Első a munkahelyteremtés

Kevés papír, gyors ügyintézés

Vidám napok a Telekiben


Első a munkahelyteremtés

Doszpoth attila a közeljövő terveiről

  A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatóját, Doszpoth Attilát kérte fel külsős, főállású alpolgármesternek Gyutai Csaba polgármester. A gazdasági és műszaki ügyekért felelős városvezetőt a közeljövő feladatairól, terveiről kérdeztük.

Doszpoth Attila– Milyen megfontolásokból vállalta a felkérést?
– A Városfejlesztőnél a munkahelyteremtés és a befektetésösztönzés volt a legfontosabb feladatunk. Mivel az új polgármester is ezeket a feladatokat tűzte zászlajára, ezért gondolhatott rám, mint külsős alpolgármesterre. Kérte, a gazdasági és műszaki ügyekben legyek a segítségére. Ugyan a cégnél még voltak megoldásra váró feladatok, azért mondtam igent a felkérésre, mert úgy gondoltam, alpolgármesterként még szélesebb körből lehet rálátni ezekre a kérdésekre, még többet lehet tenni a munkahelyteremtésért, a városfejlesztésért.

– Mikor lesz utódja a Városfejlesztő Zrt.-nél?
– A jogszabály szerint harminc napon belül új vezetőt kell választani. Folynak erről a tárgyalások, a november 18-i közgyűlés dönt a személyről – válaszolja Doszpoth Attila, akinek az alapvégzettsége agrármérnök, Keszthelyen végzett az egyetemen 1992-ben. Ezt követően Pécsen elvégezte a közgazdaság-tudományi egyetemet, és szakokleveles üzleti menedzser (MBA) képesítést is szerzett.

A 90-es évek elején dolgozott a Környezetvédelmi Felügyelőségnél, majd 1995-tól 2004-ig a versenyszférában dolgozott. 1998–2002 között önkormányzati képviselő volt, a város gazdasági bizottságát vezette. A Városfejlesztő Zrt. munkájába 2006-ban kapcsolódott be, 2008-tól volt a társaság vezérigazgatója. Mint mondja, szeretné a hivatali, önkormányzati és a versenyszférában szerzett tapasztalatait hasznosítani az alpolgármesteri munkájában.

– Melyek a legközelebbi feladatok, és milyen hosszú távú elképzelései vannak Zalaegerszeg fejlődésével kapcsolatban?
– Most a legfontosabb a 2011-es városi költségvetés összeállítása, amin már dolgozunk a munkatársaimmal. A legfőbb stratégiai célunk természetesen a munkahelyteremtés. A városnak szüksége van az előrelépésre ebben a kérdésben. Már csak a költségvetés bevételi oldala miatt is, hiszen nem mindegy, mennyi iparűzési adó folyik be. A munkahelyteremtés terén már szereztünk tapasztalatokat az elmúlt években, minimális célokat el is elértünk. Például azt, hogy a gazdasági diplomácia térképére feltettük Zalaegerszeg városát.

Nyilván ezenkívül fontos az arányos városfejlesztés és a forrásának az előteremtése valamint a műszaki megoldása. Elsősorban a még el nem készült közművekre gondolok, illetve az intézményhálózat fejlesztésére. De ugyanilyen fontos a munkahelyteremtést szolgáló szakképzés is.

Doszpoth Attila utal a belvárosi rehabilitációra, melynek keretében fontos cél a Kossuth Lajos utca forgalomcsökkentése egészen a „nulláig”, záros határidőn belül.
– Az önkormányzati cégek tevékenységét is át kell nézni, szeretnénk, ha tőkeerős, a feladatukat maximális színvonalon, hatékonyan látnák el – mondja. Hozzáteszi: élhetőbb Zalaegerszeg, élhetőbb belváros az önkormányzat vezetésének a célja. – A vállalkozások jelzik: akkor jönnek beruházásokkal a zalai megyeszékhelyre, ha a környezet megfelelő számukra, rendelkezésre állnak a munkaerők, ha a fiatalok a diploma megszerzése után visszajönnek a városba, és lehet rájuk számítani.

