

„Mikor a zsák megtelt, nincs más dolgunk, mint elsétálni vele a legközelebbi postára, s visszaküldeni a készülék gyártójának. A csomagfeladás teljesen ingyenes, ugyanis a költségek a „begyűjtőt” terhelik.” Tulajdonképpen csak a zsugorító szerkezetet kell megvásárolni, egy idő után megtérül azonban a befektetett költség. A visszaküldött palackokért ugyanis darabonként 2 forintot kapunk. Egy zsákba pedig sok lapos palack fér; szigorúan kupak nélkül.

Mindez nemcsak magánszemélyekre, hanem intézményekre, alapítványokra is vonatkozik. Van kifejezetten SuliPet Program, illetve a cégek részére is kitaláltak különféle akciókat, sőt társasházaknak is megéri, hiszen az éves szemétdíjból sokat lehet spórolni.

Makovecz Tamás, a Belvárosi Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója szintén fontosnak érzi, hogy az iskolában legyenek környezetvédelmi irányelvek, ezért csatlakoztak a PET-palack összenyomó mozgalomhoz. Több készüléket is rendeltek. „Két tagintézményünk pedagógiai programjában már évek óta szerepel a minden tantárgyra kiterjedő környezettudatos nevelés. Már régóta működik szelektív hulladékgyűjtés, valamint veszélyeshulladék- és szárazelemgyűjtés az iskolákban. Szeretnénk a gyerekeket ösztönözni a környezetkímélő életmód elsajátítására.”

A mostani PET-zsugorító akció október elején indul demonstratív jelleggel a Dózsa György Tagiskolában, azt követően pedig a Petőfi Sándor Székhelyiskolában is kihelyezésre kerülnek az összenyomó készülékek. „A gyerekek otthonról is elhozzák majd a palackokat, s az osztályfőnökök vezetésével zsugorítják majd össze őket. A gyűjtés szintén az iskolában történik.”

Akinek fontos tehát, hogy az újrahasznosítható hulladék megfelelő helyre kerüljön, s ne szennyezze a környezetet, az zsugorítsa laposra az üres palackot, gyűjtse egy nagy zsákba, s adja fel postán.
Érdeklődni lehet a 30/235-8196-os telefonszámon.

vissza az elejére


Költözik a raktárbázis

RÉGÉSZETI LELETEK AZ ÁNTSZ ÉPÜLETÉBEN

  Régészeti raktárbázis létesül az ÁNTSZ Göcseji úti épületének két szintjén. A tisztiorvosi szolgálat a tavalyi évtől regionális intézményként működik, a központ Győrbe került, így a zalai intézet csak mint „kirendeltség” működik tovább. Az eddigi munkafolyamat egy részét már Győrben végzik, emiatt a népegészségügyi intézet kisebb helyen is elfér.

A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága kinőtte a gellénházi ásatási bázist – tájékoztatta lapunkat Frankovics Tibor, a múzeum régészeti projektjeinek technikai vezetője. A megyei közgyűlés döntése értelmében a régészeti raktárbázis beköltözhet az ÁNTSZ épületének két szintjére, illetve két udvari épületbe.

„Főleg az M7-es autópálya nyomvonalán végzett megelőző régészeti feltárások anyaga miatt telítődött Gellénházán a raktárhelyiségünk, ezért szükséges nagyobb központba költöznünk.” A Göcseji úti épület tetőszigetelése megtörtént, lassan befejeződnek a felújítási munkák is, a napokban pedig megkezdődött az irodahelyiségek kialakítása.
„Sokkal nagyobb a leletek elhelyezésére fordítható terület, ezenkívül új irodákat kapnak a restaurátorok és a megelőző feltárásokat végző régészek és technikusok is.”

Az osztályvezető elmondta, hogy néhány hónapon belül átszállítják Gellénházáról a régészeti leleteket, s ezzel együtt megkezdődik az új épületben a raktári rend kialakítása. „Mindez nem lesz könnyű feladat, hiszen úgy kell a dobozokban, ládákban lévő tetemes mennyiségű leletet átszállítanunk Gellénházáról Egerszegre, hogy az anyag ne sérüljön meg”.
A szakemberek remélik, hogy az új bázis hosszú évekre megoldja a raktározási problémákat.

vissza az elejére


Újmagyar értelmező VII.

