Megújult az ivóvíz-gerincvezeték

A helyi iparűzési adó adóalap-mentességi határának emelése

Társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújítása

Pécsi kollégiumi férőhelyek elnyerése

Gyermekétkeztetés és szociális étkeztetés térítési díjainak változása


Megújult az ivóvíz-gerincvezeték

Úthelyreállítás előtti munkálatok a petőfi utcában

Miután az önkormányzat döntött a Petőfi utca útburkolatának helyreállításáról, a kivitelezés megkezdése előtt a Zalavíz Zrt. szükségesnek tartotta két fontos munkálat elvégzését is.

– A Bíró Márton és a Kosztolányi utcák, valamint az Ady és a Mártírok utcák határolta, mintegy ötszáz méteres szakaszon, kicseréltük a pontosan ötven éve lefektetett ivóvíz-gerincvezetéket – mondta lapunknak Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója. – Emellett kemény polietilén vezeték került az összes elavult ivóvízbekötő cső helyére is, amely így most legalább ötven évre kínál megoldást.

A vezetékeken kívül a csomópontokban új elzáró szerelvények, visszacsapó szelepek és tűzcsapok is elhelyezésre kerültek. Itt szeretném megköszönni azon közlekedőknek, itt lakóknak a türelmét, akiknél a szükséges útlezárások illetve vízhiány miatt a munkálatok kellemetlenséget okoztak.

Az európai uniós projektben előírásként szerepel, így az említett szakaszon megoldottá válik továbbá a szennyvízrendszer, valamint a csapadékcsatorna szétválasztása is. A július 15-ig befejeződő munkálatok után kap új aszfaltréteget a két érintett útszakasz, a befejezést augusztus 3l-re ígérte a város útépítési és közlekedési csoportja.

vissza az elejére


A helyi iparűzési adó
adóalap-mentességi határának emelése

  Zalaegerszeg megyei jogú város gazdaságélénkítő programjának egyik, a középtávú beavatkozások között említhető eleme a helyi iparűzési adó adóalap-mentességi határ 1 millió Ft-ról 1,5 millió Ft-ra történő emelése.

A vállalkozásszintű adóalap-mentesség jelenlegi 1 millió Ft-ról 1,5 millió Ft-ra történő emelésével összességében az adózók 56%-a adómentessé válna, ami az önkormányzat részéről hozzávetőlegesen 21 millió Ft további adóbevétel-kiesést, az adózók számára pedig adómérséklést jelentene.

Jelen szabályozással több mint 4.000 vállalkozás szerez a helyi iparűzési adó fizetése alól mentességet.
A rendelet 2010. január 1. napján lép hatályba, a 2010. január 1-je után keletkezett adókötelezettség megállapítása esetén lehet alkalmazni, de az átmeneti szabályozás szerint már a 2009-es évre vonatkozóan az 1 millió forint vállalkozásszintű adóalap-mentességet meghaladóan – legfeljebb 1 millió 500 ezer forint adóalaphatárig – az adózók további 30%-os mértékben adókedvezményt vehetnek igénybe.

vissza az elejére


Társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújítása

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

  Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 45/2007. (XI. 30.) számú önkormányzati rendelet alapján az alábbi pályázatot teszi közzé:

I. A támogatás célja
A támogatás célja, hogy a városkép javítása érdekében elősegítse Zalaegerszeg város épületállománya állagának javítását, felújítását és korszerűsítését a társasházi közös tulajdonú és lakásszövetkezeti tulajdonú épületrészek és épületberendezések felújításához, korszerűsítéséhez igénybe vehető helyi önkormányzati támogatás segítségével.

II. A pályázók köre
Támogatás iránti pályázatot a Zalaegerszeg megyei jogú város közigazgatási területén élő társasházi lakóépületek tulajdonostársainak közösségei, illetve a lakásszövetkezeti lakóépületek lakásszövetkezetei nyújthatnak be (a továbbiakban: Pályázók) a jogszabályban, az alapító okiratban és a szervezeti-működési szabályzatban, valamint az alapszabályban foglaltak alapján hozott közgyűlési határozat alapján.

III. Támogatható tevékenységek köre
A pályázatban támogatás a pályázó saját tulajdonában lévő, legalább 4 lakásos lakóépületek esetén a közös tulajdonban lévő épületrészek és épületberendezések alábbi felújításához, korszerűsítéséhez igényelhető:
a) Energiamegtakarítást eredményező felújítások, korszerűsítések
b) Balesetveszélyes műszaki állapotot megszüntető és biztonságot növelő felújítások, korszerűsítések
c) Épületkárok elhárítását célzó beruházások
d) Épületgépészeti alapvezetékek teljes vagy részleges cseréje
e) Egyéb felújítások és korszerűsítések

IV. A pályázattal elnyerhető támogatás
A támogatás formája: visszatérítendő, kamatmentes kölcsön (továbbiakban: támogatás).