– Tény, hogy munkaerőt igénylő, de magas hozzáadott értéket előállító cégeket kell Zalaegerszegre telepíteni, akiknek szükségük van a szakmai tudásra, közép- és felsőfokú ismeretekre. Három főiskola is működik a városban.
– Igen, a feltételek csírái megvannak. A főiskolákra és az elismert középfokú oktatási struktúrára lehet építeni. De tovább kell lépni. Az a célunk, hogy a főiskolákat, egyetemeket már úgy fejezzék be a fiatalok, hogy már részt vettek innovációs projektekben, a termelésben, és mindezt ne csak egy diplomadolgozat kapcsán ismerjék meg.

Éppen ezért fontos, hogy a laktanya még fel nem használt területének a hasznosítása átgondolásra kerüljön, és ott az innováció, a kutatásfejlesztés köré épülő tevékenység találja meg a helyét. Az infrastrukturális feltételek megteremtése azonban sok pénzbe kerül, csupán az önkormányzat önerejéből nem fog menni. Ezért európai uniós projektekhez kell kapcsolódni, ami részben már meg is történt. Ezt szeretnénk folytatni a közeljövőben.

vissza az elejére


Kevés papír, gyors ügyintézés

Balaicz zoltán a vidéki felsőoktatásért

  Közel egy évtizede vesz részt a város közéletében, kilenc évig vezette a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványt, 2006-tól önkormányzati képviselő, az előző ciklusban pedig az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke volt. Balaicz Zoltánt a közelmúltban választotta meg a képviselő-testület az önkormányzat egyik alpolgármesterének.

Ahogy mondja: az új feladat nagy megtiszteltetés, bár lemondásokkal is járt, hiszen a közalapítvány igazgatói posztja és a bizottságelnökség összeférhetetlen az alpolgármesterséggel. Annak viszont örül, hogy két végzős osztályát még felkészítheti az érettségi vizsgára, és továbbra is lehet óraadó tanár. Balaicz Zoltánnal a közéleti munkáról és az oktatáspolitika változásairól beszélgettünk.

– Mennyiben módosítja eddigi életritmusát az új feladat?
– Az előző években délelőttjeim jó része tanítással telt, most viszont hozzá kell szoknom a hivatali munka ritmusához. Ez persze nem idegen tőlem, hiszen a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatójaként eddig is a polgármesteri hivatalban volt a munkahelyem, de bele kell tanulnom egy másfajta időbeosztásba. Azt viszont szeretném, ha az eddigiekhez hasonlóan hétvégente lenne időm a családomra és a barátaimra. Nagyon szeretek foci- és kosármeccsekre járni, és remélem, erre ezután is lesz lehetőségem.

– Barátai mit szóltak, mikor megtudták, hogy alpolgármester lesz?
– Szerencsére mindig, mindenben segítenek és támogatnak, annak ellenre, hogy a társaságon belül csak én foglalkozom politikával. Mikor kiderült, hogy Gyutai Csaba polgármester engem kért fel egyik alpolgármesterének, büszkék voltak rám, ám a kötöttebb időbeosztás és a sok hivatalos elfoglaltság miatt féltettek is. Nagyon jó és összetartó ez a baráti társaság, így nem félek attól, hogy bármi változik a munkám miatt.

– Az új polgármester fiatalítást hirdetett a helyi közéletben. Stílusban és kommunikációban milyen változásokra lehet majd számítani?
– Minden személyi változás óhatatlanul egyfajta stílusváltozást is eredményez, ám az elmúlt 16 év értékeire alapozva képzeljük el a jövőt. A munkavégzés és -szervezés viszont dinamikusabb, lendületesebb lesz. Gyutai Csaba, Doszpoth Attila és jómagam életkorunknál fogva jobban kötődünk a 21. század kihívásaihoz. Nemcsak napi szinten, hanem szinte minden órában használjuk az internet és a digitális technika adta lehetőségeket. A mi asztalainkon már valószínűleg kevesebb lesz a papír, mint elődeinkén, hiszen számítógépen és adathordozókon olvassuk és tároljuk az anyagokat.