MI AZ A VÁGOD?

  Nem sebész-, nem favágó- és még csak nem is fodrászszleng. Az „érted?”, „tudod?”, „ismered?”, „hallottad?”, „láttad?” stb. igéket helyettesíti az élőbeszédben.ér

Nemcsak 21. századi kérdőszóként funkcionál, hanem a beszélgetés folyamatának fenntartásában is fontos szerepe van. Ha valaki hosszan mesél nekünk valamit, az „aha” és az „ühüm” helyett sokkal divatosabb, ha időnként azzal jelezzük iránta figyelmünket, ha néha közbeszólunk, „vágom”!

Ezzel is tudatjuk a témára vonatkozó tájékozottságunkat, felkészültségünket, esetleges együttérzésünket. No meg fittségünket is, hogy lám, milyen gyorsan felfogtuk a hallottakat. Ráadásul, ha te is vágod, meg én is vágom, akkor ott a közös tudás, rokon lelkek vagyunk; megvan a barátsághoz szükséges cinkosság.

Ne legyenek illúzióink, ez a nagyon vagány és trendi megnyilvánulás egy nagyon régi és unalmas mondásból eredeztethető. „Vág az esze, mint a beretva” – mondották eleink arra, aki okos, ügyes, jó felfogású; hamar kivágja magát szorult helyzetekből, s mindenre rávágja a helyes választ.

A mi vágod/vágom kifejezésünkből azonban már kikopott az ész és a rafináltság, sokkal inkább az informáltság, azon belül is a média általi informáltság számít. Mivel ez gyorsan változik, fontos a reakcióidő. Mert az milyen ciki már, hogy mire kimondjuk, hogy mit vágunk, az már nincs ott, s nem is emlékszik rá (nem vágja már) senki.
Szóval gyorsan kell vágni a legjobb autók, sztárok, dj-k, előadók, sorozatok nevét, azt is, hogy éppen ki, kivel és mit... Mert ha lemaradunk, kimaradunk, nem tudunk többé a közösséggel együtt vágni. Maximum a fát, magunk alatt.

vissza az elejére


Zalaco: Saját üzlethálózatra építve

ÚJ SZAKÜZLET A KOSSUTH UTCÁBAN

– ÚJ SÜTŐIPARI TERMÉKEK, LISZTÉRZÉKENYEKNEK IS

  Komoly szemléletváltást hajtott végre a közelmúltban a Zalaco Zrt. A közel 60 éves múltra visszatekintő legnagyobb zalai sütőipari vállalat piaci jelenlétének növelésében minél nagyobb szerepet szánva koncentrál folyamatosan bővülő saját üzlethálózatára.

Hamarosan nyílik a Zalaco új üzlete.– A stratégiaváltást tudatos és szervezett folyamat előzte meg, amely 2007-ben az intenzív bolthálózat-bővítéssel vette kezdetét. Ennek következtében tavaly összesen 10 új szaküzletet létesítettünk Zala, Veszprém és Vas megyében. Idén folytattuk üzlethálózatunk bővítését, és hamarosan megnyitjuk a következőt Zalaegerszegen, a Kossuth Lajos utca 32. szám alatt. Ebben az évben ez lesz a harmadik új szaküzletünk a megyeszékhelyen. Nagykanizsa belvárosában ugyancsak három új üzletet nyitottunk ebben az évben – avatott a részletekbe Ibránszki György vezérigazgató-helyettes.

– A stratégiaváltás lényegének azt határoztuk meg, hogy egyre határozottabban és markánsabban jelenjünk meg kiskereskedelmi tevékenységünkkel, mert a vásárlókhoz csakis a közvetlen értékesítés útján juthatunk közelebb. Számunkra az ő elégedettségük a legfontosabb. A vásárlókra irányuló figyelem üzletfilozófiánk is egyben, amely elvárás legjobban a saját üzletekben valósítható meg. Jelenleg 300-féle termékkel állunk rendelkezésre.

Kínálatunkban folyamatosan figyelembe vesszük a vevői igényeket, amelyekre az új termékek fejlesztését is alapozzuk. Azt mondanom sem kell, hogy a saját szaküzleteinkben való értékesítés pedig azonnal lehetővé teszi számunkra új termékeink tesztelését. Egyúttal hozzájárul termékeinkkel szemben támasztott minőségi követelmények állandó növeléséhez, továbbá a vásárlóbarát környezet megteremtéséhez, amely eladóink szakmai tudásában valamint szaküzleteink hangulatában és berendezésében egyaránt megnyilvánul.

