In memoriam Borbás György

Regösének és idolvásár

Tábor a skanzenben

Az áfaváltozás miatt


In memoriam

Borbás György

Végleg eltávozott Borbás György, a tudós tanár, a XIX. és XX. század fordulója művészetének lelkes kutatója, Zala György kultuszának újraélesztője.

Csendes, visszahúzódó személyiség volt, de a megszerzett tudás, amelynek birtokában volt, mindig helyzetbe hozta, „szerephez” juttatta. (Kevesekről tudjuk, róla biztosan: rendszeres látogatója volt az MTA Művészettörténeti Kutatóintézete könyvtárának.) Nagy érdeme, hogy a szülőföld kiválóságait az országos, egyetemes magyar gondolkodás részeseiként tudta megjeleníteni. Elfeledett kapcsolatokra, eseményekre, értékekre hívta fel a figyelmet. Ő is tudta: a lokális és az egyetemes között van „átjárás”, és a (történelmi) Zala megye, valamint székhelye nagyszerű szellemeket bocsátott útjára.

Két jeles ember, egy művész és egy politikus, foglalkoztatta legtöbbet. Zala (Mayer) György és Wlassics Gyula. Zala György esetében ő is felfigyelt az ellentmondásra: a Budapest látképét meghatározó szoborcsoport alkotójának a nevét nem ismerik, a szakma pedig fanyalogva, lebecsülően szól róla. (Ha egyáltalán szól.) Bekapcsolódva a lendvai lokálpatrióták munkájába, elkészítette az első, alapos kutatómunkán nyugvó Zala György-monográfiát. Az albumot végleges formájában a Kossuth Kiadó jelentette meg, Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója előszavával.

Méltóan a millennium évfordulójához, melynek Zala György meghatározó szobrászművésze volt. 2004-ben pedig ugyancsak a Kossuth Kiadó adta ki a Wlassics Gyula és a művészetek című dokumentumkötetét, mely a századforduló körképét rajzolja meg a kultuszminiszter és kortárs alkotók levélválogatásával.
A kortárs képzőművészet is szívügye volt: a Kölcsey-gimnázium „iskolagalériája” az ő találmánya. Számtalan fiatal művész mutatkozott itt be a középiskolás közönségnek. (Nem véletlen, hogy leánya is festészetből szerzett diplomát a pécsi egyetemen.)

És eljött a 2008-as év, Zala György születésének 150. évfordulója. Borbás György az emlékbizottság titkáraként (dr. Gyimesi Endre elnöki segítségével) heroikus munkát végzett. Oroszlánrésze volt abban, hogy a budapesti megemlékezés és a kisebb-nagyobb, kapcsolódó rendezvények rendben lezajlottak. És a szobrászhoz kapcsolódó városokban az emlékkiállítások segítettek visszahozni a köztudatba egy kiváló szobrászművészt, a magyar historizmus avatott mesterét. Nagyszerű tanulmányt írt a Pannon Tükör Zala György összeállításába, s neki köszönhető az a kiadvány, amely Zala György 150 címmel jelent meg a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság kiadásában.

A tavaly ősszel Lendván, a Zala György téren felavatták a szobrász portréját, melyet egy mai kollégája, a Munkácsy-díjas Király Ferenc mintázott. Az ünnepségen Zalaegerszegről ketten vittünk koszorút, és elhelyeztük a szobor talapzatán. Láttam rajta, hogy valami nagy-nagy elégtétel suhant át az arcán. A szobrász végérvényesen hazatért. Nekem ez a pillanat marad meg róla, ezen az esős estén, az ünneplő sokaság kavargásában, ott állt magányosan, de a bevégzett munka belső örömével. Példája azt bizonyítja, a szülőföld okos szeretete rendkívüli teljesítményekre képes. Emlékét megőrizzük!

Péntek Imre

vissza az elejére


Regösének és idolvásár

Hun üst a múzeumi éjszakán

A tűzről szólt az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat június 27-én a Göcseji Múzeumban. Az est első felében a Szibériából érkezett „Tűz őrzője” című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének munkatársa tartott előadást „Eposzmondák és regös hagyományok Belső-Ázsiában” címmel.

A fiatal kutató a belső-ázsiai, altáji népekkel foglalkozik, s az elmúlt évtizedben több, hosszabb expedíción is részt vett. Azt vizsgálja és gyűjti, hogy területenként milyen eltérések vannak a sámánok és regösök feladata, „hivatása” között.

Mert nem foglalkozásról beszélhetünk esetükben, hiszen a mesemondókat és sámánokat a szellemek „hívják el” erre a feladatra; hogy közvetítsenek ősi üzeneteket a ma élők felé. Mindezek megismerése azért fontos a magyarok számára, mert a honfoglalás előtti korokban szoros kapcsolatban álltunk ezekkel a török és mongol népekkel. A regösénekekből ízelítőt is hallhattak az érdeklődők: felvételről és – az előadó jóvoltából – élőben egyaránt.

A hagyományos Szent Iván-éjhez közeli estén fotóbemutatóra is sor került: dr. Simán László zenei aláfestéssel mutatta be képeit a közönségnek „Hullámzó látomások” címmel.

