Átadták a pihenőparkot

In memoriam Lukács Márton

Elkészült az akkreditációs anyag

Középiskolások vetélkedője

Egy kis vigasság

Bemutatkozás Kuselben


Átadták a pihenőparkot

Újabb létesítmény a kertvárosban

A kertvárosi pihenőparkot a településrész déli részén, a Jánkahegy lábánál, a Göcseji Pataki Ferenc, a Cinke és Határjáró utcák találkozásánál fekvő domboldalon alakították ki. A hivatalos avatóünnepségen – ahová a környék lakói szép számban jöttek el – Rigó Csaba, a településrész önkormányzati képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy közös összefogással tették rendbe a lejtős területet, az egykori homokbánya helyén olyan pihenőpark épült, a mely az itt élők nyugalmát szolgálja, és számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

A 4 ezer 500 négyzetméteres területen kocogósétány, tollaslabda- és pétanque-pálya található. A kerti asztaloknál és padoknál pihenni, kártyázni lehet, valamint elfogyasztani egy finom uzsonnát is. Köztéri ivóvízkút is rendelkezésre áll. A pihenőparkot Horváth Zsuzsanna tájépítő mérnök, a Városgazdálkodási Kft. munkatársa tervezte, s mint elhangzott, a tereprendezés és a sétányépítés után rengeteg zöld növény került telepítésre: 41 fa, 20 kúszófenyő, mintegy kétezer cserje és több mint háromezer négyzetméter gyep. A Cinke utca felől támfal és járda teszi lehetővé, hogy az ott élő családok könnyebben meg tudják közelíteni a pihenőparkot.

Dr. Gyimesi Endre polgármester az avatóünnepségen elmondta, a tavalyi évben megépült Bóbita integrált játszótér után újabb különleges értékkel gazdagodott a város és a településrész. A környéken élők igényeit kiemelten figyelembe vevő előkészítő munkát gondos kivitelezés követte. A pihenőpark, amely több mint 30 millió forintos értéket képvisel, az önkormányzat, helyi vállalkozók és a lakosság összefogásával valósult meg.

vissza az elejére


In memoriam Lukács Márton

A hírt még most sem akarjuk elhinni, de a döbbenetbe fáradt tekintetek bizonyossá teszik: Marci, Marci bácsi nincs többé!

Zalaszentgróton kezdte pedagógusi pályafutását. 1979-ben került Zalaegerszegre a Petőfi-iskolába, ahol igazgatóhelyettesként 1986-ig dolgozott, majd több mint két évtizedig igazgatóként látta el feladatát, eggyé válva iskolánkkal és a sporttagozattal. 20 évig a város oktatási bizottságában szolgálta a város oktatásügyét, és a Zalaszám ZAC Atlétikai Szakosztály vezetésében a sportéletét. Kiemelkedő pedagógiai tevékenységéért és vezetői munkájáért 2007-ben a Zalaegerszegért Díjat, 2008-ban a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést kapott.

A belőle áradó humánum mindenkit megérintett; munkatársai, szülők és diákok egyaránt érezhették a hosszú évek alatt figyelmét. Embersége és megfontoltsága iránytű volt számunkra. Halála nagy veszteség.
De fájdalmunkban az emlékek megkeresnek minket: a derűs beszélgetések, megfontolt tanácsai, a régi közös éneklések, egy gyors átadás a tanár-diák meccsen, tanévbúcsúztató a közeli kerthelyiségben – a mindig mosolygó arca.

Az emlék marad nekünk, elevenen él bennünk, újra és újra együtt élünk vele, érezzük megnyugtató jelenlétét.

A Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nevében
Jász Béla

vissza az elejére


Elkészült az akkreditációs anyag

  A közelmúltban került sor a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány kuratóriumának soros ülésére, ahol többek között elhangzott: elkészült a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának akkreditációs anyaga a mechatronikai mérnöki BSc szak zalaegerszegi elindítására vonatkozóan.

A kuratórium több témával is foglalkozott, így az idei felsőoktatási helyzettel. 2009-ben nőtt a felsőoktatási intézményekbe jelentkező fiatalok száma, mintegy 31 ezer fővel. Ennek oka többek között, hogy most értek el az érettségihez az öt évvel ezelőtt elindult nyelvi előkészítő osztályok.

Bővült a mesterképzés, és sokan az idén adták be jelentkezési lapjaikat azok közül, akiket tavaly eltántorított a tandíj bevezetése. Zalaegerszegen közel 400 új első éves hallgató kezdte meg tanulmányait a főiskolákon. A pénzügyi és számvitelin 258-an, a gépészmérnökin 27-en, az egészségügyi főiskolán 77-en, míg a pécsi tudományegyetem felnőttképzési karán 27-en.