Ibránszki György hozzátette, a nagykereskedelmi tevékenységben is igyekeznek a vásárlókra koncentrálni, de ez a közvetlen kapcsolat hiányában gyakran nehezen valósul meg. Ezért is kötöttek megállapodást a kertvárosi Hétforrással, ahol tulajdonképpen egy saját szaküzletet létesítettek az ABC-én belül. Az itt kínált sütőipari termékek ára megegyezik a többi zalaegerszegi szaküzletben árusítottakéval.

Az együttműködés azért is példaértékű, mert mindkét vállalkozás a vevők igényeinek maximális kiszolgálása érdekében vállalta mindezt. A stratégiaváltás – a szaküzletek folyamatos nyitása mellett – ezt a döntést is hozta. S a hamarosan megnyíló egerszegi szaküzlettel együtt egy korábban meghatározott szándék megvalósulását: Zalaegerszeg belvárosában 200 méterenként legyen saját szaküzlete a sütőipari vállalkozásnak.

– Az új zalaegerszegi, Kossuth utca 32. szám alatt lévő üzletünkben teljes termékválasztékunkkal állunk majd vásárlóink rendelkezésre. Újdonságként – ugyancsak rendkívül kedvező áron – tejtermékeket és vákuumcsomagolt felvágottakat is kínálunk. Ez utóbbi az Egerszeg Hússal kötött együttműködésnek köszönhetően valósul meg. Örömmel számolhatok be arról is, hogy üzemünkben tanműhelyünk szeptembertől újra fogad tanulókat. A zalaegerszegi Báthory Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola pék- és cukrászképzéséhez csatlakoztunk ily módon, vállalva – oktatót is biztosítva – a tanulók hároméves gyakorlati képzését.

Jelenleg tízen tanulnak tanműhelyünkben, amely a kamara által akkreditált gyakorlati képzőhely. Szándékunk, hogy karácsonyra a tanulók által a hagyományos téglakemencében készített tanműhelyi termékekkel megjelenjünk szaküzleteinkben; saját arculattal, felhívva a vásárlók figyelmét arra, hogy cégünk elkötelezte magát a színvonalas szakképzés mellett.

Széles termékválaszták a szaküzletekben.A „megjelenés” minden bizonnyal ösztönzőleg hat majd a tanulókra, akik büszkék lehetnek rá, hogy az általuk készített termékeket a szaküzletek polcain láthatják. Bízunk abban, hogy a három év alatt sikeresen elsajátítják és megkedvelik a szakmát, valamint megismerik azt a közeget, amely a végzettség megszerzése után várhatóan a munkahelyük lesz.

Már szinte hozzászoktunk, hogy a Zalaco Zrt. folyamatosan új sütőipari és cukrászati termékekkel lepi meg vásárlóit. Ibránszki György elmondta, szaküzleteikben már kaphatóak a minőségi alapanyagokból készített, 12-féle ízesítésű tepsis sütemények, piskóták. A jövő hónapban gyümölcskosár, valamint gazdag töltelékkel ízesített piték kerülnek a polcokra.

Néhány hete megvásárolható a „falusi rozsos kenyér”, amely kétkilós, hagyományos ízvilágú gömbölyű kenyér. Téglakemencében sütött valódi prémiumtermék, semmilyen hozzáadott adalékanyagot nem tartalmaz. Vastag héjszerkezete szavatolja frissességét, íze, kellemes illata a nagyanyáink által sütött kenyerekre emlékeztet. S ezzel még nincs vége az új termékek sorának: „érkezik” a medvehagymás kenyér, a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű rozsból készült „rostkenyér” valamint a sütőtökös kenyér.

Lesz biokenyér-termékcsalád, ellenőrzött biogazdálkodásból származó alapanyagokból. A Zalaco Zrt. nem feledkezik meg a lisztérzékenyekről sem. Egy győri gyártó céggel kötött együttműködésnek köszönhetően ettől a héttől 12-féle gluténmentes sütőipari terméket (kenyér, zsemle, kalács, muffin stb.) kínálnak szaküzleteikben, mondta végezetül Ibránszki György.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online