Landorhegyi fejlesztések

A gyerekek világnapján

Könyvesbolt a Mindszentyben

Környezetbarát termékeket!

Az időben elkezdett kezeléssel elkerülhető a tragédia


Landorhegyi fejlesztések

JÁTSZÓTÉR ÉS JÁRDÁK

Játszótérnek és megszépült járdáknak örülhetnek a landorhegyiek. Az összesen 8,5 millió forintos beruházást dr. Gyimesi Endre polgármester, Makovecz Tamás és dr. Káldi Dávid képviselők avatták fel.

Mint elhangzott, a játszóteret a Landorhegyi út 31–51. számú ház lakóinak kérésére alakították ki. A léckerítéssel védett helyen dupla hinta, kakashinta és homokozó várja a kicsiket.

A Szent Kristóf sétány 65 méter hosszú térkőburkolatának kialakításakor figyelembe vették a zöld környezetet, ehhez illeszkedik a Pais és Kispest utcákat összekötő gyalogjárda.

A Kodály és Gasparich utca között 800 méter hosszú, akadálymentesített járda, lépcsőházi bejárókkal épült ki több szakaszban, 2006-tól kezdődően napjainkig.

vissza az elejére


A gyerekek világnapján

ÜNNEPSÉG A VIZSLAPARKBAN

Az UNICEF javaslatára 1954 óta gazdagítja a naptárt a gyerekek világnapja. Zalaegerszegen a nagycsaládosok helyi egyesületének kezdeményezésére immár tizedik éve emlékeztek meg erről, hagyományosan szeptember 11-én, a Vizslaparkban e célra felállított szobornál.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Iványi Ildikó, a szervező és főtámogató egyesület elnöke, valamint dr. Takács István, az UNICEF Magyar Bizottságának elnöke. Röviden kifejtette, fel szeretnék hívni a társadalom figyelmét a magyar gyerekekre, akik az ország jövőjét jelentik, valamint a világ azon gyermekeire, akik méltatlan körülmények között, orvosi ellátás, oktatás, egészséges életmód és játéklehetőségek nélkülözése mellett élnek.

A műsorban felléptek a Deák-szakközépiskola 11/E osztályos tanulói, valamint a Kiss utcai óvodások. A nagycsaládosok jóvoltából ingyenes ugrálóvár kínálta élvezetek mellett rendőr- és tűzoltóautó-bemutató, lovaglási lehetőség és a gyermekjóléti szolgálat munkatársainak közreműködésével kézműves-foglalkozás várta a kicsiket és nagyobbakat.

vissza az elejére


Könyvesbolt a Mindszentyben

Könyvesbolt nyílt a közelmúltban a Mindszenty-iskolában. Az épület bejárata mellett lévő üzlethelyiségben elsősorban vallásos témájú, illetve a gyermekneveléshez és a gyerekek érdeklődéséhez kapcsolódó világi könyvek kaphatók. A nyitás alkalmával író-olvasó találkozót is szerveztek, ahol a vendég Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság vezetője volt.

A 68 éves perjel dr. Marx Gyula moderátor kérdéseire válaszolva az élet kihívásairól, a rend fontosságáról, az alapvető értékekről, mint igazodási pontokról, a hiteles emberekről és a hatékony pedagógiáról beszélt. Kiderült, első írása abból a naplóból született, melyet az Antall-kormány Művelődési és Közoktatási Minisztériumának miniszteri biztosaként vetett papírra.

Azóta már több könyve is napvilágot látott, legújabb munkája, mely pedagógiai jellegű jegyzeteit gyűjti össze, szeptember közepén került nyomdába. De tervei között szerepel úti jegyzeteiből egy válogatás kiadása, illetve dédelgetett álma a Balatonról készített fotóiból egy album.

A könyvtár hétfőtől péntekig napközben és szombat esténként a szentmise ideje alatt tart nyitva, tudtuk meg Timár Jánostól, az üzlet vezetőjétől. A jól sikerült író-olvasó találkozó folytatása pedig 2–3 havonkénti gyakorisággal várható.

vissza az elejére


Környezetbarát termékeket!

  Uniós forrásból finanszírozott projekt indul a magyar „Környezetbarát termék” és az Európai Unió „Ökocímke”-rendszerek népszerűsítésére, amelyek a környezettudatos vásárlóknak segítenek a tudatos választásban.