Elhangzott továbbá, hogy elkezdődött a TIOP-pályázat keretén belül a főiskolán a 622 millió forintos fejlesztés megvalósítása, amelynek támogatási összege 597 millió, a maradék 25 milliós önrészt a városi és megyei önkormányzat, valamint a támogató cégek és a főiskola biztosítják.

vissza az elejére


Középiskolások vetélkedője

  Az idén öt középiskola részvételével zajlott az az európai országok mind jobb megismerését szolgáló vetélkedő, melyet a gyerekek világnapja alkalmából rendez számos támogató, így a város oktatási bizottsága mellett a nagycsaládosok egyesülete, valamint a Zeg-Zug Ifjúsági Iroda.

A feladatok a már kialakult szokásoknak megfelelően állítódtak össze. Így a különböző tárgykörökben írandó TOTÓ, illetve a diákok által választott országok minél színesebb bemutatása. Ez utóbbiban a prímet a Csány-szakközépiskola tanulói vitték, akik Finnország számos érdekességére hívták fel a figyelmet, humorral és ötletességgel fűszerezve. Az idén Magyarország sem maradt ki a sorból a Deák-szakközépiskola 11/E osztályosai alkotta csapat jóvoltából.

A kölcseysek Olaszországot, a zrínyisek Romániát, míg a Mindszenty-gimnázium tanulói Franciaországot mutatták be különböző megközelítési módokkal. A TOTÓ során a környezetvédelmi kérdések okozták a legtöbb fejtörést, a fogyasztóvédelemben, az EU és az UNICEF dolgaiban járatosabbak voltak a tanulók.
Végül a zrínyis gimnazisták, akik az utolsó percben neveztek be a versenyre, kerültek ki győztesként. Őket követte a dobogón a Csány-szakközépiskola és a Kölcsey-gimnázium csapata.

vissza az elejére


Egy kis vigasság

Kertvárosi vigasságok címmel teremtettek egy kis kikapcsolódási lehetőséget az Apáczai ÁMK munkatársai a településrészi önkormányzattal karöltve.

Az időjárás kedvezett a szabadtéri programoknak, melyekkel egyrészt a házon belüli kluboknak kívántak megmutatkozási lehetőséget adni, másrészt a környező lakókat kicsalogatni a hétköznapi rohanás világából. Mint mindig, aktivitásukkal most is kiemelkedtek a nyugdíjasok. Sütöttek-főztek, kiállítottak, szerepeltek.

Szintén kitett magáért a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola, amely fúvósokkal, ütősökkel és tiszta hangzású ősi magyar dalokkal teremtett pergő vagy éppen emelkedett hangulatot. A legtöbb program a gyerekeket várta, akik örömmel vették ki részüket a vigasságból.
  Napnyugta után érkezett Bánfalvi Péter, hogy a Jupiter és holdjai világába kalauzolja az érdeklődőket. A nosztalgia- diszkóhoz a Helikon Táncegyüttes szolgáltatott kedvcsinálót.

vissza az elejére


Bemutatkozás Kuselben

  Bográcsban rotyogó gulyásleves, dödölle, kürtőskalács és magyar népzene várta a hétvégén a németországi Kuselben megrendezett Európai Őstermelői Vásár látogatóit.

A Zalaegerszegtől 960 km távolságban, Rajna Pfalz tartományban fekvő testvérvárosban szeptember 19–20-án 20 fős küldöttség képviselte városunkat Tombi Lajos alpolgármester vezetésével.

A közel 20 ezer érdeklődő kíváncsian nézte a faszén felett aranybarnára piruló kürtőskalácsokat, amelyekről többek közt azt is megtudhatták, hogy titkos receptje a 17. században az ő vidékükről, Mainzból került Erdélybe.

A vállalkozóbb szellemű gyermekek korongozhattak,
az éhesek magyar gulyással, dödöllével és gesztenyepürével csillapíthatták éhségüket – amelyeket Pálfi László, a Göcsej-Palatinus étterem tulajdonosa igazi magyaros környezetben kínált a vendégeknek –, miközben egy zalai szalmafonó, egy gyöngyfűző és egy fazekas kézügyességét is megcsodálhatták. A Tourinform-iroda jóvoltából színes prospektusokból tájékozódhattak Magyarország és a régió turistákat vonzó célpontjairól.

A jó hangulatról az ételek és az elmaradhatatlan magyar borok mellett a Haragláb népzenei együttes gondoskodott. Reméljük, sikerült jó hírünket vinni, és a vásárlátogatók érdeklődését szép tájaink, fürdőink és gasztronómiánk iránt felkelteni. Természetesen ígéretünket vették: a magyar stand jövőre is benépesül a kuseli vásárban.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online