Várható volt...

Szerényebb célok a Zala Volánnál

A hétvége sporteredményei

Hírek


Várható volt...

KÁMÁN A GYENGE SZEREPLÉS OKAIRÓL

  Európa-bajnoki selejtezőt játszottak a magyar felnőtt kosárlabda-válogatottak. A hölgyek kijutottak a kontinensviadalra, a férfiak viszont leszerepeltek. Az utolsó helyen végeztek csoportjukban, és jövő nyáron az A-divízióban való bentmaradásért játszanak. A férfikeretben három egerszegi játékos; Kámán Tamás, Simon László és Trepák Zoltán is helyet kapott. Közülük Kámán Tamás játszott legtöbbet, őt kérdeztük a szereplésről.

– A csapat gyenge szereplése bizonyos szempontból várható volt – így Kámán Tamás. – Kezdődött Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány lemondásával. Teljesen felborította a csapat felkészülési menetrendjét. Már felvette velünk a kapcsolatot, amikor a szövetséggel történt nézeteltérését követően lemondott. Nehezen találták meg a szövetség vezetői utódját. Mészáros Lajos kinevezését követően elég sok játékos – különböző okokra hivatkozva – lemondta a válogatottságot. Nem állt össze a selejtezőre a csapat.

– A lemondások után a magyar válogatott keretét elnézve a úgy nézett ki, hogy a ZTE a legjobb csapat, mivel innen szerepeltek a legtöbben a keretben. Holott tavaly 11. lett az együttes.
– Természetesen a játékosok között is szóba került a sok válogatottságot lemondó kosárlabdázó. Arra az álláspontra jutottunk, hogy nem a mi feladatunk a minősítés, az a szövetségé. A játékosoknak pedig saját lelkiismeretükkel kell elszámolni.

– A hölgyeknél is sok volt a sérült, mégis kijutottak az EB-re. Játsszunk el a gondolattal, mi lett volna, ha Rátgéber László a férfi szövetségi kapitány?
– Fogalmam sincs. Egyébként ő csak női csapatnál dolgozott. Kétségtelen, Európában elismert szakember, másként tud hatni a játékvezetőkre. Remekül tudja fanatizálni a játékosokat.

– Visszatérve Sztojan Ivkovicsra: lemondása, fő okaként a férfibajnokságban szereplő légiósok számával volt gondja. Soknak tartotta, szeretett volna létszámcsökkentést elérni.
– Így van, ő ezért harcolt. Nehéz úgy jól szerepelni a magyar válogatottnak, hogy a honi bajnokságban a külföldiek viszik a prímet. Kispadról vagy keveset játszva nehéz jó teljesítmény nyújtani.

– A nevelést háttérbe szorító klubvezetők azt harsogják, hogy még nem nevelődött ki annyi játékos, hogy csökkenteni lehetne a légiósok számát.
– Erről a tyúk és tojás esete jut eszembe. Ha nem kap lehetőséget magyar játékos, eleve nem tud kinevelődni. Egy biztos: nevelni nehezebb, könnyebb egy légióst szerződtetni.

– Mi a válogatott további menetrendje?
– Jövő nyáron az A-divízióban maradásért játszunk csoportmérkőzést. A négy csapatból kettő kiesik.

– Kik lesznek az ellenfelek?
– A cseh, az ukrán és az észt válogatott.

– Bent maradhat a magyar válogatott?
– Nehéz kérdés. Biztos, ismét lesznek változások. Nem lesz könnyű feladat.

– Az edzők más csapatoknál is arról panaszkodnak, hogy kiestek a válogatott kosárlabdázók a felkészülésből.
– Három hét van a bajnoki rajtig, ennyi időnek elégnek kell lenni, hogy ismét beilleszkedjünk a csapatba.

– Mire lehet képes az új bajnokságban az alaposan átalakult Zalakerámia ZTE?
– Erre még nehéz lenne pontosan válaszolnom. Jönnek sorozatban a felkészülési tornák, ezek után már tisztulhat a kép.

vissza az elejére


Szerényebb célok a Zala Volánnál

HAJTÓSABB LESZ A CSAPAT

  A kosárlabdázóknál az élvonalban a hölgyek lesznek frissebbek, náluk előbb kezdődik a bajnokság. A tavaly a 6. helyen végezett Zala Volán ZTE-nél jelentős változások történtek a nyári szezon során. A csapat tovább fiatalodott, korosztályos válogatottak érkeztek. A felkészülésről és a bajnoki tervekről Bencze Tamás vezetőedzőt kérdeztük. 

– A felkészülésünk elég zaklatott volt – így Bencze Tamás. – Mivel két olyan játékosunknak voltak válogatott kötelezettségei, akik nálunk centert játszanak. Mónika Gavriloskáról és Horváth Zsófiáról van szó. Nagyon keveset tudtuk gyakorolni a csapattámadási variációkat, a védekezésben is van lemaradásunk, de nem akkora. Közel a rajt, nehéz lesz behozni a lemaradásunkat. Fizikális oldalról teljesen rendben van az együttes, a tervezett munkát elvégezték a lányok. A már említett két válogatott az utóbbi egy hónapban csak mérkőzést játszott. Közülük Gavriloska van jobb állapotban, mert ő játszott a mérkőzéseken, Horváth viszont nem. Mindkét játékosnak fizikális téren van lemaradása.