– Leegyszerűsítve: lehet azt mondani, hogy interaktívabbá válik a városvezetés?
– Igen, bár a folyamat már korábban elindult. Komoly lépések történtek eddig is az elektronikus önkormányzat irányába. Az elmúlt hetekben viszont hosszú tárgyalások helyett a polgármesterrel, alpolgármester társammal, valamint a bizottságelnökökkel interneten keresztül egyeztettünk. Ez sokkal gyorsabb, hatékonyabb és nyomon követhetőbb, mintha állandóan a határidőnaplónkban keresnénk alkalmas időpontot egy-egy rövidebb találkozó miatt. Ezt a gyakorlatot érdemes lesz városi szinten is továbbvinni.

– Alpolgármesterként is elsősorban oktatáspolitikai szakembernek tartja magát. Látszanak már helyi szinten az országos oktatáspolitikában várható változások körvonalai?
– Az biztos, hogy teljesen új közoktatási és felsőoktatási törvény készül, melyek remélhetőleg rendezik majd a szakképzés jelenlegi problémáit is. Ugyanilyen fontos, hogy az új felsőoktatási törvény tisztázza a kétszintű érettségi vizsga és a felvételi vizsgák visszás helyzetét.

Nagy öröm számomra, hogy – Hoffmann Rózsa felkérésére – részt vehetek a felsőoktatási törvényt előkészítő bizottság munkájában. Fontosnak érzem ugyanis, hogy legyen ebben egyfajta vidékkompenzáció, mert a jelenlegi felvételipont-számítás a nagy egyetemeknek kedvez, s nem lenne jó, ha a kisebb képzési helyek hátrányba kerülnének.

Ami az alpolgármesteri munka többi területét illeti: az ifjúság, a sport, az egészséges életmód és az egészség megőrzése összekapcsolódó területek, így ezt mindenképpen komplex módon kell majd kezelni. Szoros összefogásra lesz szükség a megyei önkormányzattal a kórház további fejlesztése érdekében is. A legfontosabb, hogy munkánk során – ahogy Bethlen Farkas mondta – gondos gazdaként alázattal szolgáljunk.

vissza az elejére


Vidám napok a Telekiben

Kiállítások, sportvetélkedők, gólyabál

  Az intézmény fennállásának 35. évfordulója okán a szokásosnál is ünnepélyesebbre tervezték a hagyományos Teleki-kollégiumi napok nyitányát, október 26-án.

Az eseményen a (születési évfordulós) névadó névnapján és halála évfordulóján tisztelegnek a diákok. A szokásoknak megfelelően most is rövid ünnepi műsorral idézték fel a nőnevelés elkötelezettjének életét, és megkoszorúzták az épületen belüli domborművét. Ezt követően három kiállításmegnyitó is várta a résztvevőket.

Elsőként az elmúlt három és fél évtized pillanatképeit, apróbb emléktárgyait, albumait bemutató vitrinek engedtek bepillantást a múltba. Az egykor volt hétköznapok és ünnepek világába. Kimenők, ballagási képek, a lakók névsora, kiragadott emlékek, szubjektív lenyomat az intézetről, melyet három igazgató irányított az elmúlt években.

A klubszobában, a kollégium lakóihoz közel egyéves munka és baráti szálakkal kapcsolódó Nemes László festőművész cím nélküli, őszi hangulatú, főként a nőt megjelenítő festményei tárultak a diákok elé. A megnyitón Gyutai Csaba polgármester méltatta a művészt, a tanulók pedig magvas gondolatokkal, népzenével ajándékozták meg a kiállítót.

Végül a kollégium teázójába Preisz József órásmester első kiállítása varázsolt különös atmoszférát. Mintegy megállították az időt néhány pillanatra a régi órák, melyek közül nem is egynek közel 100 éve járják a mutatói a véget nem érő köröket. A gyönyörű és érdekes darabokból összeállított válogatást Sümegi László kollégiumi igazgató ajánlotta a diákoknak.

A Teleki-napok első estéje az Énekmondó együttes koncertjével zárult.
A rendezvény másnapján sportvetélkedők és a szintén hagyományos gólyaavatás és gólyabál kínál kikapcsolódást.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online