A restaurátorműhelyben ezúttal idolkészítés várta a gyerekeket. Egy öntőforma segítségével mindenki elkészíthette a saját kultikus tárgyát. A múzeum gyűjteményében fellelhető idolok másolatait pedig meg is lehetett vásárolni.
Az idei éjszaka „sztárvendége” egy egyedülálló Somogy megyei lelet volt, melyet 2006 tavaszán tártak fel a régészek.

Az 1600 éves hun áldozati üst 60 centiméter magas és 22 kilogramm súlyú. A gazdagon díszített edény szinte teljesen épen került elő a Balatonlelle melletti Rádpusztáról. Az üstöt a Hun Birodalom virágkora idején – az V. században – használták: a szakemberek szerint az előkelőségek halotti búcsúztatásakor szokásos áldozati szertartás elvégzéséhez.

A látogatók ízelítőt láthattak továbbá a szeptemberre tervezett „Testedzés és életöröm – Zalai sportok” című kiállításból. Megyeri Anna muzeológus, a tárlat rendezője elárulta: hatalmas, az egész megyét átfogó gyűjteményről van szó. A kiállítás régi sporteszközök, fotók, újságcikkek és személyes tárgyak segítségével mutatja majd be a megye száz évet is átölelő sporttörténetét.

vissza az elejére


Tábor a skanzenben

Szinte nem is kell hirdetni, olyan népszerű a Göcseji Múzeum által immár hatodik éve megrendezett népművészeti tábor, melynek a skanzen ad otthont. A heti turnusokban 6–12 éves korú gyerekeket foglalkoztatnak népi iparművészek, népzenészek, játszóházvezetők. Így már kinőtt egy generáció a népművészetet és a múzeum értékeit fókuszba helyező, nyugodt hangulatú táborból, de a jó hírnév biztosítja a 25–30 fős tábor teltségét.

– Mindennap más mester foglalkozik a gyerekekkel, illetve hetente is változik a program. Többek között lehet agyagozni, szőni, termésfonással, fafaragással, gyöngyfűzéssel foglalkozni. Állandó résztvevőnk Horváth László, aki mozgásos játékokat és ifj. Horváth Károly, aki népdalokat tanít a gyerekeknek – mondta Horváth Csaba fazekas, a tábor egyik vezetője

 – A kellemes és hasznos időtöltés mellett ezek a gyerekek később nagyobb kedvvel látogatják a skanzen és a Göcseji Múzeum programjait, kiállításait.

Az első turnusban főként az Ady-iskola diákjai vettek részt, de vendég gyerekek voltak Hévízről, Budapestről, Dombóvárról is.

vissza az elejére


Az áfaváltozás miatt

helyesbítő számlákat küld a zalavíz

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy 2009. július 1-jével az általános forgalmi adó mértéke a termékek és szolgáltatások jelentős részénél 20 százalékról 25 százalékra emelkedik. Ez alól a víz- és csatornaszolgáltatás díjai sem jelentenek kivételt. Árkovics Orsolyát, a Zalavíz Zrt. gazdasági igazgatóját arról kérdeztük, miként érinti az áfaváltozás a megye 124 településén szolgáltató társaság gazdálkodását.

– Mennyivel nőnek a víz- és csatornadíjak?
– Mindenekelőtt szeretném tisztázni, hogy az önkormányzatok által 2009. évre megállapított nettó víz- és csatornadíjak továbbra is érvényben maradnak. Az áfa emelkedése ugyan a Zalavíz Zrt. költségeinek kisebb mértékű növekedésével is jár (pl. benzin áfája), ezeket a többletköltségeket nem hárítjuk át a fogyasztókra. A számlák bruttó összege csak az áfa 5 százalékos emelkedése miatt lesz magasabb.

– Okoz-e a számlázásban problémát az áfaemelés?
– A Zalavíz Zrt. költségtakarékosság miatt idén tért át az évi egyszeri vízmérő-leolvasásra minden olyan fogyasztó esetében, ahol a havi vízfogyasztás nem éri el a száz köbmétert. Azoknál a partnereinknél, ahol a fogyasztás meghaladja a havi száz köbmétert, a havi leolvasás és a havi számlakészítés miatt zökkenőmentes az áfa mértékének kezelése a számlázásban. A probléma annál a több mint harmincezer fogyasztónál jelentkezik, ahol több havi átalányszámlát küldtünk ki az első félévben, attól függően, hogy melyik hónapban kerül sor a mérő leolvasására.

– Sztornózzák ezeket a számlákat?
– Más eljárást választottunk, ami véleményem szerint a vízmű és a fogyasztók részéről is könynyebben kezelhető, a számviteli előírásoknak pedig teljes mértékben eleget tesz. Mivel a már kiküldött átalányszámlák még húsz százalékos áfával készültek, a július 1-je utáni időszakra vonatkozó átalányszámlákhoz egy-egy helyesbítő számlát küldünk a fogyasztóinknak. A helyesbítő számlák fogják tartalmazni a már kiküldött átalányszámlákra vonatkozó áfakülönbözetet.

– Tehát senki ne dobja el a számlát azért, mert húsz százalékos áfa szerepel rajta?
  – Természetesen őrizzék meg a húsz százalékos áfával elkészített átalányszámláikat, és a második félévben kiküldésre kerülő helyesbítő számlákkal együtt szíveskedjenek azokat befizetni. A két számla együttes befizetésével teljesül az adott hónap átalányának fizetési kötelezettsége – erősíti meg Árkovics Orsolya gazdasági igazgató az elmondottakat.


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online