A támogatás mértéke
Az igényelhető és az önkormányzat által odaítélhető támogatás összege maximum a felújítás figyelembe vehető összköltségének 50%-a lehet, de nem haladhatja meg lakásonként a 100.000 Ft összeget.
Az egy pályázó részére nyújtott támogatás összege nem haladhatja meg az adott évben a támogatás nyújtására rendelkezésre álló keretösszeg 20%-át.

V. A pályázat benyújtásával kapcsolatos követelmények
A pályázatok benyújtási határideje: 2009. július 13.
A benyújtás helye: ZMJV Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
A pályázat benyújtásakor pályázati díjat nem kell fizetni.

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó részletes feltételeket tartalmazó pályázati útmutató térítésmentesen átvehető Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályán a 202. szobában.

A pályázati kiírás és mellékletei letölthetők a www.zalaegerszeg.hu honlapról.

További információ személyesen a megjelölt osztályon, illetve telefonon kérhető.
Tel.: 502-100/426, 427 melléken.

vissza az elejére


A pécsi kollégiumi férőhelyek elnyerése

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

   Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a – többször módosított – 9/2004. (III. 05.) rendelete alapján pályázatot ír ki – pécsi felsőoktatási intézményekben tanuló zalaegerszegi hallgatók számára – a Szántó Kovács János Kollégiumban biztosított 10 kollégiumi férőhely elnyerésére.

A kollégiumi férőhelyek pályázat útján nyerhetőek el, a pályázatokat ZMJV Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályára kell benyújtani.

A pályázat benyújtásának feltételei:
a) a pályázó állandó zalaegerszegi lakhellyel rendelkezzen,
b) tanulmányait valamely államilag elismert pécsi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán végezze,
c) az első diploma megszerzése érdekében főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzésben,
illetve BSc/BA vagy MSc/MA képzésben vegyen részt, vagy a képzésre felvételt nyert és halasztással nem élt,
d) legyen jogosult a kollégiumi férőhely iránti kérelem benyújtására, de kérelmét helyhiány miatt elutasították.

A pályázat elbírálásának feltételei:
a) a hallgató az elbírálást megelőző félévben minimum 3,00-es számtani átlagú tanulmányi eredményt érjen el,
b) amennyiben a pályázat benyújtásának évében tanulmányait még nem kezdte meg, pályázatában a felsőoktatási intézménybe történő felvételt hitelt érdemlően bizonyítania kell. Ebben az esetben az elbírálás feltétele, hogy érettségi vizsgaeredménye elérje a 4,00-es átlagot.

A pályázat elnyerésének feltételei:
a) a pályázó szociális körülményei (jövedelmi viszonyok, testvérek száma, szülők foglalkoztatása) a kollégiumi ellátást indokolttá tegyék.

A pályázat benyújtásának határideje: 2009. augusztus 10.

A benyújtott pályázatokat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási és Ifjúsági Bizottsága bírálja el. A bizottság a pályázatokat augusztus 31-ig bírálja el, a döntéséről határozatban értesíti a pályázókat.

A pályázathoz csatolni kell:
a) a fenti rendelet 1. számú mellékletében szereplő adatlapot, az abban meghatározott igazolásokat,
b) a tanulmányi átlag, illetőleg a felsőoktatási intézménybe történt felvétel, valamint az érettségi vizsgaeredmény igazolását.

A pályázati adatlap beszerezhető:
ZMJV Polgármesteri Hivatal portáján (Kossuth u. 17–19.), illetve letölthető Zalaegerszeg város honlapjáról a www.zalaegerszeg.hu/közigazgatás/formanyomtatványok oldalról.

Bővebb felvilágosítás: ZMJV Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály. Telefon: 502-190/213.

vissza az elejére


Gyermekétkeztetés és szociális étkeztetés
térítési díjainak változása

A gyermekétkeztetés esetén a térítési díjak az áfa mértékének változásával emelkednek, míg a szociális étkeztetés esetében az intézményi térítési díj bruttó összege változatlan marad.

A szociális szolgáltatások és intézményi ellátások térítési díja nem változik, a 2009. július 1-jétől hatályos áfaemelés hatása a 2009. évi szolgáltatási önköltség (és a normatív hozzájárulás) alapján megállapított 2010. évi térítési díjaknál jelentkezhet majd.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online