Azok a termékek, melyek a két rendszer valamelyikének védjegyét viselik, biztos, hogy kevesebb káros hatást gyakorolnak, mint azok az áruk, melyek a jel viselését nem érdemelték ki. Az ökocímkék olyan önkéntes termékminősítő rendszerek, amelyek célja a fogyasztók közérthető és hiteles tájékoztatása a kisebb környezeti hatással járó termékekről és szolgáltatásokról. Ma hazánkban több mint 600 termék rendelkezik ilyen címkével.

Az Európai Unió ökocímke-rendszerét 1992-ben hozták létre, ez hazánk uniós csatlakozása óta Magyarországon is működik. A nemzeti környezetbarát minősítő rendszerben jelenleg 25 termékcsoportban lehet pályázni minősítésre, míg az EU ökocímkére 23 termékcsoportban osztanak minősítést.

vissza az elejére


Az időben elkezdett kezeléssel
elkerülhető a tragédia

Az érszűkület problémája és kezelésének új útja

  Csak a lábam fáj, más bajom nincs! – ismételjük gyakorta, pedig egy nehezen kezelhető, évről évre rosszabbodó betegségben szenvedünk. Az érszűkület a legalattomosabb kórok egyike.

Sokunknál – olykor csillapíthatatlan – fájdalmat néhány év után okoz. Egészen addig persze nem vesszük komolyan, aztán keservesen szaladunk segítségért. A sebészorvos a rendelkezésére álló lehetőségek közül választ. Zalaegerszegen, Hévízen és minden megyeszékhelyen már működnek azok a rendelők, ahol az érszűkület gyógyításának legújabb lehetősége, a Nashwan-Parasound eljárás áll a betegek rendelkezésére.

Francia Becsületrend emlékérme 2005.A kezelések fájdalom- és szövődménymentesek. Ezzel a találmánnyal feltalálója, dr. Khaled Nashwan már több mint 20 nemzetközi nívós díjat nyert, többek közt a Francia Becsületrend emlékérmét és Taiwan nagydíját is. 2006-ban pedig ő lett az év feltalálója Magyarországon.

– Az elmúlt év tapasztalatai rengeteg tanulsággal szolgáltak – mondja a centrum vezetője. – Sok beteg akkor keres fel bennünket, amikor állapota kritikussá válik, végtagja az elhalás küszöbén áll, kezelőorvosa az amputációt javasolja. Bizonyos esetekben mi sem tudunk mást mondani, mint azt a tényt erősítjük meg, amit a kezelőorvos a beteggel közölt.

A betegség első tüneteinek megjelenésétől a végtag elvesztéséig sokszor évek telnek el. Azt kell lehetőleg megelőzni, hogy a tragikus végkifejlet bekövetkezzen, vagy legalább lassítani azt. A mi eljárásunkkal is akkor tudunk komoly eredményt elérni, ha a beteg még időben érkezik.

– Milyen tünetek jelentkezésekor gyaníthatjuk, hogy az érszűkület fenyeget bennünket?
– A leginkább jellemző a végtagokban bizonyos járástávolság után jelentkező görcsös fájdalom. Előfordul, hogy a görcsös fájdalom még nem jelentkezik, de izomlázszerű tüneteket tapasztalunk gyaloglás közben.

A problémát jelzi, ha a járástávolság csökken, ha hidegek a végtagjaink – esetleg még a meleg szobában is, végtagok zsibbadtsága, éjszakai végtagi görcsök, fáradékonyság, szédülés, esetlegesen fülzúgás. Természetesen komoly jelentőséggel bír az a tény, ha a családban örökletes jellemzőként az érelmeszesedés előfordul. A szervezet általános meszesedése a korral is jár, nyilván hatványozottabb az előfordulása a veszélyeztetett családoknál.

De a cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas vérzsír- és koleszterinszint önmagában is komoly veszélyt hordoz, mint rizikófaktor. Ugyanakkor a stressz, az elhízás és a mozgásszegény életmód sem elhanyagolható rizikófaktor. Ezeknél a megelőzés nagy jelentőséggel bír.

– Hány kezelésből áll A Nashwan-Parasound terápiás kúra?
– Húsz kezelésből áll, napi egy-egy kezeléssel annak hatására az érszűkületet áthidaló kollaterális keringésképzést (mellékerek) serkenti, így javítja a vérkeringést. A kezelések előtt és után orvosi vizsgálat történik. A régió lakosainak jó hír, hogy a magyar állampolgároknak októbertől visszavonásig továbbra is 50%-os kedvezményt adnak. Felvilágosítás: 06-20/22-444-01, 06-30/353-89-35, 06-70/290-32-16

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online