– A csapatnál a nyár során jelentős változások történtek, mire lehet képes az új bajnokságban a Zala Volán?
– Nehéz megmondani. Tavaly három légiósunk volt, idén kettő lesz. Gavriloska már biztos, a másikkal kapcsolatban vannak kérdőjelek. Már voltak próbázók. Egy Molly Creamer-típusú játékost szeretnék, aki meg tudja bontani az ellenfél védelemét, és kosarat is tud dobni. Idén kevesebb pénzből gazdálkodhatunk, 10 millióval kevesebb a költségvetésünk.

Ezért is igazoltunk a magyar fronton utánpótláskorú válogatottakat. Sajnos, nagyon kevés edzőmérkőzést játszottunk. Az eddigi tapasztalataim alapján egy hajtós, példásan küzdő Zala Volánt láthatnak a nézők. Támadásoknál nagy szerepe lesz a gyors indításoknak, már csak azért is, mert nincsenek klasszikus centereink. A védekezésünkben előtérbe kerül az egészséges agresszivítás.

– Milyen célkitűzéssel vág neki a bajnokságnak Zala Volán?
– A vezetés az 5–8. hely megszerzését várja tőlünk. Az első nyolcba kerülésre alkalmasnak tartom a társaságot. Szeretnénk azonban a megfogalmazott tartományon belül minél előbbre végezni. Már említettem, hogy szakmai téren van lemaradásunk.

Az első három forduló minden bizonnyal azzal telik el, hogy keressük a saját játékunkat, mivel kevés edzőmérkőzést játszottunk. Ezért is jól jött, hogy az első mérkőzésünket elhalasztották, igaz a Savariát mindenképpen le kell győznünk, ha teljesíteni akarjuk a célkitűzést. Remélem, a bajnokság első szakaszából a nehézségek ellenére jól jövünk ki, és az jó alapot szolgálhat a későbbi eredményes szerepléshez.

vissza az elejére


A hétvége sporteredményei

KOSÁRLABDA

Zalakerámia Göcsej Kupa. Nők: 1. Szeviép Szeged, 2. BSE, 3. Szolnok, 4. Zala Volán ZTE. Férfiak: 1. Sopron, 2. Paksi Atomerőmű, 3. Zalakerámia ZTE.

TEKE

Szuper Liga. Nők: ZTE ZÁÉV–Perenye 8:0. Fölényes győzelmet aratott az esélyesebb hazai csapat. Férfiak: Sopron–ZTK FMVas 3:5. A gyenge minőségű pályán nehezen nyertek a zalaiak.

LABDARÚGÁS

NB I.: Vasas–ZTE 3-1 (0-0). A gyenge helyzetkihasználás és a védelmi bakik miatt – idegenben – ismét vesztett a ZTE. NB II.: ZTE II.–Kozármisleny 3-0 (1-0).
A zetés fiatalok végig jobbak voltak, ilyen különbséggel is megérdemelten nyertek.

vissza az elejére


Hírek

HELYEZÉSEK A VÁLOGATÓN

Budapesten rendeztek női és férfi kadett párbajtőr válogatóversenyt, amelyen indultak a Zalaegerszegi Vívó Egylet sportolói is. A férfiaknál Kiss Gergő, a ZVE tehetséges versenyzője az erős mezőnyben az 5. helyen fejezte be a versenyt. Panácz Andrea, a hölgyeknél szintén a nyolcas döntőbe verekedte magát, s végül a 8. helyen zárt.

EGYÉNI BAJNOKSÁG

A Városi Sportcentrumban rendezték meg a serdülő, ifjúsági tekézők városi bajnokságát.
A versenyen az esélyes fiatalok nyertek. Győztesek. Serdülők. Lányok: Jandovics Dóra (ZTE ZÁÉV) 474 fa. Ifjúságiak: Nemes Irén (ZTE ZÁÉV) 566. Fiúk. Serdülők: Pintér Károly (ZTK FMVas) 555. Ifjúságiak: Balaskó Tamás (Lauf-B TK) 488 fa. s viszont az utolsó pillanatig jár mindenkinek.

ATLÉTIKA

Csehországban rendezték meg a cseh–szlovén–magyar nemzetek közötti válogatott viadalt. A magyar csapatban ott volt Demeter Klaudia, a Zalaszám ZAC 20 éves versenyzője is. Klaudia 100 méteres gátfutásban képviselte a magyar színeket, 14,52 másodperces idővel 4. lett. (Edző: Kámán Ferenc, nevelőedző: Csikós József.) Pontversenyben Magyarország a házigazdák mögött a 2. lett.
* * *
Nemrég rendezték meg a serdülő atléták országos bajnokságát, amelyen Szücs Valdó, a Zalaszám ZAC atlétája 80 m gáton és távolugrásban aranyérmes lett. (Edző:Gyulai Gyula.) Gergely Hajnal magasugrásban szerzett ezüstérmet. (Edző: Csikós Sándor.) Németh Zsófia 300 m gáton végezett a második helyen. (Edzők: Csiszár Attila, Kámán Ferenc.) A Zalaszám ZAC versenyzői két arany- és két ezüstérmet szereztek az országos bajnokságon.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online